Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   213 / 840
(#) labu01wx hozzászólása Ápr 25, 2010 /

1. (PORTB|=1<<PB4)

azt jelzi, hogy legelább egyszer lefutott a megszakítás.
Az MR, SH, OUT lábakra 2db 74HC595 van sorba kötve, amelyek kivezetésein 16 led csücsül. Itt jelezné ki binárisan a másodperceket(más kijelzőm még nincs itthon).
A ledout() és a bar() függvény tökéletesen működik, már sok helyen használtam.
(#) gabi20 hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani hogy mire való a következő programrész:
Idézet:

.def temp =r16
ldi temp,low(RAMEND)
out SPL,temp
ldi temp,high(RAMEND)
out SPH,temp ;init Stack Pointer”

Mit jelent az hogy init Stack pointer?
(#) szoto válasza labu01wx hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Milyen procival próbálkozol?
(#) Csaplar hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Sziasztok!

Régebben Pic-eztem kicsit de most meg akarok ismerkedni az AVR-rel is.
Találtam egy nagyon frankó Touch Screen-es fejlesztőpanelt egész olcsón és most azon gondolkozom, hogy rendeljek-e belőle vagy sem.
Demó

Mi a véleményetek róla? 89Euro az ára, ami nekem elég barátinak tűnik, de lehet, hogy tévedek...

Kezdetnek néhány szenzort akarok majd rákötni és azzal játszadozni.

Azért tetszett meg, mert ha bedobozolom, tulajdonképpen már egy ipari kivitelű komplett készülékem van....

Jó lenne ha tudnátok írni néhány véleményt, esetleg, hogy nálunk kapható-e hasonló tudású és árfekvésű panel?!
A Hestore-nál kapható HE-s avr programozóval fel tudom egyáltalán programozni?

Köszi
Zoli
(#) labu01wx válasza szoto hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

ATMega644P + 20MHz kvarc
(#) Barbár hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Sziasztok!

Lenne egy apróbb kérdésem, talán nem is tartozik szervesen ide, de mivel AVR-es kapcsolás reménykedem, hogy itt segítséget kapok...

A következő lenne a kérdésem:

A Nyolc láb cikksorozat 4. részében bemutatott NiMh töltőt építettem meg. 1 cellát szeretnék tölteni vele, viszont az a probléma, hogy nincsen stabil 12V-os tápom.

Ami van az kb 12,4V és 10,6V között ugrál, ezért arra gondoltam, hogyha a kapcsolás megfelelően működne mondjuk stabil 9V-ról is akkor egy 7809CV -vel előállított 9V-os feszültésgről hajtanám meg, viszont nemtudom, hogy ez így befojásolná-e a működését a dolognak...

Illetve, hogy a 7809CV (papíron 1,5A -t tud max) elbírna egy ilyen töltőt?

Előre is köszi a segítséget!

Üdv!
(#) varttina válasza Barbár hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Szerintem ide nem is kell stabil 12 V, hiszen a tápfeszültség mind az AVR, mind az áramkör többi része felé egy-egy stabilizátoron (7805 és LM317) keresztül jut.
(#) gabi20 hozzászólása Ápr 25, 2010 /

Üdv!
Valaki tudna nekem adni AVR studiohoz egy rutint ami mondjuk 1sek várakozási ciklust hajt végre? Előre is kösz
(#) ATtiny válasza labu01wx hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Még a tegnapi kódodhoz annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy a main fügvényed véget ér egy return 0 -ával. Márpedig ha vége a main -nek akkor a megszakítás is leáll. Ne legyen vége a main -nek sosem. Javaslok egy végtelen ciklust a végére.
(#) labu01wx válasza ATtiny hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Erre már én is gondoltam, de nem segített.
(#) labu01wx válasza ATtiny hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Arra gondoltam, hogy ha a timer 19K-nál lenullázódik, akkor sosem lesz túlcsordulás interrupt.
Nem tudom, hogy van-e túlcsordulás CTC-nél.
...
Végre megoldottam: input capture interruptot kell használni és működik

ora.c

(#) (Felhasználó 4577) válasza gabi20 hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Persze...
  1. _delay_ms(1000);
(#) labu01wx válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

A _delay_ms()-sel maximum 65 ms-ot lehet késleltetni, helyette Topi megoldása:
  1. #include <util/delay.h>
  2. void m_delay_10ms(unsigned char val) {
  3.            unsigned char i;
  4.            for(i=0;i<val;i++) {
  5.                _delay_ms(10);
  6.            }
  7. }
(#) gabi20 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Ezt AVR studioban nem tudom használni, de közben megoldottam. Kösz mindenkinek
(#) (Felhasználó 4577) válasza labu01wx hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Érdekes, nekem megy az 1 másodperc.
(#) labu01wx válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Akkor elnézést kérek, én még nem próbáltam, csak olvastam.
Azt meg tudnátok mondani, hogy a _delay-eket megszakíthatja egy timer interrupt?
(#) (Felhasználó 4577) válasza labu01wx hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Egyébként én sem értem, hogy miért megy, az a lényeg, hogy megy, 1 másodperc és kész.
(#) Topi válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Optimalizáció függő, hogy működik-e. Abban is van eltérés, hogy van-e float befordítva.

Ha mindig x*10ms-et hívunk meg a delay-ben, akkor tuti, minden optimalizációnál minden esetben jó lesz az időzítés.
(#) trudnai válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /

Doksi azt irja, hogy elersz egy bizonyos erteket, akkor afelett mar 10ms felbontasban fog csak mukodni -- viszont ilyen modon kitolodik a max idozites egeszen 6.5535 masodpercig.
(#) szliczki hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Sziasztok!
Segítségeteket kérném az alábbi kérdésekben:
1. AVR Studio esetében, ha egy #include utasítással beemelt fileban lévő változót a mainban akarom használni, hogy tudok rá hivatkozni?
2. a struct utasítást támogatja-e a fordító?
3. osztályok alakalmazhatók-e? (class)

Előre is köszönöm.
(#) adamtui_93 hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Hali
Az lenne a kérdésem hogy találtam ezt az USB to RS232 / Io "programot" és hogy valaki kipróbálta már működik-e egyáltalán? (én nekem sajnos csak mega32 van és annyira nem értek hozzá hogy ezt a programot átírogassam. Csak ha működik beégetem és boldog vagyok. )
(#) (Felhasználó 4577) válasza adamtui_93 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Működik!
Miért nem próbálod ki az FT232-t?
(#) adamtui_93 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Az volt az előző tervem de volt itthon egy ugyan olyan tokozású ic-m és sajna nincs olyan cumóm amivel be birnám forrasztani és a mostani nyákgyártásommal sem mennének az ilyen pici vonalak.
(#) pittyu2 hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Hali. Szeretném megkérdezni a hozzáértőktől, hogy ATMEGA48 helyett használhatok e ATMEGA 8 ast. Az előbbit nehezebben tudnám beszerezni ,utóbbi meg van itthon pár DB.
(#) Menyét válasza pittyu2 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Helló!
Ezt így nehéz megválaszolni, mert attól függ hogy mire akarod használni pontosan. Vannak lényegi külömbségek a kettő között. De akár még működhet is.

Egy rajz vagy több infó kéne.
(#) (Felhasználó 4577) válasza pittyu2 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Át kell nézni a forráskódot, esetleg átírni a regisztereket, a kapcsolási rajzot pedig újra kell rajzolni, ha a regisztereket át kell írni.
(#) pittyu2 válasza Menyét hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Nem vagyok gyakorlott a LINK küldésben , remélem jó lett.Bővebben: LinkBővebben: Link
(#) pittyu2 hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Szóval a második link amiben benne van a rajz PNG. Ez egy quadro kopter vezérlő lenne,egy repülő szerkezet négy motorral, . A panelt már kimarattam és sok minden be van ültetve.Az atm.48 még nem mindenütt kapható.
(#) Menyét válasza pittyu2 hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Nem használható a mega8-as.Négy külső megszakítás van használatban(minimum, csak gyorsan átfutottam a programot) a programban. A mega8-nak csak két külső megszakítása van, ezért nem jó.
48-as 88-as 168-as 328-as használható. Ezeknek az összes i/o lába lehet megszakítás.
(#) pittyu2 válasza Menyét hozzászólására (») Ápr 26, 2010 /

Magyarul ha kapok 88--- 168 ast azt gond nélkül betehetem ?? Elég a proci nevét átírni a Póni programozóban. ? Megnézem a lábszámokat és a tokozást, indítom a beszerzést. A hamufelhő miatt úgyis késnek a megrendelt motorok és ESC k.
Köszönöm a segítséget --Ha megakadok lehet hogy még zavarlak.
Következő: »»   213 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem