Fórum témák
» Több friss téma |
Én a 2fetes+Bfr tranzisztoros adót használom évek óta, 300m. et tud városban, házak közt is.
3-4V, ig működik, hangolható, Nokia 3,7V/1000mA ról használom, gazdaságosan majd 3napig bírja, +figyelő vevőhöz.
Egy adónak nincs "hatótávja"! Az összeköttetés távolságát növelheted a vevő érzékenységének növelésével, az adó és vevőantennák hatásosságának növelésével, (a sugárzási veszteségeinek csökkentésével), és az adóteljesítmény növelésével is. Az adóteljesítmény növelése az összes lehetőség közül a legkevésbé eredményes, sokkal inkább a sugárzási veszteségek csökkentésére kell koncentrálni, ezzel akár 100 szoros hatékonyság érhető el, ami az adó teljesítmény növelésével csak nehezen kompenzálható.
Bár a vevő érzékenységét nem lehet a végletekig növelni, pl. az én régi Albrecht szkennerem 0,4uV, leírása szerint, mostaniak 0,2uV, ra vannak meg adva.
Szerintem, és ezt a tapasztalatból mondom, amit a 0,4-0,5uV érzékenységű rádió nem hall meg, azt még a 0,2uV érzékenységű se hallja, tehát ott nincs is jel. A csillapítási,tényezők, sugárzási veszteségek sokat számítanak, pl. magas házak, fém szerkezetes épületek, domb/hegy az adó előtt, mobilmódban különösen sokat fognak, csökkentik a vételi lehetőséget, körzetet.
Az "adó hatótávolsága" című fogalom értelmetlenségét kívántam bemutatni (nem először, és kívánatos volna, leszokni róla).
A vevő érzékenysége növelhető, ha csökkented a sávszélességét a feltétlen szükséges értékre. A gyári műsorvevők nem a maximálisan kihasználható érzékenységükről híresek, bőven van még mit javítani rajtuk. Az autórádiók ebből a szempontból jobbak. Gyári kommunikációs vevőkészülékeknél (ezek viszont nem alkalmasak többnyire a műsorszóró sávok vételére, vagy ha igen, akkor éppen a szükséges sávszélesség miatt, az érzékenységük is jóval kisebb) ez már nemigen növelhető, de egy kommersz készüléknél, vagy ha készítesz, akkor nem mindegy, hogy milyet, kihasználtad-e a zajhatárolt érzékenységet,ami a sávszélességgel van kapcsolatban. Az nem igaz, hogy amit a 0.2 uV érzékenységű vevő nem hall, az a jel nincs is. Attól még bőven lehet hogy van jel, nagyon nem mindegy, hogy milyen antenna csatlakozik az igen jó érzékenységű vevőre, és az milyen magasan van. A műsorszóró vevőnek a zajhatárolt érzékenysége jóval magasabban van, a jelentősen nagyobb sávszélesség, valamint a nagyobb jel/zaj viszony követelmény miatt. Arra szeretném ismételten felhívni a figyelmet, hogy egy összeköttetés hatótávolsága több tényezőtől függ, majdnem legkevésbé az adóteljesítménytől.
Adó hatótávolsága, igencsak nehezen meghatározhatatlan fogalom, az amatőrködés otthoni építgetés terén.
Bár régen voltak un. lefedettségi térképek, pl. Petőfi rádió, v, Bartók rádió vételi körzete, továbbá sztereó vételi körzet, ez itt most nem az a kategória. Az általam eddig épített, panelok szélessávú fm. modulációt használnak, /bár nem hifi/ azért nagyon jó minőségben lehet venni,pl. áthangolt műsorvevővel, tunerrel, v. érzékeny szintén áthangolt kisrádióval. Azért használok, mostanság keskeny sávú vételre gyártott VHF-UHF szkennert, mert bár kisebb a hf. sávszélessége, mégis jobbak a vételi viszonyok az adott tartományban, kisebb a zaj, az árnyékolt területeken, ahol a kisrádióval susog, a szkenerrel tiszta a vétel, min.zaj mellet, a hatótávolság 4x5ös. Annak idején Orion tunerral kísérleteztem, az adó ugyanez felépítésű volt, mint a mostani, a vételi viszonyok/lakhely ugyanaz volt, de még 5elemes yagival is zajosabbnak tűnt a vétel, mint az érzékeny kézi szkennerel. Nyilvánvaló, hogy a műsorvevőnél a nagyobb hf.sávszélesség nagyobb jel/zaj viszony, hozta okozta ezt. Egy jól irányított pl.átjátszó felé, az adott sávra méretezett antenna, sokkal többet ér mint egy nagy teljesítményű adó, / gyakorlati tapasztalatok, is ezt mutatják/ az amatőrök szerint is, és bár minden relatív, mert a rálátás terepviszonyok, magasság lakhely sokat számítanak, de egyetértek vele.
Ahogy mondod. Nem tudtam róla
Sziasztok, van ötletetek hogyan lehetne egy vezeték nélküli fejhallgató hatótávolságát felerősíteni, mondjuk 100 méterről 200-ra ?
Mondjuk megpróbálhatnál az adó részre rendes antennát tenni. A vevő részre lehet hogy mutatós lenne, de nem praktikus.
Egyébként ilyen fejhallgatóm van: sony tmr rf850r
Zárt burkolatú. Én is az adóval terveztem valamit csinálni, csak kérdés, hogy mit
Ismeri vagy volt már valakinek ilyen? Tapasztalat,info esetleg?
http://www.hestore.hu/prod_10024792.html http://www.hestore.hu/prod_10024800.html
Mi a gond vele? Megveszed, használod, kész. Azért van egy kis probléma. Ez nem FM adó. Ebben a topikban OFF
Feltételezem a hatótávján belül jó minőségű hangátvitelre képes. Tekintsünk el attól, hogy FSK a moduláció, szerintem elfér itt is Úgy kell elképzelni, mint a kapu nyitó elektronikát, kész modul, csak be kell üzemelni. Plug and play.
Láttam ezeket, csak azért nem oda írtam mert lassan 2 éve "halott".
Ezekkel kapcsolatban meg csak arra lennék kíváncsi, hogy kb mekkora ahatótávja, és - mivel 1 RC-s 2.4Ghz-es távirányítóra lesz fogatva az adó, nem -e zavarja 1 ik a másikat. ?
Ahogy mások is mondták: egy topik attól lesz élő, hogy írsz bele. Akiket érdekel a téma, annál csönget a HE értesítő.
Ha többet használsz egymás mellett, biztos zavarni fogják egymást. Ha megnézed 8 csatornára lehet állítani, ez nem elég frekvencia távolság ahhoz, hogy elegendő védelmet biztosítson a vevőnek, a közvetlen mellette levő adótól.
Hát sajnos ezt csak 1 próbával lehetne megnézni. Csak az az érdekes, hogy pl. rc-s versenyeken, van hogy 15-20 versenyző is használ egyszerre 2.4-es távot, és semmi zavar. Elvileg,ha jól tudom, kb. 80-100 ilyen távirányító mehet egyszerre zavar nélkül.
Már megbocsáss, de eddíg hangátvitelről volt szó. Ennek az ilyen megoldása sem igazán ebbe a topikba való, de az RC autó távirányítása végképp nem. Arra is van jónéhány topik.
Ez teljes mértékben vevő függő. Az újabb, okosabb vevők már teljes zűrzavarban is képesek "kiválogatni" a saját adójuk jelét, még akkor is, ha ugyan azon a csatornán még 10 másik ember ad egy időben, egy helyen.
Azért ha egymás mellett (egy modellen) van egy adó, meg egy vevő is, az már nem az az eset mikor mindenki kezében adó van, és a modelleken a vevő.
Az valóban nem, de H2opok azt írta, hogy a távirányítón lenne az a bizonyos adó. Ilyen esetben ott nem sok vízet zavar (feltéve, hogy olyan a vevő, amit említettem).
Ööö, kicsit elnéztem, most gondoltam bele. Értem a dolgot, gondolom az irányított járműről menne vissza a jel, ezesetben valóban a vevő mellett ül az audió adó.
Hát igen, így kicsit más a dolog, lehet, hogy elsüketíti a vevőt.
Az Rc-s dolgot csat azért irtam, hogy értsétek miröl van szó.
Igen, az audio adó nálam a távon lenne, a vevö pedig a robotban.
Ha a két vevő egymás mellett lesz, abból baj nem lehet, az audió adód az RC vevőt nem fogja zavarni, viszont fordítva már könnyen lehet vele gond. Azaz az RC távirányító lehet, hogy zavarni fogja az audió vevődet... Ez szintén vevő-függő lesz.
A 2 vevő lesz a robotban, de ott nem lesz közvetlenül 1más mellett. Az adónál viszont, mivel a távra kell fogatni, ott már igen közel lesz. Na mind , ez úgy is csak akkor derül ki ha majd kipróbálom. Csak gondoltam megkérdem, hátha valaki használt már így hasonlót. Azért köszi.
Sziasztok! Egy ilyen traszmitterben van pll áramkör? Stabilan tartja a frekvenciát? vagy tudnátok ajánlani olyat amiben van és esetleg a teljesítménye kicsit nagyobb az átlagosnál? Ház körüli tavaszi munkák során jól jönne,ha kisrádióval is hallgatni lehetne.
Ja a link.Bővebben: Link
Hi!
Nem rég vettem filléreké egy fm transzmittert. Mikor beüzemeltem, akkor egy sípoló alaphangot lehet hallani a vevő oldalon. Kilehet e küszöbölni ez valahogy. Ha lehet kicsit szájbarágósan, mert nem rég foglalkozok elektronikával. Köszi előre is.
Tamás: Igen, van benne PLL. Próbálj meg egy drótot tenni a negatív tápra, vagy ha mered, a panelről az RF jelet közvetlen kivezetni.
István: Nem lehet. Bővebben: valószínűleg a sztereó modulátor pilotjelét hallod, ha az ezt biztosító kvarcot kiveszed s lemondasz a sztereóról ki lehet kapcsolni ezt.
Köszönöm a válaszod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |