Fórum témák
» Több friss téma |
Biztonságos?
Á, csak elősegíti a természetes szelekciót !
Sziasztok
Adva van egy családi ház, ahol fel szeretném újítani + bővíteni a kapcsolószekrényt. Kint a ház falában van minden (bent a házban nincs kapcsolótábla): EON B 16A biztosíték -> fogyasztásmérő. Innen feljön: fázis, nulla, föld. Azt nem tudom, hogy a nulla és a föld össze van-e kötve, mert az EON-os táblán plomba van. A kapcsolószekrény alatti lábazaton átszik a földelőszonda megléte. Van tehát az EON táblából feljövő fázis, nulla, föld vezetékem és 3 automata kismegszakító. Ezeket cserélném újra + 25A-es Fi-relé is bekerülne + a fázisvezető-föld közé egy túlfeszültség levezető. Mellékeletem a nem túl szép rajzomat, gimpben próbáltam felvázolni az ötletem. A feljövő nullát-földet közösítem, hiszen nem tudom mi van az EON tábla mögött, tudtommal a Fi-relé pedig megkívánja maga előtt a nulla-föld összekötését. Az így létrehozott közöt pontot bekötöm a Fi-relé 3-as (N) sorkapcsába, a kijövő 4-es (N) sorkapocs pedig megy a lakás felé (valójában fázisonként 1, azaz 3 null vezetéken). A fázisvezető bemegy a Fi relé 1-es (F) sorkapcsába, ahol a 2-esen fésűs sínnel tovább vezetem az egyes biztosítékok sorkapcsába (10, 10, 16A). A Fi-relé előtt, a fázisvezető és a föld-nulla közös pöntja közé beteszek egy B+C túlfeszültség levezetőt. Ez a levezető 2 pólusú, fent L/N, lent PE jelöléssel. Ami a rajzra már nem került rá: A ház felé 3 föld és 3 nulla megy. Ezek jelenleg szigetelő szalaggal vannak közösítve, amit fővezeték sorkapocsra cserélek. A B+C mellett a lakás kritikus fogyasztóin D szintű védelem is van. Minden ötletet, javaslatot, kritikát szívesen veszek. Műszaki ember vagyok, tehát nyugodtan jöhet a szakmai magyarázat is, ha valami nem oké. Hiába a villamosmérnöki végzettség, sajnos erősárammal nem sokat foglalkoztunk anno, az másik szakon volt, én pedig gyenge áramra mentem. Ettől függetlenül érdekel a téma és meg szeretném oldani (jól). Előre is köszönöm a hozzászólásokat!
Szia! Erre való a műszer. Minden földelőszondának kell lennie - egy 100x100-as doboznak, ami bontható mérőpont. Máris láthatod, hogy mi mivel van összekötve. Ha már egyszer az N és a PE össze van kötve - máshol TILOS! összekötni. Ezt onnan is láthatod, hogy kell legyen 1, 2, vagy 3 fázisvezetőd ami fekete, egy nullád ami kék és egy védővezetőd ami zöldsárga. Ha le is van plombálva a mérőóra, első fogyasztódnak lennie kell, ahol ezek a pontok megtalálhatóak kell legyenek.
Ha nincs meg minden akkor ki kell alakítani - persze ezen csodálkoznék. A FI relé általában ugyanúgy megfelel első fogyasztónak, Onnan kialakíthatod azt amit szeretnél. Én elsőként biztosan bevinném a kismegszakítókat a házon belülre. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
Köszi a hozzászólást, holnap megnézem, mert valóban hozzáférek a vastag nullához és földhöz.
A föld-nulla ismételt összekötésének tíltását többen is mondták már, de szerintem csak megszokásból. Itt nem arról van szó, hogy az óránál össze van kötve én meg a házban akarom összekötni, hanem az EON tábla felett 15 centivel összekötném. Ha a táblában is össze van kötve, túl sok vizet nem zavarhat, ha ismét összekötöm. Ha viszont nincs összekötve ott, akkor legalább általam igen. A hangsúly azon van, hogy minden egy szekrényben van, az esetleges ismételt összekötés 15 centivel arrébb lenne, mint a feltételezett. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
Ne térj el ettől a rajztól!
Azt hiszem nem érted a lényeget. Nincs olyan, hogy
Idézet: , mert igen. Nem véletlenül írtam nagy betűkkel a tilos szót előzőleg. Vannak a villamosságnál és a vezetőképességnél fontosabb definíciók és fogalmak. Ilyen az emberi élet védelme. Kicsit néha értetlennek érzek embereket diploma ide, vagy oda. Nincs olyan, hogy "de mégis" vagy "de mi van ha" . Ez kicsit már kezd emlékeztetni a régi kabarétréfára: "Lehet e nemi életet élni a kecskével?" Mire olyan gyors a a válasz, hogy szinte a kérdés sem fejeződik be: " nemlehet". Ez pontosan ilyen dolog. Ha valami előírásszerűen van megcsinálva, akkor nincs baj. Ne felejtsd el soha, hogy nem biztos az egy villanyszerelésnél, hogy te leszel a következő aki hozzányúl. Aki megteszi, annak viszont abban a biztos tudatban kell ezt tennie, hogy előtte is olyan tette ezt - aki pontosan tisztában volt a szabályokkal és nem csinált trükköket. Ha több helyen kötöd össze a földet és a nullát, mint ami szükséges és elégséges - az pontosan ilyen trükk. Ha kiméred és össze van kötve : fogadd el a mért értéket. Ha kételyeid vannak, akkor meg kell bontatni a plombát - de ezt te nem teheted meg. A villámvédelmet pedig csak főkapcsoló után teheted be, hiszen ha javítani, cserélni kell, azt szintén csak áramtalanított elosztóban teheted meg. „túl sok vizet nem zavarhat”
A "link" PE-oldalára is kell egy földelés!
Érdekes egyébként.. , hogy ez a rajz is hibás. Ugyanis a szaggatott vonal után a PEN szétválasztásánál a PE vezetőnek kell folytonosnak lennie és nem a nullának. A Nullának megszakíthatónak kell lennie, a PE-nek folytonosnak. Ha ugyanis gond adódik a PE-nek működnie kell akkor is, ha a nulla megszakad. A rajz nem ezt az elvet tükrözi.
Valóban igazad van. Érdekes hogy a rajzok többsége ezen szempont szerint hibás.
Én is érdekesnek tartom, főként, hogy éppen ez ügyben leveleztem sokat műszaki ellenőrökkel és szabványt író kollégákkal. Mindnek egyöntetű volt a véleménye, ezt tolmácsoltam most én is.
Ahogy gugliztam, nem is akadtam szemléletesen , jól kialakított rajzra, ezért az előzőt átalakítottam.
Sziasztok! Egy közfal darabot ki kellett bontanom, és látom hogy 3 db műanyag csőben kb 2-2-2 pár fázis nulla közlekedik balról jobbra szabványosnak tűnő magasságban és kialakítással. Ez nekem útban van meg is tervezetem hogy az álmennyezet alatt vezetem el de ehhez meg kellene toldanom őket amit egy felcsavarozott hozzáférhető dobozban tervezek megoldani sorkapcsokkal . Kérdezem azt hogy ezt megtehetem -e ? A sorkapocsnál nem lenne-e jobb megoldás összesodorni , megforrasztani és leszigetelni a toldásokat ? Áram max 10 A közlekerhet rajtuk!
Wago vezeték összekötők.
Idézet: „A sorkapocsnál nem lenne-e jobb megoldás összesodorni , megforrasztani és leszigetelni a toldásokat ?” Nem lenne jobb. Ha sodrott a vezeték, akkor érvéghüvellyel, ha tömör, akkor nélküle mehet be a sorkapocsba. A sorkapocs ún. "lemezes" legyen, azaz ne egy csavarhegy vájjon lyukat a vezetékbe, hanem legyen egy lemez a csavar vége és a vezeték között.
Hali! A probléma végül nem fenn a padláson volt, hanem a villanyóránál, ahol a háromfázis be van kötve, alumínium vezetékkel volt ez megtéve, szét volt égve minden, ez okozta a problémát. Időközben el kellett jönnöm otthonról, a villanyszerelők pedig kicserélték, állításuk szerint (mert ugye ők újították a házat) ezt nem látták korábban...
Köszönöm a segítségeteket, sokat okultam a dologból! Andris
Szakképzett szerelő csinálta. Majdnem belenyúltam.
Ja, és újságpapír volt körülötte. Nagy az isten állatkertje...
Különösen tetszik a barna és a kék vezeték összesodorva...
Lakásfelújítás után voltam ott. A tulaj, mikor mutattam neki a képet, majd felrobbant a méregtől. Olyan vörös fejét életemben nem láttam.
Ezt így kell hagyni néhány évig ahogy van, majd amikor már eléggé oxidálódott akkor rendesen meg kell terhelni (mondjuk a mosógép fűtése közben elindítani a mikrót) és nézni hogy mi történik...
Utánna bejelenteni a biztosítónak...
...és ha adott számlát is, akkor...
Azért nem szabadna ennyire rosszindulatúnak lennünk... de a Zsolt kezdte...
Hát már pirickázott a lámpa néha és csipkedett a hűtőgép.....
Ha jól emlékszem ón-bronz vezeték leágaztató lett betéve, de már régen volt. Majd vissza kell mennem mert nem igazán szabályos hogy a méretlen fázis és a nulla az órán kívül van. De akkor még nem volt meg a regisztrációm.
És egy szig.szalag 100 Ft
Egyébként mindenki hibázhat. Én is, Te is, minenki. "Csak az nem hibázik aki nem dolgozik" Számos szakágban elkövetett hibáért maximum anyagi kár keletkezik de a villamos áram ... na ott már emberélet is múlik rajta.
Itt szeretnék mementót állítani egyik volt karbantartó kollégámnak aki áramütés miatt hunyt el. Nyugodj békében Béla! Szóval megcsinálni hogy ne okozzon életveszélyt! Ez mindig ilyen kis dolgokon múlik pl 3 wago . Az aki látja és elmegy mellette az ugyanoda sorolható mint aki elkövet ilyen hibákat.
Az aki látja és elmegy mellette az ugyanoda sorolható mint aki elkövet ilyen hibákat. A törvény oda is sorolja.
Igaz, hogy mindenki hibazhat. De vannak munkák ahol egy hiba egy ember élet ( darukezelő, villanyszerelès...)
És valjuk be, a képeden, a képemen láthatóak hanyagságból vannak. Mint írtad, 100Ft egy tekercs szigszalag, 3 wago 70Ft.
Egyetértek. Ez nem hiba, hanem FELELŐTLENSÉG !!!
Az a baj, hogy itt is van pro és kontra. Felelős, és felelőtlen munka. Sajnos láttam már mind a két fajtát, a kalapáccsal beigazgatott vezetékeket, és szépen elvezetett, csoportosítottat is. Ez az a rész, ami nem azon múlik mi menyibe kerül, hanem az igényességen. Sőt ismerős, anyira igényes az ilyenekre, hogy amikor panelt ültet be, még az alkatrészek feliratait, ellenállás színcsikokat is sorba rendezi. Igaz nem a "mai gyorstalpalón" végezte a szakmát.
Tehát lehet szépen is megcsinálni a kiadott munkát, meg csúnyán is, de a csúnyát végző nem biztos, hogy pár év múlva is ezt fogja csinálni.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |