Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkollektor házilag
 
Témaindító: Bazsi, idő: Feb 19, 2007
Lapozás: OK   12 / 30
(#) Szebence válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Szerintem 3 négyzetméter üveg olcsóbb mint ugyanekkora polikarbonát. (Nem tudom az üveg árát, viszont amit vettem annó polikarbonát, az nagyon drága volt)

@Zolika60
Besárgulni ez semfog, mert direkt kültérit, UV állót vettem. Csak nem tudom, melyiknek jobb a hatásfoka. Olyan szempontból, hogy az üveg az teljesen átlátszó, a polikarbonát felülete meg ilyen recés, stb nem lehet rajta átlátni.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 5, 2011 /
 
10-es Üregcellás PC a praktikába 7ezer (2m2)
5mm-es üveg 8000/m2.
Akkor most melyik az olcsóbb?
Ja, és a PC 2 oldalt Uv álló, évente 1-2 % al csökken a fényáteresz-tőképessége.
Ha nyáron takarod még annyit se.
A duplán rakott üveget szidják mint a bokrot, a belső üveg a hőtől szétreped, nem bírja.
Amúgy meg nem az a lényeg, hogy átláss rajta, a fény tudja a dolgát, az enyém még ilyen xar időbe is dolgozik pedig az is 10-es üregcellás.
Üdv
(#) 947gyula hozzászólása Ápr 5, 2011 /
 
Kedves Ferkóbá! Irtad valahol a multban hogy egy feketére festett radiátorból zuhanyozol! Nem lettél rozsdás! Igaz van aki alapból az igy azoknak mindegy! Most próbállak leutánozni, már ebben is, de nincs ötletem hogy fogom kitakarítani rozsdától a radiátor belsejét? Valaki azt mondta ne foglalkozzak vele tiszta lesz a víz! Hogy is van ez a valóságban azt nálad jobban nem igen tudja más! Irj erről kérlek! Üdv. Gyula.
(#) ferkóbácsi válasza 947gyula hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Szia!

Kanyar üvegmosóval!

Ne félj nem leszel rozsdás,nem olyan rozsdás az mint te gondolod,de feltöltés után engedd le egy párszor ha már rég nem volt használva,hogy a koszt hozza ki a víz.

Üdv:Feri
(#) ferkóbácsi válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Szia!

A polikarbonát szerintem olcsóbb és jég verés ellen is kiváló nem úgy mint az üveg.
(#) ferkóbácsi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
A leg jobb lenne az egy rétegű 3 mm-es policarbonát,de az tényleg nagyon drága,kb.: 10000 egy négyzetméter.
(#) Szebence válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Nem tudom ti honnan veszitek (fentebb olvastam, hogy a praktikerben) de én kb 3-4 éve, amikor megvettem a 3 négyzetméteres darabot, inkább le sem írom, mennyit adtam ki érte... A környéken sehol máshol nem lehetett kapni (de szerintem még most sem)
Ha lenne kis időm, meg úgy jönnének össze a dolgok, nekem már csak a dobozokat kellene újra begyűjteni és kivagdosni, ragasztani festeni + elektronika.
(#) hege88 válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Szia!

Én az első kolimat 10mm-es polikarbonátból csináltam, de a soron következő üveget kap. Azt anno azért választottam, és vettem, mert nem volt üvegem, most viszont szereztem bontott panel-ablakot. Ez is egy tényező, hogy a költséget lefaragd.
A másik, hogy a bordák ha már nem merőlegesen esik be a fény, "beárnyékolnak", és lassabban melegszik fel a koli.

Ha falra kerül, és nem kell tartani, hogy betörik (gyerek labdával, időjárás, esetleg tetőkoli a hó súlya miatt.. stb), akkor a fényáteresztő képesség miatt én mindenképpen az üvegre szavazok.
(#) Szebence válasza hege88 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Értem, köszönöm a tippeket. Azon gondolkodom, hogy eladom a polikarbonátot és üvegre cseréljem, de nem tudom. Egyellőre csak elméleti síkon tudok vele foglalkozni, csak gondoltam újra elkezdek vele foglalkozni.
(#) zsoltee0001 válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Üregcellás! Nem tömör polikarbonátot írtam!
Ég és föld a külömbség árba!
A tömör PC valóban mocsokdrága.
Az se mindegy az ember hol lakik, nekünk vidékieknek be kell érjük a szabvány mérettel, vagy vágathatunk szegeden, de csak a 2m széles anyagból és egész métert (köszönjük emese ) lehet.
Annyi hátulütője van az üregcellának, hogy oda kell figyelni a cellák lezárására (párásodás elkerülése), valamint kisebb hőkibocsájtás miatt nehezebben fűti le a külsejéről a párát ill a rárakódott havat, az utóbbit el lehet kerülni egy 70-75 fokos beépítési szöggel, így meg se marad rajta a hó.
Röhögtem is amikor a millás rendszereket lepte a hó az enyém meg nyomta a 30fokot a -10-be
(#) 947gyula hozzászólása Ápr 13, 2011 /
 
Üdvözlöm a Falat! Igen nagy a csendesség! Mindenki olvasna, de írni senki sem akar! Biztos minden rendben, semmi gond! Nekem van! Az előzőekben írtam hogy lassan de biztosan készülget a kolim. Most kaptam egy hőtárolós kályha ventit. Az adatai le vannak rozsdálva,55 watt olvasható csak ki. Valaki azt mondta nem lesz jó mert 220 v-os és nem lehet szabályozni a fordúlatát. Amúgy tetszene a dolog mert két oldalról szívó mókuskerekes, csendes és csinálja a huzatot rendesen! Mit javasoltok, mi a gyakorlati tapasztalat? Ebben kérném hozzáértő segítségét! Üdv: Gyula.
(#) Szebence válasza 947gyula hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
A 230AC motort is lehet szabályozni, csak más "technikával" Bővebben: Link
(#) zsoltee0001 válasza 947gyula hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Szia

Az 55w nem túl erős max 2nm-ig, és kevés könyök csövezéssel. Én meg a szabályozható sörkoli borítással vagyok lassan kész. Üdv
(#) ferkóbácsi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Szia !

Mit értesz a szabályozható borítás alatt?
jó lenne,ha részleteznéd.
(#) ferkóbácsi válasza 947gyula hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Lehet szabályozni a váltó áramú motorokat is.Nem tudom,hogy mivel,mivel nem vagyok elektromos szakember.Talán fordulat szám szabályzóval de lehet,hogy egyszerűen potméterrel,vagy félbe vágod hossz irányba a vezetéket és csak fele áramot kap és így tovább......
(#) ferkóbácsi válasza 947gyula hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Szia Gyula!

Nem csak zuhanyozáshoz használom,hanem víz forgatására medencéhez és hordó feltöltéshez (zuhanyozás céljára).További tervem:bolyler feltöltés,ha netán tán másnap nem sütne a napocska.

Azt tudjátok e miért süt a nap?
(#) zsoltee0001 válasza Szebence hozzászólására (») Ápr 14, 2011 /
 
Picit talán áttekinthetőbb + nyákterv is van.fordulatszám szabályzó
+
téma
Üdv
(#) 947gyula hozzászólása Ápr 16, 2011 /
 
Halló Szakemberek! Köszönöm a 220-as venti vezérlési tervét! Megmutattam egy műszerésznek, mert a villanyszerelő úgy nézte mint egy szabásmintát, azt mondta túl macerás Őrá ne számítsak. Próbáljam meg készen beszerezni biztosan csinálja valaki. Tudtok e valamilyen megoldási lehetőséget, vagy keressek másik műszerészt! A másik dolog! A szuzuki fűtőmotor helyett egy Szamara ventit ajánlgat a boltos ami ötezer ujonnan és mókuskerekes is. Gyengének találom de sose tudni nincs e valakinek jó tapasztalata róla. Az egyszerübb és jobb megoldást választanám! Üdv: Gyula.
(#) Jani1964 válasza 947gyula hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Szia !
A vezérléssel kapcsolatban nézz körül a http://www.conrad.hu/ conrad.hu egészen olcsón lehet kapni tök jó dolgokat.
Ha személyesen mész el hozzájuk (Bp. VI. Oktogon Teréz Krt.-Arad utca sarok alagsor) még szaktanácsot is adnak.
Üdv. Jani
(#) ferkóbácsi válasza 947gyula hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Szia Gyula!

Az enyém egy matíz-é és nyomja elég rendesen,nem is használom csak a 2. fokozatig.

Üdv.feri.
(#) AZA hozzászólása Ápr 23, 2011 /
 
Végigolvasván a fórumot az a meggyőződésem támadt hogy túlbonyolitjuk a dolgokat.
1.Vákumozott üveget előállitani bonyolul és költséges.Az un. vákumozott (izopan) üveg sem vákumozott,hanem a két üveglap közé távolságtartóként berakott perforált aluminiumléc tele van töltve silicasgel-el.Ez tartja szárazon az üveglapok közötti levegőt,növelve ezzel a szigetelőképességet és meggátolja a párásodást.Amennyiben a szilikon megereszt,vagy a silikagel "kifárad" az üvegek belső felülete párásodni kezd.Silikagel üveges műhelyben beszerezhető.
2.Az üveg kontra polikarbonát párbajban mindenképpen a PC a győztes.Fényáteresztő képessége nagyobb az üvegénél,könnyebb,terhelhetősége 70kg/m2,olcsóbb mint az üveg.Nállam 5 éve van fenn 8mm-es bordázott PC a tetőn (majd teszek fel képet),jégverést,vihart kiállt és még semilyen elváltozás nem látszik rajta.10 év a szavatossága.
(#) zsoltee0001 válasza AZA hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /
 
Szia

Nem lehet, hogy a vákuumcsöves napkollektorra gondoltál? Mert ott nem csak a párásodás, hanem a jó hőszigetelés a cél, ezt érik el a vákuum segítségével.
Itt azért felmerül a kérdés bennem, hogy meddig marad az benne?
Végre valaki nem köpködi a PC-t, olyan gyártástechnológia van, hogy simán alázza az üveget, minden tekintetben, ezek már nem 20 éves plexilapok
(#) AZA válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
A fórumban feljebb valahol leirták a vákumcsöves kollektor készitését.Arra gondoltam hogy izopan csövet késziteni sokkal egyszerűbb és olcsóbb.Valószinűleg sokkal rosszabb a szigetelőképessége mint a vákumcsőé,de semmitől sokkal jobb.Sörkollektorban én is gondolkodom,már gyűjtöm a dobozokat,a probléma csak az hogy én "pálinkás" vagyok,igy csak mások teljesitményére számithatok.
A PC egyetlen hátránya a hőtágulás ami kb.3mm/m.
(#) ferkóbácsi válasza AZA hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Szia!

A PC tágulása 8mm/méter hossz irányban.
(#) ferkóbácsi válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Kiegészítés! És 3mm kereszt irányban. bocs,de valahogy kimaradt.
(#) zsoltee0001 válasza AZA hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
A hőtágulás sajnos jelentős, de kivédhető ha 2 csík EPDM ablaktömítő közé fogatod + Nyáron letakarod.
üdv
(#) Tibu válasza ferkóbácsi hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
A 8 mm/m tágulás az celziuszfokonként értendő?

Nekem kicsit soknak tűnik.
(#) ferkóbácsi válasza Tibu hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Szia Tibu!

Igen soknak tűnik de ez van,és nem celsiusz fokonként,hanem maximum hőtágulásról van szó.ezt nem én találtam ki,hanem a neten olvastam valamelyik forgalmazónál amikor PC-t akartam vásárolni.le írta a termék fő tulajdonságait és ebben ez az adat is benne volt.Ablak tömítővel pedig nem lehet ki védeni a hőtágulást,tömíteni lehet és a PC-súrlódását lehet vele csökkenteni.nem mindegy,hogy egy deszkán csúszik,vagy két puha gumi között.(én tettem mind két oldalára)

Üdv és szép napot mindenkinek:Feri.
(#) dőladella hozzászólása Máj 14, 2011 /
 
Sziasztok!

Van bárkinek saját tapasztalata napkollektorral kapcsolatban? Megéri? Mennyi idő alatt térül meg?
Ismeritek ezt a céget? napkollektor . Van valamilyen tapasztalatok róla?

Köszi szépen.
(#) zsoltee0001 válasza dőladella hozzászólására (») Máj 14, 2011 /
 
nem ismerem, de ahogy láttam nagyon szépen hámlik az abszorber a vákumcsöves kollektorok belső faláról Pár év, és lehet leszedni a tetőről
Következő: »»   12 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem