Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Remélem hogy így is jó lesz, de egy 320W-os roroid csak elég 2*20W kimenohoz.Ez 3.5-4A terhelést jelent a trafonak.Azt csak bírni fogja.
Pont erről írtam: ekkora vasra lehetett volna sokkal vastagabb drótot is tekerni; a huzal terhelhetőségére utaltam, nem a vaséra.
A leszedett szekundert használtam fel megint, és ez ekkora volt, így arra jutottunk hogy jó az is, azért nem kell külön venni huzalt.
Üdv Trafofanok
Segitséget szeretnék kérni tölletek van egy lemezvasmagon abbol szeretnék egy olyat kihozni hogy, 220 rol 2 x 24 V AC 3,5- 4 A Kérdés ebböl ezt ki lehetne-e hozni? Másik kérdés ha müködik, milyen vastag drotok kellenek és mennyi menet? Tudom hogy kényelmesnek tünök hogy igy minden adatott tudni szeretnék, de én olvasgatam de nagyon belekavarodtam.
Ha megelégszel ~2.5 A-rel, akkor elég a vas. (~125 VA, szakaszos üzemre)
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2016
Szerintem akkor ez igy kevés lesz, mert két TDA7294 végfokot szeretem volna vele meghajtani.
Csak nem hadd nyugodni a dolog keresgéltem és ilyenre bukkantam hogy kb 200W-os toroid 51V szekunderel, akkor ez kb 4A igaz?
No ezt meg lehet ugy buherálni hogy letekerni a szekundert és ujratekerni csak mostmár ugy hogy 2x24 V adjon? És elegendö lenne e ugyanaz a drot?
Szakaszos terhelés, ahogyan mondták nagy elődeink...
"hadd",régi magyar,azt jelenti ,hagyjad,engedd. Nyugodtan írhattál volna "hagy" szót is! Bocsi!
Hiába tekered át, a teljesítménye nem fog változni. Eredetileg 51V -on van 3.92 A -ed.
Ha te ezt kettéosztod két szekunderre, akkor lesz 2x24V -od, és 2x1.96 A -ed... És a veszteségeket még nem számoltuk... A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2016
Hogy is van ez számitva?
200/51=3,92..... Ujratekerve: 2x24=48 200/48=4,16 igy: lett kettö 24 V és 2,08A De ha ezt visszaszorzom 24*2,08=49,92 monduk 50 ez kétszer az csak 100 w Hová lett a másik 100w? Avagy mit rontotam el?
Jaj pardon, bekavarodtam
Tehát 51V 3.92A gyárilag 200W csökkentjük a feszültséget (mondjuk akkor felezzük meg), megnő az áram: 25,5V 7.84A áttekerve 200W. Ha két egyforma tekercset készítünk akkor a kettő közt fog eloszlani az áramerősség és a teljesítmény is, szóval lesz 2db 25.5V 3,92A tekercs. Azaz 200W...
Szia
Akárhogy számolok, nekem más jön ki. 51Vx3,92A=199,92W 2x24V=48V Ha 199,92W om van akkor 199,92W/48V=4,165A Így 4,165Ax 24V =99,96W és ha ezt kétszer veszem, mert 24V van, és nem 48V akkor lesz, 199,92W ami megegyezik a kiinduló teljesítménnyel. Az más kérdés hogy a huzal csak 3,92A fog bírni ha ugyan azt a huzalt tekeri vissza. Így a teljesítmény csak 188,16W lesz. üdv.
Szia!
Na ennek a számolásnak ugorj neki még egyszer! Üdv Tibi. Ui: Látom, közben magad is rá jöttél. A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2016
Az nem mondható ki egyértelműen "mennyit bír egy huzal". Eltérő áramsűrűségek esetén más-más értéket kapunk, de azt nehéz megmondani előre, adott körülmények között mennyi a maximálisan megengedhető áramsűrűség. Éppen ezért, igyekeznek rossz körülményekre méretezni, mert akkor kisebb a meglepetés esélye.
Általában 3-4 A/mm2-ig is el lehet menni, mert itt még nincs túlzott melegedés.
Szia
Igazad van. Tapasztalatom 2,5mm2 nél nagyobbra csak olyan szerkezetet szabad ami nem 24órás teljes terhelésen működik, mert a 2,5mm2 igen csak fűt, akkor. Én csak a számolásra akartam inkább reagálni (amire elküldtem márt ketten is hozzá írtak ) üdv.
Sziasztok!
Keresnék valakit aki segítene 3-4db csévetest-fabetét elkészítésében, nekem az Istennek nem sikerül pontosan középre fúrni a tekercselő tengely furatát... Persze nem ingyen kérném! Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2016
Sziasztok!
Sikeresen szétszedtem egy 24v 8A-es trafót! Letekertem a szekunder tekercset,de azt vissza is szeretném tekerni.... A 2mm-es huzalról mivel tudnám leoldani a lakkot? nitro hígító,petróleum? előre is köszönöm!
Leoldani nem nagyon tudod csak lekaparni. Igyekeznek éppen olyanra csinálni hogy ellenálljon az oldószereknek (adatlapján néha fel is van tüntetve). Állítólag pákával melegítve és összetört kalmopirin tablettába mártogatva lejön róla, de ez a szaga miatt kültéri mutatvány.
Ahol gyakran csinálják (üzemekben gyárakban) ott két egymással szembeforgó drótkorong közé nyomják, az pillanatok alatt lekapirgálja róla. Közbe rájöttem hogy nem is a zománcot akarhatod lekaparni, hanem a pluszban a sorokra rákent/fújt lakkot. Arra jó kell hogy legyen a nitró.
Én elmentem az asztalos barátomhoz és van ügyes kis fúró, asztal, stb, amivel ezt jól meg lehet csinálni. Otthon, állványos fúróval is lehet, aztán arra tekerjen valaki pl. 0.17-essel menetet menet mellé...Kézzel talán lehet, de azt nem is látom, a tekerő gép meg pontosan mozog a szálvastagsággal, de nem üthet a cséve közepe.
Szerintem itt leginkább neked van csak szálvezetős tekercselőgéped
Szóval gondolom másnak csak "reszelési és lyukfúrási" nehézségei vannak, nem pedig, hogy ezen felül üt még egy "tizedet"
Idézet: „Szerintem itt leginkább neked van csak szálvezetős tekercselőgéped” Van az, nem egy fórumtárs készített már. Remélem lesz is még olyan tagunk.
Itt a példa, amikor a jó technika minek, ha így mozog az a cséve és a benne levő "tengely".
Nem a zománcot akarom feloldani,hanem a sorokra öntött lakkot. Köszi a tippet,megy a nitróba!
Bármelyik esztergályos, akinek négypofás a tokmánya.
Helló.
24órát áztattam a drótot nitróba,de a vastagabb lakkrétegeket nem oldotta fel. Petróleumban is áztattam,de az nem csinált semmit... Valami ötlet? Köszi! A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2016
Ha impregnálva volt, és ez az anyag. akkor semmivel nem tudod leoldani.
Akkor maradt a kromofág, de nem tudom hogy az mennyire árt a zománcrétegnek.
A kromofág nagyon durva dolog, és nem tudni mit tesz a zománccal. A zománcok sem egyformák.
Én nem szoktam ezzel külön foglalkozni. Kézzel le szoktam szedni. Általában majdnem az egész lejön, szépen elválik a zománctól, a nagyobb darabokat könnyen le lehet tördelni. Ezután különösebb nehézség nélkül szépen, pontosan újra lehet tekercselni a huzalt. Ezután pedig újraimpregnálom.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |