Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   389 / 983
(#) KTobi válasza proba hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Lehet, volt alkalmam látni mit csinál, a nulla kontakthibája a villanyóránál.
(#) sany válasza szamóca hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Azok a vezetékek, amelyek a gerendákon futnak a csillárhoz mennek?
(#) szamóca válasza sany hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Nem. Bojler, és konnektor.
(#) sany válasza szamóca hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Csak azért kérdezem, mert mi is régi építésű házban lakunk és a csillárokhoz menő vezetékek így vannak elhelyezve. Egy így korrekt megoldás?
(#) ha6qt hozzászólása Nov 26, 2014 /

Én múltkor egy kínai (mi más) elosztót üzemeltem be, ami egyik nagyáruházból származott. Az elosztó gyárilag hibás volt, az egyik földelő érintkező hozzáért belül a fázishoz, mikor valami be lett dugva.

Mikor beüzemeltem, az elosztószekrényben az egyik villamos körnek levágott az automatája. Abban a körben egy nyomtató volt bedugva.
A másik villamos körön volt a számítógép, ami ment tovább. Mindkét készülék földelt dugaljba csatlakozott, és egy fémpatentes USB kábellel voltak összekötve. A nyomtató USB panelje mégis totálisan elpusztult.

Itt mi lehetett a probléma? Elvileg egyen potenciálon voltak a konnektorok földelésein, és az USB kábel árnyékolásán keresztül is. Szóval attól, hogy egyik fázisa elment, még nem kellett volna meghalnia...
(#) gyuszo válasza ha6qt hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Idézet:
„az egyik villamos körnek levágott az automatája. Abban a körben egy nyomtató volt bedugva.
A másik villamos körön volt a számítógép, ami ment tovább”

Sok egyéb körülményt is kell hozzá tudni. Hány amperes és "B" vagy "C" karakterisztikájú kismegszakító van előtte. Vajon miért nem oldott ki a FI-relé, ami gyorsabb, mint a kismegszakító ? ( ha nem volt FI-relé , gondolom ezután lesz. )
A mérőhelynél is általában leold a kismegszakító zárlat esetén. Itt miért nem oldott ki ?
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2014
(#) szamóca válasza sany hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Nem.
(#) elektroncso válasza sany hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Szamóca képén lévő szerelést be kéne tenni iskolai tankönyvekbe mint intő példát, így soha semmilyen körülmények között még megszorultságból sem szerelünk! Lehet vezetékeket padlástérben vezetni, de a szélsőségesebb környezet miatt jobban oda kell figyelni a szerelési technikára. IP67-es védettség a pára és magas porkoncentráció miatt. Padlástérben oda kell figyelni hogy nyáron magas a hőmérséklet, télen pedig alacsony itt főleg a szigetelések elöregedésére kell figyelni! Az esetleges rágcsálók miatt acél védőcsőben kell vezetni a kábeleket. Illetve a padlástérben ami még nagy odafigyelést igényel a fokozott tűzveszély (lásd fa gerendák, pókháló). Gondolj bele nyáron amikor árnyékon is 40 fok van akkor egy padlástérben 50-60 fok is lehet. Illetve ott van a beázásveszély. Kicsit rosszul passzolnak a cserepek és télen a szél be tudja keverni a havat. A padlástérben való szerelés fokozott figyelmet igényel!
(#) szamóca válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Saját pénzemen nem fogok egy komplett lakást újrahúzni csak azért, mert szóltak hogy nézzem meg.
(#) Gafly válasza ha6qt hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Idézet:
„Az elosztó gyárilag hibás volt, az egyik földelő érintkező hozzáért belül a fázishoz, mikor valami be lett dugva.”

Én a múltkor olyan elosztóval találkoztam, ahol a világitós kapcsoló nem "hosszában", hanem "keresztben" volt beszerelve (áramkörileg)
(#) sany válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Az a szomorú , hogy villanyszerelő csinálta.
(#) Gombszem válasza proba hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Idézet:
„Lehet három fázis is. A nulla elszakítása is tud bonyodalmakat okozni.”

Egy konnektorban három fázis? Csak azért gondolom, hogy egyfázisú a konnektor, mert tv, számítógép volt beledugva.
Mellesleg abban igazad van, ha elszabadul a nulla, lehet 400V is 230V helyett. Ez meg mindent hazavág.

De a kérdező eltűnt, lehet hogy azóta is siratja a cuccát. A kérdése sem volt egészen egyértelmű.
(#) proba válasza Gombszem hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Egyértelmű volt, csak nem a témába vágott. Igazából azt kérdezte mit cseréljen a TV Számítógép... sorozatban. A többi hozzászólás csak a legközelebbi ilyen eset megelőzését célozta.
(#) Gombszem válasza ha6qt hozzászólására (») Nov 27, 2014 /

Idézet:
„Itt mi lehetett a probléma? Elvileg egyen potenciálon voltak a konnektorok földelésein, és az USB kábel árnyékolásán keresztül is. Szóval attól, hogy egyik fázisa elment, még nem kellett volna meghalnia...”

Azért ment tönkre az USB csatoló, mert az 5V-nál többet nem igen bír el.
A rövidzár pillanatában akkora áram folyt, ami a vékony kábeleken (elosztó és az USB vezeték ellenállása) rövid időre ennél jóval nagyobb feszültséget hozott létre. Ez lehetett több 10V-os impulzus is. Ez pedig simán tönkre vágta az USB csatoló áramkört.
(#) enree hozzászólása Dec 1, 2014 /

Sziasztok!
SOS segítségre lenne szükségem. Olyan előfordulhat, hogy egy Fi relé (ami évek óta normálisan üzemel) gondol egyet és tönkremegy, azzal hibajelenséggel, hogy random lekapcsolgat?
(#) elektroncso válasza enree hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Szerintem nem jellemző. Inkább hibát jelez. Meg kell figyelni a tényezőket, mit tudom én, esik-e az eső, milyen berendezések mentek éppen a lekapcsoláskor. Főleg vizes berendezésekre tippelnék. Olyat ami időnként önmagától kapcsol be, pl. szennypumpa, vízpumpa, vízmelegítő esetleg kazán. Simán el tudom képzelni például, hogy a szennypumpa tömítője tönkrement, beázik a motor és amikor elindul akkor leveri az ÉV-relét. Nem mindig, csak amikor a szivárgás meghaladja a kapcsolási küszöböt. Én valami ilyesmire tippelnék így láttatlanban. Persze lehet hibás az ÉV-relé, ki kell cserélni, ha utána is lekapcsolgat nem az a hibás.
(#) Bakman válasza enree hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Le tudod fényképezni? Van egy típus, viszonlag régi, amire illik a hibajelenség. Nem tudom a típusát, de ránézésre meg tudom mondani, hogy az-e vagy nem.
(#) gyuszo válasza enree hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

A hibát megtalálni egyszerű : A FI-relére kötött pl 12 db kismegszakítókat egyesével kapcsold fel. Amelyiknél leold a FI-relé, az azon áramkörön levő készülék a hibás, az okozza a kioldást.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Hidd el, van olyan régebbi típusú Fi-relé, ami öregségére megbolondul, időnként lekapcsol, az idő előrehaladtával egyre sűrűbben. Már rég volt hozzá szerencsém, de ha jól emlékszem, van benne valamilyen mágnes ami lassan elgyengül és emiatt old le minden indok nélkül. Fehér, élesen szögletes és különös ismertető jele a plombálható csavarfedél. Végre találtam képet róla, hogyan néz ki. Figyelem! A képen szereplő csavarfedél nem eredeti!

Ha olyan, mint amilyen a mellékletben is látható, lehet cserélni nyugodtan.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 1, 2014 /

Igen ez egy 1985-ben készült DDR modell.
(#) enree válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Sziasztok!
Mindhármotoknak köszönöm a válaszokat. A hiba sajnos nem lett meg, de az eső elvonultával megszűnt... valahol valami beázott. Most alaposan áttörölgettem a kertben a kinti konnektorokat (természetesen mindegyik kültéri, "vízálló") és lekötöttem őket fóliával. Az bosszant csak, hogy nem tudom pontosan, mi is volt ez. Négy éve minden így van, soha semmi gond nem volt. Volt már itt olyan égszakadás, meg akkora hó, hogy térdig ért a latyak, akkor semmi nem történt. Nem értem.
(#) gyuszo válasza enree hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Egy a biztos, ne attól tarts, hogy leold a FI-relé ( lehet csak a dolgát végzi), hanem az a baj, ha nem old le, amikor kellene. Beltérre lakásba 30 mA-es Fi-relé szükséges. Összegző, kültéri FI-relének 100 mA-es érzékenységű. Mindkettőnél a 40A-es típust érdemes választani. Hiszen ez is lehet baj, az egyik érintkező picit meg van égve, ( a kontakthiba ) és ettől is leoldhat
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Szerintem FI esetén mindkét eset igen kellemetlen.Főleg ha beleszámítjuk, a legtöbb lakásban csak egy van.Ha leold utána lehet mindent újra programozni.
Ha a kültéri konnektorok gyanusak, annyit megérne, mindnek levenni a fedelét és alaposan szemrevértelezni.
(#) Gombszem válasza enree hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Idézet:
„... valahol valami beázott”

Esetleg egy pók.

A nyáron jártam úgy (bár nem Fi relével, de hasonló az eset), hogy a kerti. nyomógombokra meggyulladó időzített világítás folyamatosan égett. Átnéztem, a nyomógombokat, egyik sem volt beszorulva. Ha kivettem a nyomógombok felől jövő vezetéket az automatából, megszűnt a hiba. Úgy hagytam, hogy majd másnap elmolyolok a vezetékekkel/gombokkal. De másnapra jó lett. Hónapok múlva, nem rég derült ki, hogy az egyik gomb nem kapcsol. Kivettem, szétszedtem, és kiderült, hogy egy pók bevonszolt valahogy egy legyet a kontaktusok közé. Persze azonnal kimúltak, de átvezettek egy napig. Aztán megszáradtak, és nem volt átvezetés, de kontaktus sem.

A fázis és a védőföld közé költözött hasonló vendég neked is okozhatta a Fi relé leoldását.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Idézet:
„az egyik érintkező picit meg van égve, ( a kontakthiba ) és ettől is leoldhat”
Hogyan? Maximum a Fi-relé bekötőcsavarja és a környéke ég szét.
(#) Juditka hozzászólása Dec 3, 2014 /

Sziasztok! Keresem, de nem találom!
Mikortól kell a gépeket, polcokat, akármiket az EPH-ba bekötni? 1998-ban átadott épületben már kellett? Melyik szabvány írja elő?
Köszönöm!
J.
(#) gyuszo válasza Juditka hozzászólására (») Dec 3, 2014 / 1

Ez az EPH-ról szóló fim 1985. -ben készült. Bővebben: Link
A leírás és a szabvány száma itt található Bővebben: Link
(#) gyuszo válasza Juditka hozzászólására (») Dec 3, 2014 / 1

ME-04.115-82 Hatályba lépés napja : 1982. május. 01.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
(#) ötfelezős válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Azonnal áruld el, hol látod erről, hogy pont 85-ben gyártották.
(#) szamóca válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Fancy - Bolero-ja, 1985-ben debütált.
Következő: »»   389 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem