Fórum témák
» Több friss téma |
Hát én a C-t is most tanulom ugyhogy nem sokra jutottam de most tervezek egy egyszegmenses órát fejlesztőeszköznek.
Mit jelent az, hogy "egyszegmenses óra"?
A 'C'-t én is most kezdtem tanulgatni, ennek megfelelően nekem is sok időbe telik egy kisebb progi is.
1 darab 7 szegmenses kijelzőn jelzi ki az időt. Sorban jeleníti meg a számokat.
Van itt egy "komolyabb" óra projekt is, érdemes megnézni!
Könnyen lehet, hogy ez az,de hogy értsd a problémámat leírom, hogy mit akarok.
Az előzőekben leírtam egy kisebb progit. Mint írtam ott is a tömb mérete a RAM méret miatt korlátozott. Adatokkal kellene feltöltenem egy relatíve nagyobb területet. Az adatoknak már benne kell lennie a memóriában a program indulásakor.
Továbbá abszolút kezdő mivoltom miatt, a c nyelv is új.
Például gondot jelent adatmező létrehozása (mint pl.:basic-ben a "data" sorok, amiket "read"-dal beolvashatunk), valamint adatok bitenkénti vizsgálata. Sokat lendítene rajtam. EZen kívül CCS helpjében nem találok kulcs-szavakat, vagy foglalt utasításokat sem. Ez mondjuk valószínüleg az én bénaságom.
Ehhez, sajnos, nem tudok hozzászólni, nem láttam még CCS-t közelről.
Megjegyzem MPLAB C18-nál
a nyerő.
Az MSP430 Optimizing C/C++ Compiler v 3.3 esetében pedig a "const" a varászszó:
Idézet: „Using the const keyword, you can define large constant tables and allocate them into system ROM. For example, to allocate a ROM table, you could use the following definition:
Közben végre találtam "user manual"-t CCS-hez. Letöltöttem és böngészni kezdtem. Ugyanezt a leírást találtam benne.
CCS compilerReference.pdf (PDF)
Az jó, hogy ebben megegyeznek, de ezt a leírást sürgősen felejtsd el, mert ez a CCS nem a Code Composer Studio-t, hanem a Custom Computer Services-t jelenti, s PIC mikrovezérlőhöz készítenek fordítót, ami nem GCC alapú!
Használd inkább azt, amit előzőleg belinkeltem!
Az azért furfangos, hogy több különböző alkalmazásnak is ugyanaz a rövidítése. Ez volt az oka, hogy nehezen találtam meg a fentebb említett leírást.
Ez utóbbi szerinten nem alkalmazás, hanem cég neve. De hogy bonyolultabb legyen az élet, van CCS Hungary is...
A lényeg, hogy megtaláltam! Már ki is próbáltam.
Működik a dolog. Amire eddig leállt a fordító, most simán lefutott. Csináltam egy lényegesen nagyobb tömböt. Feltöltöttem adattal, is láss csodát még működik is.
Annyi a változtatás a korábban bemutatott kis szösszenetben, hogy a tömb definíció elé be kellett írnom a 'const' kulcsszót. Jelenleg 33*9 méretű a tömb.
hamarosan nekiállok egy propeller órának. Ha valakit érdekel kérem jelezze, mert egyébként nem strapálom magam a leírással.
Engem érdekel. SMD lesz? Milyen kontrollerel csinálod? Hány leddel? Egyelőre ennyi.
Mint írtam hamarosan nekiállok. Az SMD-től idegenkedek, ezért nem azzal alkotom meg. Hány Leddel?.. Passz majd kitalálom. De ha elkezdem majd írok a topicba. Sajnos időm kevés van, többnyire csak hétvégén tudok vele foglalkozni, és akkor sem mindig.
Én kipróbáltam de még nagyon kezdő vagyok így nem sok hasznát láttam. Amúgy nekem az IAR jobban bejön kisérletezni mert azonnal újra lehet programozn de a CCS-el nem nagyon megy
Én telepítettem már. Igazából egyelőre nem tudom mire használni, bár lehet, hogy a jövőben még jó szolgálatot tesz. Persze nagyon kezdő vagyok. Az asztali gép meg egy őskövület, amiről programozok a launchpadon keresztül, de lassítja az amúgy is lassú gépemet. Az ötletet jónak találom.
Én meg az IAR-t nem ismerem, bár telepítve van a gépre. Eleve a CCS-sel kezdtem, és nagyon tetszik benne a futás közbeni debug funkció. Ill. futás közben nyomsz egy 'pause'-t és a változók, a regiszterek és még egy csomó adatot le tudsz kérdezni vele. Miközben fut a chipben a program át tudod írni és csak annyi , hogy újra indítod az 'égetést' a többit elvégzi a CCS. Így sikerült egy balfogásomra fényt derítenem, vagyis a watchdog bekapcsolva maradt, ezért futás közben állandóan 'reset'-elődött a chip, nem volt ideje tovább lépni a következő lépésre.
Az iarral is elvileg.
Egyébként, egy kb. 1 hónappalezelőtt kértem mintát a TI- től akkor visszajeleztek, hogy ezt az egy tételt majd április 11. után. Ehhez képest ma meghozta a fedex.
Ez a MSP430G2452. Mielőtt megnéznétek, ugyanazt tudja mint a 2152 csak 8kB a flash. (ja! és minta!! vagyis ingyen)
Tudom nekem is küldtek már. Azzal fog menni a robotom.
Meg kéne csinálni azt a cikket.
Robot???
Írj már róla valamit! Tervek?
Itt vannak a tervek Bővebben: Link A vezérlést még most tervezem. Bejelöltelek EGY közösségi oldalon hátha fenn leszel
Megnéztem a képeket, nekem tetszenek! Ami látszik az már kész? Vagy valahonnan ollóztad? Ha a kész, honnan vannak az alkatrészek? Ja! megtaláltam az értesítést a jelölésről. Alkalmas pillanatban megerősítem!
Az alkatrészek nagyrésze a Winkler iskolaszer nevű helyről van. Teljesen egyedi tervezés mert az alap terv amit kitaláltam az is teljesen más.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |