Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3856 / 3971
(#) antiktelefon válasza reloop hozzászólására (») Máj 20, 2023 /
 
És neked sincs igazad, mert feltételezted szinuszos jelet hallgat, de nem is tudsz róla a kedvenc együttese új albuma most jelent meg, aminek a címe négyszögjelek változó frekvenciával
(#) Lacika válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 20, 2023 /
 
Továbbá az egyenletbe bele kellene kalkulálni a konnektorban lévő DC áramot is, ami kínaiaknál 388mA és 28 fokos... Nálunk vajon mennyi lehet?

Merő.jpg
    
(#) kendre256 válasza Lacika hozzászólására (») Máj 20, 2023 /
 
Ez egy multifunkciós, univerzális, precíziós műszer, ami egyszerre mér mindent is...
(#) gyulank válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
De nem az volt a kérdés, hogy az erősítő mit kér, hanem, hogy a táp mit ad. Szóval akkor 1000GW-al hallgatom, hogy választ kapjak.
(#) gyulank hozzászólása Máj 21, 2023 /
 
Meg amúgy ez az indoklás is, hogy nem lehet, mert a földhöz képest szabályoz... Minden -0+ táp a 0-hoz szabályoz, mégis összeadódik, ha a minuszra, pluszra kötnek valamit. Csak annyi lett állítva, hogy az úgy nem jó. Hogy pontosan mi történik, és mennyire nem jó, az nem. De ha le lenne, akkor se az lenne leírva, hogy ezért meg azért ennyi lenne a feszültség, és ennyi az áram, hanem az, hogy nagyon rossz. És persze én vagyok a troll...
(#) tufatofu hozzászólása Máj 21, 2023 /
 
Kezdődik a mikrofon őrület mintájára a PC táp ámokfutás?
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Zárt hurok minden pontján azonos áram folyik - mondja ki Ohm törvénye, tehát a táp által leadott áram meg kell egyezzen az erősítő által felvettel.
(#) gyulank válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
De láttad te az első kérdésem? ATX táp. Rá van írva, hogy -12V 0,8A, +12V 13A. A - a -12V-ba van dugva, a + a +12V-ba, hogy 24V legyen. 24V 0,8A-t képes leadni, vagy mennyit? Ohm törvénye szerint minden tápból végtelen teljesítmény kivehető, ha elég kicsi az ellenállás, ettől még a táp nem lesz képes leadni azt az áramot, és így azt a teljesítményt sem, ami az ellenállással számolásból kijöhetne. Úgy látszik az volt a baj, hogy leírtam, hogy erősítőt kötöttem rá. Akkor ezt hagyjuk ki... Csak mennyit tud leadni a -12V és +12V közt?
(#) Lacika válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 / 1
 
Megkérdeztem a mesterséges intelligenciát.
Idézet:
„Az ATX táp -12V és +12V feszültséget szolgáltat. A -12V kimeneten 0,8A áramerősséget tud leadni, míg a +12V kimeneten 13A áramerősséget. Az áramerősség és a feszültség szorzata adja a teljesítményt, tehát a -12V kimeneten a táp 9,6W (0,8A x -12V) teljesítményt ad, míg a +12V kimeneten 156W (13A x +12V) teljesítményt ad.

Az Ohm törvénye nem vonatkozik egyenáramra (DC áramra), hanem a váltakozó áramra (AC áramra) érvényes. Tehát a tápból végtelen teljesítmény nem vehető ki a kimeneti feszültség és áramerősség alapján. A táp csak a specifikált értékek szerint adja a feszültséget és az áramerősséget.”


Az Ohm törvénye miért nem vonatkozik egyenáramra?
Idézet:
„Az Ohm törvénye, amelyet általában az U = R * I egyenlet formájában írnak, valójában vonatkozik egyenáramra is. Az Ohm törvénye szerint a feszültség (U) egyenlő az áramerősség (I) és az ellenállás (R) szorzatával.

Azonban az Ohm törvényét általában elektromos áramkörökben alkalmazzák, ahol az ellenállás általában állandó, és a feszültség és az áramerősség időben is változhat. A váltakozó áramkörökben az Ohm törvénye segít az áram, a feszültség és az ellenállás összefüggéseinek megértésében.

Az egyenáramkörökben, ahol az áramerősség és a feszültség állandó, az Ohm törvénye egyszerűen azt mondja ki, hogy az áramerősség egyenlő a feszültség és az ellenállás hányadosával. Tehát az Ohm törvénye a statikus, egyenáram esetében is érvényes, és lehetővé teszi a feszültség, áramerősség és ellenállás közötti kapcsolat megértését.”


De ezt te is megkérdezhetted volna tőle...
Ha nem tetszik a válasza, akkor vele vitatkozz, kérdezz ott.
Legalább le lesz tesztelve, hogy hogy bírja a stresszt és a kérdéseid.
De azért ne tedd tönkre teljesen....
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2023
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Azt kérdezted mennyi áramot kap az erősítő és arra írtam egy példát. Ha az lett volna a kérdés, hogy mennyi lehet a legnagyobb áram a plusz és a mínusz 12 V kivezetések között, arra válaszoltam volna. Az erősítő mint terhelés azért érdekes, mert alapvetően táp és test között folyó áramot jelent. Speciális esetben, mikor két erősítőt kötünk ugyan arra a szimmetrikus tápra és egyenlő mértékben, de ellentétes fázisban vezéreljük ki őket (híd kapcsolás), értelmezhető a plusz-mínusz között fellépő terhelés. Arra, hogy milyen erősítő és hogyan lesz rákötve, nem találtam utalást a kérdésedben.
(#) gyulank válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Az volt a kérdés, leírtam, hogy mely kivezetések közt, leírtam az adatait, nem lehet félreérteni, hogy szimmetrikus tápról lenne szó, de tudtam, hogy beleköttök úgyis, ezért még bele is írtam, hogy nem szimmetrikus, de senki se hiheti, hogy az, hisz 2 kivezetésről van szó, de hiába, így is beleköttök, így se érthető, így se egyértelmű. Még ha első alkalommal, te úgy értetted volna ahogy állítod, minden válaszom egyértelműen arról szólt, hogy hogy nem az érdekel, hogy az erősítő mennyit kér. Most is teljesen egyértelmű, hogy érted, hogy mire vagyok kíváncsi. És nem arra, hogy ha szimmetrikus erősítőt kötök rá szimmetrikusan, mert akkor nyilván szimmetrikusan csak 12V 0,8A-el lenne mindkettő, mert ha az egyik félperiódus tudna több áramot kapni, másik nem, az torz lenne. De nem ez a kérdés. Az erősítőnek +- táp kell. Ha így van a tápra kötve, hogy 24V legyen, mennyi áramot adhat le a táp? Nem azt kérdeztem, hogy ezt így kéne-e használni. Ahogy kéne az egyértelmű lenne, nem kérdezném. Ha vagy a -12;0 vagy a 0;+12-őt használnám, arra rá van írva... Engem az érdekel, hogy akkor mi van, ha úgy van használva, ahogy írtam.
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Ha így kötöd be, akkor a -12V-os kimenet védelme lesz az akadály.
Én még nem próbáltam így terhelni PC tápot, de ha azt írod hogy így bekötve szól az erősítő, elhiszem.
Viszont, amíg a -12V-os ág 0,8A körüli kimenő áramát nem lépi túl az erősítő áramfelvétele, addig szólhat az erősítő. De ha a -12V-os ág védelme megszólal, ami lehet hogy nem pontosan 0,8A-nál történik, lehet hogy kicsivel nagyobb, vagy akár kevesebb áramnál, akkor lekapcsol az egész táp, és megszűnik mind a -12V, mind a +12V is.

A PC tápokban a védelem úgy működik, hogy bármelyik kimenet túlterhelése esetén az egész táp lekapcsol. Így a -12V túlterhelése esetén is.

Egyébként ha van kedved megmérni, hogy a te tápodnál hol szólal meg ez az áramkorlát, akkor köss rá egy ellenállásos műterhelést, akár úgy bekötve is, ahogy az erősítődet, és növeld a terhelő áramot, miközben méred az áram erősséget.

A -12V csak a soros port miatt van még kiépítve a PC tápokban, mert az RS232 szabvány szerint a soros kommunikáció +/- táppal megy, viszont minimális az áram igénye.

Az ATX rendszerú tápokban a +12V-os ág a legcombosabb, akár 30-40 Ampert, vagy még többet is le tud adni. Viszont a -12V-os kimenet meg csak minimális kimeneti áramot tud.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2023
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
A - mennyi áramot adhat le az ATX táp 24 V-ra? - kérdésre egyértelműen 0,8 A a válasz a megadott adatok alapján. Eredetileg azt kérdezted mennyi áramot kap az erősítő, erre a válasz - annyit amennyit kér. Ha többet kér mint amire a táp képes, akkor vagy esik a tápfeszültség, vagy lekapcsol, vagy tönkre megy a táp, illetve ezek kombinációja.
Idézet:
„Az erősítőnek +- táp kell.”

A polaritást valamihez viszonyítva tudjuk értelmezni, tehát ebből nem következik, hogy a testet nem használod. Nulla és +24 V kell az erősítődnek. Az, hogy a nulla esetedben az ATX táp -12 V-os kivezetése az erősítő számára közömbös.
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
4+4 ohm sorba, és párhuzamosan vele 8 ohm . Az erősítő egy szimmetrikus bemenetű monó TPA3116 telefonról, szóval nem szimmtrikus bemenetről.
I=U/R alapján a=12V b=24V esetén a=3A b=6A kéne.
P=U^2/R alapján a=36W b=144W de I^2*R alapján a=36W b=2,56W, mert 0,8A-rel kell számolnom 6A helyett, pedig ha 6A-rel számolnék, 144W lenne. Vagyis ebben az esetben elvileg a 0;+12V-ból sokkal több teljesítmény vehető ki, mint a 24V-ból. Ha minden igaz. És 24V-ról, ha nem áll le, torzítani fog?
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
A 4 Ω eredő ellenállásra ez az erősítő az ATX táp 0-12 V-ról 15 W-ot képes kibocsájtani. Ha 24 V-ra kötöd, akkor mindössze 1 W-ot.
(#) gyulank válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Ez miből jött ki? És mit kéne hallanom a 2 közt?
(#) gyulank hozzászólása Máj 21, 2023 /
 
Nem veszek észre különbséget, viszont csak -12-ről mehetek 0-ra. Csak akkor működik, ha úgy van bedugva a konnektorba, hogy az erősítő a -12V-ba van dugva. Ha konnektorba dugás után dugom a -12V-ba, leáll akkor is, ha leállítom a lejátszást.
Codegen 300X nincs főkapcsoló azért írtam bedugást.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2023
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Erre kaptál választ antiktelefontól, hogy persze, működhet is -feltétetelekkel, átmenetileg (ha a jóisten és a bolsevik párt is úgy akarja).
De mostmár ki is tapasztaltad.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2023
(#) tufatofu hozzászólása Máj 21, 2023 /
 
Vannak PC tápok, ahol a +5V-ot figyeli a védelmi mechanizmus, ha nincs terhelve az +5V, a +12V terhelhetősége sem felhőtlen.
(#) gyulank válasza szs hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Ez olyan feltétel amit csak a hangzás összehasonlítása miatt próbáltam ki, amúgy meg nem dugdosom külön a tápot meg az erősítőt. Hangban meg nem vettem észre különbséget, pedig ha egyik 15W másik 1, akkor az nem kis különbség. De ez szerintem ugyanúgy szól 5V-on, mint 9-en, 12-őn, 24-en.
(#) antiktelefon válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Amilyen rohadt ügyes vagy ki fogod nyírnia cuccaid...
Szerinted ha te a +-12V-ot 24V-ként bekötöd, akkor megszűnik az a tény, hogy a táp közepe GND-n van ami a tápban a védőföldre is rá van kötve? Telefonról ok. Amint telefont lerakod földelt felületre és bármi fém hozzáér vagy bedugod tölteni vagy laptop vagy pc lesz a jelforrás a testen át rövidre fogod zárni a pc tápot és esélyes nem a táp fog meghalni.
Az ATX tápokban meg van védelem és a szabályzás sem szereti, ha csak a 12V-ot terheled meg a -12V ágra sem szabályoz nagyon külön, főleg az ilyen olcsó retek. Tehát nem fog működni, teljesen kiszámíthatatlan mikor lesz stabil, mikor tilt le a táp vagy viselkedik kiszámíthatatlanul. De gondolom a hasábkrumplit is a fég cirkóba lógatva melegíted, hiszen hőforrás az is és hát melegebb lett.
Kösd be 0 és +12V közé azt örülj még nem halt meg a telefonod a nagy próbálgatással.
(#) gyulank válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
A negatívot bármin is legyen, összekötöttem a bemenettel, hogy ne zúgjon, így tölthetem is közben.
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Így már könnyű, hogy az erősítő és a táp típusát is elárultad. A -12 V áramát nem korlátozza semmilyen aktív elem, mindössze kisebb terhelhetőségű diódák kerültek bele a +12 V-hoz képest. Erős terhelésnél zárlatba, vagy szakadásba mehetnek át.
A tápfeszültségtől független maximális hangerő arra utal, hogy kevés a bemenő jeled.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2023
(#) gyulank válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Tán tavaly kérdeztem itt, hogy hogy monósítsam, és kis ellenállásokkal torzított, ha felvettem a hangot. Most nem tudom milyen ellenállások vannak, rendes ellenállásokat tettem bele egy sztereo jack csatlakozóba, és 2 vezeték jön ki. Így max hangerőn sem torzít. De mikor torzított, azt is csinálta 5V-on is, meg 12-őn is.
Csak szétszedtem. 4,7k a 2 oldalon, 47k a testen, és ez a 3 közösítve van, a másik pólus meg a test.
(#) antiktelefon válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
"A negatívot bármin is legyen, összekötöttem a bemenettel". Még jó, hoyg nem kétértelmű és szándékosan értelmezhetetlen dolgokat írsz.
Ha a táp -12V összekötöd a bemenő jel GNDvel akkor a -12V-ot rövidre fogod zárni. Ha meg a táp GNDt a jel GNDvel akkor a ttápfesz a jelhez képest ugyanúgy 12V-tal el lesz tolva.
Esélyes a kínai paneled szimmetrikus bemenetei mind a 4 bemeneten csatoló kondival van megoldva így csupán a táp és az erősítő rossz bekötése nem okozott problémát. Illetve a telefontöltő is földeletlen, próbáld földelt USB táppal vagy pcvel vagy bármilyen GNDvel a földön lévő jelforrással sé rá fogsz jönni kinyírhatja a forrást, ha 12V-os atx tápot a jel testen át rövidre zársz.
(#) gyulank válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Egyértelműen írtam. Az erősítő negatívját kötöttem az erősítő bemenetével őssze. És az erősítő negatívja akármin van ezzel együtt kötôdik rá.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2023
(#) gyulank hozzászólása Máj 21, 2023 /
 
Amúgy miből jön ki az, hogy csak 0,8A-el lehet terhelni? A rajzon ugyanazon a tekercsen van, mint a +12V.
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Onnan, hogy te írtad:
Idézet:
„a -12V-ra 0,8A van írva, ”

Gondoskodsz a hétvégi szórakoztatásunkról ismét?
(#) antiktelefon válasza gyulank hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Nem, nem volt egyértelmű, mert "A negatívot" az lehet az erősítő és a táp negatívja is. Ha elektrohoz nem értesz, legalább ne hazudj arról, amit mindenki olvas.
De gratulálok, most a jel GND-d földhöz képest -12V-os potenciálon van.
Ezt szüntesd meg, mert bármilyen földelt jelforrást ki fogsz nyírni!!!
Ha nem hinnéd a bemenő jelkábel testjét érintsd a pc táp nem festett csavarjához és csodálkozz...
(#) gyulank válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 21, 2023 /
 
Az erősítőnek van csak negatívja, a tápnak -12V-ja, meg -5V-ja van. De a kontextusból is egyértelmű. Amúgy miért lenne az egyik GND-m -12V-on? Miért ne a -12V-om lenne GND-n, amitől leállna a táp? És amúgy meg miért nem zúg így? És miért zúg enélkül? És hogy nem zúg enélkül?
Következő: »»   3856 / 3971
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem