Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 97
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Az a gond, hogy mihelyst modulálsz egy diszkrét szinuszt, máris spektrum lesz belőle... Innentől kezdve meg nem szerencsés szűrőzni, csak a muszáj. Esetleg egy felüláteresztő szűrő indokolt lehet földhurkos szennyezésnél.
(#) molnarp válasza Novak hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Köszi az infót!
Itt egy érdekes oldal, minden van, ami ezzel a témával foglalkozik.
Még konverter is van 1700 Mhz-ről 137-re HRPT-hez!!!
(#) molnarp válasza molnarp hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Itt a konverter.

Tv970.jpg

(#) kadarist válasza molnarp hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Szerintem ne akarj parabolás vagy Yagis műholdkövetőt építeni a HRPT-vételhez. Nem egyszerű feladat.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Akarni lehet, sot kell :smoke: Foleg ha vesz az ember gyari Azl/El forgatot.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Egyelőre Péter (és még sokunk) számára egyelőre távoli cél egy ilyen speckó műholdkövető-kiértékelő cuccos felszerelése. De persze akarni lehet
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Jol gondolom hogy Yagi eseten eleg lenne egy motoros forgatas?
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Ezt a volt főnököm kiértékelte volna azzal a kérdést, hogy csak költség kérdése. Nyilvánvaló reálisan egy kereszt yagit forgatni kell kb 20m2 kert, így ha ez megvan, akkor ettől a pillanattól számolva építési engedély kihagyása esetén is házi eszközökből kb fél milla a projekt. Ebben benne lenne a víműtől guberált szelep forgató, a pár méter állvány az alapozáz stb. Kellene rá egy intelligens követő vezérlő, bár ezt már egy 286 os is elviszi a mai világban. Két forgató kell, a fel le billegést csinálhatja a rota kapa hajtómóve.
Reálisan jó estetben is egy szimpla hélixben érdemes gondoplkodni. Ez két hétvége alatt megvan és marad az alkotás öröme is.
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Ez egy mikrohullámú rendszer lenne, tehát azért a kezdő beállítás is nagyon fontos. Ha van hozzá elég elszántságod, időd, pénzed és szakértelmed, akkor hajrá.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Nem, mert mindenfajta antenna esetében az azimutot és az elevációt is állítani kell, legtöbbször egy időben.
(#) molnarp hozzászólása Máj 6, 2011 /

Hát megpróbáltam mindent.
Az antennám a padlásra került, fogja is a jelet amíg hatótávon belül van a hold. Elég hangos a pittyegés, de a sistergést nem tudom megszüntetni, így nem elég tiszta a kép. Érdekesség, hogy amikor felettünk halad el, akkor a legzajosabb.
Itt a rádióm tulajdonságai, lehet, hogy nem elég érzékeny a vevője?
Vagy még mindig az antennával lehet a gond?
(#) dokidoki válasza molnarp hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Helló!
Gyári rádióval nem fog menni a jó vétel, nem az érzékenységgel van baj hanem a vevő sávszélességgel.
A műholdról lejövő adás lökete nem tud feldolgozódni a rádiód fokozataiban, ez okozza a jel torzulását amit sistergésként észlelsz.
A többiek is ezért építenek erre külön vevőt, mert olyanra alakítják a vevő sávszélességét amilyenre ehhez kell.
Az amatőr illetve az ipari rádiók sávszélessége túl keskeny, átalakítani se lehet könnyen őket.
Egy jobb műsorvevő áthangolása hozza a gyors eredményt, főleg ha a vételi érzékenységét is javítod. Igaz itt meg már túl széles lesz a vételi rész, ami csökkent érzékenységet és halkabb jelet okoz, de legalább szépen dekódolható.
(#) kadarist válasza molnarp hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Igen, ez így van. Nézd meg ezeket a képeket, ennél is a keskenysávú vétel hatását láthatjuk.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Es ha az AM jelnek megfelelo savszellessegre meretezett 2.4KHz szurot hasznalunk? (Lehet hogy a rajzon lathatonak is megfelelo a savszellesege, nem tudom, nem szamoltam utanna.)
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Akkor kerül zaj (torzítás) a képbe, ha a moduláció (löket) kiér a középfrekvenciás sávhatárból. Ez olyan, mintha nem kapna jelet a limiter-erősítő és a demodulátor. A hangfrekvenciás szűrés erre semmilyen hatással sem bír.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Nem is erre gondoltam, hanem a 2400 Hz-es szurovel kapcsolatosan irtam. (#981733)
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Bocs, nem néztem utána a hozzászólás számának. Én nem tennék szűrőt, mert nem látom értelmét akkor, ha nincs zavarás a hangfrekis spektrumban.
(#) molnarp válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 7, 2011 /

De az enyém tudja az 5KHz-es szélessávot is.
(#) gtk válasza molnarp hozzászólására (») Máj 7, 2011 /

A teljes RF savszellesseg 34 KHz koruli kell legyen.
(#) gtk hozzászólása Máj 7, 2011 /

Probalok AM savszellesseg igenyt szamolni, de nem tudom a subcarriert modulalo maximalis frekvenciat. Ennyit talaltam:
Idézet:
„Maximum subcarrier modulation is 87% (+-5%),..”
Az AM savszellesseg meg: BW = 2 * modmax lenne.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Máj 7, 2011 /

Szerintem nem érdemes foglalkozni ezzel. Ha mégis kíváncsi vagy ezekre a paraméterekre, akkor egy hangkártyás spektrumanalizátor program igénybevételét ajánlom.
(#) szendi001 hozzászólása Máj 8, 2011 /

Előjött a francia rádió korábbi verziója. Szinte kész van, így meleg tartalékkal állhatok neki a hangolásuknak.
(#) szendi001 hozzászólása Máj 10, 2011 /

Mérem be a vevőt és el is indult. A sávszűrőt kikötöttem, és megtaláltam a GDO helyét alsó és felső keverésél is. A 455 ös KF helyére tettem egyelőre egy pár nanos kondit, de holnap oda gyártok egy rezgőkört a párhuzamos ellenállással. Képek késöbb.
(#) Novak hozzászólása Máj 11, 2011 /

A CFU455B méretei (mm-ben), és a lábkiosztása.

CFU455.jpg

(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Köszi Novak!

Van egy R455M-80 típusú szűrőm, de sajnos ennyi az adat róla. Négy lába van, de nem igazán írták rá a lábkiosztást sajnos.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Sajnos az műholdazáshoz elég kevés lesz, annak ha minden igaz, akkor csak 7,5 kHz a sávszélessége.
(#) gerenk válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

GAMMA gyártmányú mechanikus szűrő 7,5 KHz sávszélességgel /-3 dB/ AM vevők részére
(#) szendi001 válasza gerenk hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek.
cfu455b-t sajnos csak itt találtam 10 darabosával.Bővebben: Link

Mindenképpen kipróbálom a keskeny szűrőt mert az egyik vevőt megpróbálom elindítani 100 mega körül, hogy hhalljam a különbséget a szűrő és a kf trafós megoldás kközött.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Szerintem fülre nem sok különbséget fogsz hallani, mert a szűrő és a trafó sávszélessége is jóval kisebb, mint kellene. Mindegyikkel torz lesz a vétel, nem lesz nagy különbség.
Amit érdemes próbálgatnod, hogy beteszed a trafót, és a demodulátor tekercsnél a párhuzamos ellenállás helyére egy 5 kohmos trimmert teszel be. Ahogy csökkented az értékét, nőni fog a sávszélesség (meg persze gyengül a hangerő is, de azt tudod kompenzálni).
Nekem így teljesen élvezhetően bejöttek a műsorszóró adók 100 megás tartományban.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Máj 21, 2011 /

ÜDV!
Elkészült a PLL topicban beígért LMX2306-hoz készült fapados program, kizárólag a 4db NOAA15-19 műholdhoz. A szoftver 10,7MHz-es KF frekvenciájú, felső keveréses vevőkhöz való. Tehát a VCO frekvenciák a következőképp alakulnak:
NOAA15-148,32MHz
NOAA17-148,2MHz
NOAA18-148,61MHz
NOAA19-147,8MHz
A NOAA18-nál a frekvencia eltér a kívánttól 2,5kHz-et, a fázisdetektor 10kHz-es frekvenciája miatt!
A fájlok között megtalálható a kapcsolási rajz, a 16f628A-ba égetendő hex fájl, valamint az asm is. Ha valaki más KF vagy referencia oszcillátor frekvenciát szeretne használni, könnyedén végezhet módosításokat az asm fájlon (megpróbáltam részletesen kommentezni).
Következő: »»   55 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem