Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Hozzátartozik a történethez, hogy a jó munkához sokkal több idő és sokkal több pénz kell. Mi az amiből kevés adódik? Időből és pénzből. Sok csak az elvárásból és ígéretből akad. Gondolom mindenki ismeri a "szlogent": Cégünk jól olcsón és gyorsan dolgozik. Ön ebből kettőt választhat... Idézet: én is így vagyok vele, hogy az alkatrészek értékei legyenek egy oldalról olvashatóak. „Sőt ismerős, anyira igényes az ilyenekre, hogy amikor panelt ültet be, még az alkatrészek feliratait”
Sajnos inkább az a baj, hogy sokan úgy dolgoznak, hogy előző nap még azt sem tudták mi fán terem az elektromosság. Minket úgy tanítottak, hogy a kábeltálcákon az egyszálas vezetékeket a kötegben végig lehetett követni. Majd megszűnt az iskolában a szakoktatás és a "hozzáértők" flexxel vágták át az évek alatt szépen felépített kötegeket. Ma csak diplomákra és mérnökökre van szükség, meg menedzserekre. A többit csak az "aljamunka" kategóriába sorolta a társadalom. Hát.... itt az eredménye. A műszerészek meg tengenek lengenek, meg elmennek árufeltöltőnek... Villanyaszerelő lehet egy kőműves segédmunkás, vagy asztalos, a szakember meg csak vinné a pénzt, hiszen az csupa olyan dolgot mond, amit egy megrendelő nem akar hallani: wago szorító is kéne, szigetelőszalag, zsugorcső, feliratozó, kötegelő, szerszámok, műszerek, neadjisten gravírozott felirati táblák......
Sziasztok!
Segédoszlopos földkábeles 1 fázisú kültéri mérőhely csatlakozásnál hogyan teljesíthetem a TN-S rendszerkövetelményeit ha a ház ahol a fogyasztói elosztó van csak légkábellel köthető be (4 eres légkábel)? NFA2x 4*16? Az elosztó kb 14 m-re van. A mérőhelynél kötelező a földelés tehát onnan L,N,PE kell hogy tovább menjen. Van esetleg olyan kábel ami rézvezetős és függeszthető vagy netán önhordó? Csak elfogadott megoldások jöhetnek szóba. Aki megkérdezné miért nem egyből légkábel? Mert légkábel csak ideiglenes bekötés lehet.
4 vezetékkel csak úgy tudod bekötni, hogy az épület elosztójáig TN-C-vel viszed, és az épületnél váltasz TN-S-re.
Idézet: „A mérőhelynél kötelező a földelés tehát onnan L,N,PE kell hogy tovább menjen.” Ez a következtetés nem helytálló. Az, hogy meddig PEN a PEN, és honnantól lesz PE és N, az alapvetően döntés kérdése, de semmiképpen nem attól függ, hogy van-e rajta földelés vagy sem. Nyilván utána ennek a döntésnek megfelelően kell a hálózatot kialakítani. A PEN és a PE is akárhány helyen akárhányszor földelhető.
Pont ez a baj, hogy gyorsan, olcsón. Ezért a szépség, és a szakszerűség megy a rovására.
Aki alapból úgy tanulta az egészet, annak a kezébe úgymond beidegződik egy idő után a megfelelő elrendezés, szépérzék, és tudja gyorsan csinálni amellett szépen is. De ameddig nem így tanítják az embereket, mert gyorstalpaló 3hónap alatt stb-stb, addig ilyen nem lesz. És emellett annyit elkérnek, amiből egy kisebb családi autót vesz az ember. Ezeknek a hozzáállás elmulasztásából lesznek a pár hszel arrébb látható "példamunkák"
Sziasztok!
Mint laikus kérdezném, 5 éve építkeztünk, akkor lett megcsinálva az elektromos hálózat, és le lett ütve egy 2.5 méteres horganyzott cső földelésnek. A villanyóra alatt van egy kötődoboz a földelésnek, ott a 10-es mkh és a cső közötti kapcsolatot egy 10-es köracél biztosítja. Itt nem tudom miért de a föld felszínén még van a köracél és a cső találkozásánál egy csatlakozási pont szintén egy 10-es mkh-val, amelynek a másik vége feltehetőleg a földelő cső aljához van rögzítve [ megpróbáltam érthetően leírni, sorry ha nem sikerült ] A kérdés az lenne, hogy tudnám letesztelni, jó-e a kiépített földelés vagy sem? Nem tudom hány év alatt rohad ki a földből. Köszönöm.
Szia! Azt mérni kell, nem tesztelni. És mivel feszültség alatt végzett munka ezért csak szakképzett személy végezheti.
ki kell ásni a szondát
Valóban, ki kell mérni.
Üdv!
Adott egy 3 fázisú 5 pólusú aljzat, ahonnan egyik ismerősömnek 230V-ot kellene vételeznie szivattyúhoz. Készítettem neki egy olyan átalakítót, ami az egyik fázist és a nulla+föld vezetéket használja. A hálózatban be van kötve egy fí-relé és amint csatlakoztatja a szivattyút, a relé bont. Ez mitől lehet? A szivattyúnak semmi baja, az átalakító máshol jó. Most azt akarja velem megcsináltatni, hogy kössem ki a fí-relét. A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
Szia!
Ne kösd össze a nullát a védővezetővel.
Üdv ABU!
Idézet: „A hálózatban be van kötve egy fí-relé és amint csatlakoztatja a szivattyút, a relé bont. Ez mitől lehet?” Attól hogy így kötötted be. Földelésre nem szabad üzemi áramot kötni! A megoldásod szabálytalan és veszélyes. Az öt pólusú 3f dugvillába beköthetsz 230V-os fogyasztód de csak úgy, hogy az üzemi nullát használod nullának nem a védő földelést (feltéve hogy ahova bedugod ott be van kötve az üzemi nulla).
A hálózatot nem mi szereltük, a 3 fázisú fogyasztók tökéletesen működnek, az átalakítóban nincs össze kötve a föld és a nulla. Valószínűleg akkor ott van összekötve, ahova bedugja nem? Azt mondta egy mezei izzótól is leold.
Hello! Várhatóan valahol a védőföld és a nulla fel van cserélve (vagy az 5 pólusú aljzatban, vagy az átalakítóban.) ezért old le a Fi relé, ha terheled. üdv!
Üdv Mindenkinek!
A következő kéréssel fordulok hozzátok. Adott egy két szintes családi ház. A felső szint elektromos fogyasztását szeretném külön mérni. Olyasmire gondolok, hogy egy villanyóra szerű dolgot felszerelek a felső szintre menő vezetékekre és minden hónapban a főórán mért össz fogyasztásból kivonva külön lehet számolni a két szint fogyasztását. A hálózat 3 fázisú és azt hiszem 3x 25A-es. Létezik valamilyen kis digitális óra amit bekötve megvalósítható az elgondolásom?
Szia!
Venned kell egy fogyasztásmérőt (kilowattórát) egy villamossági szaküzletben és be kell köttetni egy szakemberrel.
Létezik ilyen: fogyasztásmérőnek hívják. Pont úgy néz ki, mint az a villanyóra, amit a szolgáltató szerel fel.
Természetesen van ilyen, de számtalan más fajta is.
Köszönöm mindenkinek, erre gondoltam,csak nem jutott az eszembe a pontos megnevezés.
Bocsánat , ha a saját hülyeségem hozom fel, de sosem késő tanulni.... Egyik helyen szériaváltás miatt ugyanúgy kötöttem be a fi relét, mint előtte. De felcserélték az új gyártmánynál a betáp oldalt és az elmenőt. A számozást nem figyeltem, mert az egyértelmű volt - én voltam figyelmetlen, azonnal ki is derült az első fogyasztó csatlakoztatásakor. Nem lehet, hogy egyszerűen rosszul van bekötve a FI relé?.. Egy sima izzóra nem lenne szabad leoldania. Ott valami gáz van. Fogyasztóra csak a FI relé utáni nullát kötheted. Ha leold - sajnos jogosan old le. Gond van.
Helló ABU!
Akkor máshogy írom: Szerintem a nulla helyett a földelés van bekötve abban az 5p dug.villában amiről 230V-os fogyasztót akarsz üzemeltetni. Jó volna ha megnéznéd
Helló kameleon2!
Idézet: „De felcserélték az új gyártmánynál a betáp oldalt és az elmenőt.” És nem volt mindegy neki?
De nem ám!.. Az egyik irányból (ami a rossz volt) , amint beledugtál egy fogyasztót azonnal a bekapcsoláskor leugrott.. Pont mint az előbb leírt esetben... Ezért írtam. Amint a helyére került minden, úgy ment ahogyan a nagykönyvben meg van írva. Az érdekes, hogy a tesztgomb mindkét esetben működött.
Helló!
Hmm. Érdekes. Nem tudom mi lehetett az oka. (A teszt gomb természetes hogy úgy is működik)
A felépítéséből adódóan a Fi-relé oldalszimmetrikus. Azaz ha ezt csinálta, akkor ott valami nem stimmelt. Vagy a példány volt gázos, vagy az egész széria (design error), vagy sikerült zárlatosan felszerelni.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, ideiglenesen megoldottam úgy, hogy kikötöttem, ami tudom nem szép. Villanyszereléshez csak félig-meddig értek. A terep úgy néz ki, hogy van egy dombtetőn lévő raktár épület szerűség (borászat), ahol van egy óriási kapcsolószekrény 20km vezetékkel, rengeteg kapcsolókkal, megszakítókkal. Kb 150 méterre a domb alján van egy 3 fázisú áramvételi pont légvezetékkel, 1db 3F kismegszakítóval. Oda lentre a fenti szekrénytől csak az R-S-T-N utazik, a földelés közvetlenül az oszlop aljából jön. A lenti nulla és a föld össze volt kötve, azt szétbontottam, az 5 pólusú dugaljba helyesen mennek a vezetékek. Odafent a szekrénynél ismeretlen helyről érkezik a fí-reléhez az R-S-T-N. Közvetlenül a relében össze van érvéghüvelyezve a föld és a nulla, azt is szétbontottam. Ugyan úgy leoldott 1 fázisú fogyasztónál. Mivel sürgősen kellett a lenti 1 fázis, ezért , mint fentebb írtam ideiglenesen kikötöttem. A 3 fázisú fogyasztók gond nélkül mentek, mondjuk oda nulla nem kellett.
Készíthetek egy rajzot az eredeti kábelezésről, ha nem érthető A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |