Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   128 / 227
(#) Melphi hozzászólása Máj 9, 2011 /

1. primer tekercs menün belül elmondanád hogy mi micsoda?

Légyszíves olvassátok el amit írtam, és ha tudtok válaszoljatok, és ha valamit rosszul fordítottam kérlek javítsatok.
1.primary coil: primer tekercs
megadandó paraméterek
-inside dieteamr=tekercs belső átmérője (amivel a tekercs kezdődik)
-wire diameter=tekercsre szánt huzal átmérője
-spacing=menetek közti távolság
-total turns=tekercsek menet száma
kiszámolt paraméterek
-total induntance=szekunder induktivitása
-secondary frequency=szekunder frekvencia
-requrired c=ez mi?
-pipálható menü: w/top load c=ez mi?
-average radius=ez mi?
-total diameter=tekercs teljes átmérője
-length of wire=ez mi?
-LpCp=ez mi?
-LsCs=ez mi?
coil configuration=tekercs kiképzések
-flat archimedes spiral=sík spirál
-vertical helix=rugó kialakítású tekercs
-inverse conical saucer=x dőlésszögű tekercs
-angle from horizontal plane= előbbi tekercs dőlésszöge fokban
(#) _BiG_ válasza Melphi hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 1

6. a PSpice egy szimulációs környezet és alkatrészparaméter-gyűjtemény, a tesla tekercs komplex analízisét teszi lehetővé megfelelő programmal. A beállított paramétereket teszi a PSpice megfelelő verziója alakjába, amivel szimuláció futtatható.
(#) Collector válasza Melphi hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 1

Required C- szükséges kapacitás.
W/topload - tetőkapacitással
Average radius - átlagos sugár
Lenght of wire - huzal hossza
LpCp- primer kondi, és tekercs együttes paramétere
LsCs-szekunder kondi és tekercs. A lényeg, hogy LpCp és LsCs értéke lehetőleg minél közelebb legyenek egymáshoz, ez a 2 érték a hangoláshoz használható, gyakorlatilag magyarra fordítva azt jelenti, hogy a 2 oldal frekvenciája azonos lesz.
(#) Melphi válasza Collector hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Értem, és azt honnal tudom h, mennyi a kellő tetőkapacitás ,induktivitás, frekvencia?
(#) Collector válasza Melphi hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 1

A tápból. Erre nincs konkrét képlet, de én azt javaslom, hogy nagy áramú táp esetén, ami kis feszültséggel rendelkezik, nagy kapacitásokat kell tenni, fordított helyzetben kisebbeket. 4 mikrosütőtrafó esetén a frekvencia 100kHz körül lesz, kondi értéknek 60-100nF közt lehet számolgatni. A többit a program megmondja.

-requrired c=ez mi? : a szükséges primer kapacitás nagysága µF-ban.

-pipálható menü: w/top load c=ez mi? : "with top load" azaz a tetőkapacitással együtt.

-average radius=ez mi? : a primer átlagos átmérője, azaz a belső és a számított külső számtani közepe

-length of wire=ez mi? : a primer tekercs huzalhossza. Spirálnál célszerű tudni, hogy mennyi csövet vegyél

Az LpCp és az LsCs-re nincs most tippem, a program érdekesen számol, mert alapból megad egy számot, amire ha klikkelek, akkor az kb. a századrészére változik, mintha csak a klikkelésre fejezné be a számolást :-S

-angle from horizontal plane= előbbi tekercs dőlésszöge fokban : pontosabban a vízszintessel bezárt szöge. A dőlésszöget a függőlegestől szokás megadni.

Kiegészítve Collectort: a primer kapacitást a primer tápfrekvencia szerint kell számolni (50Hz), a trafó belső ellenállásához (Up/Ip) illesztve a kondenzátor impedanciáját (Xc = 1/(2*Pi*fp*C)). Persze pontos egyezés rezonanciát okozna a táptrafóval és ez kerülendő, mert nagy túlfeszültség lép fel, kinyírva a kondit.

Miként Collector is mondja, kisfeszültségű táp esetén célszerű a rezonanciához közelíteni, mert akkor nagyobb feszültségre töltődik a primer kondi, segítve a szikraköz működését - szélesebb szikraközt lehet alkalmazni, biztosabb a kioltás. Természetesen ez jobban igénybe veszi a trafót.
Arra vigyázni kell, hogy rezonanciaközeli működés esetén a kimaradó szikragyújtás végzetesen túltöltheti a kondenzátort. Érdemes akár 3-4-szeres üresjárási primer feszültségre is méretezni az átütési szilárdságot.

Tapasztalat szerint nem érdemes a tápfeszültségen spórolni, mert kisebb primer kondenzátor és nagyobb primer tekercs esetén (de ugyanakkora a rezonancia!) nagyobb lesz a primer kör eredő impedanciája és ezzel kisebb primer áram fog folyni, ezzel kisebb veszteséget okozva a szikraközben.
Nem beszélve arról, hogy az áram csökkenése egyéb veszteségeket is csökkent, például a kondenzátor belső ellenállásán kevesebb hő disszipálódik.
Illetve a kisebb kondenzátor gyorsabban töltődik fel, nagyobb kisütési ütemet tesz lehetővé.
(#) Melphi válasza Collector hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Értem akkor a primer és a szekunder oldalnak 100kHz körül kell lennie,
ez a Required C ez az a szükséges kapacitás amit nekünk kel elkészíteni ugye?
Az induktivitásnak milyen értékek között kellene mozognia?

Idézet:
„Az induktivitásnak milyen értékek között kellene mozognia?”

A primer kondenzátor és a primer rezonanciafreki ismeretében a Thomson-képlettel számolandó. Illetve kiszámolja a wintesla. De néhányszor 10 uH-re adódik.
(#) Melphi válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Értem megnéztem a képletet, köszi
(#) Collector válasza Melphi hozzászólására (») Máj 9, 2011 / 2

Igazából ezek olyan dolgok, amiket nem lehet pontosan megmondani, csak ha már minden egyéb paraméter ismert. Tehát minden paraméter függ az összes többitől, ráadásul többféle kialakítás lehetséges 1 fajta táphoz.
Még amit feltétlenül javaslok, hogy a googlébe írd be, hogy "tesla coil" és szánj rá pár napot, hogy végignézd, milyen paraméterekkel rendelkeznek mások tekercsei, nagyon tanulságos. De a youtube-on is lehet nézni videókat, sokan bemutatják az összes alkatrészt részletesen. Bár egyre több az igénytelen megoldás is, de azt észre lehet venni.
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Ez a Required C, ez az a szükséges kapacitás amit nekünk kel elkészíteni ugye?
Tudom, h gyagya kérdés, de a primer,szekunder freki azonos igaz?
(#) Collector válasza Melphi hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

A Required C az 60-100nF között legyen 4 mikrosütőtrafóhoz. Ha kisebbek a trafók 60 felé, ha nagyobbak akkor 100 felé legyen közelebb.
A 2 frekvencia meg kell, hogy egyezzen.

Ok primer tekercs eddig tiszta.Köszönöm
(#) _BiG_ válasza Melphi hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Ha a winteslával nehezen boldogulsz (szerintem eléggé igénytelenül lett megcsinálva), akkor itt egy másik, a TeslaMap.

Ez eléggé megmagyaráz mindent közben (bal lent ott mondja, mi mennyi és mennyi szokott lenni, és ott a sok kérdőjeles gomb is, de ez persze csak az általánosság, neked a saját alkatrészeidhez kell igazodnod).
Igaz, angolul van ez is, de nem bonyolítja rövidítésekkel, szerintem eléggé jól lehet szótárazva boldogulni.
(#) Melphi válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 9, 2011 /

Köszi de sajna ez nem működik windows 7-en

Mégis jó, akkor átnézem.
(#) _BiG_ válasza Melphi hozzászólására (») Máj 10, 2011 / 2

Olvasva ezt a hozzászólásodat, azt mondom: a szekunder frekvenciát célszerű a szekunder huzalhosszhoz, mint hullámhossz negyedéhez igazítani. Tehát arra a frekire hangolni a tetőkapacitással, ami hullámhosszának negyede a szekunder huzalhossza. Így kapsz feszültségmaximumot a tekercs (a toroid) tetején. A tesla tekercs, mint nyílt rezgőkör, egy antennaként is felfogható, úgy is viselkedik.

Ez a "100kHz" csak egy irányadó, a nagy tekercsek körülbelül ekörül, illetve ez alatt üzemelnek.

Akkor jó a tekercsed, ha az önrezonanciája - mérését lásd egy előbbi hozzászólásomban, de a program is kiszámolja nagyjából - magasabb a huzalhossz szerinti kívánt rezonanciánál. Így megfelelő tetőkapacitással beállítható kisebbre, hogy ne a tekercs derekán akarjon szikrázni.

Természetesen, ennek a szekunder rezonanciának ismeretében lehet pontosan behangolni a primert!
A primer kondenzátor méretezését említettem, hogy az a táptrafó maximális áramától függ, illetve ebből és a kapocsfeszültségből számított belső ellenállástól. Azt is mondtam, hogy a táptrafót nem jó rezonanciába hozni (Rb = Xc), mert eldurran a kondi, leég a trafó.
Vannak, akik a rezonanciához tartozó kondenzátor érték kétszeresére méreteznek, mert megfigyelés szerint jobb a hatásfok, a fölös kapacitás egyfajta fázisszögjavítóként funkcionál.
A másik módszer ennek ellentetje: kisebbre veszik a kondenzátort (a primer tekercset ennek megfelelően nagyobbra), mint az Rb = Xc esete, hogy a primer köri veszteségek, amik az árammal arányosak, csökkenjenek. Kisebb kondi, hamarabb töltődik, kevesebb árammal, kevesebb melegedéssel...
Lehet választani

Tehát az összefüggések adottak, a szekunder paramétereihez kell igazítani a primert, és a táp felől közelítve meghatározható egy kellemes primer kondenzátor érték, ennek ismeretében meg a primer tekercs méretezhető és hangolható.

A szekunder méretarányához célszerű a 3 : 1, 4 : 1, esetleg 4,5 : 1 (hossz : átmérő) arányt használni (nagyobb teljesítményhez tömzsibb tekercs dukál, de a tekercsátmérő már jókora lesz). 1000 menet fölé nagyon ne menj, fölösleges. Ennek ismeretében a huzalvastagság is kijön, csak el kell osztani a kívánt tekercselési hosszt a kívánt menetszámmal

A toroid más tészta, annak méretezéséről valahova tettem ide, vagy a másik teslatekercses topicba egy csatolt infót, keress rá, de ha nagyon muszáj, előkotrom, hogy milyen átmérő/vastagság viszony bizonyult kísérletileg hatékonynak.
(#) Fritzi91 hozzászólása Máj 10, 2011 /

Heló
A skori 3. mini teslánál úgy van írva hogy a szekunder kb 6 centi átmérőn 0.09-0.2 mm-es drótból 1000-1500 menet legyen.
nekem 63mm átmérőjű csövem van, akkor 0.1 mm-es drótból hány menet a legoptimálisabb?
(#) joseyy válasza Fritzi91 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Üdv!
Skori oldalán jobboldalt van egy olyan menüpont, hogy letöltés. Ezen belül megkeresed a Tesla.exe nevezetű programot, és ki tudod számolni a geometriai adatokból, hogy milyenből, mennyit, milyen hosszan, és milyen frekvenciára.
(#) pcroland válasza Fritzi91 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

1000 menet = 0.09-0.1 huzal
1500 menet = 0.2 huzal
(#) Fritzi91 válasza pcroland hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

köszi a választ
(#) Melphi válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Köszönöm
(#) Melphi hozzászólása Máj 10, 2011 /

Sziasztok, akkor szeretné folytatni a wintesla fordítását.
Trans/cap match=transzformátor /kondenzátor ??? match nem tiszta
megadandó:
-primary transformer out voltage=primer transzformátor kimeneti feszültsége
-primary transformer rated current=primer transzformátor árama
-primary transformer input freqency=primer transzformátor
bemeneti frekvenciája
-primary transforme input voltage=primer transzformátor bemeneti feszültsége
-capacitor match=??? match nem tiszta
-recommended power factor correction capacitor= ez mi?
-for a pfc rating of...%=ez mi?
(#) _BiG_ válasza Melphi hozzászólására (») Máj 10, 2011 / 3

A "match" jelent gyufát is, de ez esetben "illeszkedő, megfelelő, harmonizáló" a helyes fordítás, azaz a primer kondi illesztése a táptrafóhoz.

Azaz amint az elébb már írtam: ez az a kondenzátor érték, amit a tápláló frekvencia és a trafó üzemi névleges árama ("rated current") és az üresjárási kapocsfeszültség ("primary transformer out voltage") határoz meg:

Rb = Uki / I ki = Xc = 1 / (2 * Pi * f * C).
(Rb: a trafó belső ellenállása, Uki: kapcsofesz, Iki: üzemi áram, Xc: kondi impedanciája, f: a hálózat frekvenciája, nálunk 50Hz)

Természetesen ezzel vigyázni kell, nehogy rezonancia alakuljon ki, mert a kondenzátor, de a trafó is bánhatja!
Nagyon fontos a megfelelő védő szikraköz bekötése a primer kondenzátorral párhuzamosan, hogy a feszültség-túllövéseket levezesse, nehogy átüsse a kondit, vagy a trafó szigetelését. Túllövés keletkezhet abból is, ha a rezonancia közelébe méretezett kondenzátor esetében valami miatt kimarad a kapcsoló szikraköz gyújtása (főleg hangolásnál és/vagy aszinkron szikraköz esetén).

"-recommended power factor correction capacitor= ez mi?" : a javasolt fázisszög-javító (teljesítméntényező-javító, lásd: cosφ) kondenzátor értéke, ez a táptrafó primer körébe kötendő, párhuzamosan a hálózati tekerccsel.

"-for a pfc rating of...%=ez mi?" : a fázisszögjavítás mértéke, %-ban. Ennyivel javítja a teljesítménytényezőt a megadott PFC. Változtatásával változik a PFC értéke.

De továbbra is javaslom a TeslaMap-ot, a wintesla eléggé gagyi kialakítású.
(#) sinci hozzászólása Máj 11, 2011 /

Sziasztok!! Végigolvastam a topicot. Eltartott vagy 2 hétig, de megérte, mert iszonyat sokat tanultam.
Nemrég felvetődött egy kérdés a Kondival kapcsolatban, mégpedig ha föltekerem 1,7-2x nagyobb lesz a kapacitás.
Ez tényleg így van? Tehát adott kapacitásértékre a felületre kiszámolt érték majdnem fele is elég?
(#) Collector válasza sinci hozzászólására (») Máj 11, 2011 / 2

Igen, mivel 2 oldalról is látják egymást a fegyverzetek. De ezt elég gyorsan ki lehet próbálni bármilyen fóliával, meg kapacitásmérővel.
(#) sinci válasza Collector hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Kösz. Ez nem volt tiszta, meg őszintén szólva sokalltam a 25m2-t. (A kondi 72nF/18kV)
(#) attti hozzászólása Máj 11, 2011 /

a skori tesláján a C5, 100µF kondi-nak mindegy-e a polarítása
Következő: »»   128 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem