Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   346 / 2208
(#) Müszi válasza sturbi hozzászólására (») Dec 28, 2008
Idézet:
„relatíve olcsó áruk”

A legolcsóbb is elég drága: 7.000Ft-ba kerülnek az MM hangszedők.

üdv
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 29, 2008
Az a baj az olcsó hangszedőkkel, hogy a paraméterei esetlegesek. Nincs két egyforma köztük, és elég gyakran meghibásodnak. Itt jut eszembe a kollégám - aki helyett én szégyelltem magam - mikor a Tesla VK PU-t (mikor az egyik csatornája elhalkult) csere helyett összezárta a két csatorna jelét (monósította). A csere természetesen fel lett számítva.
(#) ngyzoli válasza kocos hozzászólására (») Dec 29, 2008
Sajnos elég reménytelen eset...a vaslemez talán valamit segíthet,de körülményes a (fél)kész konstrukción plusz burkolat kialakítása.S nem is mindig hatásos.Egyszer már leírtam,de...(mielőtt elkészítenénk a később eldobandó,REMÉNYTELENÜL brummos végfokot)
Bármiféle végleges konstrukció kialakításához úgy fogjunk hozzá,h a teljesen kész,de üres dobozba betesszük a háló,-és egy kimenőtrafót.(Ennek nyilvánvaló feltétele ezen alkatrészek elkészített mivolta)!A kimenőtrafó szekunder tekercsére egy jó fejhallgatót kötünk,a h.trafóra pedig 220-at.A fülesben valószínűleg jól hallható 50Hz-es brummot fogunk hallani,amelyet a hálótrafó szórt mágneses tere indukál a kimenőben.Kis próbálkozás után fogunk találni olyan helyzetet,ahol a brumm alig észlelhető.Ez legtöbbször a két tekercs hossz(szimmetria)tengelyének egymáshoz képesti MERŐLEGES helyzetében adódik.Ilyenkor akár egymás mellett is lehet a két trafó.Ezt a helyzetet rögzítjük,s minden más alk.részt csak ezután építünk be a fennmaradó hely(ek)re.Így már túl nagy hibát nem véthetünk...a kábelezésen kívül... :yes:
(#) ngyzoli válasza Müszi hozzászólására (») Dec 29, 2008
"7.000Ft-ba kerülnek az MM hangszedők"
Ez valóban relatív,ennyiért(szinte)DVD-játékost is lehet kapni,de az ezüstkorongnak nincs meg ugyanaz a feelingje...nem is beszélve a hangminőségről.Igen,lehet venni 7ezerért jóhangú AudioTechnika-t,vagy-akár-700ezerért még jobb hangú Goldmund-ot,vagy Koetsu-t... Ebben az a tragikomikus,h az"elavult"hangtechnika fenntartása többe kerül,mint az újé.
(#) djhans hozzászólása Dec 29, 2008
Az az ötlet merült fel bennem ha nem lesz annyi hangerőigény, hogy a szilveszteri bulit nem az st151-es erősítővel és a két nagy hangosítási hangfallal csinálom. Hanem az eddig elkészített 3 csöves erősítővel és 6 hanfallal. Ime a párosítások:GU50 SE vs Viedoton DC2050; EL84 SE vs Videoton DC2002; PCL86 SE vs Videoton Saphir II. Ezt az összeállítást majd kipróbálom ha ki lesz pakolva a nappali. Tudom wattban sokkal kevesebb mint a 2x100-as de mekkorát néznének az emberek.

Remélem nem tartjátok nagyon őrült ötletnek
(#) djhans válasza djhans hozzászólására (») Dec 29, 2008
Érdekes lesz a bemenőjelek beéllítása is mivel nem azonos teljesítményűek az erősítők. Be kell lőni külön potikkal hogy egyszerre torzítsanak ha a főhangerőt túladagolom.
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Dec 29, 2008
Ez 3x2.0, Jani. Nem semmi ötlet. Azért előtte próbáld ki a dolgot alaposan, mert elég eltérő karakterűek a hangfalak, ki tudja, milyen lesz az összhatás.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Dec 29, 2008
Nem hülyeség a dolog, csak arra figyelj, hogy a 3 erőstő kimenetének abszolut fázishelyesnek kell lenni, különben a mélyhangok kioltódnak! Itt meg ugye nem teljesen egyértelmű, hogy a kimenő secunder tekercsének melyik oldalát földeljük, ha egyáltalán földelve van! DE egy kis próbálgatással, a hangfalkábelek cserélgetésével össze lehet hozni.
(#) djhans válasza kocos hozzászólására (») Dec 29, 2008
Ja-ja, próbálgatni kell. A hanfalak két csoportban lesznek, 2x3.
(#) fleta hozzászólása Dec 29, 2008
Besi a 0,35-ös elég -e a 2xGU50 SE anódfeszének? Ha igen akkor megveszem.Vagy a kimenőnek, de gondolom annak vékonyabb kell.
(#) djhans válasza fleta hozzászólására (») Dec 29, 2008
Kimenőnek 0,25-0,3-as kell. A hálótrafóhoz nem tudok hozzászólni.
(#) sturbi válasza fleta hozzászólására (») Dec 29, 2008
A 0,35-ös szerintem jó a GU-hez anódtekercsnek is (2,5 A/mm2 áramsűrűséggel 240 mA), meg jó a kimenőtrafójához is (de szűken jó a 0,25-ös is kimenőnek). :yes:
(#) fleta hozzászólása Dec 29, 2008
Besi megvszem a drótot!Ha még eladó. Úgy is vennem kell, neked meg fölösleg.Írd meg az árát légyszi, de csak a posta jöhet szóba mert a világ végén lakom.
(#) sturbi válasza ngyzoli hozzászólására (») Dec 29, 2008
Sajnos ebben az árkategóriában nekem nemigen váltak be az audiotechnikák (AT 91, AT95). Azt hiszem egy AT 91-esem van. A magasaival nem vagyok kibékülve. Van egy AT 11-esem is, az jó volt, de megszakadt az egyik oldala. Most egy ELAC-ot használok (STS355), ez igen jónak tűnik, meg még egy Shure van (M75D), ami szintén nem a szívem csücske, bár ennek már eléggé kopott a tűje. Emlékből nem volt rossz a Tesla dinamikus feje sem, de a mélyeit kicsit jobban kellett korrigálni (lehet hogy a magasai annak sem tetszettek, már nem emlékszem, szerintem van olyan, mint az AT 91).
(#) besi99 válasza fleta hozzászólására (») Dec 29, 2008
Hehe; tudod az átmérőjét, a súlyát, fajsúlyát, én meg nem tudok a trafódról, áramfelvételről, elvárt teljesítményről az égvilágon semmit, és engem kérdezel ? Ez a te számolásod.
(#) fleta válasza besi99 hozzászólására (») Dec 29, 2008
A cséve mérete,Ablak34x50mm 17cm2 A vas kersztmetszet 21,76cm2. GU 50 2x15watt-ra kellene
Hiperszil a trafó. Ehhez kellene a drótod, ha elég 0,35 átmérő. a fűtésekkel eggyüt már nem maradna hely vastagabb drótra. 290 volt váltóval számoltam. Így néz ki a trafó

PICT5065.JPG

(#) besi99 válasza besi99 hozzászólására (») Dec 29, 2008
Jobb szeretném, ha látnád az anyagot! Nem tudom, hogy adjam fel, utánvéttel? Az oldalon szokásosan szereplő árból 10%-ot engedek, és a súlyt 1000g - nak számolom csak) viszont a szállítási költség kompletten a tied. ( fogalmam sincs, hogy ez mennyi !) Holnap Biztosítókkal vacakolok, csak holnapután tudom feladni, pláne ha találok üzemelő postát! Addig találd ki, hátha valaki Pest felé kujtorog, utálom a Postát! Tavaly 45ezer FT nyi üdülési csekkemet sikkasztottak el!
Hát nem hinném, hogy vastagabból elfér! Ráadásul a valóság sokkal rosszabb, mint a számolás!
Szoktak haverok járni arra, de csak jövőre tudnánk nyélbeütni a dolgot. Ha tudok valakit aki megy megbeszéljük.
Rátartással számoltam ám!De el fog férni, 1 volt 1,88 menet.és van 6-7 mm hely.
az kell is
(#) ngyzoli válasza djhans hozzászólására (») Dec 30, 2008
Bár a vidi dobozait én soha nem kedveltem,nem tűnik rossznak,sőt,nagyon egyedi ötlet.Próbáld meg. :yes:
(#) ngyzoli válasza sturbi hozzászólására (») Dec 30, 2008
Tény és való,mikor megvettem az A.T-t(még 4950-ért),én is észrevettem,h kissé fedetten szól.Van ugyan magastartománya,csak nem csilingel annyira,-de ez ésszerű párosításokkal kompenzálható.Komolyzenére inkább ezt szeretem,hosszú távon megnyugtatóbb.Mellette van egy technics,az csengőbb,de néha már túlontúl is...
Sajnos elmúltak azok az idők,mikor a Keravill-ban bagóért adták marokszámra az Ortofonokat... Ebben az árkategóriában mindenképpen kompromisszumot vásárol az ember.A Tesla VM2102-es nekem mindig sávhatároltan,torzan(?)szólt,attól azért sokkal jobb az A.T. :yes:
(#) vandorbot válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 30, 2008
Szolnokon is van villért, Jászberényben is. 4200-ért mérik kilaját.15Kg-s dob kiszerelést tartanak de pengetnek le belőle amennyi kell.
(#) vandorbot válasza sturbi hozzászólására (») Dec 30, 2008
Ortofon X1 MC ?
Mi a véleményed, nekem tetszett, míg a nejem ronggyal el nem kezdte portalanítani.
(#) vandorbot hozzászólása Dec 30, 2008
Szerintetek csatolókondinak melyiket szeressem ?
(egyiket sem választ nem fogadom el.)

kondik.jpg

(#) sturbi válasza vandorbot hozzászólására (») Dec 30, 2008
A bal alsó kivételével mindegyik príma csatolónak, kicsatoláshoz szerintem a ronda kockás olaj a legjobb, beljebb a hengeres olaj (jobboldali), vagy a KY. Zavarmentes szerelhetőségtől, vezetékelhetőségtől is függ.
Sajnos nem ismerem az X1-et, de 25 ezerért nem lehet rossz (MC voltát azért megkérdőjelezném).
(#) CHZ válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 30, 2008
MM PU -hoz , de kristalyhoz is hasznos , ha azt terheled kb. 1K koruli ellenallassal .Sokkal jobb hangja van a keramia hangszedonek is ha kis impedanciaval terheled es akasztasz moge 1 korrektort .
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 30, 2008
Így van ez. Sajnos a kristály lendületes elhasználódását (és még ettől is lendületesebb elöregedését), valamint a bakelitra gyakorolt "megsemmisítő" hatását nem küszöböli ki. A kerámiánál jobb a helyzet valamivel (kisebb a tűnyomás és lassabban öregszik), jobb híján talán érdemes lehet vele foglalkozni.
(#) sturbi hozzászólása Dec 30, 2008
Ha valaki szilveszterkor nem tudná mit hallgasson (nem a fiatal bikákra gondolok itt), annak ajánlom figyelmébe a következő oldalt. (klasszikus és pop is van (baloldali sávban rákattintva))
Online is lehet hallgatni természetesen (listen on the web), nagyon igényes zenék vannak igen jó minőségben (legalábbis műholdvevővel)
Swissrádió
Következő: »»   346 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem