Fórum témák
» Több friss téma |
Helló bundibacsi!
Idézet: „Javítanám.A Fi-relé csak arra az áramra fog leoldani ami nem rajta keresztül folyik.” Pontosíts még, mert így: a boltok polcain, otthon a fiókban lévő és egyébként minden FI relé lekapcsolna, mert a világ összes árama nem azokon keresztül folyik.
Köszönöm a válaszokat !
Tehát mégegyszer, ha jól értem: Adott egy erősítőm, aminek a fám háza a testpontra van kötve, mert nincsen védőföldelés a hálózatban. Ezt az erősítőt átviszem máshová, ahol van védőföld a hálózatban (a sasszi a test mellett még a tápkábel védőföld csatlakozójára is rá van kötve). Ebben az esetben áram fog folyni a 0 vezetéken is és áram fog folyni a földelésben is, amire a FI relé le fog oldani. Jól értem ?
Ha ez így van, akkor annaK, ki nem ért hozzá, úgy tűnik, hogy FI relé olyan áramra old le, ami nem rajta keresztül folyik. Akkor mitől old le? Mondjuk a szomszéd bekapcsolja a vasalót, ez az áram ugye nem az én FI relémen folyik, tehát ettől leold az én FI relém? Hm...
Úgy látszik mindketten félreérthetően sikerült fogalmaznunk.Nekem úgy jött ki Szirty hozásszólásából,mintha a Fi-relébe be lenne kötve a földelés is és azt figyelné a FI-relé.Vagy csak én értettem félre a dolgot.
Sziasztok!
Túl vagyok xxdarab FI relé bekötésén vagy hálózat kiépítésén is(többségében inkább a kisfeszültségű hálózatokra értve,persze ritkán bejött elvétve középfeszültségű is) a lényeg,hogy Itt található! egy egyszerű kis szemléltetés pontosabban leírás a FI-reléről! A lényeg ahol lehet használni kell(szerény véleményem szerint),de erre vonatkozólag szerelés előtt nem árt elolvasni a szabványi előírások idevonatkozó rendelkezéseit!
1. Fémházas, védőföldelésre felkészitett berendezést védőföld nélküli konnektorba dugni meghibásodás és kellő mértékű pech esetén halált vagy gondatlanságból elkövetett emberölés miatti sittet jelent számodra.
2.A készülék által elfogyasztott elektromos energia a 230 és a nulla között folyik. Normális esetben a védőföld, a fémház, a tápegység egyik sarka és a hangfrekis kábelek árnyékolása egy ponton találkozva - elvan önmagában és nem folyik ott sehova áram. Hova folyna és minek? Ha nincs potenciálkülönbség, nem folyik áram. A védőfölddel csak rögzitetted a potenciálját az addig a levegőben lebegőnek tekinthető, hálózati feszültségtől galvanikusan leválasztott tápegység test + jelvezeték árnyékolási pont + fémháznak. A védőföldön akkor folyik áram, ha meghibásodás miatt a 230 rákerül a fémházra, majd onnan elfolyik az áram a védőföld felé. Ekkor, ha megfogod a fémházat Uérintési=Izárlati*Rvédőföld nagyságú feszültséget markolászol, ami jó esetben kisebb, mint amennyi a sziveden atfolyó halálos áramütéshez szükséges lenne. (Ennek csökkentése érdekében vezették be az NEFH szabványt.) Közben folydogál a hálózatból az Inormál+Izárlati áram és jó esetben leold a kismegszakito. Rossz esetben Izárlati nem akkora, hogy leoldjon a megnövekedett áramtól a kismegszakitó. Emiatt kell a FI relé, mivel a 230-ból befolyik Inormál+Izárlati, a nullán kifolyik Inormál, védőföldön kifolyik Izárlati. Ha Izárlati > 30 mA, akkor leold a FI relé.
Kösz a választ !
Az a helyzet, hogy egy gitárerősítőről van szó. Szóval a testet markolászom, mivel a húrok rá vannak kötve. Védőföld meg nincs a hálózatban, a fémsasszi is éppen ezért a testre van kötve. Tehát akkor : Ha olyan helyen használom, ahol van védőföld a hálózatban, akkor a sasszit le kell kötnöm a testpontról mert különben zárlati áram folyik, és leold a FI relé. De mondjuk akkor mi védi meg a használót attól, hogyha a testre feszültség kerül valahogy ? A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
Idézet: „Az a helyzet, hogy egy gitárerősítőről van szó. Szóval a testet markolászom, mivel a húrok rá vannak kötve. Védőföld meg nincs a hálózatban, a fémsasszi is éppen ezért a testre van kötve.” Ehhez már sok mindent itt nem tudunk hozzátenni... Azért hetente írjál egy levelet, csak hogy tudjuk hogy még élsz
Kösz hogy aggódsz, de jobban örülnék ha valaki (valóban)hozzáértő szólna hozzá.
Idézet: „jobban örülnék ha valaki (valóban)hozzáértő szólna hozzá” Olyan is volt, de az sem tetszett kényes ízlésednek
Akkor egy hozzáértő hozzászólás: ha még sokáig szeretnél élni, csináltasd meg a védőföldelést a lakásban/házban korrektül, szakemberrel. Ez így orosz rulett.
Akkor azt hiszem a legjobb amit tehetünk, hogy szólunk egy "hozzáértő" moderátornak, hogy törölje ki egészet az elejétől...
Az a gond hogy akik értik és segíteni akarnak, azok ritkán írnak.
Sokan meg inkább csak fölényeskednek. De majd utánaolvasok valahol.
Jó, olvass, és ezzel kezdj!
Idézet: „A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) szabályozza a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekményét. A Btk. 171. §-ának (1) bekezdése kimondja, hogy aki foglalkozása szabályainak megszegésével más vagy mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sértést okoz, vétséget követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A (2) bekezdés alapján a büntetés a) három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást, vagy tömegszerencsétlenséget,[3] b) egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált, c) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.[4] A (3) bekezdés értelmében, ha az elkövető a közvetlen veszélyt szándékosan idézi elő, bűntettet követ el, és az (1) bekezdés esetén három évig, a (2) bekezdés esetén - az ott tett megkülönböztetéshez képest - öt évig, két évtől nyolc évig, illetőleg öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Annak nincs jelentősége, hogy a tevékenység gyakorlása szakképzettséget igényel vagy sem, hatósági engedélyhez kötött vagy sem, főfoglalkozásként vagy alkalomszerűen végzett tevékenység.” Ezért mondják a nem hozzáértők, hogy hívj egy szakembert, aki ért hozzá. A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
Még egy szemszög: a trafód szekunder oldali GND-je és a fázis valamint a nulla között ott van a trafó, mint galvanikus leválasztó. Ezért ha a védővezetőt rákötöd a GND-re, akkor a trafó elszigeteli a védőt a fázistól. Ezért nem folyhat áram a GND-re kötött védővezetőn.
Kösz !
Próbálom megérteni mint állat, de nem megy. A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
"1. Fémházas, védőföldelésre felkészitett berendezést védőföld nélküli konnektorba dugni meghibásodás és kellő mértékű pech esetén halált vagy gondatlanságból elkövetett emberölés miatti sittet jelent számodra."
Ezt mondjuk nem értem. Nálunk a hálózatban sajnos nincs kiépítve a védőföld (régi ház), de az ember meg már csak olyan készülékeket vásárol amik védőföldes bekötésűek. Most akkor ne használjunk ilyen készülékeket ??
Vannak olyan készülékek amik nem az 1. érintésvédelmi osztályba tartoznak(pl tv videó hajszárító elemtöltő és még sorolhatnám.)Ezek kettős vagy megerősített szigetelésűek ezekhez nem kell védőföldelés.
Valamennyi biztosan fog folyni, de a nagyja úgyis a direkt nulla felé fog folyni és nem a nagyobb ellenállású föld felé. Persze a föld felé folyó áram is a nullába fog záródni, hisz a nulla valahol úgyis le van földelve.
Igen, ezt nem értem.
Ugye a FI relé érzékeli a 0-n meg a fázison folyó áramot. És ha a 0-n kevesebb folyik, akkor leold, mert valahol máshol folyik el. De ugye akkor én még a 0-t markolászhatom, megrázni nem fog, de áram az folyik rajta. De van egy erősítőm, a trafó szekunder oldalán az egyenirányitott fesz. meg a testpont. A testpont rá van kötve a GND-re. Fogyasztás közben lenne egy árammérőm a test vezetékben, meg a GND vezetékben, akkor a GND vezetékben lévő is áramot jelezne, csak valami minimálisat ?
Kösz !
Mondjuk van egy fémházas hifi erősítő 2 ágú villásdugóval. Szóval nincs GND. Annak a fémháza rá van kötve a testpontra vagy nincsen ?
De a nulla miért rázna, ha az le van földelve? Azon a földön állsz, amibe a nulla is belemegy. Ha normálisan le van földelve a nullád, akkor nem alakulhat ki akkora feszültség a nulla és a föld között, hogy az veszélyes legyen. Ha egy lakáson belül jól a kötések, van földelés, akkor nem lehet gond. Persze a te siralmas helyzeted miatt nincs is értelme az egész érintésvédelem-témának, mert nincs normálisan kivitelezett nullával összekötött földelésed és így védővezetőd sincs, amit az készülékek fémházára ráköthetsz.
Lehet, hogy rá van kötve, lehet, hogy nincs. Az a lényeg, hogy az érinthető fémrészeken legyen védelem.
Nem értem.
2 ágú a tápcsatlakozója (az a lapos fajta), tehát úgy van kialakítva hogy nincs GND-bekötési lehetősége. És fémházas. Tehát akkor ott nincs rákötve a fémház a testpontra ? A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
Ez egy gyári fémházas cucc? Mert akkor kettős szigetelésű a rendszere és megerősített szigetelés van a primer és a szekunder tekercsek között. Így nem kell védővezetőt használni az érintésvédelemhez. Szerintem rá van kötve a fémházra a GND, mert az úgy a praktikus.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2013
Műszaki emberként csak egy "ártatlan " kérdés: Ha netán, véletlenül a nullád sérült... vagy el van fúrva, vagy laza a kötés, szerinted... hol fordul vissza a fázisáram???
Idézet: Ha elfúrod, vagy laza a kötés, akkor már rossz a kötés. Tehát ha jó a hálózatod, akkor a nulla nem ráz. „Ha egy lakáson belül jól a kötések, van földelés, akkor nem lehet gond.”
Egy hálózat soha nem jó vagy rossz. Csak rendelkezik valamilyen állapottal. Éppen megfelelő, vagy éppen nem megfelelő állapottal, ami folyton változhat. Sokan itt tévednek: Jó a hálózat - pedig ez egy adott időpillanatban lehet, hogy igaz, de a másikban már nem. Amúgy - sajnos - éppen az elmúlt egyik munkánál volt "szerencsém" megfogni a nem rázó nullát. Nos - rázott. Éppen dolgozott egy mosógép. Igaz azt a hálózatot nem én alakítottam ki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |