Fórum témák
» Több friss téma |
Bizony ebben a szakmában ritkán lehet biztosra menni és az állapotok nem az örökkévalóságnak vannak fenntartva. De törekedni kell az ideális állapot megvalósítására, amit persze nehéz megcsinálni és még nehezebb a változó igények mellett fenntartani.
Így van, a kettős szigetelésű készüléket nem szabad védővezetőre kötni. A Hajdu mosógép és centrifuga is ilyen, na meg a régi fémházas porszívó.
Hajdu-ból is csak a keverőtárcsás az automata az védővezetős.
Szóval ha építek egy gitárerősítőt, ami kettős szigetelésű, akkor ott nem muszáj a védőföld, tehát ráköthetem a sasszit és a húrokat a testpontra.
Vagy az ilyen eszköz, mivel folyamatosan matat az ember a testponton, az 1-es érintésvédelmi osztályba tartozik és ezért mindenképpen kell védőföldelés hozzá, és a testpontot rá kell kötni ?
Kösz !
Azt mondjuk nem értem miért tilos. Ha a nem kettős szigetelésűt nem tilos. Azért mert ez biztonságosabb ? Vagy akkor a kettős szigetelés biztonságosabb mint a védőföld ? Azért ? De akkor miért nem menő már ez ? Nem elavultak kicsit ezek a szabványok ?
Ha magad építed, akkor neked kell gondoskodnod a korrekt érintésvédelmi kialakításról. Vagy kettős szigetelésűre építed, vagy védőföldesre. Az utóbbit sokkal könnyebb biztosan jóra megcsinálni: csak minden fém alkatrészt rá kell kötni a védőföldre, ill. nyilván a 220-szal érintett szekciókat el kell szigetelni. A korrekt kettős szigetelésű kialakítás azzal jár, hogy bizonyos alkatrészeket nem tudsz használni a készülékben, továbbá sokkal könnyebb "hibázni". Szerintem kezdők inkább ne erőltessék a kettős szigetelést kívülről érinthető fém alkatrészeket tartalmazó eszközöknél. Elektrosztatikus kisülés szempontjából is sokkal védtelenebb egy ilyen eszköz, hiszen nincs a fémház leföldelve.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
Kösz !
Igazából nem is tudom mik a kettős szigetelés szabályai. Megbontottam már a '80-as hifi erősítőmet (kettős szigetelésű), és semmi extrát nem láttam benne. Azért gondoltam hogy semmi különös.. Sajnos a hálózatban védőföld nincs, szóval anélkül kell megoldanom. A fűtésrendszer rajta van de nem ajánlották hogy arra kössem, hátha túl nagy az ellenállása vagy ilyesmi. Talán ha megmérném hogy a föld-fűtés találkozási pontja és ahol rákötöm aközött a pont között mekkora az ellenállás ? És ha elég kicsi ? Akkor működhet ?
Kettős szigetelésű készülékeket tilos földelni!
Kösz !
De miért rajtam záródik az áramkör ha a leföldelt kettős szigetelésűnél leromlik a szigetelés, és miért nem rajtam keresztül ha leföldelt de nem kettős szigetelésűnél romlik le ?
Szóval akkor magyarán szólva, ha én a trafó primer oldalt brutálisan leszigetelem, hogy még véletlenül se kerülhessen a fázis a házra, akkor a szekunder oldalon ráköthetem a házat és a húrokat a testpontra, de nem szabad földelni.
Akkor az úgy biztonságos ?
Kösz a segítséget !
Amúgy ha lenne valami kis animációs videó ahol lerajzolnák az áram útját hogy mi történik ilyenkor, akkor simán megérteném elsőre, ha látnám. Azért egy kicsit így is kapisgálom. Szóval a lényeg hogy mivel a földre kerül a kettős szigetelésű készülék háza ezért valami áram folyhat benne mert hát a földvezetékben is folyik valamennyi. (földhurok, stb.) Ez tönkrevághatja a szigetelésemet. És mivel nincsen neki földponti csatlakozója, ha valahogy fázis kerül rá, akkor akár halálos is lehet.
Meg amúgy a hifim törpefeszültségről megy a szekunder oldalon , lehet azért sincsen benne semmi extra.
Sziasztok!
Ritkán járok haza, azonban tegnap mikor hazaértem, azzal fogadtak, hogy néhány fali aljzat nem működik. A hibajelenség nem mindig áll fenn, úgy lehet előidézni, ha az egyik szobában felkapcsoljuk a villanyt (konyhai neoncsövek). Ekkor villan egyet, majd minden szobában egy vagy két aljzat "nem működik".Kíváncsiságból rámértem, volt ahol 170V váltófeszültséget volt egy helyen 190V is. Ez hogyan lehetséges? Arra gondoltam, hogy több körben vannak bekötve az aljzatok, de mégis mitől lehet, hogy pont ekkora feszültséget mérek rajta? Köszönöm a segítségeteket! Andris
Kezdd azzal, hogy megnézed a nulládat! Aztán nem árt az sem ha megnézed ezek közös fázison vannak-e ...
Utánaolvastam az érintésvédelmi szabályoknak (ezúton is köszönöm annak aki küldte), és rájöttem hogy az erősítőm teljesen jól van megépítve, csak nem használható ott ahol nincs védőföldelés.
Szóval marad a III. érintésvédelmi osztály, max. 50V váltó-, vagy 120V egyenfeszültség, valami gyári adapterről táplálva.
A kettős szigetelés lényege, hogy a készülék érinthető fémrészei akkor sem kerülhetnek elektromos kapcsolatba a szerkezettel, ha az üzemi szigetelés tönkremegy. Ha ezek után a házat összekötjük a védővezetővel, akkor a fentiekben leírt esetben épp ezzel okozunk veszélyt.
Felteheted a kérdést, hogy miért, hiszen a kettős szigetelés miatt úgy sem kerülhet feszültség hiba esetén a fémházra? Tegyük fel van egy kettős szigetelésű CD játszód, ami összeköttetésben van egy védőföldelt erősítővel. Ha az erősítőben hiba folytán a zárlatvédelmei eszköz kioldási áramánál (kismegszakító)kisebb áram kerül a kasznira (és nincs ÁVK sem a körben) pont a CD játszódba utólag hibásan beszerkesztett, pluszba bekötött védővezető okozhat balesetet, hiszen ezen keresztül ennek a kasznija is feszültség alá kerül. A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2013
Sajnos most megpróbáltam méregetni, de 223V-ot mérek rajtuk (amiken tegnap 170et mértem). A többin, amik jók voltak 240V-ot. Nem csináltam még sokszor ilyen debuggolást, hogy értetted, hogy megnézem a nullát? Úgy értelmeztem, hogy a jó és a rossz aljzat nulláit vizsgáljam, ezek között 400V-ot mértem.
Ha viszont felkapcsolom megint a konyhai lámpát megint vissza fog esni a tegnapi állapotba, bár arra kíváncsi lennék, hogy mennyi akkor a két nulla közötti eltérés...
Hány fázis van a villanyórádnál? 1 vagy 3? Társasház vagy családi ház?
Kösz, már értem.
Hát minden sokkal egyszerűbb ha van védőföldelés a hálózatban.
Bocsánat, butaságot írtam, véletlenül két fázist mértem össze, nincs 400V.
Ez egy családi ház, be van kötve a három fázis, az óránál is van ilyen háromfázisú aljzat.
Az jó.
Akkor keress a házban fém csöveket (pl.: bejövő gázcső, vízcső), és mérjed meg hozzájuk képest a konnektorban levő érintkezőket. A jókat is, meg a rosszakat is.
Hűha, megmértem a nulla és a fűtéscső között a feszültséget, 0V-ot kaptam. Viszont mikor megmértem a fázis és a fűtéscső között, akkor 140V-ot kaptam majd lecsökkent nullára majd megint 140V. Két 140V-os érték között kb. két másodperc volt, bár ez a műszer miatt azért elég pontatlan időérték, csak viszonyításképpen írtam. Elég ijesztő a dolog...
Az jól hangzik, akkor a fázisvezetéken lesz a kötési probléma. Ez a jobbik eset, a nulla lenne a rosszabb. Meg kell keresni az elosztó és a dugalj között hol a bibi. Ha valahol barnulást, feketedést látsz, az legyen gyanús.
Hű, remélem megtalálom a problémát, holnap felmegyek a padlásra, aztán erősen keresgélek. Elvileg ha találok ilyen barnulást, sérülést, kicserélem a vezetéket, akkor minden helyreállhat? Amin még gondolkodtam, hogy előidézhette ezt a problémát a konyhai neoncső?
Köszönöm a segítséged, holnap jelentkezem!
Idézet: „holnap felmegyek a padlásra” Na ez már rosszul hangzik... Lelki szemeim előtt padláson vezetett klasszikus Bergmann cső, pamut szigetelés és sodrott kötések jelennek meg... Idézet: „Elvileg ha találok ilyen barnulást, sérülést, kicserélem a vezetéket, akkor minden helyreállhat?” Inkább a kötések környékén keresgélj. Maga a vezeték viszonylag ritkán szokott meghibásodni. Idézet: „hogy előidézhette ezt a problémát a konyhai neoncső?” Kevéssé valószínű. Ámbár láttam én már olyat hivatásos villanyszerlő lakásában, hogy felkapcsolom a villanyt, pislog a lámpa és hangos "ZZZ" hallatszik. Nézek hogy mi van, hirtelen láng csap ki az egyik dobozból, majd sötétség az egész házban. Mint kiderül, alu volt összesodorva rézzel, pamut szalaggal leszigetelve. Látványos volt a koromfolt a falon... Látatlanban azt mondom, hogy van egy kötéshibád, amit rövid távon ki tudsz javítani. Gyanítom, hogy viszont akkor az érintésvédelemmel is lesznek gondok és érdemes elgondolkozni egy komolyabb műtéten is...
Hello! Egy fénycső (Bandi: nem neon) fojtója, vagy fázisjavító kondenzátora "eredményesen tudja javítani" a hálózaton meglévő kontakthibákat.. üdv!
Sziasztok!
Most böngésztem át néhány tavalyi képet és lustaságom miatt nem tettem fel elrettentésül az ALU-CU házasságról. (Figyelem! A képek esetleges hasonlóságot mutathatnak valós helyszínekkel és fogyasztásmérőkkel de ez csak a véletlen műve lehet!!!!). Jól látható a fekete méretlen fővezeték.
Tovább is van....
És még 2 kép élelmes villanyszerel(get)ő tevékenységéről. Én is zöldfülű vagyok de ilyet... soha!!!!
megvan a regisztrált szerelői igazolványom!!!
Felénk ezt ami a képeken látható : kontármunka címszó alatt emlegetik. Persze mentség mindenre akad.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |