Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Szia!
R56 - Csak akkumulátorhoz kell a tölő áram beállítására... Q1 - Sajnos az IRFU5305/IRFR5305 nem jó ide (kicsi az Uds max. 55V), IRFPS37N50, IRF9630, MTP2P50EG, IRFU9310 lenne jó ide (Uds max > 200V, de inkább még nagyobb, ld. IRFU9310, aminek Uds max. 400V. A rajzomon is az szerepelt).
Szia! Igazad lesz, visszakerestem, hogy melyik volt a Te rajzod, azon tényleg ez szerepel. Valamiért a végleges kapcsolási rajzon már a másik volt, én meg azzal terveztem. Optocsatolóra van valami különleges elvárás? Pl. milyen minimális sebessége legyen? Most keresgélek valami helyettesítést a TLP283-ak helyére.
Első körben TLP181-et néztem ki, amit lehet is kapni. Igaz méretre nagyobb, kérdés, hogy a paraméterei jók-e.
Szia!
Nincs igazán nagy követelmény a sebességre, 9600 Baud, azaz 10kHz... A négyszög jel jobb átvitele érdekében 100kHz -re kellene választani az optocsatolót. Ez 5us fel/lefutási időnek felel meg. pl. 4N25
Sziasztok,
Ébresztős nixie-t hogy csinál az ember a legegyszerűbben? Ha a pic tudja az opciót akkor lehet kapni zümmereket amik csak egyszerű 5-12V-os egyen tápfeszt igényelek mondjuk a picrtől egy tranzisztoron és egy relén keresztül és kész?
Üdv! Nézd meg a Mule v2 elvi rajzát, ott a pic egy 10k ohmos ellenálláson keresztül egy tranzisztorral kapcsolja zümmert, másodpercenként egyet sípol a riasztás időpontjától a megadott ismétlés száma szerint. Itt a riasztás időpontját az rtc tárolja. (Persze lehet rtc-nélkül is, de akkor a pic programját kell úgy megírnod, hogy beállítható legyen a riasztási időpont stb.)
Szia!
A pic az adatokat csak azért tárolja az RTC -ben, hogy áramkimaradás utánra is megmaradjon a beállítás. RTC nélkül (alacsony elemfeszültségnél) az adatok elvesznek. A program használható RTC nélkül is... A zümmerek nagy határok között szóró áramfelvétele miatt célszerűbb 1k bázisellenállást használni.
Köszönöm a kiegészítést, akkor ez lehet az oka annak, hogy nálam az első csipogásnál néha változik a zümmer frekvenciája (nem kap elég áramot)? (amúgy nem zavaró a jelenség)
Szia!
Három másmilyen órámban régebben vásárolt zümmer van, nagyon erősen szólnak 5V-ról is. Ehhez az órához már vettem 3 darabot is, látszólag ugyan olyat, de más gyártótól, és ezek alig - alig szólnak. Meg kellene próbálni a nyers tápról is (12V -ig bírja az adatlap szerint). A BC547 is bírja...
Sziasztok!
Lassan felépül a Mule v2 573m csövekkel, 16f628 -picem van csak, arra is készült esetleg hex valakitől?
Szia!
A belevaló...
Sziasztok! A párhuzamos projektjeim közül az egyik a végéhez közeledik, azt hittem, be is fejezem ma, de nem így történt. Megépítettem a Mule v1 változatot, 16F84A kontrollerrel. Most égettem először PIC-et és most nem tudom, hogy az nem sikerült, vagy mi lehet a hiba. Bekapcsolás után 10:10:00 felirat villog a kijelzőn kb. másodpercenként, de néha egyszer-egyszer szabálytalanul. Semmi gombnyomásra nem reagál és nem is változik később sem. A kijelző biztos hogy multiplexel, mert a frissítési frekvenciát látom, ha gyorsan mozgatom a szemem. Ötletem sincs mi a gond. :no:
Szia!
100nF kerámia kondenzátor a pic és a dekóderek táp és föld lábai közé közvetlenül, és a 7805 kimenete és a föld közé - amilyen rövid kivezetéssel csak lehet. Esetleg SMD 1206 vagy 0805 méret - ezek elférnek a két forrpontra forrszava a forrasztási oldalon.
Resetel a pic? A szoftvert többször teszteltem (a redukált változatot is, amit neked küldtem) most egy felületszerelt 84 változatban is az fut.
Azt a változatot égetted be? Este újra befordítom, a biztonság kedvéért. Bővebben: Link
Megtörtént a kondik beültetése, sajnos változatlan. Annyi, hogy idővel rájöttem, hogy az anódok sorrendjét felcseréltem, így a kijelzés 00:01:01. Most égettem először PIC-et, szerintem ezzel lehet a gond, 2 IC-be is beleraktam, mindkettővel ugyanez. Ezt az égetőt építettem meg. ICproggal nem tudtam működésre bírni, állandóan hibát írt ki a visszaellenőrzésnél, WinPic-kel jónak tűnt, de így sem vagyok benne biztos.
Igen, ezt égettem be, de a fentebb említett problémákkal, hogy nem tudom, hogy jól égett-e be. Az IC-k már előtte sem voltak üresek, ha ez számít bármit. Tudom, hogy többször tesztelted, szerintem nem a programmal lesz a hiba.
Előszedtem az utolsó dip 16f84a-t és a Mule 1-et. Beégettem az előzöleg linkelt hex-et. Minden okés vele, szépen működik. Lehet, hogy tényleg a programmer lesz a ludas?
Szerintem is a programozó lesz a gond. Ahogy nézem ezek az egyszerű sorosportosak nem az igaziak. Holnap készül másik. Bővebben írtam privátban.
Közben alakul a nagy óra is, már csak a nagyfesz szabályzó FET és a mikrokontroller nincs benne. Az optokapukat DIP-ekkel pótoltam, ez az egy igazán csúnya dolog amit elkövettem benne. (4 lábú smd helyére 6 lábú dip beerőszakolása, de jó kell legyen.)
Most hogy gondolkodok a hibán, amit leírtál, nekem úgy tűnik, hogy az órád folyamatosan a dátumot mutatja, tehát az egyik gomb nincs felhúzva úgy ahogy kell. Az óra alapállapota, amúgy 12:34:00 tehát amit látsz az a dátum, de az is fordítva 00.01.01 a helyes. Nem hagytad le a gombokról az ellenállásokat, vagy az átkötéseket?
Bent vannak az ellenállások. De óóóóhogyaza.... most nézem lehet hogy a kapcsolókat rosszul forrasztottam be, azaz folyamatosan rövidzár van mindegyiken.... ezt kiigazítom és meglátjuk. Amatőr....
![]() szerk: nyert!!! Ezer köszönet, elindult! ![]()
Legyen 2 kép az indulás utánról közvetlenül akkor. Kicsi szellemkép még van, meg az elválasztó glimmeket be kell üzemelni, meg bedobozolni, mert így eléggé dróthalmaz, de jó lesz. Ez az első nixie-órám annak ellenére, hogy már mióta írogatok ebben a topicban.
![]() ![]()
Köszönöm, így lesz, ahogy írtad
![]()
Én egy 5m-es sztereo fülhallgató hosszabbítókábellel használom (árnyékolt kéteres kábel és utp kábel után) eddig ez a legpraktikusabb...
Szia!
Egy (furatszerelt) PICKit2 klón megoldaná a közeljövőben felmerülő programozási, mérési gondjaidat. A JDM és más soros vonali programozók felett eljárt az idő, párhuzamos port nincs már az új gépeken, az USB - serial, DUB - paralel konvertereket nem szeretik a programozó programok... Egy dolog kell hozzá, hogy a mostani programozód felprogramozza a 18F2550 -et...
Te, ez most melyik nagy óra, mert az igazán nagyhoz (6xZ568M) kevés a négy meghajtó IC ami a panelon van?
De-de, ez az a nagy óra. Amiket látsz, azok csak a shift-regiszterek, a 6 (hét-napjai kijelzés esetén 7) meghajtó IC az a csőpanelon foglal majd helyet. A shift regiszterek vezérlik ki az összes nixie-meghajtó IC-t és a glimmek tranzisztorait is.
Köszi, meg is találtam a cikkedet, ez alapján csinálok egyet, és akkor nem lesz probléma.
![]()
Ez nagyon jó, olyan kábelem van is valahol. Megoldom a hétvégén. Amivel foglalkoztam viszont és nagy fejtörést okoz, azok az elválasztó glimmek: nem hittem volna, hogy probléma lesz velük. Simán darabonként 560k-s ellenálláson keresztül a nagyfesz tápra kötöttem őket, szépen világítanak is. Csak éppen a PIC vagy resetel, vagy lefagy (leáll a multiplex is, egy számjegy világít összesen, jó fényesen). Ha lekötöm a glimmeket, minden ok. Van valami ötlet, mitől alakulhat ki ez a jelenség?
Nem lehet, hogy átvezetés van a panelon a bekötési pontoknál és glimmen keresztül átjut a nagyfesz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |