Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
kijelöl, másol, beilleszt.
Legalábbis én így csinálom
Sziasztok!
Nem tudom jó helyen kopogtatok-e de a segítségeteket szeretném kérni PCB tervező választásában. Nemrég kezdtem el ismét foglalkozni az elektronikával, és szeretnék egy egyszerő panel és kapcsolási rajz szerkesztőt . Nem tudom melyik lenne megfelelő, amivel viszonylag mindent el tudok készíteni, és viszonylag könnyen megtanulható. Kérem, ha tudtok ilyet ajánlani, legyetek szívesek,és azt is, honnan tölthetném le. Természetesen kezdésnek egy free verzióra gondoltam. Köszönöm a segítséget. Üdv: Csupasz
nekem ez a funkció nem akar működni
![]()
Itt a témában előrébb pontos leírást találsz hogyan kell csinálni . Én is innen nyomtattam ki .
![]()
Megrajzolod, a grouppal körbe keretezed, vagyis kijelölöd csoportként, copy csoport és melléteszed. Ha nem jó helyre sikerült, akkor szintén körülhúzod a grouppal és move csoport és arrébb teszed az egészet. SCH véletlenül se legyen mellé nyitva!
Szia,
ha az Eagle fórumon kérdezed ezt, akkor borítékolhatod a választ: az Eagle lesz az ajánlott program. De ha jelent valamit számodra, elmondom, hogy bő 25 év alatt néhány nyáktervezőt megismertem (Smartwork, Racal-redac, Pcad, Orcad, Protel, Eagle) és több, mint 10 éve végleg itt kötöttem ki. Alternatívaként nézd meg a Kicad-et az ingyenessége miatt, valamikor biztosan profi lesz, de most még döcögve fejlődik. Másrészt az Eagle mögött évtizedes, profi német-amerikai együttes áll, ez is ingyenes hobbi célra 80x100 mm-ig, aztán ha kinövöd és fizetősre akarsz váltani, akkor már nincs mit tanulnod, mindent tudsz. http://www.cadsoft.de/download.htm Idézet: A kockaspapir piros-kek ceruzaval kimaradt!„25 év alatt néhány nyáktervezőt megismertem (Smartwork, Racal-redac, Pcad, Orcad, Protel, Eagle)” ![]() Bocs nem tudtam kihagyni. ![]() Amugy a KICAD nem rossz, es fut win alatt is. Termeszetesen Linux alatt is.
Hello!
Köszönöm a válaszod, én is erre gondoltam, csak nem mertem belevágni,hogy elsőre nem lesz-e nehéz. Persze mindent meg lehet tanulni, csak nem mindegy, mennyi idő alatt... Köszönöm, megpróbálom.. Üdv: Csupasz
Hello!
Igazad van a kockáspapírral, de amikor én abbahagytam, / 30 éve / még ez volt a legfejlettebb technológia...Még most is használom... Mindenesetre megnézem a KICAD-ot is. Tudsz küldeni egy linket, honnan tölthetnén le? Üdv: Csupasz
Sziasztok!
Muszájból ezt az Eagle-t kell használnom. Most barátkozok vele. Van egy olyan problémám vele kapcsolatban, amiben a segítségeteket kérném. Némelyik IC-hez a Schematic felületen nincsenek táp-föld, esetleg egyéb kivezetések. Így nem is tudom hova bekötni. Az ERC meg problémázik emiatt. Persze jogosan. Valami rémlik, hogy egyes IC-knek a tápolását egy külön lerakott 2 kivezetéssel oldották meg, de gondolom az saját alkatrész lehetett. Ezt nem tudom hogy kellene. Sima normál könyvtári IC-kről van szó.
Írd be a keresőbe, hogy táp, egyébként az invoke parancs rakja ki.
Az elso talalat a keresoben, ha beirod Kicad.
Köszönöm!
![]()
Van az ikonok között egy, ami négy kaput ábrázol. (A T [=text] ikon fölött.) Katt rá, majd a kívánt alkatrészre. Ez nem csak a tápok elővételére, hanem a tokon belüli, még fel nem használt kapukat is választhatóvá teszi.
Hello!
Bocs az értetlenkedésért, de letöltöttem a progit, de a gépre nem tudom installálni, mert azt írja ki hogy nem teljes. A 60 napos próbaverzióhoz kell kódot kérnem, vagy az ingyenes használatot bejelölnöm?? A próbaverziót 60 nap után kérhetem újra? Üdv: Csupasz
Kösz a segítséget! Most már ki tudom rakni a táp kivezetéseket.
Még egy kérdésem lenne. Ha lerakok egy Bus-t és belekötök pár vezetéket, akkor azokat hogy lehet összepárosítani? Valahol láttam, hogy 2-2-2 vazatéknak ugyanazt a nevet kell adni. Nekem ez sajnos többnyire nem jön össze és nem értem hogy miért. A Bus-nak adtm nevet és a Bus ikon melletti Net ikonal kötöm be a vezetékeket, de így az eredmény szerintem egy nagy rövidzár, mert mindegyik vezetéknek ugyanazt a nevet adja hiába változtatom meg. Eagle editor nem ad erre a kérdésre választ.
Az összetartozó vezeték végeket elnevezed egyformán. De ehez még buszt se kell letenned, hanem az alkatrész lábtól húzol egy pár raszteres vezetéket és azt nevezed el. A PCB tudni fogja, hogy ők egybe tartoznak, mintha össze lennének drótozva. Egy bonyolultabb elvi rajzot így sokkal könnyebb megcsinélni, mintha elkezdenéd pókhálózni és belekavarodsz mint cica a gombolyagba.
Szia
Eddig én így csináltam és jól működött a dolog: A bus paranccsal megrajzoltam magát a bus-t, (a kék vonal) ebbe a bus-ba kötögettem be azokat a net-eket amik a buszhoz csatlakoznak. Ezek után a net ikon alatt van a label ikon, azzal kirakod a vezetékek neveit (ekkor még mindegyiknek azonos lesz, nálam B$1 volt legutoljára), és a name paranccsal azonos vezetékeket azonos névvel látsz el, mint data1, data2 data3 stb, amikor a második vezetéket is pl data1-re akarod elnevezni, akkor rákérdez hogy biztos akarod e a B$1-et és a DATA1-et összekötni, itt igennel kell válaszolni. A lényeg, hogy csak azoknak a vezetékeknek legyen azonos a nevük amiket fizikailag is össze akarsz kötni. A name parancsot egyébként bus nélkül is lehet használni a rajz 2 távolabbi részén lévő alkatrészt is, amit rendesen összekötni net-el túl macerás, ekkor ha azonos nevet adunk az alkatrészhez tartozó nethez, a board nézetben a program automatikusan összeköti. A bus létrehozásához használt ikonokat pirossal bekereteztem. Remélem sikerült érthetően fogalmazni. Bari
Sikerült, köszi a válaszokat!
Rájöttem, hogy névadás ikonnal kellene elnevezni a vezetéket is nem csak az alkatrészeket és nem a properties-nél (i betű) átnevezni. ![]()
Bocs hogy ennyit kérdezek, de lenne még egy kérdés.
A Bus-hoz tartozó vezetékeket sikerült párokba szedni. Így jól néz ki, de az ERC hibát ír ki mindegyik bus csatlakozáshoz. pl. "Net name B0 not present in bus PORT_B". Pedig bele vannak kötve a portba. Nem értem.
Ha azt írja, hogy nem teljes, akkor hibás a letöltésed. Linuxra vagy Windowsra akarod? Célszerő ftp-vel letöltened, mert akkor a megszakadt letöltés folytatásakor sem lesz hibás.
Kódot kérned nem kell, a telepítéskor jön vele a freeware.key
Szia
Windowsra töltöm, és nem jön a freeware.key ,pedig a töltés nem szakad meg.Többször is próbáltam, de soha nem tudom rátölteni a gépemre. Mi lehet a gond? Lehet hogy a gépemmel van valami baj, mert próbáltam a Diptrace-t is, azt feltelepíti, de húz egy árnyékot szerkesztéskor , amit nem tudok megszüntetni. Valami hiányzik a gépemről, vagy nincs jól beállítva? Üdv: Csupasz
A Bus elnevézésekor az összes "abban futó" vezetéket fel kell sorolni, így amikor egy vezetéket (Net) rákötsz, akkor egy felugró listából ki tudod választani az adott vezeték nevét. Értelemszerűen, az azonos nevűek össze lesznek kötve. A dokumentációban nézd meg a "Drawing a bus" részben. Ott pont azt is láthatod, hogy pl. egy portnál hogyan oldható meg( PORT_B[0..7] vagy csak B[0..7] )
Hogyhogy nem jön? Egy önkibontó *.exe az, amit le kell töltened, az tartalmaz mindent.
ftp://ftp.cadsoft.de/eagle/program/5.11/eagle-win-5.11.0.exe
1. A busz törzsét elnevezed, pl. így: PB[0..7]
2. A másik, szálankénti buszvezeték ikonra kattintva, majd a busztörzsre, maga kínálja fel a busz elemi vezetékeit. 3. Egérrel kiválasztod a Neked tetszőt.
Az 5.11 működik törve rendesen?
Csak azért kérdem, mert a 10-es nálam görcsölt és vissza álltam az 5.7-re.
Tökmindegy melyiket használod.
Ha egymásmellé tennék 11 gépet, és megnyitnám az eagle-t 5.0 - 5.11 -ig a kutya se mondaná meg melyik monitoron melyik verziót látja. Ha átírnád az 5.11 verziószámát most 5.16-ra, akkor neked már most meglenne az, ami csak októberben jelenik meg ![]()
Szia
Nos tehát letöltöm , utána átmásolja a gépre.Feladja a magyar nyelvű telepítést, eközben ad egy ablakot, hogy milyen módban kívánom alkalmazni.Alapból adja hogy nincs licenszem,ott rákattintok a Freeware módra. Utána kiírja hogy INSTALLÁLÁS NEM KOMPLETT! És bezár. Nem tesz ki az asztalra semmit, ha újra rámegyek kezdi ismét az installálást. Ilyenkor mit lehet tenni? Üdv: Csupasz ![]()
Május 1: a munka ünnepe és a NYÁK napja!
A NYÁK napja |
Bejelentkezés
Hirdetés |