Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   297 / 979
(#) proli007 válasza bensepeter hozzászólására (») Aug 18, 2013 / 1

Hello! "Egy csepp olaj, fél lakatos.." de a petróleum sem kutya.. üdv!
(#) bensepeter válasza granpa hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Teljesen szét szedtem. csapágy száraz volt és tiszta retek. rendesen meg takarítottam olaj és össze raktam olyan mint régen. Nagyon jól jött a segítség.
(#) Imre hozzászólása Aug 22, 2013 /

Sziasztok!

Felteszem ebben a fórumban is a kérdésem, hogy pontos választ kapjak:
*törölve!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2013
(#) proba válasza Imre hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Az adatlapja szerint szinte elemről is működik - 27W, 0,14A ???? - ehhez nem nehéz méretezni .
(#) ötfelezős válasza Imre hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Kérdés, mekkora munka egy külön áramkör kiépítése. Én ajánlanám, de hát persze nem minden áron. Akkor lehet egy kisebb értékű kismegszakítóval is védeni. Akkor előáll az a helyzet, hogy nálad lesz egyedül a magasztos elveknek megfelelő villanyszerelés az országban, és beléptidíjat szedhetsz szakmai konferenciák alkalmával.
No de hát a lényeg ugye az lenne, hogy más fogyasztó tönkremenetele nem befolyásolja a klíma üzemét, az elosztótábláig egyben húzott vezetéken nincs kötés (és nincs kötéshiba), ami jelentős lépés a nyugodt munkábamenetel szempontjából, a klíma meghibásodása nem veri le a létfontos más fogyasztó villanyát, stb.
(#) Saitek hozzászólása Aug 22, 2013 /

Sziasztok!
Lehet butaság,amit kérdezni szeretnék,de bízom benne van a problémámra valami megoldás.Kifestettem a lakást és új helyre akartam feltenni egy képet,de szerencsétlenségemre éppen a vezetéket sikerült megsértenem.Volt egy pici szikra és azonnal leverte a biztosítékot.Miután vissza kapcsoltam a biztosítékot minden működik rendben.Ilyen esetben mindig cserélni kell a teljes vezeték részt,vagy esetlegesen nincs valamilyen más megoldás,hogy ne kelljen vissza húzni mindent?Valami tömítő jellegű anyag,ami szigetelőként működik?A vezetéket(amennyire látni lehet a dűbelnek fúrt 8-as lyukon keresztül nincs látható sérülése) mindenképpen cserélnem kell?Nem szeretnék kockáztatni,de azért a vissza bontás sem olyan egyszerű.Válaszaitokat előre is nagyon szépen köszönöm!
(#) zoli_varga válasza Saitek hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Ha kihúzható könnyen akkor ne sajnáld azt a kevés munkát!
Ha nagyon nem megy akkor ragasztópisztoly (hot melt gun) de ekkor biztos nem cserélsz vezetéket többet.
(#) Imre válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Jelenleg épp az egész lakást újravezetékezem, szóval még minden megoldható. Kábel 1,5 vagy 2,5 legyen? Kismegszakító végül is mekkora legyen? Ezt a 27 W-ot én valahogy keveslem, ami rajt van az adattáblán.
(#) ötfelezős válasza Imre hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Másfeles réz mindenre jó. Mechanikailag tartós, de könnyen kezelhető, és szükség esetén csak rá lehetne akasztani 2 kW-ot is. Vékonyabbal nem érdemes foglalkozni, legfeljebb, ha van már otthon annyi, új, és megfelelő színekben.
A 27 W egy dolog, a motor áramfelvétele "kis" túlzással ettől még "akármekkora" lehet, itt azért javasolnék egy árammérést, és utána beszerezni kismegszakítót. Kisebb áramértékek beszerzése elég körülményes lehet (elmaradtam már a gyakorlattól, nem tudok címeket, stb), de ha tényleg külön áramkör, akkor érdemes nem nagyon túlméretezni, mert minek.
(#) zenetom hozzászólása Aug 22, 2013 /

Sziasztok!
Hozzáértőktől kérnék egy kis segítséget/véleményt.
Adott egy régi ház, melyben nincs védőföld kialakítva eredetileg (vagy legalábbis nem minden hova jut el). Van egy aljzat, amit újravezetékezek a legközelebbi elágazástól (ami a padláson van), mert elég rossz állapotú.
A "védőföld" úgy van megoldva, hogy a padláson keresztül ki van vezetve egy csupasz drót, le a ház mögé a földbe (ezt nem én csináltam). A nullával nincs közösítve sehol. Tehát megy ahhoz a bizonyos aljzathoz egy fázis és egy nulla, és egy "védőföld" a ház háta mögül, a földből. Műszerrel 224V-ot mértem a fázis-nulla, és a fázis-"védőföld" között is.
Nos, ezt a "védőföldet" ugye nem kell összekötni a nullával?
Tudomásom szerint nem szabad, mert csak egy helyen, a villanyóránál szabad, mert ha még további helyeken is össze van kötve, akkor az ÁVK ("fi relé" ) mindig leoldana (ha lenne...).
Viszont így sem tökéletes ugye, mert nincs ÁVK. De mégis csak jobb, mint ha csak a nulla lenne meg a fázis.
Vélemény?
(#) ötfelezős válasza zenetom hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Ez így nem megnyugtató...
Elmondásod alapján egy egyedülálló földelés van érintésvédelmi módként. Ez manapság a legritkább esetben működik az elvárásoknak megfelelően. Egy földelés, az egy földelés, kérdés, milyen mély, milyen vastag (mikor rohad el). Illetve nem is ezek a fő kérdések, hanem az, hogy értéke vajon megfelelő-e. Hacsak nem mocsárra épült a ház, akkor inkább nem.
Én tudom, hogy ez fájdalmas, mert a munka ronda (mármint vésés, stb) és drága, de csak javasolnám elosztótáblát cserélni, elosztótáblán korrekt nullázást kialakítani (ott egy földelés, aztán EPH, stb), és védővezetőt onnan elvezetni a dugaszolóaljzatig.
Ezt FI relétől függetlenül.
Átmenetileg ehhez a meglévő ronda megoldáshoz (régen ez szokás volt, nem kell annyira szégyenkezni) ha felraksz egy 30 mA-es FI relét, az működni is fog. Ezzel csak az a baj, hogy onnantól kezdve nem sürgős a szabványosítás.
Na, de írjon más is.
(#) zenetom válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Köszi a választ!
Igen, sajnos tudom hogy az egészet újra kellene csinálni, és nem kifogás a 20 évig jó volt dolog. De sajnos idő és pénzhiány miatt az új hálózat kialakítása még váratni fog magára (nem saját ház, egy rokoné). Egyelőre akkor úgy néz ki, hogy az aljzathoz rakok külön egy FI relét (30mA-es jó lesz?) a padlásra. Na azt milyen dobozba szereljem bele? Lehetőleg puritánul olcsó legyen...
(#) proba válasza zenetom hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Ha ilyen egyszerű a ház, akkor a FI-t a villanyórához tedd.Ennek nagyon sok előnye van, első lépésként megkeresheted a lakás elektromos szempontból tűzveszélyes helyeit.(amíg durva hiba van a FI nem fog fent maradni, rákényszerítve, hogy megkeresd a szigeteléshibás dugaljakat kültéri kóburálmányokat.) Másrészről a többi konnektornak is ad némi védelmet. (egy kis esélyt az áramütés túlélésére)
(#) zenetom válasza proba hozzászólására (») Aug 22, 2013 /

Világos, ezt csinálnám rögtön. De mivel nagyon kevés időm van (költözök innen, ezt is épp még hogy bele bírom valahogy sűríteni), ezért a körülményekhez képest a leggyorsabban kivitelezhetőt kell csinálni.
(#) ötfelezős válasza zenetom hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Ajvé. Ha költözöl, és úgy hagyod, úgy is fog maradni, amíg meg nem fújja a harsonákat az angyalsereg... Vagy a hegy megrázza magát és elindul Mohamed sátorához.
No mindegy. Tehát, annak tudatában, hogy a mai felfogásunk szerint egy különálló földeléssel benyúlni a lakás közepébe az nem elegendően biztonságos, és ezen kívül még a földelés értéke is kérdéses, azzal csak javítasz ezen a rossz, átmeneti és mindenképpen szakszerűen orvosolandó helyzeten, ha egy FI relét ide felraksz.
Azonban nem lehetne akkor ezt az aljzat elé tenni? A padlásra én nem javasolnék készüléket. Attól függetlenül, hogy ez egy FI relé esetében nem is praktikus. De nem is tudnék dobozt ajánlani, mert, mint mondtam, kiestem már a hetente boltokban álldogálás gyakorlatából.
(#) ötfelezős válasza szamóca hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

A szállodai kapcsolónak nevezett érdekességről beszélünk.
A 104-esnek három pólusa van. Az egyik a BE. A másik kettő a két EL. A kapcsolónak 3 állása van, vagy egyikre se, vagy egyikre, vagy másikra ad.
Mivel KI állásban a két EL-t összeköti (ennyi tudománnyal már kilámpázható), ezért lépcsőházi automatákhoz is alkalmazták (alkalmazzák) "stratégia" beállításra:
1. éjjel: nyomógombra lámpák egy ideig világítanak
2. este: lámpák állandóan világítanak
3. nappal: lámpák az istennek se fognak világítani
(#) zenetom válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Fel lehet végülis bent rakni a falra is, csak ugye akkor macerásabb felszerelni. Vésni kell, jól eltalálni hol a vezeték, tiplizni.. Illetve nem is az a baj, hanem időigényesebb. Persze a padlásra meg nem biztos hogy sikerül vandálbiztos megoldást találni, meg mint említetted, nem a legjobb megoldás.
És egyébként az egész egy sütő dugvilla cseréjéből indult...
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

"sütő dugvilla" Már ez is rosszul hangzik..
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Az szó szerint az volt. Az elektromos sütőnek a dugvillája meleg volt, akkor láttam, hogy bizony az aljzatot is cserélni kell. Na meg a vezetéket a falban.. Még szerencse, hogy csőben van.
(#) Tomi111 válasza zenetom hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Üdv!

proli007-nek nem a sütő dugvilla nevével van baja szerintem, hanem a sütőt illene fixen bekötni, nem egy dugvilláról használni. Ott elég nagy áramok folynak, akár órákon át. Egy "jó minőségű" dugalj ill villa nem biztos, hogy bírja.

Üdv! Tomi
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

"A vezetéket a falban" nekem ütősebb volt...
(#) zenetom válasza Gafly hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Miért? A falon kívül kéne mennie?
Tomi111: én értem, de eltértünk a tárgytól.
(#) maszek0005 válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Szia Tomi 111! Tökéletesen igazad van! Egy O****n márkájú gáztűzhely ami villamos sütővel rendelkezik, gyárilag 3G1,5 mm2 kábellal öntött dugóval van ellátva. Első sütés után éreztem az enyhe gumiszagot, és a kábel kegyetlenül meleg volt. A meglepi az volt, hogy B16A kismegszakítót kért a dugalj elé. Elméletileg bírnia kellene, csekély melegedés mellett. Sajna a dugalj az hiába van ráírva 16A, nem bírja. Ezért én is a garancia elvesztése mellett, úgy döntöttem, hogy kábelcsere, és sorkapocsba kötve. Tisztelettel: Jani.
(#) zoli_varga válasza zenetom hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Egy gyors megoldás ahhoz az egy aljzathoz amihez van földelésed: konnektorba dugható fi relé!
(#) zenetom válasza zoli_varga hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Szia!
Ez jó ötlet, köszi!
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Nem arról van szó hogy falon kívül vagy belül, hanem hogy miért akarod vezetékek lecserélni? Ami teljesen rendben van, ha úgy egyébként sem bírná a terhelést, mert sütő azért nem piskóta...
(#) zenetom válasza Gafly hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Mert mind három vezeték zöld-sárga.
(#) szamóca válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Köszi!
(#) zoli_varga válasza zenetom hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Szívesen de ez csak javításra használható! Ideiglenes megoldás, de nem ám olyan jó szovjet módra 40 évig!!!
(#) zenetom válasza zoli_varga hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Közben kicsit változott a helyzet. Falon kívüli dobozban lesz a FI relé.
Következő: »»   297 / 979
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem