Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   587 / 1386
(#) Dániel X válasza tib12 hozzászólására (») Máj 22, 2011 /
 
Ezt jó tudni mert eddig azt hittem szétszedi azt. Köszi az infót.
(#) árnyék válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 22, 2011 /
 
Szia.
A müanyagot nem marja szét a vas-klorid! Ha olyan müanyag edényt használsz ami mikrózható akkor maratás elött pár másodpercre betéve a mikróba- a család női tagjai ne lássák :eek2: - kb 40 fokra fel lehet melegíteni ( időt kisérletezd ki ). Melegen a vas-klorid hatékonyabb (vigyázz a gözökre) ! Melegitésnél a panel ne legyen a maratóban !
(#) Dániel X válasza árnyék hozzászólására (») Máj 22, 2011 /
 
Üdv!

Na most akkor nekem ilyen gyors maratóm van amiben van egy kevés sósav- gondolom az nem számít. Melegíteni szoktam bár én izzó alá szoktam tenni. Mikrót nem javaslom ugyanis 1-2 hónapja edénytálba fedő nélkül hagytam a maratót és a tőle kb 10 cmre lévő fogó elkezdett oxidálódni míg az asztal másik sarkán lévő másfajta fogó -ugyanabból a készletből- nem mutatott elváltozást. Köszi
(#) gulasoft válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 22, 2011 /
 
Én meg cnc-vel fúrok, és nem is kell lukat hagyni a közepén. Főleg ennyit embertelen lenne.
(#) tib12 hozzászólása Máj 22, 2011 /
 
Oké, majd holnap megpróbálom ujra, józanul(tudom nem tul értelmes dolog most maratni) és persze új filccel, mert ezt elkezdte leszedni szerintem csak vékony volt a filcréteg de holnap ujra rajzolom. Az is baj lehet hogy ezeket a filceket töltögetem így tovább fog, papírra, de ez réz, nem szereti... Kevés már benne a festékanyag.
(#) Dániel X válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 22, 2011 /
 
Üdv!

Nem egyszerre lesz ennyi kifúrva hanem ha kell egy kis panel akkor elkészítem azt és csak az adott kis darab lesz fúrva.
(#) gulasoft válasza árnyék hozzászólására (») Máj 22, 2011 /
 
Ezt a mikrózást felejtsd el rögtön. A vasklorid gőz bemegy a mikró lukain, és szétszedi a mikrót. Azt hogy a következő kajamelegítéskor meg mi jön ki a mikróból inkább már ne is említsük, mert kiráz tőle a hideg. Honnan jött ez a sületlenség. Ha csak erre használod a mikrót, akkor talán, de hogy kajás mikróban melegíteni a vaskloridot, úgy hogy a többiek ne is lássák. Feláll a hátamon a szőr.
(#) gulasoft válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 22, 2011 /
 
Borzalmasan macerás. Múltkor fúrattam egy panelt a cnc-vel 400 luk volt rajta, embertelen lett volna kézzel fúrni.
(#) interferi válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Én a multkor a kis állványossal furtam egy 32*30 led mátrixnak 2044 lukat.
(#) Zoli_bácsi válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Annál pontosabb nincs. Szerintem is a CNC a legtökéletesebb és leggazdaságosabb. Bár én annyira megszoktam, és olyan sokat fúrtam kézzel, állványos fúróval, hogy egy egy alkalommal a 6000 furat ujjgyakorlat pusztán.
(#) gulasoft válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Az sem semmi. Mennyi idő az a 6000 luk? Mondjuk az még akkor sincs megoldva, hogy előbb fúrjál mint marassál, ráadásul 5 panelt kell most csinálni.
Összefogom az 5 panelt, és egybe fúratom ki a cnc-vel. Ezt maratás után már igen rizikós megcsinálni, mert nagyon nehéz megoldani a mart panelek összefogását úgy hogy a lukak pont fedjék egymást.
Ráadásul a furatgalvánnál is előbb fúrsz utána maratsz.
(#) Akashi hozzászólása Máj 23, 2011 /
 
Megosztanék egy tapasztalatot. (lehet csak nekem újdonság)
Vasalásos technikával dolgozom. A megcsiszolt nyáklemezt vasalóval jól felforrósítottam, és erre a forró nyákra helyeztem rá a kinyomtatott áramkört. Egy papír zsebkendővel a közepétől kifelé haladva szépen rásimítottam, ezután hidegvíz alá tettem az egészet és tökéletesen levált a papír. A lenyomat nagyon jó lett. (pedig a tonerben nem igazán jófajta a tinta)
Sokkal jobb így dolgozni, mint a hideg nyákra illesztett lenyomatot vasalgatni. A forró nyákra rögtön odatapad a lenyomat.
(#) Ricsi89 válasza Akashi hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
A tonerben nincs is tinta. Az a tintapatronban van(azt meg tintasugaras nyomtatóban használják).
(#) Akashi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Jó, akkor festékpor vagy mi
(#) Zoli_bácsi válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
A 6000 furat (9 méter) kb 5-5,5 óra alatt kész van. Körülbelül 3 másodperc alatt fúrok egyet. (Fúrás-kiállás-pozicionálás-fúrás-kiállás) Természetesen a CNC ennél sokkal gyorsabb és sokkal pontosabb. No és persze az idő, ami a legfontosabb. Legalább tudsz mást is csinálni közben. Nekem nincs sok nyák rendelés, ezért nem építek CNC-t. Ha lenne, tuti az lenne az első projekt.
(#) dinokal válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Szia! Általában mindenhol kör alakú forrszemeket használnak, de szerintem kezdőknek és vasalásos technikához a hatszög jobb, picurival nagyobb forrasztható felületet ad. A négyszöggel általában az alkatrészek 1-es lábát jelölik, viszont ha cnc-vel marod, akkor kiváló. Nekem a kis ívek marása jelentősen lelassította a marást, négyszöggel sokkal gyorsabb. Bár az is lehet, hogy csak az Eagle-val készített marópálya bonyolultabb a kelleténél, vagy én használom ügyetlenül.
(#) tib12 hozzászólása Máj 23, 2011 /
 
Helló mindenki. Lenne egy olyan ötletem hogy ugye a nyák maratás lényege hogy letakarni azt a felüleltet ami kell még. Erre meg ugye jó a festékes nyomtató tintája is(persze ha közvetlen a panelra megy). Mi lenne ha építenék egy "nyáknyomtatót" a papír "útját" kiegyenesíteni hogy síkba menjen és ugy meg van oldva az egész (szerintem). Ötleteket várok, na meg persze "építótársakat". Akinek hasonló gép kellene azzal (itt) közösönem(tapasztalatokat megosztva) meg lehetne építeni.

Tibi
(#) mex válasza tib12 hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Tévedsz, a nyomtató tinta nem víz, és marásálló...
Egyébként ez már lerágott csont, itt a fórumon is voltak ilyen kezdeményezések, de sikerről nem olvastam.
Külföldi fórumokon is esett szó már erről, azt hiszem DuraBrite tentával próbálkoztak, az viszont gyorsan beszárad,stb.
(#) tib12 válasza mex hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Akkor ez halott ötlet. Vegyük úgy hogy nem irtam semmit. pedig mennyit gondolkoztam egy ilyenen Esetleg ez jó lenne előlapok(feliratok) nyomtatására?
(#) árnyék válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Szia.
Mikrózható doboz+tető (igaz hogy nem irtam oda), és kb 40 fok - amennyinél még nem nyomja le a tetőt a nyomás !
"sületlenség"- nem sütni csak melegíteni .
(#) gulasoft válasza árnyék hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Rakd be forró vízbe az edényt. Jobban jársz. Elég ha egyszer lenyomja a tetőt.
Egyébként meg lehet venni űveg akváriumfűtőt kell egy olyan marató edény ami nekem is van, és fűthető lesz a vasklorid.
Üvegestől kérdeztem cirka 5000Ft-ért csinál nekem egy nagyobb maratót, mert az ügyfelek kinőtték a 30*30-ast.
Most lesz egy 50*35-ös.
(#) árnyék válasza gulasoft hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Oké vettem , jó ötlet . Igazad van nem akarok vitatkozni .
Ennyiért nem is sok .
(#) Dániel X válasza dinokal hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Üdv mindenkinek.

Sajnos nincs cncm és jelenlegi tudásom és késztetéseim miatt egy darabig nem is fog kelleni. Simán vasalásos és kézi technika gyors maratóval.
Én ma vettem egy fedeles mikrós dobozt amibe 14x14 es panel simán belefér, cirka 250 ft-ért.
Sikerült kinyomtattatni a próbapaneles tervemet holnap vasalás, aztán meglátjuk mi lesz belőle.
Egy kérdés: 1mm es fúrót darabját 50 ft ért veszem és némelyik hamar törik némelyik nem. Van olyan ami törésállóbb?
(#) dinokal válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Szia! A cnc-t nem azért írtam hogy nekiugorj készíteni, hanem a forrpont előállítása könnyebb és gyorsabb vele akkor ha négyszögletes. A fúrók 50 ft-ért nagyon baráti áron vannak, sajnos a minőségük is olyan. Ha ezek törnek, akkor vagy kézben tartott géppel fúrsz, vagy nagyon nagyon üt a fúród, esetleg még megszorulhat a fúróhegy, aztán törik, mert hamar elvesztik az élüket. Ezek elég lágy anyagból vannak, nem illene törniük. Megnyugtatásodra közlöm, ennél csak törékenyebb fúrók vannak . Kérdezd a többieket, nálam tán jobban tudják, de panelfúráshoz minimum HSS jelzésű fúrókat használj, leginkább fúróállvánnyal. Az üvegszálas panel ezeket is elég hamar megeszi, de többre mész velük. Vannak még ilyen fúrók is:Bővebben: Link. Ezek igazán panelfúráshoz valók, viszont nagyon rideg, törékeny.
Ha jól tudsz bánni vele, pár ezer likat kifúrhatsz . Ezekhez a fúróállvány viszont szinte már kötelező. Ha ügyes vagy, a kis mini fúrógépekhez magad is tudsz egyszerű állványt készíteni. A gyáriakat nem tudom jó szívvel ajánlani. Ritka az, amelyik a lefelé mozdításnál nem mozog el oldalra, kivétel a két oszlopon csúszó, ezek viszont drágák. Viszont hasonlót magad is tudsz készíteni, és jobban beválik, mint ha 4-5 ezerért vennél egy gagyit.
(#) Dániel X válasza dinokal hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Kézben tartott rendes fúróval fúrok és most kaptam dobozt a szárhoz azon Hss felirat van. Állvány vagy valami tartó már kéne mert nem egy könnyű gép. Köszönöm az információt.
(#) storm válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Akkor lehet pont ez a baj. Egy drill fúró amit általába nyák fúráshoz szoktak használni eléggé könnyű, és 15-20000 fordulatot tesz meg percenként.
(#) Dániel X válasza storm hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Hát igen de a legrosszabb hogyha eltörik és nincs itthon több mert akkor nem tudok csak úgy leszaladni venni a városba kell érte menni.Boltban már láttam olyat hogy a rendes kézi fúrót a tokmány felett a nyakán fogatják meg és az csúszkál egy állványon, bár az sem volt filléres dolog.
(#) storm válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Régebben énis mindíg nagy fúróval fúrtam, aztán amikor 1 nyáknál már a 10. fúró tört el akkor vettem egy kis kézifúrót, azóta 1 szár se tört el NYÁK fúrás közben. Viszon az igaz, hogy a HSS fúrót hamar megeszi az üvegszálas nyák, szóval a legjobb párosítás, egy álványos minifúró + keményfémfúró lenne.
(#) karaszbandi válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Én amikor kezdtem akkor egy amerikánerrel kezdtem a fúrást 1mm-es fúróval. Utána megváltás volt egy EVIG pisztolyfúró. Most CNC......
(#) gulasoft válasza karaszbandi hozzászólására (») Máj 23, 2011 /
 
Végül is csak ez z tengelyt kell csinálni amit le tudtok lesni cnc oldalakról, elég 10 centi sín, meg valami állvány ahova mindezt felerősítitek, és a menetes szár helyére a húzókar. Vagy akár lábpedállal egy pici pic-es motor. Megnyomod a pedált lemegy, felengeded a pedált felmegy.
Minibee meghajtó 6000Ft-ért van, bontott motor ingyen.
Következő: »»   587 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem