Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szimmetrikus tápegység
Lapozás: OK   20 / 41
(#) 424.247 hozzászólása Máj 26, 2011 /

Sziasztok,

Szükségem lenne egy +/- tápra 50V környékén és bő 3A-t bírjon ki. Gondoltam, a szimpla tápot ha "tükrözöm" jó lehet, de hátha van ennél egyszerűbb megoldás

Előre is kösöznöm
(#) banyaiakos válasza 424.247 hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

(#) 424.247 válasza banyaiakos hozzászólására (») Máj 26, 2011 /

Labortápra természetesen
(#) Ge Lee válasza 424.247 hozzászólására (») Máj 27, 2011 /

Nézd meg az enyémet a labortápos topikban, pár napja tettem fel. Egyszerű és nagyszerű.
(#) Beni01992 hozzászólása Jún 10, 2011 /

Sziasztok!
Végig nyálaztam a topikot és lenne egy kérdésem. Még sose építettem szimetrikus tápegységet de most úgy hozta a sors hogy szükségem lesz rá.
A feladat: +-12V kb 6A terhelhetőségű táp
összedobtam egy rajzot de nem tudom megfelelő-e így és addig nem akarom elkezdeni építeni. Olyan aki ért hozzá átnézné nekem?
(#) doomkiller válasza Beni01992 hozzászólására (») Jún 10, 2011 / 1

Hali! Az IC után 10000µF (C3, C4) helyett inkább rakj be 10µF +100nF kondit. Az R1, R2 inkább legyen 33ohm-47ohm 5W, a -12V oldalra NPN tranyó kell a te esetedben bdx33 és úgy jó lessz . Nekem is ilyen a szimmetrikus fesz. stabilizáló csak én TIP142/TIP147-et használok benne.
(#) Beni01992 válasza doomkiller hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

köszi szépen a gyors választ!
felraktam a javított rajzot
(#) doomkiller válasza Beni01992 hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

Igen így jó lesz .
(#) qvasz2 válasza Beni01992 hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

De a 10 000 µF az jó lenne, ha megmaradna, csak a stabIC előtt, ha 6A-re akarod használni!
(#) Beni01992 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 10, 2011 /

volt egy ilyen sejtésem...tehát ott van az a szabály hogy
kb 2200µF/levett amper?
(#) proli007 válasza Beni01992 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Hello!
Inkább úgy fogalmazzunk, hogy amperenként (minimum) 220uF..
üdv! proli007
(#) Beni01992 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

nem akarok okos lenni de nekem van egy ilyen könyvem: Willi Priesterath Hobbielektronika abba szó szerint ez van írva: 2. gyakorlati szabály: A szűrőelkó kapacitása kivett amperenként 2200uf legyen....
A nagyobból viszont szerintem sosincs baj....
azért köszi a javaslatod
(#) Korolasz hozzászólása Jún 13, 2011 /

sziasztok.van egy kapcsoló üzemű tápegységem és egy erősítő tápkapcsaira kötném.az erősítő kapcsolás szimetrikus trafót ír h az kell neki nekem meg ugye sima kapcs.ü.tápom van.a kérdésem h jó lenne a tápegységem az erősítőhöz vagy esetleg át kell alakítani szimetrikussá?kép van a tápról.linkelemA válaszokat előre is köszi.
http://www.jofogas.hu/csongrad/Tapegyseg_48v_DC_1892288.htm?ca=6_a
(#) mindenes válasza Korolasz hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Szia.
A tápot át kellene alakitanod hogy használni tudd. A kérdés az az ,hogy hány volt ról megy az erősítő és hány wattos? Sokkal jobb lenne hozzá egy megfelelő trafó amihez csak egyenirányitás kell és pufferkondi és mindez lehet hogy fele annyi pénzért .
(#) proli007 válasza Beni01992 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Hello!
Bocs, de elírtam, 2200µF-ot akartam. De nem az érték miatt írtam, hanem mert beszédben ez a "per jel" úgy értjük, hogy "amperenként". De leírva olyan, mintha a kapacitást osztani kellene az árammal. Holott ugye szorozni kell..
üdv! proli007

igen értem már én írtam el először. köszi

Közben utána számoltam hogy 2x akkora áram lesz szükségem...tehát max 12A ami azt jelenti h elvbe 12*2200uf=26400µF szűrő kondi kell
Mi a véleményed h kevesebb vagy több kondival érdemes elérni ezt a kapacitást?
(#) proli007 válasza Beni01992 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Hello!
Általánosságban egyszerű hálózati szűrésnél mindegy, hogy több vagy kevesebb kondiból áll a szűrés.
De azért javaslom, hogy olvasd el ezt a hozzászólásomat.
üdv! proli007

Elolvastam a hozzászólásod. nagyon érdekes és hasznos leírás.
Tehát akkor röviden összefoglalva lehet hogy nem is kell az a 26000uf kapacitás mivel egy határ fölött nem érezhető a hatása. Akkor mekkora kondit rakjak be szűrésre? 10000-15000uf elegendő?
(#) Korolasz válasza mindenes hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

az erősítő TDA7265 ös 2x25w-os erősítő lenne és ezt a Tápot szeretném használni hozzá.megoldható e?mert ugye ennek az erősítőnek szimetrikus trafó kell:/ha valahogy átalakítanám feltudnám használni?Előre is köszi a választ.
(#) mindenes válasza Korolasz hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Rengeteg munkával és idő ráforditással valószínü hogy át lehet alakitani ,de ebben én már nem tudok segíteni . Ha mindenképpen ehez a táphoz ragaszkodsz , próbáld meg ebbena topikban, ott már valószinű tudnak neked segíteni.
(#) proli007 válasza Beni01992 hozzászólására (») Jún 14, 2011 / 1

Hello!
Erre a kérdésre, egyszerű módon (távjelleggel) nem lehet válaszolni. Mert nem lehet tudni, hogy a trafód és az egyenirányítód feszültségesése mekkora lesz a 12A áramra. De esetleg megmérni a következő képen lehetne..
- Összeállítod, a trafót egyenirányítót, és a pufferkondit.
- Megterheled a 12A árammal, majd megméred a feszültséget a műszered DC állásában. Ekkor az egyenfeszültség átlagértékét kapod.
- Megméred a brumm feszültséget a műszered AC állásában. Ennek veszed a csúcsértékét, vagy is megszorzod 1,42-vel. (Ez nem lesz egészen a valóság, mert műszer a hullámforma miatt, nem a helyes értéket mutatja. Igazából oszcilloszkóp kellene a méréshez, de gondolom az nincs.)
- A DC átlagértékéből, levonod a brumm csúcsértékét. Ha az így kapott feszültség nagyobb, mint a stabilizátor kimeneti feszültsége plusz a stabilizátor minimálisan szükséges többletfeszültsége (maradék feszültség vagy DropOut), akkor működni fog az egész.
- Tulajdonképpen még a számított értékből illene levonni a hálózat 5%-os feszültség csökkenését.
- A 7812-nél, a szükséges többlet feszültség, kb. 2-3V, plusz a darlington vezérléséhez szükséges 1,2-1,4V feszültség. Így a többlet feszültség kb. 3,5-4,5V lesz. Vagy is a számított értéknek 15,5-16,5V feszültségnél nagyobbnak kellene lenni. (De szigorúan mind két oldal 12A-es terhelése mellett.)
- A trafó-egyenirányító-pufferkondi közé, jó vastag vezetéket kell tenni, legalább 6mm^2 vastagságút. Te a stabilizátor felé sem "cérna" kell.

Ja, és a negatív oldalon, nem jó a PNP tranyó, oda NPN kell!
üdv! proli007
(#) Beni01992 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 14, 2011 /

köszi szépen így már világos
a negatív oldalon npn tranyó van! a második csatolásom a javított.
akkor ezt nyákon semmi képen se próbáljam csinálni? esetleg valami nagyon vastag vezető sáv ón-al megvastagítva?
(#) nightlife hozzászólása Jún 22, 2011 /

Hali!
Készítettem egy szimmetrikus tápot, melynek plusszos oldaláról hajtok 2db lm1036-osra épülő hangerőszabályzót (110mA max).

A két különálló transzformátor(ocska): 230V/12V 4VA, E-I vasmag. Hangszabályozótól lévő távolság 10cm.

A problémám az, hogy dudaszón kívül mást nem hallok. Frekvenciamérőm nincs, de 100Hz-re tippelek.

Mi lehet a gond? Kicsi a puffer? Kicsi a trafó?
És mi lehet a megoldás?

tap.JPG

(#) nightlife hozzászólása Jún 22, 2011 /

Köszi szépen, nekifogok!
(#) Flashhun hozzászólása Jún 23, 2011 /

Sziasztok! Nagyon küszködök már egy pár napja. Szeretnék csinálni egy Szimmetrikus 15Voltra stabilizált tápegységet. 24Voltos trafóm van. (Nincs pénzem trafóra, az ilyen válaszoktól lehetőleg kíméljetek meg) - Rendesen megszűrtem, és az egyik oldalra 7815-öt és NPN áteresztő tranyót használtam, a másik oldalt 7915-öt, és PNP tranyót. Az a problémám hogy túlszalad, és tönkre megy a végfok IC-m pár másodperc után. (erősítőbe lesz) Lehetőleg olcsó és költséghatékony megoldások kellenének. Van néhány 15Voltos zener diódám. Próbáltam azzal is, de csak a - oldalt sikerült lestabilizálnom. A válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Kovidivi válasza Flashhun hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Ez a túlszalad elég érdekes. Miért nem részegységenként ellenőrzöd az erősítőd? Amíg nem tökéletes a táp rész, miért raktad rá a végfokot? Rakd fel a kapcsolást, hogy mi alapján építetted meg a tápot. Ellenőrzéshez pedig rakj a táp kimenetére pl. 100ohm-ot, ha már itt sem pontos a feszültség, akkor baj van. Zenerrel egymagában nem fogsz tudni stabilizálni.
(#) Axel hozzászólása Jún 24, 2011 /

Üdv!

Össze szeretnék rakni egy szimmetrikus tápot 7x12-kkel (melléklet). A kapcsolásban a 100nF kerámia a bemenet elé került. Ez kicsit fura számomra én inkább a kimenet és a föld közé tenném vagy hagyjam mégis így? Továbbá jól gondolom, hogy a 220µF-os elko elhagyható? Az tudtommal csak akkor kell ha hálózati szűrőkondi messzebb van az IC-től.

Köszi!
(#) Axel válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Köszi, akkor nem spórolok a kondikkal. Továbbá még meg szeretném kérdezni, hogy ha egy +-5V-os ágat is fel akarok építeni akkor elég csak beraknom a két 7x05 stab. IC-t és a szűrőkondik lehetnek közösek a +- 12V-os ággal? Természetesen az 5V-os ág kimenetére kerülne külön hidegítő kondenzátor.
(#) koncsik03 hozzászólása Júl 29, 2011 /

Helló!
Ebben a kapcsolásban lehet használni akármilyen stabilizált tápegység ic-t?
Pl 7805 és 7905 helyett 7818 és 7918-as ic-t?
Következő: »»   20 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem