Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   286 / 981
(#) ABU válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Na készítettem. Csak holnapig kell így lennie max szerdáig, azután visszacsinálom. A rajz az eredeti bekötés, amivel bont a fí-relé 1 fázisos fogyasztónál pl izzó vagy akármi.

villany.pdf

(#) kameleon2 válasza ABU hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Ez így nem csoda ha lever. Ha kikötötted - a legrosszabb módszert választottad. A nulla a FI relé után nem lehet a földdel összekötve - ez a gond.
(#) zoli_varga hozzászólása Júl 1, 2013 /

Ott a hiba a rajzodon!
(#) kadarist válasza ABU hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Ugye írtam, hogy ne kösd (kössék) össze...
(#) zoli_varga válasza ABU hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

A fi relé a lenti dobozba kerüljön át és előtte legyen szétválasztva a PEN PE és N vezetőre a Fi relén az N vezető menjen át!
(#) _vl_ válasza ABU hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Az alapprobléma az, hogy a Fi-relé utáni szakaszhoz nincs külön védőföld vezeték, ami a Fi-relé előtti nulla-föld összeköttetéstől jönne. Ez így nem tud működni korrektül.
a) megoldás: a kell egy 5. légvezeték, a védőföldnek, amit a Fi-relé előtti földelőpontról kéne szedni,
b) megoldás: a 4 légvezetéket le kell szedni a fenti Fi-reléről, és helyette a Fi-relé előtti pontokról kell őket mind leágaztatni - ebben az esetben persze másik Fi-relét kell rakni a lenti szekrényhez is, hogy ne maradjon a lenti rész védelem nélkül. Persze ha nincs más (semmi) fogyasztó a fenti szekrénynél, akkor a fenti Fi-relé így okafogyottá válik, és akár az is átköltözhet lentre.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
(#) ABU hozzászólása Júl 1, 2013 /

Köszönöm még egyszer mindenkinek Jelzem a tulaj felé, hogy kerítsen egy normális szakembert, mert szerinte ezt is szakember csinálta. Az átszerelés nem vállalom. Én csak egy ismerősnek segítettem be megoldani ezt a mizériát, aki legkésőbb szerdáig fog a völgyben tartózkodni és használni a dugaljakat. Ezután én vissza is alakítom úgy, ahogyan volt. Jelenleg a 3 fázis lemegy nullával együtt relé nélkül és közvetlen lenn van kialakítva egy földelés. Addig az úgy biztonságos?
(#) kameleon2 válasza ABU hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Ne alakítsd vissza! Ha már tudod a jó megoldást - azt hagyd magad után! Én soha nem mernék magam után hagyni felfedezett és javítatlan hibát. Ezeket a "csontvázakat" nem lehet a végtelenségig szekrényekbe gyömöszölni. Ez már a te felelősséged is.
(#) _vl_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Ez rettentő jól hangzik, csak itt nincs ingyen "jó" megoldás. Vagy egy plusz légvezeték, vagy egy plusz Fi-relé kell a korrekt és szabványos kialakításhoz.
(#) ABU válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Akkor annyit tudok tenni, mivel a fenti fí után nincs fogyasztó, hogy átteszem lentre. A tulaj felé pedig jelzem a problémát, nem is tudom mióta van így, szerintem több éve. Odalent 4 db kút van, amiben lógnak a 3 fázisú szivattyúk pumpálva fentre a vizet egy tartályba.
Ez így jó?

villany2.pdf

(#) _vl_ válasza ABU hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Az úgy okés. Lent maradjon meg a nulla - földelő - védőföld összekötés, a Fi-relé meg ezutánra kerüljön.
A 3-fázisú motorokat nem érdekli a nulla, ezért működött eddig.
(#) fordkapcs válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Pedig van "szinte ingyen" jó, és egyúttal szabványos megoldás is...
(#) fordkapcs válasza ABU hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Most van kis időm részletesebben reagálni az első rajzodra.
A szerelődobozba érkező 4 eres vezertéket megfelelően be kell kötni az 5p aljzatba, de a földelést külön kell választani. Ki kell alakítani egy megfelelő földelést és bekötni az 5p aljzat ötödik kivezetésére (a nullával nem szabad összekötni). Amennyiben a földelési ellenállás elég kicsi ahoz, hogy a Fi relé biztosággal le tudjon oldani egy hiba esetén (ez elég könnyen teljesíthető), akkor ez a megoldás teljesen jó, és szabványos is. Az egyfázisú fogyasztót értelemszerűen a fázis-nulla közé kell bekötni, és a védővezetőjét a dugalj megfelelő földelt pontjához kötni. Ebben az esetben a Fi relé (ha minden a rajz szerint van, és nem hibás a berendezés) nem oldhat le. Természetesen egyfázisú dugalj is kiépíthető, fázis-nulla-földelés megoldással. Itt is csak a megfelelően kicsi földelési ellenállás megléte a kritérium (persze ezt illene ellenőrizni).
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
(#) fordkapcs válasza fordkapcs hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Ja és a rajz módisítva....

Image1.png

(#) zoli_varga válasza fordkapcs hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Idézet:
„Amennyiben a földelési ellenállás elég kicsi ahoz, hogy a Fi relé biztosággal le tudjon oldani egy hiba esetén (ez elég könnyen teljesíthető), akkor ez a megoldás teljesen jó, és szabványos is.”

Hát azt csak egy vizsgálat tudja elmondani mennyi a hurokimpedancia, és a földelési ellenállás. Nem tudom hogy ha TN rendszerből lehet e TT rendszert csinálni.
(#) Feri válasza fordkapcs hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Nézd át a rajzot mert a Fi relé rossz helyen van.
A szerelődobozba kell beépíteni, a bejövő PEN vezetéket földelni kell és azon a ponton kel szétválasztani a PE és N vezetőt. Utána FI relé majd Kismegszakító 3 polusú a 3fázisunak 1 polusú az 1fázisunak. Amit te rajzoltál az földelt rendszer csak indokolt esetben alkalmazandó.
(#) fordkapcs válasza Feri hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Amit rajzoltam: földelt rendszer, Fi relével kiegészítve. A mai napig szabványos és használható!

A földelt rendszer fő problémája, hogy a háztartások megnövekedett energiaigénye miatt (nagyobb áramú kismegszakító) már nehéz volt olyan alacsony földelési ellenállást létrehozni, ami elegendő a kismegszakító leoldásához egy testzárlat esetén. De régebben ez volt az általános megoldás.

A fenti probléma miatt vezették be a nullázást, azaz a nulla vezető és a földelés összekötését egy ponton, illletve később már a PEN vezető földelését és szétválasztását PE és N vezetőkre. (Érdemes végiggondolni, hogy ez a kettő fizikailag tök ugyanaz, csak az "ideológia" más hozzá)

Fi relé beépítése esetén azonban a védelem sok Amper helyett már 30mA (vagy 100mA tipustól függően) hibaáram esetén leold, igy a földelt rendszer is biztonságosan használható, és megengedi a szabvány.

A földelés "jósága" pedig könnyen tesztelhető, úgy hogy egy kicsivel 100mA feletti áramfelvételű fogyasztót (megfelelő ellenállás, vagy 230V 30...40W-os próbalámpa) kapcsolunk a földelés és a fázis közé. Ettől a Fi relének biztonsággal le kell oldania - és ez egyúttal azt is jelenti, hogy a földelési ellenállás lényegesen kisebb mint a próbaterhelés ellenállása (különben a Fi relé nem oldott volna le), és egy valódi hiba esetén is biztonsággal le fog oldani. Egy ilyen ellenőrzés termésuzetesen nem ad számszerű adatot, de a megoldás biztonságosságát megbízhatóan jelzi.
(#) fordkapcs válasza Feri hozzászólására (») Júl 3, 2013 /

Még valami: természetesen a rendszer átalakítható a Fi relé áthelyezésével, bár a rendszer többi részét nem ismerjük, így ez akár veszélyes is lehet. A kábel is lecserélhető 5 eresre, csak éppen nem biztos, hogy a gyakorlatban megvalósítható (pl. mert nincs kéznél 150m kábel). Viszont a földelés korrekt megvalósításával, és ellenőrzéssel, nem hagy maga után veszélyes megoldást, és még működni is fog minden (és ehez alig kell módosítania az elrendezésen).
(#) fordkapcs hozzászólása Júl 5, 2013 /

Most nekem lenne kérdésem: úgy adódótt, hogy egy kötődobozban, egy 5-ös wagó kötőelembe (2,5-4mm2) 4db 2,5mm2-es sodrott, és 2db 1,5mm2-es sodrott vezetéket kellett bekötnöm. Ezt úgy oldottam meg, hogy a két vékonyabb vezetéket összesodortam, és így tettem be a wago 5. nyilásába (a 4db 2,5mm2-es mellé). Ez maradhat/korrekt így, esetleg tegyek egy duplázós érvéghüvelyt a két vezetékre, és úgy a wago-ba? Esetleg forrasszam meg? (a rugós-oldható wago nem lazul ki). Nagyobb wago-nak nincs hely, ez is alig fér el. Esetleg alkalmazzak más kötési módszert?
(#) szamóca válasza fordkapcs hozzászólására (») Júl 5, 2013 /

Az ikerérvéghüvelyes variáns, a szigetelése alakjából adódóan nem biztos hogy illeszkedik a Wago bevezető nyílásába. Ha a terhelés alacsony, gondolom ezért is vékonyabb a keresztmetszet, akkor vagy szigeteletlen érvéghüvelybe krimpelni, és úgy csatlakoztatni, vagy mégiscsak 8-as osztót berakni.
(#) szamóca hozzászólása Júl 5, 2013 /

Valaki tud belső kapcsolást, alkalmazási rajzot 104-es villanykapcsolóra?
(#) szamóca hozzászólása Júl 5, 2013 /

Valaki egyszer linkelt egy oldalt, ahol trükkös modern villanyóráról lehetett olvasni, kamerával hall elemmel lopótök elleni védelemmel GSM cajgal meg minden jóval megpakolva. Nem tudja valaki a linket megadni?
(#) elektrorudi válasza szamóca hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Az mi az a 104-es villanykapcsoló? Redőnyműködtető? Pl. a Legrend termékek esetében benne van a szükséges rajz a kapcsoló dobozában. Ha a vásárlás előtt akarod tudni, akkor a vevőszolgálatot kell keresni, Bővebben: Link és adnak egy linket a letöltéshez, vagy elküldik a dobozban lévő leírás PDF verzióját.
(#) szamóca válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

A 104 egy ritka madér!
Két KI állású kétirányú két áramkörös (motel) kapcsoló. (elvileg, mert látni még nem láttam én sem)
(#) blackdog válasza fordkapcs hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Itt jöhet a kérdés, hogy hol kell/szabad érvéghüvelyt használni.
Na a Wago csatlakozónál pont nem érdemes/szabad.
Ha a terhelés nem nagy és stabilan tart összesodorva akkor jó úgy.
Mikor elkezdtem használni a Wago gyors csatlakozókat akkor eleinte hüvelyeztem a vezetéket. Egyszer viszont nem a saját présemet használtam a hüvelyhez hanem egy olcsó szerszámmal préseltem. Eredmény: egyszer csak kicsúszott a vezeték a hüvelyből. A hüvely persze erősen benne volt a Wago-ban.
(#) elektrorudi válasza fordkapcs hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Még az a legkorrektebb, amit csináltál. A WAGO kifejezetten tiltja az érvéghüvelyt (más gyártók csak nem ajánlják). A forrasztás nem megfelelő megoldás.
(#) (Felhasználó 46585) válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

" A forrasztás nem megfelelő megoldás. "

Erről már sok vita volt. Most szeretném olvasni, hogy szerinted miért nem megfelelő? ( nekem 30 éve így van a házamban... )
(#) elektrorudi válasza szamóca hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Ha megtiszteled a társaságot azzal, hogy körülírod a problémát, akkor talán lesz valaki, aki tud segíteni. Az interneten sem találok az adott szavakra találatot, és értelmezni sem tudom a leírtakat. Az előző hozzászólásomban írtam, hogy a pl. Valena kínálatában említenek 104-es kapcsolót. Ilyenből viszonylag sokat szerelünk fel, van némi tapasztalat. De neked más kell. Sajnos nem tudom mi.
(#) elektrorudi válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

1. az én házamban is 25 éve forrasztott kötések vannak. Még nem volt panasz rá...
2. szerintem azért nem megfelelő (általában) mert a kivitelezése eléggé esetleges, a kötés minősége nem kézbentartható. (kizárólag a villanyszerelőtől függ, hogy jó lesz a kötés, vagy tűz lesz belőle.)
3. a kötés leszigetelése nehézkes, lassú, és az vonatkozik rá, mint a 2. pontban.
4. a tisztességesen kivitelezett kötés elkészítése lassú. Nem gazdaságos.
5. ebben a konkrét esetben (WAGO rugós kötés), az összeforrasztott kötés azért rossz, mert olyan kis felületen érintkezne, hogy a melegedés garantált.
- Az emberi hibák kiküszöbőlésére tett egyik első lépés a csavaros kötőelem + érvéghüvely.
Sajnos itt is hibaforrás lehet az emberi tényező (pl. mennyire húzza meg a csavart?)
- Ez után jött a jobb megoldás, a rugós kötőelem (sorkapocs), ahol az előző probléma kizárva.
- De sajnos itt is lehet hibázni: hibás blankolás, kilóg egy elemi szál. Ezért, ahol csak lehet, már készreszerelt kábeleket használunk (elsősorban világítási áramkörökben). Ezeket csak össze kell dugni, és utána nem is csúszik szét. Már nagyon sok megrendelő, csak ezt fogadja el.
(#) (Felhasználó 46585) válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 6, 2013 / 1

Érdekes... az indokaid vagy arra vonatkoznak, hogy a villanyszerelők nem értenek a forrasztópákához, vagy arra, hogy nem termelnek elég gyorsan, elég nagy ( pofátlan ) profitot.

5-höz. Nem erre a konkrét esetre kérdeztem rá...

Érdekes, a megrendelők miért nem maguk csinálják, ha ennyire értenek hozzá? Nagyon jól működik a reklám... és az emberek befolyásolhatósága.

Tehát, leszögezhetjük, hogy akkor szerinted sincs egy helyesen kivitelezett forrasztott kötés ben semmi kivetnivaló? Ugyanis, te azt írtad, hogy a forrasztott kötés nem megfelelő megoldás... akkor hogy is van ez?
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2013
Következő: »»   286 / 981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem