Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 313
(#) attila1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia!
Hát jobban örültem volna,ha cső-gondom van,az legalább biztos lenne.Most persze megy a mocsok,2-3 órája semmi gondom vele.Én is valami hajszál repedésre,vagy valamelyik smd alkatrész forrasztási hibájára gondolok,de egy 3cm átmérőjű nagyítóval elég fárasztó átnézni minden forrasztást.Sajnos nincs nagyobb nagyítóm.Kéne talán nézni egyet valahol,olcsón...
Köszi a tippeket!
(#) horvathrobert2006 hozzászólása Máj 21, 2011 /

sziasztok.van egy Belinea monitorom,az invertervezérlö TL494 es.A kérdésem az hogy ,hogy tudnám a figyelését a csöveknek valahogy kikapcsolni?
(#) bbalazs_ válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Ne akard kikapcsolni, mert akkor tonkremegy az elektronikai resz (nem azonnal, de tulmelegszik).

Az aramot tudod kicsit feljebb srofolni, ha az a szandekod. Keresd meg a figyelo agat (altalaban ketto van, ezert meg kellene nezned, hogy melyik oldalon van a bibi).
Esetleg csovet kellene cserelned, ahol nem gyullad be.
(#) horvathrobert2006 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Nem fog túlmelegedni,mert ledeket szeretnék betenni a csövek helyet(ez még csak próba)Sikerült is ,a ledek világitanak,csak letilt.
(#) kaleval hozzászólása Máj 24, 2011 /

Sziasztok, lehet nem jó helyre írok, de keresgéltem , nem találtam kifejezetten olyan topikot, ami nekem kéne - ha van, egy admin odairányíthatna
Szóval LCD kijelzővel lenne problémám, konkrétan egy Toshiba Laptop kijelzője viselkedik érd1. A megjelenítés lassú ( pl indítás után be se jön a boot képernyő ( nincs rá ideje ) oprendszer betölt > utánna kb 15-20mp mire a nagyon halvány képből éles lesz. Külső monitorra kötve a notit tökéletes. Viszont a kijelzője olyan mint egy csiga. Ütögetésre csíkos lesz. Igazság szerint , nem nagyon tudom eldönteni, hogy hol a probléma, imvel monitorral normális > következtetésem , hogy a videókártyának nincs baja > viszont ha kivárom a 25 mp-et akkor beélesedik a kép . minden pixel szép éles képed ad ,csak tulajdonképpen, olyan mintha fényképeket mutatna diavetítésben és képenként 15-20mp lenne átfedéssel. Mielőtt monitorra tettem driverre gondoltam még, így dobtam bele egy linux live cd-t, a jelenség ugyan ez , annyival jutottam előrébb, hogy mikor bootolásnál visszaszámol akkor látni, hogy csökkennek a számok de csak a számok által lefedett közös területen fehér a kijelző, többi részen halvány, és lassan tűnik el az ami egyszer megjelenik rajta. Szóval rövid kérdésem : Ez lehet maga az LCD panel hibája? kábeleket megmozgattam kihúztam visszadugtam , semmi változás. Mindezek után én pixel frissítési hibára gondolok > abból, hogy lassan tűnik el > lassan jelenik meg minden mivel régen szórakoztam LCD -kel és úgy emlékszem kikapcsoláskor megmaradt háttérvilágítással hasonlóan lassan tűnik el a kép... Holnap fényben készítek videót ha nem voltam elég érthető
(#) bbalazs_ válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

A csoveket NEM lehet direktben ledekkel helyettesiteni. A csovek valtorol mennek, alacsony aram, magas feszultseg.
A LEDek viszonylag magas aram mellett alacsony egyenfeszrol mennek.

Mit ertesz a letilt alatt?
(#) bbalazs_ válasza kaleval hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Igen, panelhiba lehet.
Esetleg ellenorizd a panelre meno tapfeszultseget.
(#) horvathrobert2006 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Nem a trafó után kötöttem be,a vezérlö utáni FET ekre..A led meghajtók is PWM el müködnek.A ledek világitanak csak 2 sec után lekapcsol.
(#) kaleval válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

kimértem > 2.3.4. lábon jön a 3,27 V
Ebből akkor az derül ki , hogy a panelon ment el valami?
(#) bbalazs_ válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Csak es kizarolag ebben az esetben siman becsaphatod a vezerlojet egy laza foldre huzassal. De a trafokat azert vedd ki vagy iktasd ki, ne menjenek uresben.

Ha szabalyozni is akarod a fenyerot, akkor nagyjabol 15mA aramot adj a visszajelzo ellenallasara.
(#) bbalazs_ válasza kaleval hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Akkor meg a foldet elleorizd, de az valoszinuleg bizotsan jo. Akkor sajnos szerintem a panel...
Nem tudom, mennyire regi az a toshiba, talan megerne megnezni az atvezeteseket a laptop-kijelzo kozott.
Ha ez sem, akkor panel. Csak azert javaslom ezt, mert egyszeruen kimerheto es lehet hibaforras.
Ez foleg akkor valoszinu, ha regebbi a kijelzo.
(#) horvathrobert2006 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Köszi a gyors választ,szerintem holnap fogok vele foglalkozni.
(#) kaleval válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 25, 2011 /

Ma kicseréltem a panelt, végül azzal volt a gond, viszont van itthon egy másik panelem is , ami törött, a kettőből lehetséges egyet építeni? Illetve , van egy másik laptop, siemens, az invertere csinálja azt, hogy bekapcsoláskor felvillantja a csövet, de rögtön el is alszik,az ilyen hiba orvosolható?
(#) bbalazs_ válasza kaleval hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Sajnos nem, csak abban az esetben, ha vallalod az osszes kis alkatresz atrakasat. A torott panelrol az ujra. Azok a panelek vasalt foliakabellel csatlakoznak az LCD uvegere, amiatt sajnos nem cserelhetok. Esetleg probald bele a torottet es ha mutat valami eletjelet, akkor probald kicserelgetni az alkatreszeket. Vagy ha tudsz meregetni, az meg jobb.

A hattervilagitasos hiba orvosolhato, vagy cso vagy inverterhiba. A te esetedben talan oreg a cso, akkor szokott ilyet csinalni. Elvileg az aram kicsit feljebb srofolhato, akkor egy darabig megint birja.
A hatranya a notebook inverternek, hogy nagyon kicsi, emiatt nem szeretik javitani. Talan telefonosok elvallaljak.
(#) T.J.K válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

sziasztok.segitséget kérek.Van egy fujitsu siemens monitorom amit ha bedugok a konnektorba kigyulad a fehér led 2s-ig,majd elalszik és sekép se készenléti led.Mintha kihuztam volna a konnektorbol.Szétszedtem és ha lehuzom magának az lcd-nek acsatlakozoját,akkor bekapcsol a kék led és a háttérvilágitás,majd pár másodperc mulva átáll készenléti üzembe és világit a narancs led.Probáltam egy másik lcd-vel is amit ugyan rlejtettek és a sarkában egy fekete folt van,háttérvilágitása jo.de ha rádugom a cstlakozoját ennél is csak a fehér led gyullad fel és utánna semmi.Magán az lcd-n is van egy panel,az lehet rossz mind a kettönél???
(#) T.J.K válasza T.J.K hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Bocsi,mégegy info.A tápon megvan az 5 és 12v.Ha rádugom az lcd kábelét,eltünik mind a két fesz.Le kell huznom a kábelt ,áramtalanitani a tápot és utána megint van 5-12v
(#) ColT hozzászólása Máj 29, 2011 /

Valaki tudja esetleg, hogy hol lehet 2SC5706 / 5707 / TIP3055 tranzisztort beszerezni?

Adott egy Dell E172FPb LCD monitorom, aminek villog a power LED-je (Kép természetesen nincs, el se indul a moncsi). Nem kondi probléma, azokon már túl vagyok, + cseréltem puffert is, nem az a baja.

A net tele van vele, hogy 4db, fentebb említett tranzisztor száll el a tápjában, amiket állítóleg elég nehéz beszerezni.

Itthon lehet ezeket kapni valahol?
Vagy ha valaki javítot már ilyen monitort, akkor jöhetnek tapasztalatok is
(#) ColT válasza ColT hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Bocs, nem 2SC5707, hanem 2C5707, vagy TIP3055.
(#) horvathrobert2006 hozzászólása Máj 29, 2011 /

Sziasztok.Egy Belinea monitorban szeretném az inverterbe letiltani a figyelést(TL494).Van valakinek tippje hogyan tudom ezt megcsinálni?
(#) ColT válasza horvathrobert2006 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

A 995740-es hozzászólásban válaszoltak neked
(#) horvathrobert2006 válasza ColT hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Igen,de melyik lábát húzzam földre?
(#) horvathrobert2006 válasza ColT hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

(#) calina hozzászólása Máj 30, 2011 /

adott egy Acer AL1716-os monitor. Kicseréltem a kondikat, mert púposak voltak és csak 2 mp-ig volt kép....
most van kép, de ha kikapcsolom a monitort, akkor az egész képernyő fehér lesz
Ötlet ???
(#) bbalazs_ válasza calina hozzászólására (») Máj 30, 2011 / 1

Nem kapcsol le a hattervilagitas, gondolom.
Van a hatterhez meno vezetekek kozott egy olyan, ami ezt intezi. Az ezt kapcsolo pici SMD tranyo altalaban meg a kisfesz panelen van (ahol a videoproci), ez szokott neha elszallni.
(#) calina válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

köszi

a csatolásban van egy kapcsolási rajz, megtippelnéd, hogy melyik tranyó a bűnös ???
(#) jozsef69 hozzászólása Máj 30, 2011 /

Sziasztok!
Van egy ACER AL1714 típusú monitorom ami a következő ritka problémát produkálja.Hasonló problémára hosszas keresgélés után sem találtam ezért kérnék sokat látott kollégáktól némi iránymutatást.A monitor rendben elindul,OSD megjelenik(csövek bekapcsolnak) majd megjelenik a kép, ami nagyon világos, túl kontrasztos majdnem
kifordul fehérbe.Menüből lehet állítani a kontraszt és
fényt ami némileg láthatóan változik is, mindent minimumra letekerve még mindíg sok.Ami feltünő hogy
az OSD feliratok mintha teljesen jók lennének.
Video proc:RTD 2523
Lehet ebből még monitor vagy csak javító anyag?
Üdv mindenkinek
(#) bbalazs_ válasza calina hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Nem tudok tippelni, csak logikusan gondolkodni.
Szoval az adatlap legutolso, 49. oldalan a lap tetejen balrol indulva van az ON/OFF jel, ami ket tranyon at kapcsolja az invertervezerlo tapfeszet. Q201 es Q202
Azt nezd meg, hogy megvan-e rendesen a ki/be kapcsolo jel. Ha megvan, akkor a tranyok a ludasak, ha nincs meg, akkor visszafele kell keresni.
Viszont a rajz alapjan ezeket az inverterpanelen kell keresned.
(#) jozsef69 válasza jozsef69 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Sziasztok!
A beteg monitor meggyógyult egy EEPROM csere
után!
Mivel ezen a fórumon sok érdekeset és hasznosat olvastam ezért hátha valamikor segítségére lehet
valakinek ez a ritka probléma megoldása.
További sok sikert a javításokhoz!
(#) Karesz52 hozzászólása Jún 5, 2011 /

Sziasztok.
A következő lenne a problémám: Van egy Prestigio P393 lcd monitorom és valószínű, hogy tönkrement benne egy IC mivel amikor bekapcsolom, kb 2 másodpercig van kép aztán átáll stand-by állásba.
Nos, én mint elektro-technikát tanuló diák szétszedtem a monitort és a képeken látható "égéseket" találtam.
Az IC-re az van ráírva, hogy 4606 ...D6M1E (a pontoknál lévő betűket nem lehet látni, mivel megolvadt)

Kérdésem, hogy lehet csak ennyi a hibája és ha kicserélem akkor újra működni fog a monitor, vagy tönkremehetett valami más is?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) bbalazs_ válasza Karesz52 hozzászólására (») Jún 6, 2011 /

Az egy kapcsoloFET, kb 6-8A-re. Lehet, hogy csak ennyi a hibaja, de mint elektronikaval kesobb foglalkozasszeruen foglalkozo ember, azert keresd meg a hibat is, hogy tenylegesen mi vezetett a tulmelegedeshez.
Persze, hogy mas is tonkremehetett, de ezt innen tavolbol nem tudjuk.
Bizotos, hogy standby-ba megy? A led szine is megvaltozik vagy csak egyszeruen elveszi a hattervilagitast es zold marad a led?
Következő: »»   40 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem