Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Sziasztok, a watt féle wlpt v4-el probálkozok én is és a pic-et felismeri de irni nem tudja, kipróbáltam már 3 gépem végig próbálgattam már mindenféle lpt beallitást ecp, epp, ecp+epp, bidirectional, normal. Rövid, hosszú kábellel, több féle programmal is de nem tudom égetni. A winpic800 felismeri a pic-et de nem egeti, 12v vpp megvan de mégsem megy.
error
Próbáld ki watt progijával, az LPT-t állítsd ECP-re, a sebességet vedd le 64-re vagy 128-ra. Én a kézi kapcsolós verziót építettem, ott ki kell pipálni a minit is.
Hát szerettem volna, le is töltöttem, de el se indul. Valami ocx fájl hiányzik neki. Így is elég nehézkes volt letölteni. Szívesen adok a szerveremből egy részt, hogy le lehessen tölteni mindig a progidat, de tényleg azon a gépen csak egy sima nyers xp van amin szerettem volna írni. Csak töltögetésre használom... de amint kattolok a watt progijára jön a hibaüzi és kész... természetesen eredeti xp dorombol rajta, csak angol, mert azt jobban szeretem, ha és sp2-es... ezen a gépemen meg nincs lpt portom...
Találtam most egy progit az oldaladon setuppal az most elindult. majd délelőtt kipróbálom...
Szevasztok!
Ma eljutottam a progi teszteléséhez. Hát érdekes lett a végeredményem. A két képen vannak a problémák. Kérdés, hogy így is el fog indulni a készülékem?
Nem valószínű! Próbáltad lassítani az égetés sebességét? Vedd ki a 10x-es pipát, pl...
A Vdd, Vpp feszek már rendben vannak? (5V, 12V).
persze rendben vannak. a pipát még nem próbáltam kivenni. De az első irásnál is amikor 1x10re volt állítva, valamiért akkor is hibázott.
A számot növelni kell, nem csökkenteni, ha lassítani akarod...
Üdv! Lelkesen tanulgatom a PIC programozást, felhasználást. Sajnos az elektronikai előképzettségem messze nem elegendő, ezért egy újabb kérdéssel fordulnék hozzátok, remélem a megfelelő témában teszem fel. Igazából nem tudom mi lehet a pontos hiba, így a topikot is elég nehéz meghatározni.
Szóval a probléma: Van egy PICKIT2 égetőm, amit szeretnék ICSP-re is használni, ha már egyszer tudja. Elviekben. A gyakorlat azonban teljesen mást mutat. Eddig 16f877a-n fejlesztettem, most viszont vettem egy smd pic-et, aminek az égetéséhez már kell ez a funkció. Jelenleg még az ICSP programozást is a 877-es PIC-en próbálgatom, hogy ha később itt megy, akkor majd megcsinálom az új vezérlővel a kapcsolást. Jelenleg semmi nincs a PIC-ről üzemeltetve, összesen 1db LED. Megkapja a stabil 5V-t, meg persze a programozáshoz szükséges vezetékeket. Ha kiszedem a PIC-et és úgy programozom fel, akkor teljesen jól működik minden. A helyén hagyva viszont nem akarja az igazságot.. "PICKit 2 VDD voltage level error. Check target & retry operation." Ez a PICKit 2 programmer hibaüzenete. Fogalmam sincs, mi okozhatja ezt. Elkészítettem az ICSP-hez szükséges kapcsolás részletet, a RESET működik is, de programozni nem tudok, mert ez az üzenet jelenik meg. Működés közben, és akkor is ha a tápot lekapcsolom, de a PIC-et a "helyén" hagyom. Ergó röviden, nincsen ICSP.. A PICKit 2 klónom: Bővebben: Link ICSP kapcsolás a PIC MCLR lábához: Bővebben: Link Az égetőn annyi módosítás történt, hogy RJ45-ös csatlakozókat használok, mivel ez volt itthon. A programozó kábelem, így egy LAN kábel, kb 1,5 méter hosszú. Az ICSP kapcsolásban pedig 10nano helyett 100nF kondit használtam mert ilyen volt. A nagyobb kondi okozhatja a gondot? Sajna ennyire nem értek az elektronikához, de nem hiszem hogy ez lenne a baj. Vagy az égetővel lenne valami gáz? Egyszerűen nem tudom... Ebben kérnék segítséget, ha valami probléma van érdekelne minden megoldási lehetőség. Idézet: „A programozó kábelem, így egy LAN kábel, kb 1,5 méter hosszú.” Idézet: „Milyen hosszú lehet és miből készüljön az ICSP kábel? A kábel hossza kb. 10..15cm legyen és szalagkábel a legegyszerűbb megoldás. Készülhet másból is, nem kritikus, de ne legyenek szanaszét a vezetékek.”
Kiegészítő kérdés:
Mekkora pufferkondi van az 5V-os tápon?
A sebesség pipáit vedd ki, állíts be 128-at és az MCLR lábat a 10k-val ne a Vdd-re hanem a Vss-re húzd. Nekem így lett jó.
100nF a pufferkondi.
Potyonak: Ekkora problémát jelenthet a LAN kábel? Csak a hosszával lesz gond, tehát ha ebből használnék 10-15cm hosszút, akkor megoldodna a probléma? Köszi a válaszokat!
A 100nF az nem pufferkondi, hanem szűrő. Tehát ez akkor azt jelenti, hogy a táp IC-től a PIC Vdd-ig nincs elkó csak egy 100n és kész? És a Táp IC-n nincs 100n?
A hosszú kábel egyértelműen nemkívánatos, rövidítsd le! Egyébént mit kéne átírjak a leírásban, hogy ez egyértelmű legyen neked is?
Bővebben: Link
Ez alapján kötöttem be a PIC-et, 1. és 2b ábra. Remélem ezzel megválaszolom a kérdésedet. Ezen kívül semmi más nincs a kapcsolásomban. Az elkó, ha arra gondolsz ami az 1. ábrán látható az tehát 0,47F. A kábelt mindenesetre megrövidítem! Köszi!
Az 1. ábra rendben, bár 0,47F az nem egyenlő 470µF-al ennek számolj utána!
A 2b. ábra viszont hiányos, mert nincs rajta szűrőkondi, azaz 100nF! Erre szükség van a táp IC lábánál is és a PIC táplábánál is a lehető legközelebb forrasztva! Ha 4..20MHz-es kristályt használsz, akkor a stabilizátor kondik inkább 22pF kell legyenek, mint 10.
Ha a 2b ábra alapján kötötted be, akkor a RESET (MCLR) láb és a Vdd közé rakj egy 10kohm-os ellenállást!
Üdv! Valóban, 0.47F az nem 470mikroF.
Mindenesetre a szűrőkondi volt a gond. A táp IC lábánál ugye ott volt, viszont közvetlenül a PIC lábánál nem, és ez kavart be. Most már teljesen jól működik a dolog, még a másfél méteres LAN kábellel is. Köszi a segítséget mindenkinek, főképpen watt-nak!
Azért az MCLR lábat ne direktben kösd a Vdd-re ahogy a rajzon van, hanem az ajánlott 10k-n keresztül ami égetéskor is rajta marad. A 10µF tantálkondi is indokolt még a 7805 után, sok gondtól menthet meg. Nagyobbat nem szabad, mert táphibát adhat a PK2. A kábel hossza még megtréfálhat más PIC, illetve más áramkörök esetén. Ajánlott a max 15cm! Az USB kábel olyan hosszú lehet amilyet akarsz, tehát ez nem korlátoz semmiben. Annak örülök, hogy jó lett! A belinkelt oldal rajzait fenntartással kezeld!
Bővebben: Link
Az ICSP kapcsolásban, amit korábban linkeltem ott a 10K ellenállás. Szerintem erre gondolsz, ha nem akkor kérlek javíts ki. 10mikroF-os tantálkondit a 7805-ös IC után..., tehát a 100nF-el párhuzamosan kell még bekötni? (Máshogy nem igazán lehet.. ) A kábelt meg amint tudom megrövidítem, csak nincs krimpelő fogóm, így pedig egy picit nehézkesebb a dolog.
Igen a 10k és a 10µF rendben lesz ahogy érted.
A kábelt ráérsz rövidíteni, de ha érdekes dolgokat tapasztalsz, erre gondolj először!
Üdv watt!. Köszi az égetőt. Naggyon tuti. Pénteken vettem egy másik 18f2550et sajnos, de ahhoz már egy egyszerű lemezes foglalatot is vettem, arra forrasztottam a vezetékeket (legalább legközelebb is használhatom ) és tegnap este a progiddal igaz hogy kb 2 óra alatt, de elvégezte a dolgát. Szépen hiba nélkül beégette a tartalmat a wlpt-mini v4es verzió. Mostmár csak az elkészített pickitemet kell átellenőriznem, beletenni az ic-t és kísérletezgethetek tovább.
Helló.
Van egy kis gondom a v4-es ltp-s mini égetővel. Kezdetben égettem vele és visszaolvasva a progit jól visszaolvasta. Most viszont a picet sem ismeri fel, akármit írok bele visszaolvasva üres a pic. 2-t is kipróbáltam. Nem tudom mi lelte. A nyomtatóporttól a vezeték kb 40 cm, az icsp port kb 20cm. Ma még olyan gond is volt h nem volt 12V. Végül is most már van de nem tudom mitől. Kontakt hibát nem látok, talán rövidíteni kéne a vezetéket? (Régebben sem mindig volt minden tökéletes csak alacsony sebességnél volt mindig jó eredmény.) Mit lehet vele kezdeni?
Sziasztok!
Van egy Oshon pic égetőm amivel tudok 16f870 -t égetni, de valamiért nem égeti az 16f628A t.Az égetés során pár bitet beéget de azt is rosszul, az EEPROMBA is ír, pedig oda nem írtam semmit.Megpróbáltam már mindenféle programming time val. Előre is kösz.
Szia!
Hogyan csatlakoztatod a kontrollert az égetőhöz? Esetleg lehet túl hosszú a vezeték. Üdv.: mate_x
Egyben megy a 6 db. vezeték egy külön nyákhoz kb. 15 cm en keresztül majd itt szétválnak és kb.4-7 cm es vezetékekkel megy a foglalatra.
Próbáld meg rövidebb vezetékkel(egyszer nekem is csinált hasonlót, amikor hosszabb vezetéket használtam).
A 6. vezetéket(az LVP-t) pedig most nyugodtan elhagyhatod, gondolom nem alacsony feszültségen programozol. Mielőtt pedig újra próbálnád programozi a PIC-et töröld a tartalmát.
Hello
Megépítettem az oldalon levő PIC égetőt Bővebben: Link Reggeltől ezzel szarakodom, de nem akar működni, már teljesen tanácstalan vagyok Lemértem és mindent rendben találltam, GND- kapcsolódik a GNDhez Vcc-4,6V MCLR-12,8V PGD-kapcsolódik a 8as lábhoz és kb 4,6kohm korul a 4es lábhoz PGC-szintén 4,6kohm korül kapcsolodik a 7es lábhoz a PIC lábiától a soros port csatlakozójához mértem. Elméletileg minden jó, mégse akar működni, ha kiolvasom 3FFFet kapok, de ha égetni akarom akkor verification failed at 000h. Elméletileg a programozóval minden rendben van nem? PIC16LF877Aról van szó.
Olvasd el ezt és lehet rájössz, hogy miért nem akar működni.
Miért ne építsünk JDM-et ajánlott: wlpt mini v4 ha nincs lpt: wcom mini és a hozzájuk passzoló szoftver: WPB |
Bejelentkezés
Hirdetés |