Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrofon előerősítő
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 22, 2005
Lapozás: OK   8 / 21
(#) Rober_4 hozzászólása Ápr 17, 2011 /
 
A tranzisztorok Bc 184-esek. A kondenzátorok pedig mikrosak...
(#) highand válasza Rober_4 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Milyen egyéb feltételt kell még tudnia, azon kívül, hogy minimális legyen a zaja és 9 V-ról működjön? Ez amit feltettél legalább 3 dB-el zajosabb, mint amit azzal a tranyóval el lehetne érni.
(#) highand válasza Rober_4 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
No, javítsunk a kapcsolásodon ez a legegyszerűbb. C3-at kösd át az emitterre közvetlenül. R7-el tegyél párhuzamosan egy 47µF-ot és egy 4,7K-on keresztül kösd ezt a T1 bázisára. Ebben az esetben kb 3 dB-el csökken a zaj, mert a 680 ohm-ot kisöntöltük és a 150 Ohm-os mikrofonnal az erősítés 4,7k/150 ohm lesz, kb annyi mint volt. A bemeneti impedancia is elegendően nagy marad.
(#) Rober_4 válasza highand hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Köszi! Kipróbálom, majd kimérem azt is, meglátjuk, ha nem jó, majd reklamálok :yes:
Érdemes szerinted kisebb zajú tranzisztorra cserélni a Bc184-et?
A mérést sajnos befolyásolja, hogy zúg a számítógép, nekem ennek ellenére a 70dB egész jó értéknek tűnik, sok keverőbe hallottam már ettől gyatrább minőséget is...
(#) highand válasza Rober_4 hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Ezzel a nyugalmi árammal nincsen értelme másik fajta tranyónak. 10mA nél már hasznos egy kis BD a BC helyett, de az nagyon zabálja az elemet.
(#) Rober_4 válasza highand hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Tehát ez lenne a javított változat, sebtében megrajzoltam:
(ok holnap kipróbálom!)
(#) highand válasza Rober_4 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Pontosan így gondoltam. A szükséges erősítést a 4,7k-val tudod állítani.
(#) Rober_4 válasza highand hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Megcsináltam amit mondtál, a C3-om átkötésekor nagyon gerjedékennyé vált az erősítő, rögtön megfordult a fejemben, hogy érdemes-e? Mondjuk kipróbáltam vagy három fajta kondenzátort (elektrolit), végül a legkisebb terjedelmű már egészen jó volt. A visszacsatolás beállításával, nagyjából helyrejött az egyensúly, de hogy ne jöjjön be rajta a rádió, így betettem párhuzamosan a visszacsatoló ellenállással (R8=4,7K) egy kb 100pikos kondit, amit a dobozban találtam. Így egész jó lett, de úgy néz ki ezzel a hangkártyávak érdemben nem tudom kimérni a különbséget, mert 70dB környékén már beleveszek az alapzajba, illetve most nappal a környezetből érkező háttérzajok is nagyobbak

(nomeg a légszerelés minősége is hagy némi kívánnivalót maga után)
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Visszacsináltam! Nagyon gerjedékeny és érzékeny lett, olyan elektromos-földhurok zajok jöttek elő amik nem is voltak eddig, számítógépzajok vinyózaj egérzaj! Persze rendesen szerelve, külső hangkártyával biztos jobban teljesítene, de ezen a cuccon nem...
(#) steelbird válasza Rober_4 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Ekkora kis jelszintnél már az aszimmetrikus mikrofon csatlakoztatás miatt is összeszedhet mindenféle brummot, egyéb zavart az előerősítő.
(#) Rober_4 válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Igen, gondolom aszimmetrikus bekötéssel nem nagyon lehet jobb jel-zaj viszonyt elérni.
(#) highand válasza Rober_4 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
A Tina szimuláció szerint is 4 dB-el javul a zaj, azonban azzal, hogy a mikrofon belső ellenállása alakítja ki az erősítést, az történt, hogy a kábel által összeszedett zajokat viszont nyílthurokban erősíti most a kapcsolás, ami kb 10-szer nagyobb, mint a beállított erősítés.

Vagyis csak ideális mikrofon kábel esetén fog csökkenni az eredő zaj, hiába csökkent az elektronika zaja.

Ez az az eset, amikor a gyakorlat szemben áll az elmélettel. A tanulság: olyan erősítő való mikrofon erősítőnek, ahol a mikrofon kábel a hurkon kívül van. Jelen esetben amit terveztem neked, az sajnos inkább rádió vevő...

Tehát tervezek neked egy másikat. A legegyszerűbb a műveleti erősítős, ezekkel az elméleti zajhatárt 2 dB-el meg lehet közelíteni, olcsó IC-vel is. Ha beszédre kell, akkor egyből dinamika kompresszoros is lesz.
(#) Rober_4 válasza highand hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Várj, most összejött a dolog, úgy néz ki!
Nem hagyta a hiúságom, hogy lemondjak arról a pár decibelről! A problémát megoldotta, a C3 47mikros elektrolit kondenzátorral párhuzamosan kötött 100n-os kondi. Ugyebár megint egy dolog ami a gyakorlatban szükséges, elméletben felesleges...
(#) highand válasza Rober_4 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Örülök, hogy nem adtad fel és örülök, hogy te találtad meg a megoldást.
(#) Rober_4 válasza highand hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
-73,6dB lett a zaj, egy 0dB-es mikrofonnal mért jelhez képest, persze ez nem hivatalos mérés, de füllre is egész jónak tűnik. Az R8 helyére egy 10k-os trimmert tettem, mert az volt gyárilag a dobozban, így állítható az érzékenysége. Még holnap megmérem hol van a max jel ahol betorzít, és majd ahhoz képest mérek mégegyszer egy zajt. A zajspektrum normális, egyenletes eloszlású fehérzaj, egy kicsi kis brummal.
(#) steelbird válasza Rober_4 hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Mi lenne, ha az első tranzisztort megdupláznád, párhuzamosan kötve a kettőt? Ez is egy szokásos zajcsökkentési mód, szokták alkalmazni.
(#) Rober_4 válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Köszönöm az ötletet, megpróbálom majd, ezen ne múljon!
(#) DuMatyi válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Illetve nagyobb munkaponti kollektor árammal válogatni BD139-140-eket. Nem vicc! Lásd Piret MC erősítő anno 1992 és JLH Biblia. az okok le vannak írva. Nagyobb báziskeresztmetszet, Kisebb bázis bemeneti ellenállás (kvázi h11 paraméter), kisebb zaj
(#) moltam hozzászólása Jún 10, 2011 /
 
Helosztok.
Megépítettem ezt a mikrofonerősítőt RC4558P vel. Tápja közös az erősítővel, 18.5V-os kapcsitáp. Az a baj vele, hogy gerjed. Sőt még ha az utána kötött 50k-s hangpotit letekerem és tápot adok az előerősítőnek, akkor is megjelenik a sípolás. Próbáltam a tápágba sorosan tekercset kötni, de csak lecsökkenteni tudtam a sípolást, megszüntetni nem. Szerintem ezzel a kapcsolóüzemű táp zaját szűrtem ki, a gerjedés maradt. Amúgy szépen működne, erősít ahogy kell.
(#) bokah hozzászólása Jún 21, 2011 /
 
Sziasztok!
vettem egy keverőt ( Behringer 502) és van egy Behringer c1 típusu mikrofonom,a mikrofonhoz kell +48 V .. és a keverőben nincs benne a fantomtáp..viszont van mikrofon előerősítő és nem tudom hogy helyettesíti-e az előerősítő a fantomtápot és megtudom-e mozgatni a mikrofont . :/ valaki tudna valami segítséget adni ?
(#) abcdabcd válasza bokah hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
A fantomtáp magának a mikrofonkapszulának a működéséhez kell, az előerősítő ezt nem helyettesítheti, az ahogy a neve is mondja arra van, hogy a mikrofonból kijövő kicsi jelet (pár mV) felerősítse akkorára, hogy a mondjuk erősítő vonali bemenete számára elegendő nagyságú legyen ahhoz, azt valószínűleg tovább erősítve, vagy akár csillapítva, a végerősítő fokozat meghajtásához elegendő nagyságú jel legyen belőle a végén, hogy aztán a hangszórón halljál valamit...
(#) bali00 hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
sziasztok!

szintén megépítettem őt Bővebben: Link de nem akar megszólalni.
Kérdésem az hogyan lehet az alkatrészeket lellenőrizni hogy működőképesek e kezdeném a BC560C PNP tranzisztor ellenőrzésével. van multiméterem csak nem tudom mit állítsak rajta illetve hova érintsem azt
(#) mps válasza bali00 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Hali! Itt nézd meg:
Alkatrészek vizsgálata...
(#) teddysnow válasza bokah hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Szia

Esetleg meglehet csapolni a mikrofonerősítő tápellátását valahogy így: fantomtáp
(#) bali00 válasza mps hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
kössz! egy kicsit megvakított ez a fekete alapon zöld betű de azért hasznos iromány
(#) gammabuta hozzászólása Okt 12, 2011 /
 
Sziasztok!

Hosszas próbákozás és keresgélés után a témában sikerült megépítenem ezt a nagyon egyszerű mikrofon előerősítőt:
Kapcs.rajz.
Egy 5voltos stabilizált táppal tápolom meg (kb. USB tápnak megfelelővel) de szinte nem fogyaszt semmit.
Arra használnám, hogy a mikrofont közvetlen fülhallgatőra kössem előerősítő segítségével.
Nem tervezek végfokot is építeni csak egy ilyen kis teljesítményhez.
Jelenleg, ha rádugom a legkisebb fejhallgatómat az áramkör annyira meg tudja hajtani, hogy a hangosabb beszédet a mikrofontól max fél méterről jól lehet hallani, de szeretném ha ezt az áramkört minimálisan módosítva ki lehetne belőle hozni kicsit több kakaót.
Segítségeteket kérem az áramkör áttervezésében, ha lehetséges valami ellenállás csökkentésével vagy egyszerű módosítással (pl. még egy BC212) növelni az előerősítés teljesítményét, hogy a fejhallgatónak kicsit erősebb jelet tudjon produkálni még egy erősítő kör nélkül, ha lehet, hogy a zajszint ne növekedjen és az áramkör bonyolultsága se.

Köszönettel várom a javaslatokat.
(#) Bassmester válasza gammabuta hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Kell még utána egy erősítő fokozat ami meghajtja a fejhallgatót. Ez az előfok nem terhelhető alacsony impedanciás fülessel.
Néz meg ezt.
(#) pluss37 hozzászólása Dec 15, 2011 /
 
Sziasztok
Nagyon kezdő vagyok.Szeretnék egy elektrét mikrofont bekötni egy 100W-os erősitőhöz.Megépitettem az ema02 mikrofon előerősitőt-még nem tudom müködik e?-csatlakoztatni kellene az erősitőhöz és a mikrofonhoz.Mivel bizonytalan vagyok a végek bekötésével-kérem segitségeteket.Az előerősitő egyik oldalán két kivezetésre csatlakozik a kapszula /in és forditott T -föld-jellel. A másik oldalon három lábra lehet csatlakozni /+;out;föld / Be kell kötni a mikrofon 3,5-ös sztereo dugóját és a nagy erősitő 6,5-ös sztereo hüvelyét,de hova?Ha valaki tudó szaki erre jár,szánjon meg egy ábrával,vagy leirással. Még egy mellékes kérdés:Az ema02 által kiadott jelet lehet e még egy előerősitőn tovább erősiteni és aztán a nagy erősitőbe csatlakozni ? Köszönetem már előre küldöm.
(#) Rober_4 válasza pluss37 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
Üdvözöllek a fórumon!
Tehát a mikrofon megy az in és a mellette lévő fordított T betű közé. A másik oldalon az out és a fordított T a kimenet, ez megy az erősítőbe. Viszont a + kivezetés mellett még valamelyik fordított T betű kivezetésre rá kell forrasztanod még egy vezetéket, ez a kettő csatlakozik a tápegységhez, vagy elemhez, mert ugyebár az erősítéshez plusz energiát is be kell pótolnod. A + a tápegységed pozitív kimenetéhez, a fordított T a tápegység test pontjához, illetve elem esetén annak - kivezetéséhez. Javaslom a kipróbáláshoz a 9V-os elemet, abból nem lehet nagy baj.Bővebben: Link
Második kérdésre a válasz lehet. Nagyon sokféle erősítőt tehetsz oda, tranzisztorostól, a műveleti erősítősen át a csövesig, attól függően, hogy mi a cél. Persze több erősítő fokozat összekapcsolásakor nagyon fontos a jelszint illesztése, hogy ne torzítson a jel. Szerintem egyenlőre nézd meg sikerült-e amit építettél, és majd ráérsz azután építeni másikat, ha szükséges.
(#) Rober_4 válasza pluss37 hozzászólására (») Dec 15, 2011 /
 
A mikrofonon is sztereó a csatlakozó, meg az erősítőn is?
Következő: »»   8 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem