Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   328 / 507
(#) laccika77 válasza Barret hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Igen egyet értek, itt örülni kell az50-100W-nak(is) ha meg annak is elmegy a fele a gerjesztésre..? Írnál bővebben a generátorodról? A kép nem sokat árult el számomra.
(#) btoti válasza Barret hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Nincs nekem ellenvéleményem, de annyit hozzátennék, hogy a nagyon nagyokat is emberek építik földi anyagokból.
Kinek a pék, kinek a pékné.
(#) btoti válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Én is pont ezt igyekszem sujkolni. A Te kész szélkerekeddel nyilván az 50-100W-kat kell megcsípni.
Viszont, ha a 10-20W-nyi gerjesztési veszteséget is meg akarod spórolni, akkor könyörtelenül PMG kell. NINCS olyan elektromos gerjesztésű generátor (teljesen mindegy, hogy soros, szinkron, aszinkron, vagy bármilyen), ami ne igényelne az üzemi tartományában 3-10% gerj. energiát.
(#) laccika77 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

Így van.
(#) Barret válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /

4 szénkefés permanens mágnesű,ferde hornyozású motor.1900-as fordulatszámú.
ugy 5 kiló lehet,és kb 160 mm átmérőjű.
Olajban futó áttételművel,amin közvetlenül van rögzítve az 1,9 m-es rotor.
180-as fordulaton adja le kb a 12V-ot.De ha bepörög,40V felett is lejön róla, terhelve.
Mértem már rajta 280W veszteséget akksi töltés közben.
Akksival sorbakötött 24V15A-es halogén égőn 18V-ot produkált....Persze ez nem normál szeles időben volt
(#) laccika77 hozzászólása Ápr 14, 2011 /

Üdv! A neodym mágnest meg lehet munkálni,valahogy fúrni, vagy forgácsolni? Valaki próbálkozott már ilyesmivel?
(#) foxi63 válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

igen kemény, a gyárban is gyémánttárcsával vágják.
(#) gulyi88 válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

És amellett, hogy kemény védőbevonat nélkül eloxidálódik!
Ez vonatkozik az alkalmazásra is, ha megsérül a bevonata, akkor ezt javítani kell!
+ha felmelegszik, akkor lemágneseződik, kb 80° körül, ami vágás/fúrásnál hamar összejöhet.
(#) lehar válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

A neodim mágnesek 3 dologra érzékenyek,ütésre,hőre,és karcolásra,mindhárom tényező rőviden tőnkre teszi.Vágáskor,mindhárom dolognak kiteszed,egyszerre.Kár a pénzért,inkább vegyél kissebbeket.
(#) laccika77 válasza lehar hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

A probléma az, hogy nem találok olyat aminek minden mérete megfelelő lenne! Itt van pl: pont jó lenne de kicsi a 10mm-es furat. A 10-e tengely az meg nem tengely. A másik amelyiknek jó lyuka annak nagy a külső átmérője... Bővebben: Link
(#) Barret válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /

A furatbővítés még belefér,mert azt lehet rendesen konzerválni.Nem lesz kívül vágott felület.
(#) laccika77 válasza Barret hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

oké, de ha nem viszi a fúró?
(#) Barret válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Ha vídiás fúróval nem tudod kifúrni,akkor nincs ötletem...
Esetleg valami furatköszörűs megoldás.(csak találgatok)
(#) ih.he válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Mit csinálsz a sérült bevonattal?
Műgyanta, vagy valami szofisztikáltabb megoldás?
(#) laccika77 válasza Barret hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Ha lenne itthol fölösleges mágnesem kipróbálnám. De így inkább meg se veszem, kísérletezgetni, ahhoz egy kicsit drága.
(#) laccika77 hozzászólása Ápr 15, 2011 /

Találtam egy ilyet (kép) segítsetek már értelmezni, Vagy csak megerősítést kérek! A teljesítményt nyilván elírták(600W) Jól gondolom,hogy állandó mágneses állórészű ,szénkefés egyenáramú? Érdemes lenne foglalkozni vele?
(#) pucuka válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Jól értelmezed, 600 kW egy kicsit sok lenne. Ez egy külső gerjesztésű (állandómágnesű) motor, fordulatszáma arányos a rákapcsolt feszültséggel. (az áramfelvétel is) Generátorként fordítva, a fordulatszámmal arányos a kapocsfeszültsége, és a leadott teljesítménye is.
(#) laccika77 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Köszönöm! Az arányos annyit jelent,hogy ha pl:300-al forgatom kb 16 voltot kapok? Igy kb mekkora teljesítményt tudnék kivenni?
(#) pudding1 hozzászólása Ápr 15, 2011 / 1

Letelt az első 1 éves időszakom hálózatra táplálós üzemmódban.
Hálózatról vételezett: 1333kWh
Visszatáplált: 1807kWh
Befizetések:4x384 Ft.
Visszatérítés: 17157 Ft.

(Az éves fogyasztás összesen kb 2500kWh-volt, de termelési időszakban a vételező óra a termelt mennyiségig nem számol csak felette.)
(#) pucuka válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Hogy pontosan milyen a motor /generátor karakterisztikája, azt nem tudom, de az biztos, hogy kétszeres fordulathoz kétszeres feszültség tartozik, vica-versa. Persze az adott határok között és a veszteségeket is figyelembe kell venni, de kb. úgy lehet, ahogy mondod. Ahogy nézem az adatlapot, a max áram 20 A motorüzemben, gondolom generátor üzemben sem lehet jobban terhelni.
(#) laccika77 válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Ez nagyon komoly!!
(#) laccika77 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Köszönöm!
(#) btoti válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Hurrá!
Ez az én irányom is. Légyszíves írj címszavakban a mikéntekről:
- áramszolgáltató?
- betáplálás módja (inverter, közvetlen generátoros, 1, vagy 3f)?
- beépített teljesítmény?
- a szaldó után visszakéred a többlet betáplált árát (adózás?), vagy egyszerűen nem fizetsz a betáplált mértékéig?
Számomra az adózás még rejtély. Az APEH-nél sem tudták megmondani 1/2 évvel ezelőtt a Pest-megyei hivatalban (teljes homály a részükről, azt is alig értették meg, hogy miről beszélek).
Az áramszolgáltató számomra is biztató, készséges választ adott. Ezzel nem igen lesz gond.
(#) pudding1 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Eonnál vagyok.
Betáp: SB2500 inverter +10db 180W-on napelem, Wb3300 Inverter+ 2kW szélgenerátor. Mind a két inverter 1 fázisú, de külön fázisra dolgoznak. (a szélgenerátor csak október vége felé lett beüzemelve)
A többletet visszafizetik. (Adó szempontból nem érdekel, van valami olyan szabály hogy hogy éves szinten 100.000-ot nem meghaladó egyszeri jövedelem után nem kell fizetni, de ennek a részleteit nem ismerem, ha valaki ismeri, adja közre. Ha meg szívóskodnak akkor télen a kikalkulált többletet elfűtöm és szakadjanak meg ) A fogyasztásom viszonylag kevés mert a fenti 2 rendszeren kívül van egy sziget üzemű rendszer, ami teli akku esetén leválasztja a házat. (4000ah autóakku, 5db fd-300 szélgenerátor, 12db cellákból készített 130Wos panel.) Kb 5 éve kezdtem el építgetni, az első lépés egy használt autó akku és egy asi12 napelem
(#) btoti válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

A Pm valószínű az állandó mágnest (permanent magnet) jelenti. Az anker talán a névleges megfelelője.
A PMG generátorok feszültsége a fordulattal durván egyenes arányban, a teljesítmény viszont négyzetesen változik. (3000 1/min, 160V, 600W / 300 1/min, ~16V, ~6W !!!)
Egy tájékoztató gyári PMG karakterisztika a mellékelt képen (a feszültség az akku töltésszabályzó miatt viszonylag stabil, de a teljesítmény változás ugyanaz, mint fesz. szabályzó nélkül!):
(#) btoti válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Kösz a kimerítő válaszért! Gratulálok, ez példaértékű rendszer!
Én kénytelen leszek adózással is foglalkozni, mert a telekre kell tennem. Az ország talán legszélárnyékosabb helyén lakok. Az építési tempóm miatt sajnos lesz időm ezt tisztázni.
Még egy kérdés: Mennyi a kalkulált megtérülési időd (durván, évben)?
(#) btoti válasza laccika77 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Bocs! Majdnem félrevezettelek egy elírással:
A PMG teljesítménye is közel egyenes arányban változik a fordulattal (P=M*w(szögseb)), mint azt Pucuka helyesen írta.
Néhány szabályzó nélküli pmg karakterisztika kárpótlásul:
(#) laccika77 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Az nemigen derül ki az adattáblából, hogy a forgó vagy az állórész-e a mágnes? De úgy tippelem,hogy az állórész a mágnes a forgórész van tekercselve,? Van itt lehetőség valami okosságra( kisebb fesz, nagyobb áram)? Vagy csak áttekercseléssel?
(#) pudding1 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Ez úgy néz ki mint a permanentes Wavt500-as generátor volt. A belsejében százvalahány egyenirányítóval.....egy katasztrófa volt az egész...... :no:
(#) laccika77 válasza btoti hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Nekem is furcsa volt így elsőre, tehát maradva az elméleti 300-as fordulatnál ~16V ~60W? mert így már sokkal jobban hangzik?!
Következő: »»   328 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem