Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Lapozás: OK   51 / 82
(#) watt válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Szerintem bárki felprogramozza neked, ha a közelében laksz, feltételezem, ingyen...
(#) Balagemann2031 válasza watt hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Tisztelt watt!

Előszöris köszönöm, hogy reagáltál a kérdésemre. Egyébként pedig a "bárki beprogramozza" rész azért kétes, mert nem túl sokan jelentkeztek erre a nemes feladatra és nem is igazán ismerek itt senkit, nemhogy még hozzám közel lakót De öröm az ürömben hogy egy olyan ember válaszolt nekem aki már letett valamit az aztalra ebben a témában... (esetleg ha mégis megesne valaki szíve rajtam akkor: pest megyében Vácon lakom..)
(#) kly válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

szia

Keress piv. , én is váci vagyok megcsinálom neked.
(#) potyo válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

ICD2-n egyébként ne gondolkozz, ma már nem érdemes építeni. Pickit2 vagy Pickit3-t építs/vegyél.

Látod 11 perc alatt van is egy helyi fórumtársad! (Én is köszönöm, kly!)
(#) Balagemann2031 hozzászólása Máj 16, 2011 /

Üdv!

Köszönöm segítőkészségeteket, amúgy PicKit 2 klónt szeretnék építeni...
(#) janikukac válasza dinokal hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Hát, nem tudom mi lesz...
(#) mate_x válasza janikukac hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Szia!

Vagy ha nem akarsz kapcsolókkal bűvészkedni építsd meg ezt: Bővebben: Link
(#) watt válasza mate_x hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Amúgy tényleg bonyolult, miután a WPB megmondja mikor mit kapcsolj be ki... De az tény, és mindenhol elmondtam, hogy a mini alkalmi égető. Nem gondoltam, hogy ezt fogja minden kezdő megépíteni első égetőnek. Nem ez volt a cél.
Lehet ez azért van, mert itt az oldalon nincs se COM-os se LPT-s programozó más. Lehet ezen változtatni kéne. A COM-os v4-es cikkem már majdnem kész, csak az a gond, hogy nincs időm mostanában befejezni...
(#) mate_x válasza watt hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Majd, ha elkészül biztos érdekes lesz, kíváncsi(ak) vagyok/vagyunk rá . Amúgy én most kezdtem el PicKit2-őt építeni, csak az alkatrészekre várok
(#) Balagemann2031 hozzászólása Máj 16, 2011 /

Halihó!

Pickit 2-t szeretnék építeni,de sajna nem tudtam Vácon beszerezni 18F2550-et. Nincs valakinek egy felesleges? Vagy valami ötlet?

Én mindent postán rendelek...
(#) dinokal válasza watt hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Szia! A mini nem alkalmi, hanem alapvetően fontos égető!
Nincs mindenkinek pénze gyári égetőt venni (bár nekem van), nekik nincs más lehetőségük, ami a mai gyors gépeken is működik. Ha csak egy PIC alapú égetőt szeretnél építeni, meg vagy lőve, ha nincs a szomszédságban olyan, aki beégeti. Nagyon jól használható, ha csak azokat a PIC-eket akarod használni, amiket ismer. Egyszerűen, hamar összedobható, ezáltal nevezhető alkalmi égetőnek? Természetes, hogy minden kezdő a minit, vagy valami hasonlót akar először összedobni. A probléma ott kezdődik, hogy nem akarják a sokféle topik hozzászólást elolvasni. Nekiugrunk na most azonnal találtam a guglin egy JDM égetőt oszt hajrá, szopok ezerrel. Ki érti ezt? Ezúton is szeretnék a munkádért köszönetet mondani a kezdők nevében.
(#) potyo válasza dinokal hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Idézet:
„A mini nem alkalmi, hanem alapvetően fontos égető!”

Igen, egy-két alkalomra. Ha nem akar/tud gyári égetőt venni, de nem csak egy-két égetésre kell az égető, akkor legalább egy Oshon égetőt érdemes összerakni, nem a minit. A mini kifejezetten arra van, hogy megoldja azt a problémát, hogy a pic égetőhöz szükséges pic-et is valahogyan be kell égetni, illetve ha valaki valamit után akar építeni, akkor fiókban levő alkatrészekből össze tudjon egyetlen alkalomra egy működő kapcsolást rakni. Ami ebbe nem fér bele, ahhoz minimum Oshon a javasolt égető.
(#) watt válasza dinokal hozzászólására (») Máj 17, 2011 / 1

Egyetértek abban, hogy nem néznek körül, és nem olvasnak figyelmesen, mert akkor nem ezt építenék, hanem a 2 tranyóval több oshont, vagy egy egyszerű WCOM-ot, igaz ezt nehezebb, mert nincs nyák közölve, bár a minihez sincs, bár ez utóbbihoz nem véletelnül.
Hiánypótlónak kéne egy olyan cikk, amiben egy oshon klón és egy COM-os egyszerű égető(no JDM) utánépítése olvasható, mert most egy betévedő JDM-et és minit lát, ha lusta és nem szán időt a lehetőségek felderítésére és a témában való elmerülésre, hanem belekap az első, számára szimpatikus, egyszerűnek tűnő kapcsolásba. Abba nem gondol bele, hogy attól, hogy egyszerű, nagyon sok háttér infót igényel a működtetése, megépítése, amihez szakértelem kell(ene), legalább elektromos szinten, ha nem is PIC szinten.
Igazából a PIC kezdőnek nem kéne egyenlőnek lennie az elektronikai kezdővel, nagyon nem! Itt van a kutya elvermelve!
(#) dinokal válasza watt hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Mindkettőtöknek igaza van. Azért én mégis ellentmondanék. Van olyan fórumtársunk, akinek a mini megépítése is gondot okoz, az oshon két plusz tranzisztoráról már nem is beszélve. Mi lesz akkor ha Pickit2-őt akar építeni? Igaz a PIC programozását meg lehet tanulni PIC nélkül is, csak kipróbálni nem lehet a valós működését. Lehet hogy a szimulátorban működik, a valóságban nem biztos. Lehet hogy a szimulátor használata valakinek már pilótavizsgás feladat (nekem is roppant nehézkes, még nem jöttem bele). Egy megépített minivel viszont már használhatja a PIC-et, látja a valóságban hogy működnek a programjai. Sokkal kevesebb idő alatt lesz sikerélménye, ez egy kezdőnél nagyon fontos. Ha a sok sikertelenség nem veszi el a kedvét, előrébb jut programozásban, áramkör építésében, egyebekben. Ahogy tapasztalatokat szerez, egy idő után ráébred, hogy bizony kinőtte ezt az égetőt, és belefog egy másik építésébe. Azt viszont már sokkal könnyeben teszi, már szerzett némi tapasztalatot.
(#) potyo válasza dinokal hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Idézet:
„Van olyan fórumtársunk, akinek a mini megépítése is gondot okoz, az oshon két plusz tranzisztoráról már nem is beszélve.”

Az a baj, hogy ha ezek gondot okoznak, akkor még nem áll készen pic-es áramkört építeni. Érdekes, hogy amikor én kezdtem pic-el foglalkozni, akkor nem vártam a sültgalambot, hetekig olvasgattam a pic-es leírásokat mindenfele, mielőtt bármibe beruháztam volna. Nemis szoptam a mindenféle összevissza égetőkkel az első égető rögtön működőképes volt, miután az egy lemaradt vezetéket pótoltam...
(#) berkesandor hozzászólása Máj 17, 2011 /

Építettem két pickit 2-t (szilva félét), az egyik tökéles, a másik "vpp voltage erorr, a tranzisztorokat már kicseréltem de nem javult meg. A nyákot jónak látom, de nem jutok egyről a kettőre. Merre induljak, mit nézzek meg? Szívesen fogadok minden ötletet. A tranzisztorokat hogyan tudom megnézni hogy biztosan jók-e? Mivel nem volt USB ajzatom, egy USB kábelt vágtam szét, és azt forrasztottam be, remélem az nem gond..
(#) watt válasza berkesandor hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Ha van még egy, akkor hasonlítsd össze a mérések közben a kettőt! A kábel nem gond, ha jól kötötted be.
(#) berkesandor válasza watt hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Meg tudtam nagy nehezen csinálni, az egyik BS170 volt rossz. Ezeket ki lehet valahogyan mérni? Csak azt nem értem, hogy én vagyok béna, vagy alapból lehet rosszakat venni?
(#) kaqkk válasza berkesandor hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Az első klónomnál nekem is vagy 3x kellett cserélnem a teljes fet készletet mire beindult , a második már első rúgásra indult . Van az hogy nem jön össze elsőre
és ezek a fetek elég érzékenyek . (ha jól tudom attól is tönkremehetnek ha égetendő pic nélkül indítod be a klónt)
(#) watt válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Nem az égetendő PIC nélkül, hanem a benne lévő PIC nélkül. Olvassatok vissza a PICKit2 topicban, mindent érintettünk ezügyben!
(#) kaqkk válasza watt hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Köszönöm a helyreigazítást . Kb 2 éve készült az első klónom már nem emlékeztem pontosan . De azóta is úgy indítom a programot ha már teljesen össze van minden mindennel csatlakoztatva
(#) watt válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Pedig nem úgy kell ám! Előbb a program, és ha az már megy, akkor kell rádugni a PIC-et. Persze ez a szilva félénél mindegy is lehetne, de ha egy gyárit így dugsz rá egy 3.3V-os példányra és az nem ismeri fel valami okból elsőre a PIC-et, akkor rákapcsol 5V-ot és 12V Vpp-t, ami tönkreteszi a PIC-et. A megfelelő típust ki is kell választani a PIC csatlakoztatásakor, de még jobb előtte(majd újból), kézzel!
(#) kaqkk válasza watt hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Még 3,3 V os picet nem használtam de a gyári pickitemet is így szoktam indítani , még nem okozott semmi problémát, ha jól van rákötve akkor mindig felismeri .
(#) watt válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Én nem állítottam, hogy az 5V-os IC-eket tönkretenné! Viszont az újabbakat, amiknek 9V-os Vpp-jük van, azokat sanszos, ha így használod, de ez nekem nem okoz álmatlan éjszakát, csak másoknak ne ajánld!
(#) zenetom válasza berkesandor hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Hali!
AZ egész a szerencsén múlik, vagy jók a FET-ek vagy nem. És ezt most komolyan mondtam!
(#) Hp41C válasza berkesandor hozzászólására (») Máj 18, 2011 /

Szia!

A mos-fet ugyan úgy kimérhető, mint a tranzisztor: G - S között a feszültség kisebb, mint a küszöbfeszültség, a D és S között nem folyik áram, G - S között a küszöbfeszültségnél nagyobb feszültség rákapcsolására a D és S között megindul az áram.
Az a probléma, hogy a gate igen nagy kapacitással rendelkezik (1nF) és igen hagy az impedanciája, a ráadott töltés hosszú ideig ott marad és kinyitva tartja a fet -et. Ez a probléma a klónban is. Több fet -nél nincs a G és az S között ellenállás, ami a töltést elvinné. A probléma nem a helyes működéskor lép fel, hanem a hibás esetekben: pl. a kontroller nem indul el, a lábai nagy impedanciásak - ekkor a mérés közben a gate -ken összegyűlhet akkora töltés, ami kinyitja a fet -et. Ha ez véletlenül pont a Q1, akkor már tönkre is ment, hiszen L1 egyenáramúlag rövidzár.

Ha mostanában készül Szilva féle klón, az első mérés előtt tegyünk a Q1, Q4 Q6 G és S kivezetései közé egy-egy 100k SMD ellenállást - pont befér a két forrpont közé. A három ellenállás ára nem éri el egy fet árát sem. A mérés kezdetén L1 -et helyettesíthetjük ellenállással, ha már minden rendben megy, csak a Vpp nem áll elő, akkor tegyük be az ellenállás helyére az L1 -et.
(#) lajcsi1975 hozzászólása Jún 17, 2011 /

Sziasztok.

Elhatároztam hogy megépítem a pickit2 égetőt , a linkelt oldalt alapul véve. Megvettem a cuccokat összeraktam , de a pic18f2550 be be kell tölteni a firmt hogy működjön.
Ezen felbuzdúlva megcsináltam ezt a kapcsolást és a winpic800 v3.64f verziójával neki is ugrottam volna a feladatnak de egy ponton hibázik a hex beírása. Többször is megcsináltam és mindig ott hibázik . Esetleg van ötletetek hogy mit és hogyan rontottam el? Előre is köszönök mindennemű segítséget.
Üdv:
(#) zenetom válasza lajcsi1975 hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Szia!
Próbáld meg ezt megépíteni: Bővebben: Link
Következő: »»   51 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem