Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   109 / 254
(#) Hp41C válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Szia!

R56 - Csak akkumulátorhoz kell a tölő áram beállítására...
Q1 - Sajnos az IRFU5305/IRFR5305 nem jó ide (kicsi az Uds max. 55V), IRFPS37N50, IRF9630, MTP2P50EG, IRFU9310 lenne jó ide (Uds max > 200V, de inkább még nagyobb, ld. IRFU9310, aminek Uds max. 400V. A rajzomon is az szerepelt).
(#) kisgeri válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Szia! Igazad lesz, visszakerestem, hogy melyik volt a Te rajzod, azon tényleg ez szerepel. Valamiért a végleges kapcsolási rajzon már a másik volt, én meg azzal terveztem. Optocsatolóra van valami különleges elvárás? Pl. milyen minimális sebessége legyen? Most keresgélek valami helyettesítést a TLP283-ak helyére.
(#) kisgeri válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Első körben TLP181-et néztem ki, amit lehet is kapni. Igaz méretre nagyobb, kérdés, hogy a paraméterei jók-e.
(#) Hp41C válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Szia!

Nincs igazán nagy követelmény a sebességre, 9600 Baud, azaz 10kHz... A négyszög jel jobb átvitele érdekében 100kHz -re kellene választani az optocsatolót. Ez 5us fel/lefutási időnek felel meg. pl. 4N25
(#) MrBrown hozzászólása Ápr 26, 2011 /
 
Sziasztok,
Ébresztős nixie-t hogy csinál az ember a legegyszerűbben? Ha a pic tudja az opciót akkor lehet kapni zümmereket amik csak egyszerű 5-12V-os egyen tápfeszt igényelek mondjuk a picrtől egy tranzisztoron és egy relén keresztül és kész?
(#) sooty válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Üdv! Nézd meg a Mule v2 elvi rajzát, ott a pic egy 10k ohmos ellenálláson keresztül egy tranzisztorral kapcsolja zümmert, másodpercenként egyet sípol a riasztás időpontjától a megadott ismétlés száma szerint. Itt a riasztás időpontját az rtc tárolja. (Persze lehet rtc-nélkül is, de akkor a pic programját kell úgy megírnod, hogy beállítható legyen a riasztási időpont stb.)
(#) Hp41C válasza sooty hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Szia!

A pic az adatokat csak azért tárolja az RTC -ben, hogy áramkimaradás utánra is megmaradjon a beállítás. RTC nélkül (alacsony elemfeszültségnél) az adatok elvesznek. A program használható RTC nélkül is...

A zümmerek nagy határok között szóró áramfelvétele miatt célszerűbb 1k bázisellenállást használni.
(#) sooty válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Köszönöm a kiegészítést, akkor ez lehet az oka annak, hogy nálam az első csipogásnál néha változik a zümmer frekvenciája (nem kap elég áramot)? (amúgy nem zavaró a jelenség)
(#) Hp41C válasza sooty hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Szia!

Három másmilyen órámban régebben vásárolt zümmer van, nagyon erősen szólnak 5V-ról is. Ehhez az órához már vettem 3 darabot is, látszólag ugyan olyat, de más gyártótól, és ezek alig - alig szólnak. Meg kellene próbálni a nyers tápról is (12V -ig bírja az adatlap szerint). A BC547 is bírja...
(#) bbazs hozzászólása Ápr 27, 2011 /
 
Sziasztok!

Lassan felépül a Mule v2 573m csövekkel, 16f628 -picem van csak, arra is készült esetleg hex valakitől?
(#) Hp41C válasza bbazs hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Szia!

A belevaló...
(#) kisgeri hozzászólása Ápr 28, 2011 /
 
Sziasztok! A párhuzamos projektjeim közül az egyik a végéhez közeledik, azt hittem, be is fejezem ma, de nem így történt. Megépítettem a Mule v1 változatot, 16F84A kontrollerrel. Most égettem először PIC-et és most nem tudom, hogy az nem sikerült, vagy mi lehet a hiba. Bekapcsolás után 10:10:00 felirat villog a kijelzőn kb. másodpercenként, de néha egyszer-egyszer szabálytalanul. Semmi gombnyomásra nem reagál és nem is változik később sem. A kijelző biztos hogy multiplexel, mert a frissítési frekvenciát látom, ha gyorsan mozgatom a szemem. Ötletem sincs mi a gond. :no:
(#) Hp41C válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Szia!

100nF kerámia kondenzátor a pic és a dekóderek táp és föld lábai közé közvetlenül, és a 7805 kimenete és a föld közé - amilyen rövid kivezetéssel csak lehet. Esetleg SMD 1206 vagy 0805 méret - ezek elférnek a két forrpontra forrszava a forrasztási oldalon.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Resetel a pic? A szoftvert többször teszteltem (a redukált változatot is, amit neked küldtem) most egy felületszerelt 84 változatban is az fut.
Azt a változatot égetted be? Este újra befordítom, a biztonság kedvéért. Bővebben: Link
(#) kisgeri válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Megtörtént a kondik beültetése, sajnos változatlan. Annyi, hogy idővel rájöttem, hogy az anódok sorrendjét felcseréltem, így a kijelzés 00:01:01. Most égettem először PIC-et, szerintem ezzel lehet a gond, 2 IC-be is beleraktam, mindkettővel ugyanez. Ezt az égetőt építettem meg. ICproggal nem tudtam működésre bírni, állandóan hibát írt ki a visszaellenőrzésnél, WinPic-kel jónak tűnt, de így sem vagyok benne biztos.
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Igen, ezt égettem be, de a fentebb említett problémákkal, hogy nem tudom, hogy jól égett-e be. Az IC-k már előtte sem voltak üresek, ha ez számít bármit. Tudom, hogy többször tesztelted, szerintem nem a programmal lesz a hiba.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Előszedtem az utolsó dip 16f84a-t és a Mule 1-et. Beégettem az előzöleg linkelt hex-et. Minden okés vele, szépen működik. Lehet, hogy tényleg a programmer lesz a ludas?
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Szerintem is a programozó lesz a gond. Ahogy nézem ezek az egyszerű sorosportosak nem az igaziak. Holnap készül másik. Bővebben írtam privátban.
Közben alakul a nagy óra is, már csak a nagyfesz szabályzó FET és a mikrokontroller nincs benne. Az optokapukat DIP-ekkel pótoltam, ez az egy igazán csúnya dolog amit elkövettem benne. (4 lábú smd helyére 6 lábú dip beerőszakolása, de jó kell legyen.)
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Most hogy gondolkodok a hibán, amit leírtál, nekem úgy tűnik, hogy az órád folyamatosan a dátumot mutatja, tehát az egyik gomb nincs felhúzva úgy ahogy kell. Az óra alapállapota, amúgy 12:34:00 tehát amit látsz az a dátum, de az is fordítva 00.01.01 a helyes. Nem hagytad le a gombokról az ellenállásokat, vagy az átkötéseket?
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Bent vannak az ellenállások. De óóóóhogyaza.... most nézem lehet hogy a kapcsolókat rosszul forrasztottam be, azaz folyamatosan rövidzár van mindegyiken.... ezt kiigazítom és meglátjuk. Amatőr....

szerk: nyert!!! Ezer köszönet, elindult! Na akkor még a DCF-et ráapplikálom ma!
(#) kisgeri válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Legyen 2 kép az indulás utánról közvetlenül akkor. Kicsi szellemkép még van, meg az elválasztó glimmeket be kell üzemelni, meg bedobozolni, mert így eléggé dróthalmaz, de jó lesz. Ez az első nixie-órám annak ellenére, hogy már mióta írogatok ebben a topicban.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
A DCF-nél a nem invertáló kimenet kell ehhez az órához, tegyél rá ledet és ha már folyamatosan villog másodpercenként, akkor van jó helyen. Felhúzó ellenállás az órában már benne van! Ennek kicsit lustább az algoritmusa mint a mule v2-nek , de megfogja a dcf jelet idővel. (soros 100 ohm az 5v tápon, párhuzamsan 100n kerámia és 47u tantál)

mule1_dcf.JPG
    
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Köszönöm, így lesz, ahogy írtad DCF-re kíváncsi leszek, még árnyékolt kábelt keresek, azzal lenne az igazi.
(#) sooty válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Én egy 5m-es sztereo fülhallgató hosszabbítókábellel használom (árnyékolt kéteres kábel és utp kábel után) eddig ez a legpraktikusabb...
(#) Hp41C válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Szia!

Egy (furatszerelt) PICKit2 klón megoldaná a közeljövőben felmerülő programozási, mérési gondjaidat. A JDM és más soros vonali programozók felett eljárt az idő, párhuzamos port nincs már az új gépeken, az USB - serial, DUB - paralel konvertereket nem szeretik a programozó programok... Egy dolog kell hozzá, hogy a mostani programozód felprogramozza a 18F2550 -et...
(#) MrBrown válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Te, ez most melyik nagy óra, mert az igazán nagyhoz (6xZ568M) kevés a négy meghajtó IC ami a panelon van?
(#) kisgeri válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
De-de, ez az a nagy óra. Amiket látsz, azok csak a shift-regiszterek, a 6 (hét-napjai kijelzés esetén 7) meghajtó IC az a csőpanelon foglal majd helyet. A shift regiszterek vezérlik ki az összes nixie-meghajtó IC-t és a glimmek tranzisztorait is.
(#) kisgeri válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Köszi, meg is találtam a cikkedet, ez alapján csinálok egyet, és akkor nem lesz probléma.
(#) kisgeri válasza sooty hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Ez nagyon jó, olyan kábelem van is valahol. Megoldom a hétvégén. Amivel foglalkoztam viszont és nagy fejtörést okoz, azok az elválasztó glimmek: nem hittem volna, hogy probléma lesz velük. Simán darabonként 560k-s ellenálláson keresztül a nagyfesz tápra kötöttem őket, szépen világítanak is. Csak éppen a PIC vagy resetel, vagy lefagy (leáll a multiplex is, egy számjegy világít összesen, jó fényesen). Ha lekötöm a glimmeket, minden ok. Van valami ötlet, mitől alakulhat ki ez a jelenség?
(#) vicsys válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /
 
Nem lehet, hogy átvezetés van a panelon a bekötési pontoknál és glimmen keresztül átjut a nagyfesz?
Következő: »»   109 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem