Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Beszólóka szélessávú FM rádió adó
Lapozás: OK   1 / 4
(#) EcoPityu hozzászólása Aug 8, 2009 / 1
 
Sziasztok!

Annó, amikor még minden FM adó kapcsolást megépítettem, ami az RT évkönyvben megjelent, az egyik kapcsolás kész nyáklapját karanténba helyeztem, majd gyorsan szét is bontottam... Csupán azért, mert kihangolatlanul, Pi tagok nélkül a teljes FM sávban sugárzott, és az egészet modulálta is. Azaz, ha adtam vele, az egész lépcsőházban akárhova tekerhettem az FM rádióvevőt, csak az én adásom hallatszott. Tehát szélessávú rádióadót építettem, még én sem tudom hogyan... Annyira emlékszem, hogy kvarcoszcillátoros frekvenciatöbbszörözős kapcsolás volt, és a felharmónikusokkal kellett volna játszani az erősítő láncban, de műszerezettség hiányában ez nekem nem ment, és minden felharmónikust végigerősítettem. Így született meg a csoda!

Nos a mai világban, munkám folyamán egész nap úton vagyok, havi 6000km-t vezetek le, és nagyon sok veszélyes helyzettel és /le merem írni!/ hülye sofőrrel találkozok!
Itt jön az agymenésem, ki ne akart volna már beszólni, egy két "nagyonjó" sofőrnek, hogy indexelni, meg én fogok, avagy kintmaradt a jelző...stb. Hát még a csúnyább beszólások, amiket nagyon meg is érdemelnének. Nos erre pont jó lenne ez az eszköz, néhány miliwattnyi teljesítménnyel /még felesleges rádiózavarás sem lenne, 50-el, 90-el a pusztában/, ha éppen rádiót hallgat, tuti meghallaná a "jókívánságaimat!
Lehet, hogy sokan erkölcstelennek tartják az ötletet, és jönnek az adóengedéllyel, meg azzal, ha a rádióból megszólal egy "ISTENI" hang, hogy vedd vissza a jobb indexet, nem-e ijedne meg a sofőr? Hát nem tudom, ha érdektelen lesz, akkor meg is szüntethető a topic, de ha beindítja az RF guruk agyát, akkor annak hasznát venném.
(Ha az INFO jelet, avagy "PTY" jelet is lesugározná az eszköz, akkor még CD-ről is átkapcsol a készülék rádióra)
Ennek az /úgy néz ki, hogy általam feltalált/ eszköznek a reprodukálásában kérném a segítségeteket!

U.I: Régebben volt egy riportfilm, hogy az autós fejegység, ha szól, akkor már a sofőr nem hallja a mentőt sem, akár ha beválik, közkinccsé téve a mentők hangját FM-en sugározva az is meghallaná a közeledő kocsit, akinek szól a zenéje!
(#) magyarka válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Moderátorok nehogy kitöröljétek! Egy ilyen nekem is kell! Szerintem vannak itt olyan okos emberek akik tudják hogy kell megépíteni.
(#) bbatka válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Hogy neked mik jutnak eszedbe.
Ezzel kapcsolatban szerintem az a probléma hogy az új készülékek digitális hangolásúak. Szóval a kitüntetett frekvenciákon kellene adni az adónak. Emlékszem tavaly vettem egy MP3 lejátszót (a rádióadós változatot). Félórát szórakoztam vele, aztán rájöttem hogy automata kereséssel nem fogom megtalálni a jelet, aztán kézi kereséssel sikerült megtalálni nagy nehezen.
(#) Marty McFly válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Ez nagyon teccik! Ha lesz egy működő verzió én is megépítem!
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Hát ha van olyan hogy URH tartományba eső "fehérzaj", akkor azt kellene használni vivőnek.
(#) Gettobike válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Hello!
Alapvetően kétféleképpen lehet megközelíteni a problémát. Az alap megoldás, hogy kell egy nagyfrekvenciás fm modulált jel, ami a ccir fm sávban bárhol fogható. Ha korrekten akarod megépíteni, akkor egy VCO szükséges hozzá, és egy nagyon gyors pll, ami pillanatok alatt áthúzza az oszcillátort a teljes sávon. Ez az úgynevezett sweep generátor. Azonban szinte biztos, hogy ezzel a megoldással szaggatna a hang a vevőben, ugyanis nemlétezik olyan gyors szintézer ic, amivel ez kiküszöbölhető lenne. A másik megoldás egy olyan oszcillátor lenne ami alapvetően gerjedne, tehát az biztosan szólna az egész ccir fm sávban. A harmadik megoldás a következő. Ma már szinte az összes rádiótuner veszi az adó által sugárzott RDS jelet. Itt jön a trükk. Ha az adó oldalon a PT (Program Type) Alarm!-ra van állítva, akkor mindegy hogy a vevő milyen frekvencián van, automatikusan oda ugrik, ahol az Alarm! PT sugározva van. Ez az Alarm PT veszélyhelyzetekre van kitalálva, a rádióadók csak katasztrófa helyzetben használhatják! Írd le melyik megoldás érdekel, és töltök fel konkrét kapcsolást róla
(#) gg630504 válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Ha jól tudom, a CCIR sávban 100 kHz-es osztással vannak az adók. Tehát kell egy 100 kHz-es XTL oszcillátor. Ennek a jelét jól el kell torzítani, hogy sok felharmonikusa legyen. Például nagyon kis kitöltési tényezőjű négyszögjelet kell csinálni belőle. Utána kell egy sávszűrő 70 .. 120 MHz-re. Már csak erősíteni kell. Az alaposzcillátort FM-ben vagy PM-ben modulálni kell, 1/1000-ed lökettel, mert a löket is sokszorozódik.
(#) EcoPityu válasza Gettobike hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„A másik megoldás egy olyan oszcillátor lenne ami alapvetően gerjedne, tehát az biztosan szólna az egész ccir fm sávban.”


Én a 2-es ajtót választanám.../nyílj ki!/

Mivel az enyém is ezt csinálhatta, 3 tranzisztorral, meg egy kvarcoszcillátorral többet nem nézek ki belőle, ráadásul nem volt árnyékolva sem, se két oldalas nyák telifóliával, összezsúfolva!
(#) EcoPityu válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Ez sem rossz, ez sem rossz!

Jöjjenek csak az ötletek, nem is gondoltam, hogy ilyen érdekes dolgot találtam ki /fel/!

100khz-es generátort meg lehet egy TTL, avagy CMOS kapukból álló IC-ből is alkotni. modulálni varicappal a legegyszerűbb...
(#) gg630504 válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Addig jó, de a torzítónak pár száz MHz-en ( 1 GHz-en ) is kell működnie.
(#) mineral hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
RDS építéshez itt egy kis segítség.

RDS
(#) Gettobike válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 8, 2009 / 4
 
Mellékeltem az említett rajzot. Én ezt évekkel ezelőtt kiváncsiságból építettem meg, és iszonyatos módon gerjedt. Az egész sávba szólt, de itt most pont ez lenne a lényeg . Érdemes az RF kivitelézési szabályokat felrúgni, és minnél kokányabban összerakni a jobb hatás érdekében. Tehát légszerelés, hosszú alaktrészlábak és lehagyni mindenféle hidegítést. A teljesítménye nem nagy, azonban ezen lehet segíteni egy AB osztályu BFRxxx tranyós kis erősítővel.

osc.gif
    
(#) magyarka válasza Gettobike hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
ez mire jó? látom van egy antenna de mit fog ez adni?egy meglévő fmmjelet szór szét minden sávra , vagyegy 3,5"os bemenettel is mukodik?
(#) korgs2 válasza magyarka hozzászólására (») Aug 9, 2009 / 3
 
Ott van benne egy electrec miki amam tudsz beszélni,de ha kell akkor kilehet kötni és a helyére egy 3,5"jacket is rakhatsz.
(#) damatic válasza bbatka hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Hali, szerintem nem gond a PPL vevő, mert ha minden frekin szór, úgyis betalál neki.

Amúgy nem új a dolog, Szegeden vagy 18 éve beszólt nekem egy taxis: "kösz haver, hogy nem engedtél be!" Pilláztam ám!
(#) gg630504 válasza damatic hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Akkor még elég volt a Petőfi helyi frekijét ( 1 db ) megcélozni.
(#) Doncso válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Jó a téma, engem is érdekel.
(#) EcoPityu válasza damatic hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Akkor spanyol viasz! De nem baj, jó lesz az!
(#) EcoPityu válasza Gettobike hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Dúrok egy 7413-at, és lehet, hogy összerakom próbából!
Ha bejön, tuti kapsz pöttyöcskét!
(ennél egyszerűbbet még én sem láttam)
(#) EcoPityu válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Idézet:
„Akkor még elég volt a Petőfi helyi frekijét ( 1 db ) megcélozni.”


Vagy AM-en a Kossuth-ot! Végülis országosan ez a 2 rádió volt a jellemző...
(#) magyarka válasza korgs2 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
kösz! nyáktervet tud valaki küldeni? ha egyszerűen vezetékkel (tudom hülyén hangzik) kötöm össze és nem használok nyákot úgy működik(nem hangolódik el?) a teljesítményét lehet a feszültség vagy az antenna hosszának növelésével növelni? A 74LS13 IC-t bármilyen elektronikai boltban meg lehet venni? (megint hülye kérdés) A GND be a - pólus megy? a 3,5"jacket hogy kötöm bele?
(#) EcoPityu válasza Gettobike hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Szia!
Tegnap összehajítottam egy régi "őskövület" 7413-al, azzal nem ment, de ma veszek LS típust, hátha az már lesz elég gyors, hogy begerjedjen... Az sem biztos, hogy jó volt az IC, merthát bontott, és nem mai darab (k.b.15éves)!

Figyu már: Az electret mikit, nem kéne előfeszíteni, vagy elég neki a kapuáram? No meg, ha a negyedik kapubemenetet modulálom, abból , hogy lesz FM?
Ugye te ezt ki is próbáltad! Mert ha kicsit torzított hangon is szól, az nem érdekel, de érthetőnek kéne lennie!
(#) EcoPityu válasza magyarka hozzászólására (») Aug 10, 2009 / 1
 
Idézet:
„kösz! nyáktervet tud valaki küldeni?”


Nekem egy 1cmX2,5cm-es próbanyákon 15 perc alatt kész volt, bevezetékelve alkatrészdúrással együtt!

Idézet:
„ha egyszerűen vezetékkel (tudom hülyén hangzik) kötöm össze és nem használok nyákot úgy működik(nem hangolódik el?)”


Nem hangolódik-e el? Honnan? Ennek pont az a lényege, hogy mindenhol ott legyen!

Idézet:

a teljesítményét lehet a feszültség vagy az antenna hosszának növelésével növelni?”


A feszültséggel 74-es sorozatú, azaz TTL (Tranzisztor Tranzisztor Logic) IC-nél, keményen 5,5V-ig mehetsz fel károsodás nélkül, de a kerek 5V ajánlott!

Az antenna hosszával hatósugarat (nem teljesítményt)
növelhetsz valameddig, de egy "C" oszt. egytranyás RF "végfokkal" (akár egy BC182-vel is p.l. lehallgatónál) akár 200-300m-re is felnövelheted!

A GND-re (GrouND) azaz test, föld... esetünkben elemes táplálásnál a telep negatív pólusa megy, autós stabilizált tápforrásról az autó közöse (test), és a Poz. 4,5-5V a másikra!

Ha jack csatit raksz bele a "mono" jack nagyobbik pólusa /a töve/ az megy a GND-re, a vége a mic másik pólusa... De ha működik is, csak elektret mikit használhatsz, dinamikus mikrofon nem szolgáltat akkora jelet sem, hogy a kaput kinyissa!
(#) Gettobike válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Hello! Persze hogy összeraktam, és működött! Ami az én hibám, és nem írtam le az annyi, hogy nem elektret hanem kristálymikrofon kell hozzá. Elvileg átalakítható elektret mikrofonra is (természetesen előfeszítéssel), ezt a héten kifogom próbálni és közlöm az eredményeket!
(#) EcoPityu válasza Gettobike hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Szia!
A piezo hangszóró nem kristálymikrofon elvű eszköz?

Amúgy megvettem az LS sorozatú 7413-at, talán holnap összedobom, és ki lesz újra próbálva.
(#) pista40 hozzászólása Aug 11, 2009 /
 
Hali mindenkinek.
Én is csináltam már néhány fm adót de ilyenről még nem is hallottam hogy minden frekin egyszerre adja a jele. Én is megakarom építeni, de ahogy rákerestem a 74ls13-as icre 4 változatra is ráakadtam. Megtudjátok mondani melyiket kell használni?
74 LS 132
4x Schmitt trigger NAND

74 LS 138
3 bit dekóder

74 LS 139
Dekóder

(#) Novak válasza pista40 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
A tárgyalt adóhoz 7413-as IC szükséges, bármiféle ötödik számjegy nélkül. Amiket írtál, egészen más IC-k, logikusan ezért is más a típusuk, számuk...
(#) pista40 válasza Novak hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Én beítram a hestore keresőjébe hogy 74ls13 és ezeket dobta ki
(#) pista40 válasza Novak hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Meg még a google se rak ki olyan ic-t hogy 74ls13, mindegyikbe 5 szám van
(#) titi válasza pista40 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Bővebben: Link
Viszont a HEStorban valóban nincs.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem