Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vibrációs búvárszivattyú
 
Témaindító: Pixi, idő: Jún 24, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 14
(#) trk hozzászólása Aug 5, 2015 /
 
Sziasztok. Van egy köbös tartályom, abból szeretnék locsolni. Jó lehet erre a célra a vibrációs búvár? Elpumps VP300-at néztem ki. Köszönöm
(#) granpa válasza trk hozzászólására (») Aug 5, 2015 /
 
Jónak-jó; de kell ekkora nyomás, ekkora csövön? Nem folyik ki gravitációsan?
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2015
(#) pallaci válasza trk hozzászólására (») Aug 5, 2015 /
 
Ha a vibrációs búvár szivattyúnak hosszú életet akarsz, akkor azt nem szabad megfolytatni, szabad kifolyás a legoptimálisabb, de erre rá fogsz jönni rövidesen magadtól is.
Öntözésre egy egyszerű 5-600 W lapátkerekes (pl. Al-ko Jet) szivattyút vegyél ami örök
(#) trk hozzászólása Aug 6, 2015 /
 
Fű öntözéséhez nincs elég vizem. Virágágyásokhoz kellene csak. Nem ragaszkodom ehhez a megoldáshoz, de sokan ezt javasolták. Betenném a tartályba és használom, ha kell. Nincs vele macera elhelyezéssel, légtelenítéssel. Lefojtva nem sokat lenne, szinte egybeérnek az ágyások. Úszókapcsolós merülőt is nézegettem, de az sem jó erre állítólag. Szóval eléggé tanácstalan vagyok....
(#) zolika60 válasza trk hozzászólására (») Aug 6, 2015 /
 
Apámnak egy úszókapcsolós van erre a célra. Annak csak annyi a hátránya, hogy nem fért be a tartály felső nyílásán így azt ki kellett vágni nagyobbra. Én otthon egy lapátkerekest használok, a tartály mellett van csak a szívócsövét lógattam be felülről. A vibrációst arra használom, hogy a kútból a tartályba termelje a vizet. Használd a Válasz gombot
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2015
(#) trk hozzászólása Aug 6, 2015 /
 
Annyi még búvár mellett, hogy fél colos slagot lehet rá tenni, ami van otthon. Ha jól látom a többi fajtára kellene vennem vastagabbat...persze biztos több vizet is szállítana úgy.
10ezer körül szántam rá. Látom már annyiért nem lesz semmi, de egy normálisabb kert szivattyú 20 fölött van és még vehetek hozzá csöveket/talpszelepet. Javítsatok ki, ha tévedek.
(#) erbe hozzászólása Aug 6, 2015 /
 
Néhány dologban nem rendelkeztek eléggé pontos információval. A vibrációs búvárok eleve nagy vagy nagyon nagy nyomásra készültek. Emelőmagasság 40-70 m. Ha nagy nyomáshoz van beállítva, sima kifolyással hamarosan agyonveri magát. Egykori tapasztalatok valódi ruszki búvárral (sármelléki orosz katonai reptér...).:
Frissen fúrt erősen homokoló 42 m-es kútból 3 napon át folyamatosan nyomta a vizet, mire megtisztult. A víz homoktartalma alaposan megkoptatta, de még utána is sokáig működött.
59,5 m mély kút, 6 m vízoszlop. Nyomásra "hangolt" szivattyú óránként 1 m3 vizet hozott fel. Gyári adata 40 m / 470 l /h.
Többen írták, ki kell kötni a földelővezetéket, mert megeszi a kóboráram a szivattyúházat. Közeli szomszéd felesége műanyag tartályból öntözött a fóliában. A szomszéd belenyúlt a tartályba, milyen meleg a víz. Azt mondta, nem rúgott akkorát, mint a kettőhúsz. Már csak el kell dönteni, mi olcsóbb! A bóvli szivattyúház, vagy a gazda?
(#) uniman válasza erbe hozzászólására (») Aug 7, 2015 /
 
Idézet:
„ki kell kötni a földelővezetéket”
....???
Én ilyen szivattúkat még csak kéteres vezetékes kábellel szerelve láttam...(igaz csak orosz/ukrán/kínai gyártásúakkal találkoztam!)
(#) Pety_ válasza uniman hozzászólására (») Aug 7, 2015 /
 
Tacskós szivattyú(most vettem), 10méter háromeressel szerelve! Be is kötötték mind a három eret! 30mA-os Fi-fennmarad. Az előző szivattyú kéteres kábellel van szerelve(3 éves) veri a Fi-t.
(#) pallaci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 7, 2015 /
 
Köbzoli
" Amúgy ez a rezgőszivattyú csak akkor tud mélyről vizet szívni, ha nem terheled a kifolyását, minél jobban terheled, annál kisebb a hozama."
Ez így tökéletesen Igaz.!!!!
" erbe " hozzászólásához csak annyit, hogy tegyél fel egy szivattyút próbapadra, kezd a kifolyását (nyomást) egy golyós csappal szűkíteni, a nyomás növekszik,(egy ideig) a hozam csökken, a szivattyú hangja tompul, ugye 1 bar 10 méter víz oszloppal tart egyensúlyt.
A jól beállított szivattyúban lévő vasmag, nem ér hozzá a tekercshez, így "nem verheti össze magát " azért van a 4.mm hézag.
A túl hangos szivattyú a rossz beállításra utal, általában tengelytörés a velejárója, illetve a tekercs beöntés sérülés a következménye.
(#) erbe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 7, 2015 /
 
1. A szivattyút nem csak kútban használják, hanem esővíz, azaz ciszterna, műanyaghordó sőt vashordó kinyomatására is. Valamilyen mértékben az esővíz is vezet, pedig nem mindig esik savas eső. (Mitől lágyulna ki a tartályban az esővíz?)
2. Hazai szabvány szerint minden fémházas eszköz fém részeit földelni kell, kivéve a kettős szigetelésűt. Búváron még nem láttam kettős szigetelés jelzést. Vizes üzemre szigorúbb szabályok vonatkoznak. Akkor is előfordult kéteres kábel, de nem voltak buták a repülőtisztek, megtanulták, hogy ide földeltet hozzanak.
3. Természetes, hogy minél mélyebbről nyom, annál kisebb a hozama. Akkoriban tartományt adtak meg, sőt jó esetben még gépkönyvet is adtak mellé, amiben grafikonon ábrázolták az emelőmagasság-hozam arányait. PL. az említett példány 1 m emelőmagasság mellett 1,5 m3/h-t adott, 40 m-en 470 l/h-t.
Idézet:
„A jól beállított szivattyúban lévő vasmag, nem ér hozzá a tekercshez, így "nem verheti össze magát "”

4. Ha a feladatra éppen nem a legtökéletesebb a beállítás, el lehet hangolni úgy a szivattyút, hogy a 60 m-es kútból jól teljesítsen, de terhelés nélkül bizony bele fog verni a vasmagba. Akadt gyári állapotú, ami ezzel kezdte.
(#) miertcsak válasza kormika hozzászólására (») Aug 8, 2015 /
 
Szia!
Nem tudom elképzelni, azt amit leírtál. Tudnál róla egy skiccet dobni?
Ezzel max. mekkora vákuumot lehet előállítani?
Előre is köszi.
(#) adamka0523 hozzászólása Aug 10, 2015 /
 
Sziasztok!

Úgy néz ki szükségessé vált a kertben az öntözés és ezt eddig egy orosz membránossal (cirka 20 éves volt) oldottuk meg, nagyon jól is működött addig amíg véletlenül dupla fázist kapott a kicsike és leégett a francba. E helyett szeretnénk most egy ilyen venni, ami azért nem megy tönkre az első használat után. Milyen márkát keressen az ember ami viszonylag megbízható? Anno az elektrós szakitól kérdeztem akihez elvittem a régit, hogy melyik a jó ő azt mondta a minél drágább.. De ahogy gyorsan átfutottam nem biztos, hogy az Elpumps egy megbízható márka lenne ebből. Vagy keressek olyant amin csak cirill feliratok vannak az tuti jó lesz egy darabig?
(#) Pixi válasza adamka0523 hozzászólására (») Aug 10, 2015 /
 
Szia,
Nekem ilyen van már 4. éve szolgál, és még az impulzus öntözőt is gond nélkül viszi! Nekem nagyon bevált. Meg az öntözés mellett a kútklímát is kiszolgálja, igaz felváltva, de ott nincs ugye nagy terhelés, de hosszabb az üzemidő. A felső szívás miatt meg elkerülhető, hogy kiérve a vízből működjön és túlmelegedjen.
(#) adamka0523 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 10, 2015 /
 
Köszönöm a gyors válaszod!

Kizárólag öntözésre lenne csak használva, max közvetlen öntöző pisztolyra lenne kötve esetleg magasnyomású mosóra, de ez csak terv mert utóbbi nagyon visszafogná nem biztos örülne neki...
A kút nem annyira mély szerencsére, cirka 8 méter ásott téglával kirakott kút.
Lehet megpályázok egy ilyent. Vásárlás után érdemes elvinni szakihoz, hogy átnézze?
(#) Pixi válasza adamka0523 hozzászólására (») Aug 10, 2015 /
 
Én úgy használom ahogy megjött! Nekem is olyan 10m téglával kirakott ásott kút van. Sztm nem kell vele semmit csinálni. A mosónál az lehet a baj, hogy nem használ annyi vizet mint amennyit a szivattyú nyom. Ezt max egy olyan szeleppel lehetne orvosolni ami mondjuk 2 bár nyomás felett kinyit, és visszafolyik a víz a kútba. Már gondolkoztam én ilyen megoldáson a túlterhelés megelőzése miatt, de még sosem kerestem utána milyen megoldások lennének erre a célra.
(#) adamka0523 válasza Pixi hozzászólására (») Aug 10, 2015 /
 
Értem, ez már tényleg csak amolyan extra lenne már csak de nem életbevágó, ha nem megy akkor nem megy, csak működjön stabilan egy pár évig. Az a helyzet, hogy más ilyen kialakítású szivattyút nem lehet kapni a piacon ami ennyiért megvehető sajnos. Van centrifugál szivattyúm is, de azzal nagy távra nem lehet nyomni, vagy ha lehetne is a tűzoltó cső nagyon macerás főleg hordóba engedni vele.
(#) erbe válasza adamka0523 hozzászólására (») Aug 10, 2015 /
 
Centrifugál szivattyú is van sokféle. Egylépcsős, kiviteltől függően akad 6 m emelőmagasságtól akár 50 m-ig. A 6 m-essel is el lehet nyomni távolra, ha vízszintesen halad a cső és 3/4-es vagy vastagabb. 50 m-es van a hidroforomon, 4 bar-nál kapcsol a nyomáskapcsoló és felfelé 2-4 m-re, 50-80 m távolságra 1/2-es csövön nyomja. Közvetlenül nem locsolok, mert hideg a növényeknek. Hordóba megy és másnap este locsolom ki.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2015
(#) trk válasza erbe hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
Akkor az nem tenne neki, jót, ha a gyári beállítású Elpumpsot a köbös tartályból működtetném, feles csővel?
Mi lenne az ideális megoldás erre a "feladatra" ?
(#) pallaci válasza trk hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
Fél colos csővel nyugodtan működtetheted,igaz a használati utasításában 3/4-es csövet írnak pont az miatt. hogy feleslegesen ne fojtsd meg a csövet.
Megvetted-e már az Elpumpsot ?
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2015
(#) Wegg válasza Wegg hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
Kiegészítés képen . A második BELORUSZ csoda kerek 1 hónapig bírta.
kb napi 60-100 liter terhelés után kékhalál. Még nem tudom mi lett vele . Majd ha kiveszem akkor jelzem felétek a hiba okát.
üdv
(#) kemil hozzászólása Aug 11, 2015 /
 
Szeretném kérdezni a kedves hozzáértőktől, hogy pontosan hogyan is kell a tekercsbeállítást elvégezni, hol kell az amortizátor és a vasmag közötti hézagot, azt a bizonyos 4,05 mm-t beállítani. Végigolvastam az egész fórumot, különösen a 2. oldalt (ezúton köszönet pallacinak a képekért), de még mindig nem világos minden. Hol vannak a hézagoló lemezek a vasmagnál? Vagy menetes az a rész és azzal kell beállítani a hézagot? Le kell fogni az egész gumi részt és a vasmagot tekerve állítani? A membrán az világos, azalatt tényleg van két alátét. Egyáltalán hogyan lehet kivenni a tengelyt? Alul olyan mint ha el lenne lapítva a vége.
Előre is köszönöm a válaszokat. Üdv,
(#) pallaci válasza kemil hozzászólására (») Aug 11, 2015 /
 
Egyszerű mint a 60 szeg.!
Fogd be a satuba a vasmagot, és felülről módszeresen egymás után lerakva,először a 8-as anya, (alátétek lehet több is),gumi membrán, alátét, majd lehúzod az alumínium közdarabot. Akkor fogod látni a tengelyen a kettő db m-12-es vagy 14-es anyát összekontrázva, azok alatt vannak a hézagoló alátétek, azokkal tudod beállítani a tekercs és a vasmag közötti távolságot.
Összerakás fordított sorrendben. Először az alsó hézagot kell beállítani utána a felső gumimembránét.
Ha nem boldogulsz holnap teszek fel képeket.
(#) kemil válasza pallaci hozzászólására (») Aug 12, 2015 /
 
Köszönöm a gyors választ. Ma reggel kicsit korábban keltem, szétkaptam a szivattyút, mert kíváncsi voltam. Próbálkoztam korábban ebből az irányból is, de nem rémlett, hogy a membrán alatt lett volna az a bizonyos alumínium közdarab.. Miután szétszedtem, megnéztem mi a helyzet. Valóban lehet ott valami, de az is lehet hogy egy kicsit be van már állva ez az alu cucc. Menetes ez a rész, csavargassam, vagy koppintsak rá kicsit a tengely tetejére? Csináltam egy képet, amin látszik hogy néz ki. Mekkora ez az alumínium közdarab? Csak egy gyűrű?
(#) zolika60 válasza kemil hozzászólására (») Aug 12, 2015 /
 
Itt a rajza. Mindent érteni fogsz.
(#) pallaci válasza kemil hozzászólására (») Aug 12, 2015 /
 
A tengelyt szilikonnal, vagy egy kis olajjal kend meg, és forgasd rajta a gumit ami könnyedén ,megindul ,lejön.
Markold meg az egészet, és forgasd a tengelyen meg fog indulni, az alatt vannak az anyák összekontrázva, az alatt és a vasmag között a tengelyen vannak a hézagoló alátétek.
Nálad ezen a szivattyún lehet hogy már nem alumínium távtartó hüvely van hanem az olcsóbb műanyag.
Ha lejön küld róla egy fényképet a tengelyről!
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2015
(#) kemil válasza pallaci hozzászólására (») Aug 13, 2015 /
 
Köszönöm a segítséget, ma meg fogom nézni. Sajnos tegnap nem tudtam a szivattyúval foglalkozni.
(#) trk válasza pallaci hozzászólására (») Aug 13, 2015 /
 
Nekem fél colos cső rémlik a leírásból. Még nem vettem semmit, eléggé elbizonytalanodtam.
(#) granpa válasza kemil hozzászólására (») Aug 13, 2015 /
 
Nem ásványi(vagy ét; ez avasodik) olajjal, mert a gumi nem szereti (szétmállik).
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
(#) kemil válasza granpa hozzászólására (») Aug 13, 2015 /
 
Köszi, sikerült! Pár csepp wd40 és szépen lejött. Utána áttöröltem rendesen a gumi részeket. De a beállítást még nem csináltam meg, mert vettem egy másik szivattyút is, azt üzemeltem be. De most már be fogom tudni állítani. Köszi mindenkinek a segítséget! Üdv, kemil
Következő: »»   10 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem