Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VFD óra IV-6 csövekkel
Témaindító: rockersrac, idő: Jún 28, 2010
Témakörök:
A fűtés ahogy nézem csövenként kb 50mA lehet. A 6 cső akkor 300mA, a vezérlés meg szerintem nem több 50mA-nál jobb esetben. tehát akkor van ráhagyással 400mA-es áramfelvétel. 15v-ból állítja elő az 5V-ot, akkor 10V esik, ez kb 4W disszipáció.Ennyinél már melegedni fog a stab. Ha nem akarsz feleslegesen fűteni, akkor vannak egyszerű kis kapcsolóüzemű IC-k, amik pár külső alkatrésszel 1A-t is tudnak melegedés nélkül.
Érdekelnének ezek az IC-k. Tudsz mondani példákat?
LM2576-os IC és pár alkatrésszel tudsz csinálni ilyet, ebből van stabil 5V-os kimenetű is. Bővebben: Link Adatlapban van hozzá kapcsolás is. de itt a fórumon is vannak ilyen egyszerű kapcsolások. Vagy például az MC34063-as is jó, csak meg kell erősíteni egy külső tranzisztorral, hogy bírjon 500mA-nál többet is. De az adatlapjában erre is van kapcsolás. Szóval választék az van bőven.
Egy félresikerült tápegységes mókolás következtében most sikerült elégetnem mind a hat csőben a fűtőszálat. Azt hiszem itt az ideje más hobbi után néznem... :no: :wilting:
Apróban van hirdetve cső olcsón. Ennyi miatt ne add fel.
Tudom, de már benne fáj majd 20000Ft-om, most nem akarok beleölni még 3000-et, hogy aztán abból is csak füstgenerátort építsek. Ez az analóg elektronika mindig kifogott rajtam. A legnagyobb baj, hogy most sem igazán értem, hogy miért is nem lett jó.
Ha már ennyit ráköltöttél, akkor meg főleg ne add fel itt a célegyenesben. Én 180ft/db áron láttam az apróban a csövek darabját, ha veszel 6-ot, akkor is maximum 2000Ft lehet a végösszeg postával együtt is.
Gyorsan összehoztam egy borzasztó minőségű rajzot...
0-6V kimenetek közé raktam 2greatz hidat, egyet pedig a 0-36V közé. A két kisfeszültség kimenetből az egyikre LM317-et raktam a másikra 7805-öt, természetesen mindkettőt pufferkondi után. Külön külön minden szép volt, de amikor a kimeneti GND-ket összekötöttem (piros) egybe akkor hirtelen a kis pufferek elkezdtek eldurrogni, megmértem és valamiért 0-6V on levő greatzek kimenetén is 42V jelent meg. NEM ÉRTEM MIÉRT! Lecseréltem minden kondit 50V-osra és újramértem, a stabok után a kimenetek szépen megvoltak: +1,2V, +5V, +52V. Aztán ráköttem az órát. Az 1,2V leesett 0,3V-ra, az 5V pedig 2,6V-ra, ismét fogalmam sincs miért. Ekkor gondoltam, hogy akkor a kis és a nagyfesz GND-jét különválasztom és úgy próbálom meg. Ez rossz ötlet volt, mert így valami miatt a csőfűtések is megkapták az 42V-ot, amik egy hatalmas villanás kiséretében elégtek. Lehet, hogy a logikai köröknek is annyi, bár azt már nem mértem.
Miért kellett két graetz a 6V-os ágra? Egy is elég lett volna és akkor onnan levenni külön az 5V-ot, és a fűtőfeszt. A fűtést pedig lehetett volna teljesen földfüggetlen is, egyik lába sem ment volna testre, csak at LM317-hez, a többi testtől függetlenül. És akkor az a kör kimaradt volna a test közösítésből. Azt mondjuk nem értem, hogy hogy a fenébe lehetett a 6V-os ágon 42V. :eek2:
Két greatz azért kellett, mert már máskor megjártam ezzel, hogy a 7805 és az LM317 összekadtak egymással. A fűtés nem lehet földfüggetlen, mert a a csőben össze van kötve, közös GND van a fűtésnek a rácsnak és a szegmenseknek.
Na ez érdekes. Hogy tud összeakadni a kettő egymással, amikor csak a betápjuk közös? Simán menniük kellene együtt is. Ez olyan, mintha egy tápról nem mehetne két stab IC.
A földfüggetlent meg azért írtam, mert az hittem közvetett fűtésű a cső. De ha közvetlen, akkor tényleg nem lehet független. Valami ott a tápnál nem stimm, mert simán egy tápról is menniük kellene a staboknak.
Ezt az összeakadást én sem értem. Először arra gondoltam, hogy talán mindkettő termel vissza a bemenetre is zavarokat, emiatt raktam a 7805 be és kimenetére is 100nF-os kondikat, de nem változtatott a helyzeten. Ha az egyiket kikötöttem akkor szépen ment a másik és fordítva is, de együtt nem.
Nem volt esetleg a test közösítve valahol a stabok után? Mert egy ilyen közösítés szép kis földhurkot alkothat és akkor begerjedhet az egész stab rész.
Még a greatzeknél összekötöttem őket.
Utána sehol sem volt, még véletlenül sem összekötve?
Nem, de miért is lett volna? A GND az a stab előtt és után is azonos potenciálon van, mivel nincs megszakítva.
Csak ha külön vezetéken viszed el két helyről, majd egy helyen ismét egybe közösíted, akkor hurok keletkezik, így gerjedés jöhet létre ezen a hurkon keresztül.
Így már értem, szerintem ilyen nem volt. Azért is furcsa, mert én régebben megépítettem a Tom025-féle nixie órát is és abban is össze van kötve a 230-as és az 5V-os greatz hidak GND-je és ott érdekes módon nem jelenik meg a nagyfesz az 5V ágon. Be is linkeltem a rajzot.
Igen ha tényleg csak egy helyen van összekötve. Viszont ha a tápnál összekötöd, majd ha esetleg a vezérlőpanelről átviszed a testet a kijelzőpanelra és ott ismét összekötöd a két feszültség testjét, akkor már kialakul a földhurok.
Ha végignézed a nixie rajzát akkor ott is végig közös marad a GND. Ezt nem kerülhetem ki, mert az órám nyákján is közösen megy. Mindegy, most a munkám, és emiatt a pénzem is, elég elég bizonytalan, így meghatározhatatlan időre félrerakom az órámat.
Azt hiszem megvan miért lett rossz a tápegység!!!
Adva volt ugye egy takaréktrafó, 0,6V,12V,24V,36V,42V kimenetekkel. Tanult munkatársam szerint ott ronthattam el, hogy én az egyik diódahidat a 0 és 6V pontok közé, a másikat pedig 0 és 42V közé raktam, majd közösítettem a greatzek negatív pontjait. Szerinte a nagyobb feszt a 0 és 42V között tudom levenni, a kisebbet pedig a 36V és 42V között kellett volna lecsapolni, akkor GND közösítés után nem fog megjelenni a nagyfesz a kisfesz oldalon. Jövő héten ha lesz időm ki is próbálom és ha sikerült terheléssel is jó eredményt produkálnom akkor jövő hónapban megrendelem az új IV6 csőpakkot...
Próbálom megérteni, amit leírtál. Feltételezem, hogy ez a trafó, a megadott feszültségekkel, amiket felsoroltál, leágazások az adott feszültségeknél, vagyis az összes szekunder sorba van kötve. Odáig oké, hogy a magasabb feszültséget a 0-42V-os tekercsekről veszed le. Viszont, ha a kisebb feszültséget a 36-42V-os tekercsről veszed le, hogy 6V-ot kapj, majd ennek a negatívját lekötöd testre, akkor a 0-36V-os tekercseket rövidrezárod. Szerintem...
Elég valószínű hogy igazad van, ezért akarom kipróbálni, mert az elmélet csak elmélet marad míg nem tesztelik. Végül lehet, hogy inkább megcsinálom külön trafóval, az a tuti. Egy 3VA körüli 6V-os trafó alig 1000HUF és elég pici is.
Szerintem a külön trafó sem fogja a problémát megoldani, ha a gond az áramkörben van. Vagyis, ha teszel egy külön trafót a kisfeszültségű részhez, attól még "illene" ugyanazt a hibát produkálnia. Ha ezután a táprész hibamentes, akkor valószínűleg az eredeti trafódnak valami baja van. Ha továbbra is rosszalkodik a tápegység a külön trafóval, akkor viszont valami már régóta hibás.
Jelenleg bármi érdekel ami 230V-ból stabil, egyen 50V-ot, 5V-ot és 1,2V-ot szolgáltat. Mi lehet a megoldás?
Szia Martinov!
Szerintem a fűtést a képen látható módon lehet legegyszerűbben megoldani. Ha két diódát sorba kapcsolsz, és ezt párhuzamosan a fűtőszállal, akkor nem engedi 1,2V fölé nőni a feszültséget. Ugyanezt megcsinálod a másik irányból is és így közvetlenül a 6V váltóáramról fűtheted a csövet. Én egy csengőreduktor 3V-os tekercséről próbáltam. Még terhelés alatt is majdnem 5V AC feszültséget mértem rajta, de a "fűtés" tökéletes volt. Kipróbáltam a 8V-os kivezetéssel, úgy is hibátlan. Mellesleg van néhány IV-3 csövem (használt!). Az majdnem ugyanolyan, mint az IV-6. Ha megkeresel privátban, szívesen küldök belőle 6 darabot, hogy folytathasd a kísérletet. Azután ha már nem kell, visszaküldöd. Ha pedig megtartanád, kifizeted és kész.
Érdekes megoldás, egyszerű és elegáns! Végzünk asszonykám szakdolgozatával és elméletileg folytatni fogom a fejlesztést. Ha jól belegondolok tényleg csak a táp van hátra, aztán ha az jó akkor megveszem az új csöveket és megmérem a PIC-et és az optocsatolókat, (eddig nem volt hozzá bátorságom). Az optocsatoló is bajos, mert itt Szegeden nem lehet kapni ezt a fajtát, emiatt hestore-ból kellett rendelnem és jó drága a szállítás...
Köszönöm a csöveket, de sejtettem, hogy lesz baj, így 7-et rendeltem, tehát 1db élő csövem még van kísérletezni.
Sziasztok, nem emlékeztek véletlenül, kinek volt egy rakás IV-6-os csöve az apróhirdetésekben kb. 1-2 hete?
Vaterán is lehet, én tőle vettem, korrekt, megbízható eladó!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |