Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1313 / 3986
(#) janikukac válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Nem. :pirul:
De 12-es PIC-el megoldható?
(#) janikukac válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

TDA2003-at nem ajánlanám. Túl rosszak a tapasztalataim.
LM386-ra gondoltál? 9V-os elemről szól..
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Az a te gondod. Az IC-vel semmi baj nincs
Az LM386 is jó 1 W-ra. A TDA komolyabb.
(#) Mybuster hozzászólása Máj 2, 2011 /

Hellosztok! Tudnátok nekem segíteni 0- 99 való számlálót szeretnék de a kijelző közös + lába van CD4026 akarom meghajtani de annak a kimentei + -ak hogy oldjam meg hogy negatív jel jöjjön a kijelzőkre? Talán npn-es kapcsolás?
(#) David.zsombor válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Tda 2030 am van meg alkatrészek hozzá akkor azt majd összerakom. vagy egy fél canampot ahoz is vannak cuccok.
(#) David.zsombor válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Igen.
(#) Mybuster válasza David.zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Tehát ugyanúgy oldjam meg mint egy simpla 4017 es kapcsolást csak most a bc547 collector lába megy a kijelzőre ez kaszkádba kötés esetén is működik ugye?
(#) qvasz2 válasza David.zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

[OFF] ThomAce rajzolt neked, ha nem láttad volna, csak köbüki kimoderálta innen. De miért pont oda?
(#) David.zsombor válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Hát én nem nagyon értek hozzá de ha csak + jelet kell - á vagy fordítva alakítani akkor igen.
(#) Mybuster válasza David.zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

oké köszi!! =)
(#) qvasz2 válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

De nem is kell külön tranyó minden szegmensre, az elég macera, vannak meghajtó IC-k, azzal tán egyszerűbb (pl az ULN, vagy mintha lenne 8 kapus inverter is)
(#) Mybuster válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

OKÉ köszike!
(#) ThomAce válasza (») Máj 2, 2011 /

Köszi, de mikor írtam a HSZ-emet, akkor még nem láttam a moderációdat.
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Idézet:
„Na, tehát PIC nélküli kapcsolás kell, digitális órához..”

Nem lehetetlen csak körülményes. RT 80'-as években közölt erről kapcsolást és 100x megkaptad a linket is, hogy hol lelhető fel sok-sok év RT száma.
De szerintem ne kezdj bele. Miért jobb neked uC nélkül? Én tudom, hogy miért csinálnám anélkül, de te szerintem nem tudod. Árban és pontosságban biztos, hogy nem lesz jobb. És hát a tudás... Egyszerűbb kapcsolásokon kellene tanulni.
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Oké, akkor ezt is hagyom a p*****a. :szomoru1: :schmoll2:
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Már megint ez a hiszti. Kitalálsz valamit, elmondják hogyan lehet csinálni, majd hagyod a fenébe. Ehhez a sporthoz több kitartásra van szükség. Ne add fel könnyen, vagy válassz egyszerűbb dolgokat. Óra építésre meg vicsys kolléga adhat leginkább tanácsot.
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Épp írtam már neki. Most nem azért akartam abbahagyni, mert nem akartam tovább, bonyolultnak láttam, hanem azért, mert elvették így a kedvemet.
Kerestem kapcsolást, de vagy drága, vagy nincs ic hozzá. :no:
(#) David.zsombor válasza janikukac hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Ic azért nincs mert már mindenki mikrokontrollerekben gondolkozik. Mert olcsóbb és jobb.
(#) janikukac válasza David.zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Én is gondolkoznék, ha lenne égető, de most azért tántorodtam attól is el, mert azt hallottam, hogy elronthatja a gépem, és aztán... :no:
(#) norbi0073 hozzászólása Máj 2, 2011 /

Üdv! Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy egy sima egyenirányító diódahídnak van valamilyen frekvenciafüggése?

A kedved, csak te magad veheted el. Ki más tudná? Ha egy kapcsolás drága, persze az probléma, de nem megoldhatatlan. Azt meg nem gondolnám, hogy egy meglévő kapcsoláshoz nincs IC, legfeljebb nehéz szerezni. De sok alkatrész kallódik kollégák fiókjában és szívesen segítenek. Szerintem tedd fel az apróba milyen IC-t szeretnél és lehet, hogy akad valakinél. :yes:

Vic TTL-es kapcsolást ajánlott. Hát találtam is , de 100 áramkörből áll.
(#) pucuka válasza David.zsombor hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Már hogyne lenne IC. Csak nézd végig példának okáért a HE 40xx logikai IC családját. Minden IC amire szükséged van, kapható, mégcsak nem is drágán. Csak baromi nagy munka elkészíteni. Mikrovezérlővel lehet hogy olcsóbb, már ha tudsz programmozni, de logikai IC-k ből felépítve semmivel sem rosszabb. A jóságát a felhasznált időalap határozza meg, ami pl. PIC esetében eléggé kétséges, ha egy kommersz 4 MHz -es kristályt használsz időalapnak, szemben egy spec óra időalapnak készített kristállyal.

Na és? Legalább egy darabig eljátszol vele. Talán nem is drága.
(#) Dániel X válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Üdv!

Sajnos Ic nevét nem tudom de régi ébresztős rádiókban van olyan Ic amivel órát lehet készíteni, pár alkatrészből.
(#) pucuka válasza janikukac hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Nomeg tanulni sem utolsó dolog, és lesz sikerélményed. (végre)
(#) kadarist válasza norbi0073 hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Szia!
Persze, hogy van. Minél nagyobb a frekvencia, annál nagyobbak a veszteségek.

De, drága. 220 ft-os alkatrészből 3 kell, akkor kell 90ft-osból 5, az nem vészes még, aztán olyan alkatrész is van, ami nincs az üzletben, meg a többi alkatrészt nem is számoltam még..
(#) pucuka válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Igen, mindössze egy IC, és a hálózat 50 Hz -ét használta időalapnak. De azt is ki lehet váltani egy kristályfrekiből leosztott 50 Hz -el.
(#) Dániel X válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2011 /

Üdv!

Köszi az adatlapot.
Következő: »»   1313 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem