Fórum témák
» Több friss téma |
Igen egyet értek, itt örülni kell az50-100W-nak(is) ha meg annak is elmegy a fele a gerjesztésre..? Írnál bővebben a generátorodról? A kép nem sokat árult el számomra.
Nincs nekem ellenvéleményem, de annyit hozzátennék, hogy a nagyon nagyokat is emberek építik földi anyagokból.
Kinek a pék, kinek a pékné.
Én is pont ezt igyekszem sujkolni. A Te kész szélkerekeddel nyilván az 50-100W-kat kell megcsípni.
Viszont, ha a 10-20W-nyi gerjesztési veszteséget is meg akarod spórolni, akkor könyörtelenül PMG kell. NINCS olyan elektromos gerjesztésű generátor (teljesen mindegy, hogy soros, szinkron, aszinkron, vagy bármilyen), ami ne igényelne az üzemi tartományában 3-10% gerj. energiát.
4 szénkefés permanens mágnesű,ferde hornyozású motor.1900-as fordulatszámú.
ugy 5 kiló lehet,és kb 160 mm átmérőjű. Olajban futó áttételművel,amin közvetlenül van rögzítve az 1,9 m-es rotor. 180-as fordulaton adja le kb a 12V-ot.De ha bepörög,40V felett is lejön róla, terhelve. Mértem már rajta 280W veszteséget akksi töltés közben. Akksival sorbakötött 24V15A-es halogén égőn 18V-ot produkált....Persze ez nem normál szeles időben volt
Üdv! A neodym mágnest meg lehet munkálni,valahogy fúrni, vagy forgácsolni? Valaki próbálkozott már ilyesmivel?
igen kemény, a gyárban is gyémánttárcsával vágják.
És amellett, hogy kemény védőbevonat nélkül eloxidálódik!
Ez vonatkozik az alkalmazásra is, ha megsérül a bevonata, akkor ezt javítani kell! +ha felmelegszik, akkor lemágneseződik, kb 80° körül, ami vágás/fúrásnál hamar összejöhet.
A neodim mágnesek 3 dologra érzékenyek,ütésre,hőre,és karcolásra,mindhárom tényező rőviden tőnkre teszi.Vágáskor,mindhárom dolognak kiteszed,egyszerre.Kár a pénzért,inkább vegyél kissebbeket.
A probléma az, hogy nem találok olyat aminek minden mérete megfelelő lenne! Itt van pl: pont jó lenne de kicsi a 10mm-es furat. A 10-e tengely az meg nem tengely. A másik amelyiknek jó lyuka annak nagy a külső átmérője... Bővebben: Link
A furatbővítés még belefér,mert azt lehet rendesen konzerválni.Nem lesz kívül vágott felület.
Ha vídiás fúróval nem tudod kifúrni,akkor nincs ötletem...
Esetleg valami furatköszörűs megoldás.(csak találgatok)
Mit csinálsz a sérült bevonattal?
Műgyanta, vagy valami szofisztikáltabb megoldás?
Ha lenne itthol fölösleges mágnesem kipróbálnám. De így inkább meg se veszem, kísérletezgetni, ahhoz egy kicsit drága.
Találtam egy ilyet (kép) segítsetek már értelmezni, Vagy csak megerősítést kérek! A teljesítményt nyilván elírták(600W) Jól gondolom,hogy állandó mágneses állórészű ,szénkefés egyenáramú? Érdemes lenne foglalkozni vele?
Jól értelmezed, 600 kW egy kicsit sok lenne. Ez egy külső gerjesztésű (állandómágnesű) motor, fordulatszáma arányos a rákapcsolt feszültséggel. (az áramfelvétel is) Generátorként fordítva, a fordulatszámmal arányos a kapocsfeszültsége, és a leadott teljesítménye is.
Köszönöm! Az arányos annyit jelent,hogy ha pl:300-al forgatom kb 16 voltot kapok? Igy kb mekkora teljesítményt tudnék kivenni?
Letelt az első 1 éves időszakom hálózatra táplálós üzemmódban.
Hálózatról vételezett: 1333kWh Visszatáplált: 1807kWh Befizetések:4x384 Ft. Visszatérítés: 17157 Ft. (Az éves fogyasztás összesen kb 2500kWh-volt, de termelési időszakban a vételező óra a termelt mennyiségig nem számol csak felette.)
Hogy pontosan milyen a motor /generátor karakterisztikája, azt nem tudom, de az biztos, hogy kétszeres fordulathoz kétszeres feszültség tartozik, vica-versa. Persze az adott határok között és a veszteségeket is figyelembe kell venni, de kb. úgy lehet, ahogy mondod. Ahogy nézem az adatlapot, a max áram 20 A motorüzemben, gondolom generátor üzemben sem lehet jobban terhelni.
Hurrá!
Ez az én irányom is. Légyszíves írj címszavakban a mikéntekről: - áramszolgáltató? - betáplálás módja (inverter, közvetlen generátoros, 1, vagy 3f)? - beépített teljesítmény? - a szaldó után visszakéred a többlet betáplált árát (adózás?), vagy egyszerűen nem fizetsz a betáplált mértékéig? Számomra az adózás még rejtély. Az APEH-nél sem tudták megmondani 1/2 évvel ezelőtt a Pest-megyei hivatalban (teljes homály a részükről, azt is alig értették meg, hogy miről beszélek). Az áramszolgáltató számomra is biztató, készséges választ adott. Ezzel nem igen lesz gond.
Eonnál vagyok.
Betáp: SB2500 inverter +10db 180W-on napelem, Wb3300 Inverter+ 2kW szélgenerátor. Mind a két inverter 1 fázisú, de külön fázisra dolgoznak. (a szélgenerátor csak október vége felé lett beüzemelve) A többletet visszafizetik. (Adó szempontból nem érdekel, van valami olyan szabály hogy hogy éves szinten 100.000-ot nem meghaladó egyszeri jövedelem után nem kell fizetni, de ennek a részleteit nem ismerem, ha valaki ismeri, adja közre. Ha meg szívóskodnak akkor télen a kikalkulált többletet elfűtöm és szakadjanak meg ) A fogyasztásom viszonylag kevés mert a fenti 2 rendszeren kívül van egy sziget üzemű rendszer, ami teli akku esetén leválasztja a házat. (4000ah autóakku, 5db fd-300 szélgenerátor, 12db cellákból készített 130Wos panel.) Kb 5 éve kezdtem el építgetni, az első lépés egy használt autó akku és egy asi12 napelem
A Pm valószínű az állandó mágnest (permanent magnet) jelenti. Az anker talán a névleges megfelelője.
A PMG generátorok feszültsége a fordulattal durván egyenes arányban, a teljesítmény viszont négyzetesen változik. (3000 1/min, 160V, 600W / 300 1/min, ~16V, ~6W !!!) Egy tájékoztató gyári PMG karakterisztika a mellékelt képen (a feszültség az akku töltésszabályzó miatt viszonylag stabil, de a teljesítmény változás ugyanaz, mint fesz. szabályzó nélkül!):
Kösz a kimerítő válaszért! Gratulálok, ez példaértékű rendszer!
Én kénytelen leszek adózással is foglalkozni, mert a telekre kell tennem. Az ország talán legszélárnyékosabb helyén lakok. Az építési tempóm miatt sajnos lesz időm ezt tisztázni. Még egy kérdés: Mennyi a kalkulált megtérülési időd (durván, évben)?
Bocs! Majdnem félrevezettelek egy elírással:
A PMG teljesítménye is közel egyenes arányban változik a fordulattal (P=M*w(szögseb)), mint azt Pucuka helyesen írta. Néhány szabályzó nélküli pmg karakterisztika kárpótlásul:
Az nemigen derül ki az adattáblából, hogy a forgó vagy az állórész-e a mágnes? De úgy tippelem,hogy az állórész a mágnes a forgórész van tekercselve,? Van itt lehetőség valami okosságra( kisebb fesz, nagyobb áram)? Vagy csak áttekercseléssel?
Ez úgy néz ki mint a permanentes Wavt500-as generátor volt. A belsejében százvalahány egyenirányítóval.....egy katasztrófa volt az egész...... :no:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |