Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   161 / 316
(#) marone válasza mackomester hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Kösz !
Szerinted nagyjából mekkora értékű trimmerpotit érdemes rakni katódellenállásnak hogy a csöveket lehessen vele variálni ?
(#) marone válasza mackomester hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Még nincs megtekerve, de akkor 5.2-re lesz. Azt hiszem ennyi kell el84 tetródához.
A középső oszlop keresztmetszete 6.5 cm.
Csak egy kis szobai csöves kombót akarok építeni, több különböző előfokkal.
(#) mackomester válasza marone hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
EL84-ed van, katódbiassal, ugye? Oda ne tegyél trimmert, mert a mezei poti elég (úgy értem lánggal ég el...) EL84-nél nagyobb csöveknél már nem divat a katódellenállás, hanem egy külső negatív feszültséggel állítják be a nyugalmi teljesítményt. Én egy pár EL84 pp-hez 150-180 ohm/5w-os ellenállást szoktam beépíteni. Ha a csőtípust szeretnéd variálni, akkor nézd meg a cső adatlapján az Raa-t. Ez a kimenő primer impedanciája. Ez nem árt, ha stimmel. Persze az is kell, hogy a kimenő drótja elbírja a teljesítményt is.
(#) mackomester válasza marone hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Tetróda? Nem pentóda?
(#) marone válasza mackomester hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Kösz !
A hálózati trafónak csak a primer oldala van meg, de akkor lesz a szekunderen egy 30V-os tekercs is.
Biztos ami biztos, meg elfér.
Van egy fehér folt (több is amúgy) nálam a témában.
A kimenőtrafő és a trafó tápfesz. tekercse közti szakaszán folyik áram ?
Ill. szerinted hányas huzallal kellene tekerni a kimenő primerjét, hogy ezekhez a csőtípusokhoz mindhez jó legyen ?
(#) marone válasza mackomester hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Ja, lehet.
:whatever:
(#) mackomester válasza marone hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
A 30V kevés lesz, tekerd 50-re! Ha csak EL84-re tervezel, akkor szerintem ne bonyolítsd túl, oda jó a katódellenállásos megoldás. Tegyél inkább egy 2x15V-os szekundert az esetleges segédáramköröknek. Trafó ügyben Fleta mester a járatos, nekem is Ő szokott tekerni.
(#) marone válasza mackomester hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Akkor 50 lesz.

Milyen segédáramköröknek amúgy ?
(#) kopaszs hozzászólása Ápr 1, 2011 /
 
Sziasztok bekötés hiján elkészült a big muff.A bekötéshez szeretnék egy kis segítséget nem szeretném elszúrni a képre beírtam amiről volt fogalmam de ebbe sem vagyok biztos.Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) gking228 válasza kopaszs hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Üdv!

Ahogy látod, a kapcsolási rajzon van három potméter: Tone, Volume és Sustain. Azoknak a 3 lába kerül beforrasztásra, értelemszerűen, azokra a helyekre ahova nem írtál semmit (S1,2,3, T1,2,3, V1,2,3). A C13 kondi utáni O feliratú pont pedig az effekt kimenete. Led-et nem muszáj bekötni, ha csak nincs 9 lábú kapcsolód. Remélem tudtam segíteni.
(#) kopaszs válasza gking228 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Köszi a segítséget akkor ahova 0 van írva oda kössem az erősítőbe menő vezeték +-át csak azért kérdezem mert a rajzon a 100k log poti középső lábára írja a kimenetet?V1.2.3 Azt nem is látom.
(#) gking228 válasza kopaszs hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Teljesen igaz, bocsiii...
Szóval az O-ra kösd rá a hangerő poti 3-as lábát. A kettes lába megy az erősítő pozitívjára. Az egyes lába pedig a közös testpontra. Véletlen egy másik kapcsolást is néztem közbe és összekevertem...
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
En sok modositas csinaltam , valamint egy eloerositovel megtoldottam a bemenetet ami kikapcsplhato ( ahidalhato ) a Strat miatt tettem az eloerositot meg amiatt hogy csak 9V-on mukodtettem ,de azota 15V-al mukodtetem adapterrel jol stabilizalva. A lemerult elem hatast diodak kozbeitatasaval oldottam meg amik athidalhatok kapcsoloval igy magvan a "Crunch " .

Ami meg hatra van az hogy mikor lessz idom a melyreszt szeretnem lejebb tolni de ovatossan.Ugyanis epitetem tobb JFET -es cuccot ami lejebb megy de nics mar meg az az oblos hang amit a Boogey ad a vilagosabb hangszinel is .De a sajat elkepze;esem zerin epitett eloerosito kitunoen szol a basszusgitarral , epitettem hozza allithato bemeno impedancias elofokot ami segit egy egy hangzas leutanozasaba ha direkt a hangkartyaba dugom othon,

.Egy egesz csoppet lejebb melyebbre szeretnem a Boogey oblos hangzasat .

A hangszin kapcsolasba a kozep hang agba vezeto ellenallast egy trimmerrel helyettesitetem evel eleg jol lehet valtoztatni a szuro jellegzetesegeit .A "presence " kapcsolas nem tetszik nem hasonlit a csoves erositom ben levo kapcsolas hatasara.

Ezt is ki kell kiserletezzem a hangszorohoz es a dobozhoz "paszitva".

Ez majd egy kis idobe fog telni mert gitarral kel probalgasam .Hiaba nezegetem a woblerrel vagy spectrum analizatorral nagyon kicsi a diferencia a hogy csak ugy "szemre " kiertekelhessem az apro valtozasokat.

Inkabb hobbibol epitem majd meg mert vettem vegre egy ZoomG1 NX multiefektet amivel nagyon meg vegyok elegedve nagyon jo hangzasokat lehet kihozni a torzitol -erositoszimulatorokbol .
A "gain" allitasat az expression- pedalhoz "kapcsolom" igy a "clean"-tol az illeto hangzas maximalis torzitasaig lehet labbal allitani a hangot .
Igy nem csokkan a magas hang tartalom ha leveszem az erositest , ugyanaz a hatas a gitarpotmeterbol a magashang veszitessel parosul.

Most meg vettem egy Digitech Stereo Loop Machine-t.
16 ora 10 perces sztereo "loop"-ok fernek bele.
A problema hogy csak elotte torzithatok , igy ha evvel a "combo"-val akarom hasznalni kis helyeken kel egy efekt loop-ot is epitsek .Hogy a JFET-es eloerositot hasznaljam torzitokent is ...
Most egyenlore sokat gyakorolunk es az ido keves kiserleteszesekhez de majd...
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Hello!

Én már lejjebb vittem, egyszerű a dolog, azt kell végig gondolni milyen a vágási mechanizmus, mert az termeli a baromi sok krákogást. Meg az irgalmatlanul sok (a csöveshez viszonyítva,bár a mechanizmus ugyanaz source bypass. Egész más bypassra van szükség, mert így az irgalmatlan közép és magas tartomány eleve zizegőssé és krákogóssá teszi az egészet. A tone stackban a slope ellenállás változtatására betettem én is egy potit, de úgy vettem észre kb mindig ugyanoda teszem, úgyhogy egy fix ellenállással helyettesítettem. Ennek is markánsabb a változása, mint a csöves verziókban.
Az ilyen jfetes torzítókban más a clippelés,mint a csövekben, szerény véleményem szerint ezért kerren be és krákog. Baromi egyszerű a megoldás egyébként, a gate környékén és az erősítés mértéke háza táján kell körülnézni. Meg nem kell görcsösen kapaszkodni a kapcsolásba. Érdemes még azon is elgondolkodni, hogy a jfetnél a dióda átmenet (gate-source) hogyan is vág, ha nagy ellenálás van vele sorban (csatoló elemek, osztók, ezek frekvencia függése, ismételten hátráltat, ha görcsösen ragaszkodik az ember az eredeti értékekhez), meg a csőnél mi is a helyzet...
Kísérlet...kísérlet...kísérlet...
(#) RicoRokkaRolla hozzászólása Ápr 2, 2011 /
 
Urak! Miért van az, hogy a gyári pedálokra 70 meg 100mA-eket is írnak, míg az általam épített pedálok olyan 1-6mA esznek (ha jól emlékszem, de lehet csak 1-4)? Most mértem meg a gyári 100mA-es Big Muffot és csak 2,4mA-t eszik. hm? Már csak azért mert valaki kérdezte, hogy elbír-e az adaptere 3 pedált. Gyakorlatilag nem építenek olyan kis teljesítményű adaptert, hogy ne bírná.
(#) kefe13 válasza RicoRokkaRolla hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Csao.
Gyári digitech grunge 19-20 miliampert eszik adapter csatin mérve, és rá van írva 300 mA es adapter az ajánlott, Digitech hot head 14-15 mA eszik ugyan az van ráírva (300 mA). Azért nem árt ha van egy 300 mA es táp a három pedálnak szerintem.
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Nem tudom hogy erted a krakog hatast /hangzast az enyem mind jol szol csak a Boogey meylet keveslem ,ezt akarim lejebb vinni de ugy hogy megmaradjon az az jellegzetes "oblos" hangzas .
Sorba alitom a polarizaiot a bemenet felol a kimenet fele es nincs krakogas .

Az eloerosito amit pluszba tettem jol erosit de! mikor rakapcsolom a boogey bemenetre az lesontoli es sokat esik a jel vagyis csak egy kicsit segit be a dologba.Erre tettem MOSFET aramgeneratort az eloserosito JFET-nek not az erosites de csak sontol sokat az utana kovetkezo Boogey bemenet .Ha enyire lesontoli ott frekvencia atvitelbe is ronthat. Itt lehetne valamit muvelni az impedanciakkal de csak kiserletezve a hangzassal mert az mar magas hogy egy specifikus hangzasu eloerositot tudjak tervezni ..es aztan csak egybol megepiteni.
Ja, es meg egy dolog ami nem tetszik a "volume" potmetert "athidalo" kondenzator az elso FET utan ( a Boogey kapcsolasba ) ha visszaveszem a hangerot tul sokat enged at a magasbol azt is ki kell csrelnem .

Most az erosito+hangszoroval fogom probalni mert othon folhalgatoval egy dolog OK hangszoron mas .
Ithon a magasat , a presencet ,es a kozepet nagyon le kel huzzam hogy a megfelelo hangzast kiadja .De klubban is jatszva csak egy keves kozepet adtam meg neki es jol szolt.Persze mely kellet volna meg egy keves.
Nem tudom mar tettem e linket klub zeneles a Boogey -->Gabriel 17W-os (2x12" Buldog) erositovel.

A fo jo tulajdonsaga a keves IMD termeles igy akkordokat si lehet jol torzitva fogni es muzikalissan szolnak.Bővebben: Link
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /
 
Krákog. Az elektroncsőhöz képest keményen. Az elektroncsöves torzítás így szól, hogy bzzz a jfetes alapból minden trükk nélkül úgy , hogy krrrrz (egyébként gratula, szupi a játék meg a hangzás is...!!!). Ha meg elhiszed, hogy ennél az enyémek még jobban szólnak, akkor örülök, ha meg nem, hát az sem katasztrófa. Rengeteget kísérleteztem vele....
Ha meg válogatnád a feteket Idss-re mondjuk és csak nagy erősítésű példányokat tennél be,akkor semmiféle előerősítőre meg áramgenyára nem lenne szükséged, könyörgöm próbáld ki, nem kunszt! 300 jfeet vettem a múltkor németből és kb 60 használható nagy erősítésű cuccokba. Kb gauss eloszlást mutat a szórás, mindet kimértem 60 ami általánosan jó 600-660uA körül, van pár ami ennél is jobb ,de a nagy észe rosszabb. Azok jók buffernek a nagyobb áramuk miatt,szóval kárba nem megy, csak ésszel kell építeni. Akinek ez a gain ami így kijön nem elég, az nem épeszű ember. Kipróbáltam random tranzisztorokkal is, válogatatlanul, hát ég és föld. Csak pár mérés, szerintem ennyit megér, max azt mondod rosszabb lett és hülye vagyok (megint és mindig : ) )
A gain potin a bright kondival köss sorba egy ellenállást ,ezt is kipróbálhatod, nem nagy móka. Alapból túl erős a hatás, mert nagy az eltérés az átbypassolt (nagyfrekvenciás) és az átbypassolatlan erősítés között)itt is a másik vesszőparipám, hogy mérd ki, hogy mennyit változik a source bypassal és análkül, majd egy csöves fokozaton ugyanilyen értékekkel és meglátod mire gondolok akkor, mikor azt modnom, hogy azt a bypassés source ellenállás értékeket is felül kéne bírálni) és ettől cincoroghat és elvékonyodhat kisebb gain állásnál. Vagy ezt a trükköt használom vagy nem is teszem be...
Ha jól értem valami kaszkód erősítőt tettél be előerősítőnek? Régebben mintha ezt írtad volna. Nem próbáltál a "felső" fet source-ébe ellenállót tenni (kb akkorát,mint az alsóéba) és a source ról levenni a jelet (kisebb impedancián)?
Kb én már eljutottam oda, hogy megvan a hangzásom, most a végerősítőn a sor, hogy egy alacsony IMD és TIM -ű végerősítőt gyártsak, egyelőre megfelel az LM3886 (bizonyos keretek között irtózatosan alacsony az intermodulációja, TIM-je sincs sok,már amit hozzátesz...). tervezés alatt a vég, ha kész lesz, majd mutatok hangot .
(#) BULL1988 hozzászólása Ápr 12, 2011 /
 
Sziasztok!

Kérdésem lenne, kerestem a neten rengeteget, de nem találtam választ rá. (legalábbis egyértelműt nem). van egy gitárom, amiben zw set (aktív) van, ennek érdekelne a kimenő feszültsége. Az alapprobléma az, hogy a gitárhoz szeretnék párosítani egy eag av760-as csöves erősítőt (nem 100 voltos a kimenete). Gondolom bonyolultabb a dolog, mint ahogy én elképzeltem, kárt meg nem szeretnék tenni semmiben sem. A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv, Pisti
(#) Hx-2 válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Ez egy EMG ugye?? Nezz korul itt:http://www.bluestarmusic.com/EMG-ZW-Set-Zakk-Wylde-Active-Guitar-Pickup-Set-wPreamp-Black-P1304.aspx
(#) BULL1988 válasza Hx-2 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Igen, ezt én is megtaláltam, viszont a gond az, hogy amikor én próbáltam mérni, egyszerűen nem akart ekkora feszültséget jelezni.... De megnézem még egyszer, hátha valamit rosszul csináltam.
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Most volt egy kis idom szejjelszedtem egy magnat CLASSIC 2x50W autos erositot ..levalasztottam a konvertort es adtam neki ket Laptop tapbol 2 x 18,5V-ot.
Itt a meloba radugtam egy gitart eloerosito nelkul ,,nagyon jo erzekeny ..most ehez kell gyartsak egy eloerositot ..a FET-est akarom a Boogey-t .

Az eloerosito amit epitettem a Boogey ele az is ott van a kapcsolasok FET-es kozott ..nem kaszkod hanem egy MOSFET ramgeneratorosat epitettem igy nagyobb lett az erosites.

En is felvasaroltam az uzletbe most kb 1 eve az osszes JFET-et ami eppen ott volt kell majd menjek nezzem ha meg kaptak.MOSFET-em van vagy 2000 darab epitek egyet ezekkel is lassam milyen lessz.

a hangzas amit akarok ilyen ..recseg ,krakog a melyeken es tomor "kerek" a vekony horokon.
Persze kene egy Steinberger gitar is de legalabb egy vibrator..
(#) kefe13 válasza karpi hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Hali, szerintem azon a Leslie West Theme -n van kompresszor is rendesen.
A nátha legyen veletek
(#) ZSozsóó válasza BULL1988 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Szia!

Ne stresszelj ezen! Hány voltos elem van a pikapban? Ha 9 -es, akkor a fizika törvényeit figyelembe véve sem jöhet ki belőle több, mint 4,5vcs (ennél jóval kevesebb a gyakorlatban), de nem a nagy jelszint a lényege az aktív pikapnak, hanem a kis impedancia, amin továbbítja a jeled, így kevésbé érzékeny a zavarokra, a kábelkapacitásra sem érzékeny, így nincs magas vesztés számottevő. Ekkora pár voltos csúcs minden gitár esetében kijön a pikapból, ugyanis van a hang elején egy hatalmas csúcs az attackban, amit követ egy kitartós rész majd egy elhalás. Ezért nincs értelme beszélni jelszintről. Az erősítőt méretezd csak pár tíz mV ra, esetleg 100mV ra, aztán úgyis van biztos valami hangerő szabályozód, gain potid stb, legutolsó esetben meg ott a gitáron a hangerő poti(ha van, nem ismerem azt a pikapot). Ez gitárerősítő, nem űrkomp, nem kell rakéta tudományt vinni a dologba, a lényeg, hogy lesz így egy egészséges tartalékod, meg akár túl is tudod vezérelni, ami adott esetben akár nem is hátrány...

zsolti
(#) BULL1988 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Szia!

Köszi a választ! Igen, 9 voltos elem van a gitárban. Erre szeretném rákötni, ezek szerint nyugodtan mehet a vonal bemenetére.

Üdv, Pisti
(#) teddysnow hozzászólása Ápr 15, 2011 /
 
Helló

Az lenne a kérdésem, hogy annak a FET-nek és csőnek mi a szerepe amelyik után megy a tonestack? Mert van olyan kapcsolás amiben szerepel és van olyan amiben nem. Mi határozza meg a szükségességét?

0.gif
    
(#) ZSozsóó válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Szia!

Katód- illetve source követő. A bemeneti ellenállása nagy (így nem terheli le az előtte levő erősítő fokozatot ,mint terhelő ellenállás), míg a kimeneti ellenállása kicsi. Tulajdonképpen úgy néz ki, hogy a tone stack nem jelent terhelést az erősítő fokozatnak, mert közte van ez az illesztő áramkör,erősítése egységnyi, illetve az alatti valamennyivel. Az igazság az, hogy amúgy sem jelentene sok terhelést a hangszínkör, de ez ökölszabály, hogy szűrő hálózatot kis impedanciával kell hajtani (illesztő kimenete) és naggyal terhelni ( a master utáni fokozat, bemeneti ellenállása nagy szokott lenni) és akkor működik "rendesen". A gyakorlatban rátesz egy lapáttal ez a cső/jfet, kicsit "torzít" is a hangon, próbáld ki milyen, ha ott van, meg milyen ha nincs. Ami nagyon fontos, főképpen a jfetnél(kisebb kapacitások, gyors működés stb..), ha egy ilyennel kiegészítesz egy áramkört, akkor az esetleges sípolásért, nagyfrek gerjedésért elsődleges gyanúsított ebben a formában. Minden eszközre (jfet/cső) egyből a gate/rács lábra, közvetlenül a foglalatra stb tenni kell szerintem egy soros ellenállást, én 10k-t mindenképpen teszek, ha van a rajzon, ha nincs, tudni illik ez a gate-source kapacitással és a szórt kapacitásokkal nagyon sok száz kHz-en tologatja a fázist és lehet épp ott, ahol kritikus lenne nélküle a stabilitás, egyszerűen lesz annyi tartalék, hogy ilyen sípolások nem jönnek létre. Persze nem mindig segít, de hibát ezzel nem nagyon lehet elkövetni
Remélem tudtam kicsit segíteni!

zsolti
(#) teddysnow válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Köszi. Hát akkor én (első nekifutásra) kihagyom. Az a baj, hogy a "hangrendszereimen" nem hallok különbségeket. Van egy Akai hifi erősítőm (6Hz-60KHz-ig átvisz gyárilag) egy egyszerűbb hangfallal, van egy BEAG aet453 BEAG hangoszloppal (100V mentesítve) meg még megszoktam hallgatni egy keverő fejhallgató kimenetén keresztül. De semmi változást nem hallok. Nincs normális zenei cuccom, nem tudom hallani a különbséget egy hard clippes és egy soft clippes diódás torzítónál. Nem tudok már hogy trükközni. Mondjuk szájharmónikával próbálkozok az meg eléggé négyszög gyanús. Ez az én bajom. Jövő héten kérek kölcsön egy gitárt és majd lepróbálom azzal.
Más.
Fetzer valve.
Ez. Kettőt egymás után rakok, 12V táp. Úgy szól a leghangosabban, hogy az egyik trimmert 4.2 Voltra állítom a másikat meg 8 Voltra. Az ellenállások tök egyformák, a FET-eket meg ha megcserélem akkor a feszültségeket is átkell állítani. A FET-ek típusa 2n3819. Nem úgy kellene optimálisan működnie, hogy fél tápfeszt potizok be rajta?
(#) ZSozsóó válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Hali!

Hát kísérletezni kell az ilyen dolgokkal, az biztos! Gitárral jobban lehet hallani szerintem, mint más hangszerrel, vagy zenével, próbálkozz! Főleg torz zenét nyomj át rajta, abban sok a felharmónikus, jobban kijönnek a különbségek.
Ha elolvasod a cikket a fetzer valve-ról, van ott egy képlet az optimális drain feszültségre: Vd = 0.6*Vcc + 0.7*|Vp|. Az egész cikket elolvasva derül ki, miért is annyi amennyi, mik az összefüggések, mitől lesznek a karakterisztikák olyanok ,amilyenek...De a legfontosabb műszer mindig a füled! Úgyhogy akár hangra is kipotizhatod!
(#) ZSozsóó válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Fontos, hogy a fethez legyenek az alkatrészek igazítva, a 2n3819nek emlékeim szerint olyan 2,5-3,5V elzáródási feszültséget mértem, 3-4mA közti nulla gate-source feszültséghez tartozó drain árammal, így elég kicsi értékű source és drain ellenállások jönnek ki, szerény erősítés mellett....
Következő: »»   161 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem