Fórum témák
» Több friss téma |
Nem is akartam, csak arra hivtam fel a figyelmet, hogy az nem állja meg a helyét, hogy növeled a frekit akkor jobban fog menni a motor....
Olvasgatok csak nem értem? Te még a matektanárt is számtanra akarod tanítani?
A motor 110V DC / 500W. Jelenleg két anyaggal próbálkoztam. Az extrudál plexi is jó - de apránként összegyűlt a száraz forgács a fúrón. Most éppen öntött plexi van a gépen - az tökéletes. Magasabb az olvadáspontja, emiatt egyáltalán nem gyűlik a forgács szépen dobálja a vízbe az apró kis csigavonalakat. Megnyugtató volt, hogy a megrendelő nagyítón is átnézte a lyukakat és hibátlanok lettek. Ma megjött a fordulatszámmérőm is. Már nem csak a betápról tudom mennyit igényel, de végre feljegyezhettem ehhez az anyaghoz a fordulatszám adatot is.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015
Nem tudom ki kicsoda itt nem is nagyon érdekel, de szinte minden oldalon valaki itt kiokitt másokat, hogy emelni kell a PWM frekvenciát - ez alapján téves hozzáállás, és rengeteg profi megoldás van ahol inkább az alacsony frekivel lehet eredményt elérni
Én annyira nem értek az anyagokhoz, de öröm, ha olyan müanyagot találok, amit gond nélkül lehet marni, esztergálni. Sajnos sok régi anyag eltünt amivel nagyon jol volt dolgozni.....
Senki sem mondta, hogy a freki növelésével jobban fog forogni a motor. De azt hiszem, felesleges vitatkoznunk, mindenki másképp csinálja...
Na, akkor olvasd el még egyszer. Én nem azt írtam, hogy a motor jobban megy, hanem, hogy jobban lehet szabályozni! Van egy kis különbség...
Egyébként, a linkelt hozzászólást nem én írtam, hanem cimopata. Függetlenül attól, hogy igaza van, ne nekem címezd az emlékeztetődet.
Ez igaz, de sok új és jó anyaghoz szinte mindenhol hozzá lehet férni. Sokan húzták a szájukat amikor meséltem nekik, hogy a maradék lamináltpadlóból készítek orsókat a vezetékeimnek, hogy a falon legyenek, ne tapossak rajtuk folyton. Aztán kiderült, hogy egy sima kétélű 1,5mm-es kínai maróval szépen megmunkálható. Azóta kis dobozt is készítettem belőle, sőt a fali gurigák tartói is ebből készültek el végül. Amúgy kuka lett volna a sorsa. Most rátaláltam a rózsaszín Austrotherm keményhabra, ami filléres tétel és 600-al marja a gépem max fordulaton. Az anyag gyorsabb sebességet is elviselne - talán feljebb nyomom, ha csak ezzel foglalkozom kicsit. Betűvágás, formavágás 4 élű maróval úgy megy mint a parancsolat. De ez már inkább a cnc téma.
Ne haragudj, ha egy motor nem megy jobban ( te irod) akkor másodlagos, hogy hogyan lehet szabályozni.......
Tudom amugy, hogy nem te irtad, de te akadtál fenn a témán.... Szerintem befejezhetjük, mert sehova nem vezet.
Ez igy van, de nekem személyszerint nagyon hiányzik a hajdani nem ragados plexi - most rendeltem Kinábol egy darabot kiprobálni, hátha az még olyan - meg a néhai esernyönyelek rudanyaga. Azt tükörsimára lehetett esztergályozni meg marni, s a hulladék por volt.
Szép napot mesterek!
Lenne egy kérdésem. Az alábbi linken található pwm szabályzóról tud e valaki infót adni? Sajnos sikerült tönkre tenni és minden alkatrész le van kaparva így nem tudom mi mi benne. PWM Előre is köszönök mindent A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
Rajzold vissza, de szerintem simán egy 555 a 8 lábú IC és N-FET-eket hajt.
2 db fetben én is gondolkoztam de a 3 nem biztos hogy fet. nem merem kiszedni addig míg esetleg többet nem tudok. Azért köszi.
Van egy átkötött lábú középen, az pl. dupla dióda.
Na ez elkerülte a figyelmem... most jelenleg max fordulaton megy valószínűleg a teljes vezérlést meg is kapja azaz a +5V tehát lehet máshol is gond van akkor szerintem
Nyugodtan vissza tudod rajzolni legalább a meghajtásig..- a főbb alkatrészekkel.
Vagy zárlatos a motort meghajtó fet, vagy az IC ad állandó nyitást neki. A táp negatívhoz képest csináld és talán kiderül majd, miféle az IC is, mert a bekötése nem 555-nek néz ki. A dupla dióda biztos jó, ha ( gondolom ) paralel van a motorral. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
Pedig 555 nek néztem hirtelen mivel a 3 láb megy kifelé... sajnos nincs nálam mert nem otthon vagyok.. csak bíztam abban talán másnak is van ilyen. amíg működött hihetetlen szépen szabályzott.
555 nem lehet, mert a láb összekötés pl. 1-6. nem stimmel már...... a 3. valszín a potira ( gnd-vez.- +5V) megy...
8. láb GND. Rajzold csak le.. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
igen ebben igazad van. lehet az sem jó ami az 5 V állítja elő. Bár nem igazán hiszek abban hogy a kis 8 lábú a ludas viszont a 10 A terhelést sem értem el 42 V hogy így tönkre menjen.
Egy szkóppal hamar ki tudnád deríteni, megy-e a fet gate-re impulzus vagy milyen fesz a poti állásától függően és láthatnád, a vezérlő IC talán totálkáros ( nincs impulzus vagy magas DC ).
Ha azt kivennéd és gate-gnd összekötve, megy-e a motor teljes fordulaton vagy csend van, ebből a fet jósága. Az ic lábait pedig ha vissza tudod rajzolni csak kocka szinten is, könnyebb lenne keresni pl. 8. láb negatív táp, 5. pl. kimenet, stb... Az 5 voltot is keresd, megvan-e a potin és a csúszka is ott mászkál, gnd és +5 között. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
Na ha reggel haza megyek kibontom a dobozából.. Addig is hátha valaki tud még valamit! Nagyon köszönöm az eddigieket is!
Sziasztok van itthon ebből az IR 2184 fet félhíd meghajtóból, hogyan lehet ezt megcsinálni hogy csak low side FET-et hajtson? Itt van egy kapcsolás hozzá amin két fetet hajt, az 1. oldalon lévő ábrán. Az SD láb mire való? Tudtok kapcsolást linkelni ahol csak low side fet meghajtására használják? AVR-ről szeretném hajtani.
Hello! Nekem ugyan nem volt ilyen IC-m, de szerintem nagyon nem érdekli, hogy van-e felül Fet vagy sem. Maximum az "UV Detect" feszültség figyelő fokozat szólhatna bele, de az adatlapon nem látszik, hogy a felső fokozatnak lenne köze másikhoz.
Az SD "Logic input for shutdown " logikai bemenet, alacsony szintre kötésével hatástalanítható a működése. Amúgy minden ott van az adatlapon, csak el kell olvasni.
Üdv!
Van valakinek az alábbi rajzhoz valami működő NYÁK rajza? Nálam valamiért nem jön össze a terv és csak be -ki kapcsolgatja a lámpát, de szabályozni nem tudom! ( 6V-os akkuhoz szeretnék egy lámpaszabályozót, ezt néztem ki és minden alkatrészem megvan hozzá, de nem tudom, hogy mit rontottam el a tervezésnél) Előre is köszönöm!
Nézd meg a 2,6 és 7. lábak kötését újra. A két dióda se mindegy, hogyan van ott. A 22 nF a helyén van-e...
Köszönöm! A 7-es lábat nem kötöttem rá a diódára. (vagyis egyelőre ezt a hibát véltem felfedezni)
Igen, akkor nem billenik vissza... nincs kisütés. De a 10k-t is kösd ám be.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2015
A 10K az jó helyen van. Most áthidaltam a diódát és a 7-es láb közötti szakaszt és tökéletesen működik! Köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |