Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   388 / 983
(#) Sygnus válasza Gabó hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Köszönöm ! Holnap kipróbálom!
(#) Sygnus válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Köszönöm .
Lehet megelégszem a 2 vezeték bekötésével, aztán csak addig megy a venti amíg a lámpa ég.

A T -re meg az N -re akkor rákötöm a lámpából jövő kábeleket aztán meglátjuk.
(#) proba válasza Sygnus hozzászólására (») Nov 21, 2014 / 1

Kösd a motort, közvetlenül a lámpa két szálára. Esetleg amit még kipróbálhatsz a T-t meg az L-t kösd össze, ez a kapcsolt lámpaszál, az N pedig a lámpa másik szála. Ha nem kötöd be a venti L és N szálát tuti nem működik elektronikán keresztül.
(#) lukacsp válasza Sygnus hozzászólására (») Nov 21, 2014 /

Javaslom inkább kösd be háromvezetékesen, ahogy a kollégák javasolták, egyszer kell profin megcsinálni, és akkor nem lesz büdös!
(#) Sygnus hozzászólása Nov 22, 2014 /

Köszönöm a segítséget mindenkinek, sikerült bekötni 2 vezetékkel, ahogy proba írta a T és L összekötésével. Nem is baj h nem megy vill kapcsolás után mert elég hangos a ventilátor.

A másik ahol elakadtam, hogy van egy ami + páraérzékelős ezt meg a fürdőbe akarnám bekötni.
Ott a legközelebbi konnektorba kötném, amibe ugyancsak 2 szál van. Ugyanúgy rákötöttem mint az előzőt egy szál az N -re másik meg a T + L -re .
De ez így nem jó , mert először nagyon lassan pörgött csak a venti utána meg szakaszosan , aztán inkább gyorsan ki is kötötte.

Itt akkor mi lenne a megoldás ?
(#) Polly válasza Zsolt50 hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Köszi a gyors választ !
(#) Gafly válasza Sygnus hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Idézet:
„ezt meg a fürdőbe akarnám bekötni.
Ott a legközelebbi konnektorba kötném, amibe ugyancsak 2 szál van.”

Ez baj. Most tényleg mindent össze kell még jobban gányolni? Ahogy írták már előttem, egyszer kell megcsinálni rendesen. De itt még az alapok sem jók, ezek szerint...
(#) Sygnus válasza Gafly hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Az alapoknál arra gondolsz, hogy hiányzik a földelés ? Az tény hogy ez így nem a legjobb.
Tudom az lenne a legtisztább , ha az egész újra lenne húzva..de erre nincs lehetőségem sajna.

De a ventilátor bekötéséhez nem kell a földelés, így az nem segítene rajtam.
(#) szamóca hozzászólása Nov 22, 2014 / 3

2014 november. A Voyager-1 két éve elhagyta a Naprendszert. Eközben Magyarországon egy padláson...
(#) pucuka válasza szamóca hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Jó kis fusi, nem napozott túl sokat az elkövetője?
(#) proba válasza Sygnus hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

L meg az N értelemszerű bekötése után mit csinál ? T-t hagyd üresen
(#) Sygnus válasza proba hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Búg és nagyon lassan forog.
(#) proba válasza Sygnus hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Vissza a feladónak.

Tehát hibás lenne ?

A ventilátor lehet * vagy a pára érzékelős része ?
Próbaképpen ha a ventit kikötöm az elektronikából és direktbe kötöm a hálózatra, akkor megtudom hogy a ventilátor jó e ugye ?
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
(#) proba válasza Sygnus hozzászólására (») Nov 22, 2014 / 1

Szerintem ettől kezdve már teljesen mindegy. Ha van cseredarabod cserélgethetsz. Szerintem motorcserés, de mint tudjuk messziről jött ember azt mond amit akar.

Értem, hát nem vagyok boldog :S
Azért holnap megpróbálom direktbe meghajtani, hogy biztosra menjek , aztán meglátjuk mit szól hozzá az eladó, elvileg van 1 év garancia rá.

Nagyon köszönöm a segítségedet !
(#) Sygnus válasza proba hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Rákötöttem direktbe a ventilátort és teljesen jól működik.... akkor a panelnál lehet valami hiba ? Próbáltam rajta az időzítőt is meg a pára érzékelőt is állítgatni, de sehogy sem kapcsol be csak lassan forog és búg.
(#) kendre256 válasza Sygnus hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Nekem is van egy Vent páraérzékelős ventillátorom, csak szenvedtem vele, a páraérzékelő kifejezetten kezdetleges. Utána egy időkapcsolóra kötöttem, kihagytam belőle a páraérzékelőt (egy pincét szárított volna, ha sok a pára).
(#) Sygnus válasza kendre256 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Hm, akkor ezek szerint nem egyedi az eset, de akkor meg nem kéne ilyet árusítani, ha nem tudják normálisan megcsinálni....
(#) gyuszo válasza szamóca hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Megkérdezhetem ezt melyik városban követték el ?
(#) szamóca válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Monoron.
(#) gyuszo válasza szamóca hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Sok régi típusú házban találkoztam ezzel én is, de soha nem értettem meg, hogy miért kellett a kötéseket felvinni a padlásra. Maga a szerelés is kényelmetlen, fel-le mászkálni a földszint és a padlás között. Ott, ahol én ilyet felújítottam, teljesen kihagytam a padlást. Aki járt már nyáron régi épület padlásán tudja milyen meleg van. Az sem jó a terhelt vezetéknek.
De a képre visszatérve borzalmas . Ha az illető már 3 eres kábelt használt, legalább a védőföldelést is beköthette volna.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) szamóca válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Ha az illető már 3 eres kábelt használt, legalább a védőföldelést is beköthette volna.
Azt nehéz lenne, merthogy az nincs. A gumantáblára szerelt egyetlen kismegszakító alatt ugyanis nincs semmilyen módon kettéválasztva a PEN vezető. Nincs földelőszonda se. A lakásban még a védőföld nélküli dugaljak, és a foszforeszkálós porcelánbetétes villanykapcsolók vannak. Pénz a felújításra, nincs.
(#) szamóca hozzászólása Nov 24, 2014 /

Szerintetek ha egy 25A B karakterisztikáju kismegszakítóval sorosan kapcsolódik egy 16A C-s, melyik old hamarabb?
(#) gyuszo válasza szamóca hozzászólására (») Nov 24, 2014 / 1

Zárlat esetén a 25A B karakterisztikájú, de ha csak 20A a terhelés, akkor a 16A C-s.
(#) crapgame hozzászólása Nov 26, 2014 /

Jó napot!

Segítségre lenne szükségem. Pár nappal ezelőtt fúrtam-faragtam otthon, mikor is a fúrót kihúzván a konnektorból a számítógép, a monitor és az LCD TV (ez mind össze volt kötve) elszikrázott. Mondhatom, igen nagy a kár. A kérdés, hogy mi okozhat ilyet? A gép bekapcsol, de se kép se hang. A monitor és a TV detto. Én a videokártyára gyanakszom, de számítástechnikai antitalentum vagyok, szóval jól jönne némi tanács, hogy mit-hol kezdjek mérni, cserélni, mert nem szeretném, hogy ha veszek egy új alkatrészt akkor az megint csillagszóróvá változzon.
A fent említett hármas egy közös, egyszerű hármas konnektorba volt bedugva, a fúró máshova.
(#) KTobi válasza crapgame hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Nem fúrtál szét valami kábelt?
(#) Gombszem válasza KTobi hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Idézet:
„mit-hol kezdjek mérni, cserélni”

1. Az oda tartozó fali kismegszakítót kapcsold le.
2. A elszúrt furat körül annyira bontsd ki a falat, hogy látsszon, mit fúrtál el.
3. Ennek fényében (akár tovább bontva) a sérült kábelt meg kell javítani/toldani
4. Ha LAN kábel is volt érintve, és az 230V-ot kapott, akkor nagy a gondod, mert a hálózati elemek elhaláloztak.
5. Mindenképpen tartsd be az életvédelmi, szerelési, és szigetelési előírásokat.
6. Ha ez meghaladja az erőidet, szakembert kell hívni, de addig semmiképpen se erőltesd a működtetést.
7. Egy kábel/fémkereső, ami kimutatja a falban a kerülendő helyeket, néhány ezer Ft. Ez a javítás, ezt sokszorosan meghaladhatja.
(#) KTobi válasza Gombszem hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Moderátor áthelyezte, de még nem tudjuk, egyáltalán a falat fúrta-e vagy csak NYÁKot.
(#) proba válasza KTobi hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Lehet három fázis is. A nulla elszakítása is tud bonyodalmakat okozni.
Következő: »»   388 / 983
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem