Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   183 / 376
(#) abalazs válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 15, 2014 / 2

Fél lépésnél könnyebb a mágneses teret követnie a motornak. Nem? Én így gondolnám.
(#) Sir-Nyeteg válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Ez igaz, de gondolom hogy a hellyel ugyanúgy spórolni akarunk, mint az alkatrészeken, vagy a munkaórák számán. Emiatt nem feltételeztem, hogy máshol van az asztal, mint a gépváz

A mikrolépést könnyebb lekövetnie a motornak, mint az egészlépést. Minden lépés egy egységugrás, csak kicsiben.
Gyorsulással is játszottál már?
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) abalazs válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Esztergatokmány: Ilyenre gondoltam.
(#) Pali79 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Érdekes, hogy csak 1/2 lépéssel működik jól vagy én nem számolok jól, de ha 1/4 vagy még kisebb értéket állítok be akkor már nem akar menni rendesen. Így számoltam: 1/1=200; 1/2=400; 1/8=1600; 1/16=3200; nekem így logikus, de lehet, hogy tévedek.

Próbáltam játszani, de 100-nál nagyobbra nem láttam értelmét állítani, csak nagyobbat ránt induláskor.
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Én is, ilyenre gondoltam. Épp a minap elmélkedtem rajta, hogy miként lehet léptetővel elérni, hogy egyfolytában forogjon. Több megoldás is született, de egyik sem az igazi. Ha valóban esztergálni kell akkor jobb egy sima motorral forgatni.
(#) abalazs válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Találtam egy videót is. Nem terveztem hogy folyamatosan forogjon, azt megteszi a főorsó.
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 15, 2014 /

Ezt már láttam én is, de nekem úgy tűnik, hogy elég időpocsékolós megoldás. Én úgy gondolom, hogy ha a darabot forgatom egy bizonyos állandó fordulattal és a főorsó egy picit lassabban mozog mint itt a videón, akkor sokkal kevesebb idő alatt, szebb felületet lehetne produkálni. Persze ez csak elmélet, meg logika, egyáltalán nem biztos, hogy igazam van.
A léptetős forgató akkor nagyon jó, ha mondjuk bordás tengelyt akarsz csinálni, sőt akkor nélkülözhetetlen. Bővebben: Link
Ez sokkal hatékonyabban dolgozik
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) Pali79 hozzászólása Jan 16, 2014 /

Ha a 4. tengelyt forgatásra használom akkor a mach3 motor tuningjában a step/mm-t step/fok-ként kell értelmezni? És a sebességet is fok/min-ként kell felfogni?
(#) Stewe válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Bonyolult a helyzet, mert a léptetés az állandó módosítás miatt fok/s (fok/min) -ban vehető figyelembe, de a kerületi elmozdulás az átmérőnek is függvénye.
Nem tudom a Mach3 ismeri-e a poláris transzformációt amikor is egy koordináta elmozdulását át tudja számolni egy merőleges tengely szögelfordulásává. Úgy akár Leninszobrot is lehet faragni....
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
(#) abalazs válasza Stewe hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Valamit csak tud, mert rengeteg videó van fent.
(#) Pali79 hozzászólása Jan 17, 2014 /

Urak! Használt már valaki ilyet? Tapasztalatokra lennék kíváncsi.
(#) abalazs válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Ha mach3-al akarnád használni, vigyázz vele. Én is majdnem megrendeltem, de alulra törpe betűkkel van írva, hogy nem működik mach3-al minden funkciója, vagy lehet hogy egyálltalán nem megy vele, nem tudom. Meg a léptetési frekvencia is maximum 25khz. Én azt keveslem.
(#) Pali79 válasza abalazs hozzászólására (») Jan 17, 2014 /

Köszi, kezdetnek ez is valami.
(#) Topi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Ugyan nem pont ilyet, de ugyan erre az USB CNC alapra épülőket használok. Én azt mondom, sokkal-sokkal jobb mint a mach3. Nem is kell mach3-al kompatibilisnek lennie, mert a planetcnc oldaláról ehhez a kártyához készült (még magyarul is beszélő) vezérlő szoftver tartozik.
Millió dolgot tud, én most már több épített gépben is ezt használom, lézerben is.

Licenszhez kötött a használata, de hát a kínaiak nem rettennek vissza a HW-hez szükséges kulcs CD-n való elküldésétől. Én még régebben Mach3-al működő gépeket is átalakítottam erre a kártyára.
CAD konverziókat számos félét a program maga elvégez, nem kell dxf->g-code vagy egyéb átalakítókat használni. Pl. teljesen szükségtelenné teszi a LazyCAM és társainak használatát. DXF-ben rendesen lehet réteg és marási sorrendet változtatni.

Aki ezt a kártyát a sokkal nehezebben használható és bugosabb Mach3-al használja, az magára is vessen. Nekem az vízhűtés áramlás információi kerülnek rá I2C-re, és a kártya ezt is nevetve lekezeli. Ugyan úgy, ahogy a 3 tengelyes cnc-nél az Omron frekiváltó 0-10V-os jelét.

Én ezt csak ajánlani tudom.

Szerk: A 25K-nál én jóval többet hoztam ki belőle, rendkívül üzembiztosan. Valószínűleg ez egy folyamatosan egyikről a másikra kopizott hiba, vagy valaki nagyon biztosra akart menni. Kétszeresét persze nem lehet kihozni belőle, de 35K-ig mindenképp szépen megy.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) Pali79 válasza Topi hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Tudsz mutatni esetleg olyat amit te használsz? Lehetőleg olyat amit könnyen be is lehet szerezni. Köszönöm előre is!
(#) abalazs válasza Topi hozzászólására (») Jan 18, 2014 / 1

Hmm. Feltettem a szoftverét, még rendesen tetszik. Amit te használsz vezérlőt, engem is érdekelne. Ahogy nézem, I/O pontok is bőven vannak a kártyán, nem annyi mint egy LPT portban.
(#) Topi válasza abalazs hozzászólására (») Jan 19, 2014 / 1

Van ilyen kártyám is: Bővebben: Link
És egy másik fajta is (holnap ha el nem felejtem készítek képet róla)

Áramkörileg szerintem egyformák, kialakításban különböznek kicsit. IO-k vannak bőven, bizony. Ha építesz és letöltöd a HEX-et (mert van DIY verziója is), akkor is elhanyagolható összegű a hivatalos licensze. Engem nagyon rövid idő alatt meggyőzött.
Ára is, a program tudása is, az egyszerűsége, a számos IO (PWM, 0-10V, JOG-ok, Limit bemenetek, zérók, frekiváltó vezérlő kimenetek, stb.)
(#) abalazs válasza Topi hozzászólására (») Jan 19, 2014 / 1

Az USB-s oldalon van az a narancssárga 9-es sorkapocs. Jól értelmezem, hogy az a kézi jog funkciónak van? Szóval arra elég kötnöm nyomógombokat, és tudom a tengelyeket kézzel mozgatni?
(#) Topi válasza abalazs hozzászólására (») Jan 19, 2014 / 1

Pontosan.
(#) Pali79 válasza Topi hozzászólására (») Jan 19, 2014 / 1

Erre a DIY verzióra gondolsz?
Azt, hogy elhanyagolható a licensz ára ha építesz, azt hol lehet látni? Én csak egy árat látok a szoftverre...
(#) Topi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 19, 2014 / 1

Igen, erre a DIY verzióra gondoltam.
Bővebben: Link
(#) Pali79 válasza Topi hozzászólására (») Jan 19, 2014 / 1

Hmm... A program ára kb 20 pénz.
Mint írtad a kínaiak a vezérlő mellé adják a programot is, kulccsal együtt, ha jól számolom kb 9 pénzért.
Jól gondolom?
(#) Topi válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 19, 2014 / 1

Jól gondolod, így van. Tökéletes működik. DE! Soha ne update-eld a kártya firmware-ét, bár fizikailag lehetőség van rá, én egyszer véletlen megtettem. Rohangálhattam a kínai gyártóhoz (hamisítóhoz) aki persze aztán adott új kulcsot (az így új HW ID-hez), de hetekbe tellett.
USB-s program frissíthető bátran, bár én azt is kikapcsoltam.
(#) Pali79 válasza Topi hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Értem, akkor nekünk is jó lesz ez.
Ha már itt tartunk motor meghajtóra mit javasolsz, vagy te mit használsz?
(#) vanzerr válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Pont ezt akartam kérdezni én is.
(#) Topi válasza vanzerr hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Saját és FPGA alapú teljes FET-es híd alapú motor meghajtókat használok, ám most szert tettem pár TB6560 alapú csodára is, ezeket hamarosan kipróbálom. Egyszer régebben próbáltam egy szintúgy TB6560 alapú meghajtót, de működés közben egyszer csak elkezdett az egyik melegedni és gyakorlatilag folyamatosan nyitva maradt a TB egyik híd oldala. Dobtam ki, én inkább visszaálltam a bevált FPGA-s verzióra. Ezzel ki tudom vezérelni akár az 1/256-ot is, ha a motor alkalmas rá. (Méréseket csak 1/64-ig végeztem, de elviekben 1/256-ot is ki tudom vezérelni).

Most a beültető gép fejlesztése kapcsán körbe vettem magam rengeteg meghajtóval, csak időm lenne kipróbálni őket... Allegro, Toshiba, Leadshine, JV, stb. Oda meg kell találnom a kisméretű és olcsó meghajtót, mert több mint 20 motort kell vezérelni.

Saját vezérlőm egy lekapuzott microsteppes IR21xx-es FET meghajtós IRF fetes állat... 10A-ig szépen megy.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(#) tiggersoft válasza Topi hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Ha már úgyis ennyire a tesztelésre adtad a fejed később megosztod a tapasztalataidat velünk? Engem főképp a TB6600 érdekelne...
(#) abalazs válasza tiggersoft hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Nekem most van úton ez a TB6600-ás csoda, aztán belevetem magam a tesztekbe. Főleg a léptetési frekire leszek kíváncsi, hogy valóban tudja-e ezt egy NEMA24-es motorral. A Motor ez lesz.
(#) tiggersoft válasza abalazs hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

A te tapasztalataid is jöhetnek.
A motorok nekem is onnan vannak, de csak 1.9Nm-esek.
(#) vanzerr válasza Topi hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Én is a TB6560-as kék kínai meghajtóval kezdtem. Alapvetően nem volt vele semmi gondom, csak őrült lassú volt, később beruháztam 3 db Leadshine MSD 50 4.2 - es meghajtókra. Hát mit mondjak ég és föld a két meghajtó.

Nemrég én is szereztem 3 db TB6560-as meghajtót csak még nem volt időm kipróbálni őket. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan működnek.

Most pedig szemezek a korábban linkelt USBCNC meghajtóval. Szerintem A TB6560-as meghajtóknak jó párja lesz.
Következő: »»   183 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem