Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   25 / 112
(#) kadarist válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Az a ms-us választógomb. Addig kell kombinálni a gombokkal, amíg egy pontot látsz az ernyőn.
(#) kendre256 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Én nem azt a gombot mondom, hanem azt, ami még eggyel lejjebb van.
(#) kadarist válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /

Az meg a triggerelés fajtáját állítja be. De lehet, hogy köze van ehhez is.
(#) blackdog hozzászólása Ápr 24, 2011 /

Sziasztok!

Egy primitív kérdésem lenne amit nem tudok megoldani.
Alacsony frekvenciás jeleket, hogyan tudok mérni ill. a jelalakot megjeleníteni analóg szkóppal? 10 Hz és alatta ill. 1 Hz és alatt.
(#) Gafly válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

Triggerelni még lehet, de ha nem memóriás a vagy hosszú utávilágítású a jószág akkor csak csak a saccolás marad...
(#) gkari válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 24, 2011 /

A 1568/2-n van ugyan pl. 0,5sec/div, de hát ez már tényleg sacc.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Hello!
Szovjet technikával.. Ráteszed a fényképezőgépet, hosszú záridővel, majd megnézed mikor kész.. (Single Mode-ban) Digitális géppel, már elő sem kell hívni..
üdv! proli007
(#) gkari válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Ez nagy ötlet, pedig milyen egyszerű!
(#) ekkold válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /

Ugyan nem analóg szkóp, de alacsony frekis jeleket fel lehet venni PC-s hangkártyával, és editor programokkal szépen meg lehet jeleníteni (pl. Goldwave).
(#) szabo.tivadar hozzászólása Máj 1, 2011 /

Van nekem egy csodálatos Recom DC-DC konverterem, ami csinál nekem +-5V-ot. Egy analóg szkóp mérőfejének csipeszét és a magát a mérőfejet is ráteszem a konverter kimenő common-jára ("GND"), akkor mérek kb 90kHz-es pár 10 mV-os zajt. Hogyhogy mérek valamit ott valamit, ha elvileg rövidzár van a bemeneten?
(#) kadarist válasza szabo.tivadar hozzászólására (») Máj 1, 2011 / 1

Szia!
A koaxkábel a mérőfejével olyan, mint egy antenna. Meg van egy földhurok nevű jelenség is ilyenkor. Szépen összeszedi a zajt a környezetből. Milyen osztása van a mérőfejednek?
(#) szabo.tivadar válasza kadarist hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Köszönöm a választ 1 és 10-es osztása van, egyesen használom.
(#) kadarist válasza szabo.tivadar hozzászólására (») Máj 1, 2011 / 1

Ajánlom, hogy használd 10-es osztás-beállításban, mert így kevésbé terheled be a mérendő áramkörödet és pár egyéb paraméter is javul. Ilyenkor nagyon fontos a mérőfej négyszögjeles kalibrálása, amit a mérőfejhez adott csavarhúzóval és a szkóp kalibráló kimenetének segítségével végezhetsz el.

Köszönöm mégegyszer, utánanézek.

Újrakalibráltam, rendben van most, de ezzel nem volt probléma. Tizes osztással is ugyanaz, ott van még a 50-80mV-os zavar, ha rámérek a GND-re. Amúgy ez egy 82-ben készült RFT EO 213 szkóp, ha számít valamit.

Milyen földhurokra gondolsz, szkóp és a DC konverter előtt lévő AC-DC konverter tápja között? Ha antennaként szedné össze a jelet, akkor a mért pont közelében nem kellene szintén látnom a jelet? Talán a legfontosabb kérdés, hogy mit tudnék tenni, hogy megszüntessem ezt?

Kipróbáltam még azt is, hogy másik konnektorba teszem a 24V-os tápot és a zavarjelem min. a duplájára nőtt. Ezekszerint a 230V-ból szedi össze a DC konverter a zavart?
(#) kadarist válasza szabo.tivadar hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

De most ez miért baj? Ha a konverter érintése nélkül zárod össze a mérőfejedet, akkor van zavarjel?
(#) szabo.tivadar válasza kadarist hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Ha a konverter érintése nélkül csinálok rövidzárt, akkor nincs zavarójel.
Azért baj nekem, mert ugyanezt a frekvenciájú zajt mérem elég sok helyen az áramkörben és így nem vagyok biztos benne, hogy most az ott van-e és mennyire. Vagy tegyem el ezt a rövidzárt-érintek-a-GND-hez témát az anomáliák közé és ne foglalkozzak vele, mert ez így rendben van és amit máshol mérek, az OK?
(#) RJ411 hozzászólása Máj 8, 2011 /

Hello

Jól tudom hogy az szkóp kábelének csak x10 szeres állásban kell kalibrálni?
(#) proli007 válasza RJ411 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /

Hello!
Tekintve, hogy abban van az 1:10-es frekvencia-kompenzált osztó, igen. 1:1-es állásban meg nem tudsz mit tenni. Vagy is ott a szkóp frekvencia menetét kell először kalibrálni.
üdv! proli007
(#) ABU hozzászólása Máj 17, 2011 /

Sziasztok!

Ma sikerült szert tennem egy régi orosz szkópra, a volt gazdája nekem adta teljesen ingyen. Annyi baja volt csak, hogy a kapcsolós poti tönkrement benne, de azt ki is cseréltem. Működik rendesen, de még mérni nem tudtam vele, mert nincs mérőfejem. Milyen mérőfejet kellene hozzá vennem? Még nagyobb probléma, hogy mivel orosz feliratok vannak rajta, nem nagyon tiszta egy-két gomb funkciója Segítene valaki a helyes használatában?
(#) kadarist válasza ABU hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Szia4
A mérőfej hiánya nem akadályozza meg azt, hogy vizsgálj vele hullámalakokat, csak legfeljebb kényelmetlen és pontatlanabb lesz. Leírás: kattints a Get Manualra lent. Egy topik: OML topik. A bal oldali gombsor a bemeneti osztó, a jobb oldali az időalap frekvenciabeállítója. A jobb oldali tekerők a triggerelés és szinkronozás állítói.
(#) ABU válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Köszönöm! Átolvasok mindent, most nézem a videót is, ami a pályázatra lett beküldve.
(#) kadarist válasza ABU hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

A te 76-os készüléked nem egyezik kapcsolásilag az OML-2-vel, de ugyanúgy kell használni ezt is.
(#) ABU hozzászólása Máj 17, 2011 /

Igen, magyarul már tisztább a kép Még egyszer kösz!
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Jún 9, 2011 /

Sziasztok!

Valakinek nincs véletlenül egy összefogott, jól érthető, magyar nyelvű leírása az oszcilloszkópok felépítéséről és használatáról? Olyan érdekelne amiben minden benne van. Egy gimnazistának kellene!

Köszi előre is!
(#) proli007 válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Hello!
A Vikin elég jó leírás van. De hogy valamiben "minden benne van" az erősen túlzott igény lenne.
(Egy gimnazistának meg főképpen..) :yes:
A szkópban azért "benne van az elektronika csínja-bínja", nem hinném hogy valaki vállalkozna annak tüzetes leírására. Hiszen akkor az "elektronikát", mint műszaki tudás összességét kellene leírnia hozzá..
üdv! proli007
(#) blackdog hozzászólása Aug 16, 2011 /

Sziasztok!

Az miért van, hogy minél 'magasabb' frekvencián mérek úgy csökken a szkóp fényereje viszont, ha bekapcsolom a tárolás üzemmódot akkor meg teljesen jó a jelalak fénye. 100 kHz körül már alig látni annyira gyenge a fény, ha növelem a fényerőt akkor meg homályos a kép. STORAGE gombot megnyomva viszont jó a fényerő.
Nem értem
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Minél magasabb frekvenciát akarsz mérni, annál inkább nő az eltérítés sebessége. minél nagyobb az eltérítés sebessége annál rövidebb ideig gerjeszti az elektronsugár a képernyő adott pontját, tehát kisebb a fényerő. A tárolásnál pedig állóképet rögzítesz.
(#) blackdog válasza pucuka hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

De akkor 1 MHz körül már tárolás nélkül nem is látok majd semmit?
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Aug 16, 2011 /

Azért ez nem sebesség. Mondjuk 100 ns/div -nél már lehetnek ilyen gondok. Hány megás a szkópod? Meg a fényerőt lehet ám szabályozni.
Következő: »»   25 / 112
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem