Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szerintem a külső gerjesztés.
Sziasztok!
Egy félhíd-kapcsolásban szeretném a FET-eket hardveresen is megvédeni az esetleges összenyitástól. Programban elvileg nem fordulhatna elő, de az ördög nem alszik. Azt szeretném kérdezni a listatársaktól, hogy egy-egy pár tized ohmos közönséges ellenállással megoldható-e a dolog, vagy esetleg FR, azaz biztosíték-ellenállással. Attól tartok, hogy bármilyen méretezés esetén sem lenne a védelem elég gyors... Szívesen venném a véleményeket, estleg tapasztalatokat. Előre is köszönöm!
Üdvözlet!
Nem biztos, hogy jó helyen kérdezek, de ide is illik a kérdésem. Adott egy gyári, autó központizár, ami nem működik távirányítóval, ennek az oka maga az UHC modul hibája, de az újraélesztése drága mulatság, ezért kicsit gondolkodtam. Van a beltér világításnál egy külön gomb, ami működteti a zárakat, egy sima mikrokapcsoló szerepében. Ezzel van két variációm, az egyik az, hogy egy mikrokapcsolót kivezetek innét a vezetőoldali ajtó zárjához, és így a kulcsot használva lehetne működtetni. A másik tervem az, hogy egy univerzális központizárat iktassak be, és annak a távirányítójával működtessem. Itt jön a problémám, hogy vajon miképp tudnám rákötni adott esetben a kp. zár motorjait működtető kábelt, már ha lehetséges valahogy "átkonvertálni azt a 12V-ot amit kiad?" Kicsit parasztos megoldásnak látom, hogy egy külön dobozba beleépítem az egyik hozzá való patront, ami egy mikrokapcsoló előtt "suhan" el nyitáskor, és záráskor, ahhoz hozzáérve.
Driver IC-k nem szimpatikusak, amik garantált holtidőt is adnak?
https://www.google.com/search?q=half+bridge+driver+circuit&clie...el=t24 https://www.hestore.hu/search.php?q=f%C3%A9l+h%C3%ADd A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2023
Idézet: Esetleg 12V kapcsolófeszültségű relére kötöd az univerzális központizár modul motorokat működtető kábelét, amivel addig lenne meghúzva a relé, míg feszültséget ad a "motoroknak", ami akkor rövidre zárná az utastéri mikrokapcsoló szükséges lábait, így szimulálva egy gombnyomást... „Itt jön a problémám, hogy vajon miképp tudnám rákötni adott esetben a kp. zár motorjait működtető kábelt, már ha lehetséges valahogy "átkonvertálni azt a 12V-ot amit kiad?"”
Köszönöm válaszod! Azóta keresgéltem, és finomítottam a módszeren. Találtam 12v / 433MHz vevőt távval, ami tanítható pillanat kapcsolásra is. Itt azt nem tudom, hogy a 12v-os kimenetét hogyan tudnám mikrokapcsoló nyomást szimulálni.
Hello! Nem érthető amit kérdezel. Ennek a vevőnek a kimenetén nem 12V van, hanem egy relé. Azt bekötöd a mikrókapcsolód helyett (vagy azzal párhuzamosan), pillanat kapcsolásra programozod és kész vagy.
A modul kimenete egy relé, ezt párhuzamosan bevezetékeled az utastéri mikrokapcsoló lábaira, amiket így a modulban lévő relé fog összezárni, mint ha te nyomkodnád a gombot ‒ ezzel a modullal még sokkal egyszerűbben is jársz, csupán a vevő egység tápellátását kell megoldanod az autó 12V-járól.
Köszönöm mindkettőtöknek, azt hittem ez a bemeneti 12V-ot továbbitja, és ez szakítható meg a távirányítóval, de akkor ez lesz a legegyszerűbb megoldás a problémámra úgy látszik.
Sziasztok!
Vettem egy fotocellás kisállat kaput. De nem tudom megtanítani az állatokat, hogy időben húzzanak a helyükre, ezért mindig kizárja őket a kapu. A panelen nincs állítási lehetőség és a két IC-ből az egyiken felirat sincsen. Egy kis motort teker, ütközésig, majd pár mp után lekapcsol. Van benne egy kis fotovoltaikus elem, ami az IC-k 1-es lábára van rákötve egy 205 jelű ellenálláson keresztül. Mi lehet az a kis fényre lassuló alkatrész foto ellenállás, vagy fotodióda? Valami úton módon meg kéne oldanom, hogy még kevesebb fénynél csukódjon le. Gondolnám, hogy a 205-ös ellenállás variálásával lehetne növelni a fényérzékenységét az eszköznek. Beraktam a panel képeket, hátha valakinek van ötlete így ránézésre!? Bal oldalt kapja a 4,5V-os tápot, balra a motor kimenet. IC: sa8301 A három lábú bizbasz 662K az ic oldalon, a másik olvashatatlan. A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2023
205 = 2 MΩ.
Talán fotódióda a konkrét fényérzékelő elem (annak tűnik). Lásd melléklet (kép a netről), talán így van a rendszerben, az ellenállással egy feszültségosztót alkot. Ha igen, akkor az ellenállás változtatásával lehet módosítani a kapcsolási ponton. Az nem tudom megmondani, hogy növelni kell-e az értéket vagy csökkenteni, mert fordított elrendezés is lehetséges.
Elvileg akkor működhet ha berakok egy helikális 1M-s potmétert, meg egy ',5M-s ellenállást.
Én az érzékelő megfelelő pozicionálásával kisérleteznék első körben.
Fajfüggő, de például annó nálunk a Felis Catus nagyjából 83 mm lecsókolbász darabonkénti kétoldali elhelyezésével, összességében negyed óra alatt megtanulta a "kisállat ajtó" rejtelmeit.
Ha nem tudod feltérképezni a kapcsolást, akkor próbálgatással kideríthető, merre kell elindulni, fel vagy le. Első lépésként a 2 MΩ-os ellenállás helyett rakj be egy fix 1 MΩ-os ellenállást és teszteld, hogy jó irányba változott-e a kapcsolási küszöb.
Egybe van építve, nem igazán megoldható első megközelítésben!
A macskád kolbászra megy, ezek meg sötétedésre, és csak két lábuk van, nem túl eszesek!
Pont a napokban járt a fejemben, hogy valami hasonlót kéne applikálni a macsek számára.
De én olyasmiben gondolkodtam, hogy valamiféle RFID csip egy nyakörvbe, és ha az ajtó közelében kolbászol, akkor az nyit, majd ha elhagyja a környezetet, akkor zár. Még nem böngésztem a felhozatalt ezen a téren.
Lehet, lehet...
A mi Cirmosunkkal mégiscsak úgy szoktuk: hangjával jelzi, hogy szeretne csavarogni. Kiengedem. Megjelenik az ablakban, és hangjelzést ad: beengedem. Szépen néu, amikor májat ebédelek/vacsorázok: hogyne kapna. Itt, tanyán nem elektronikázzuk az állatkákat Nagyon off, tudom, azért tettem offba.
Morcos lennék, ha éjjelente, a legjobb álmom közben szólna, hogy éppen egerészni vágyik, vagy menne bulizni a bandával.
Amúgy is a mi macsekunk a pincét lakja, ott van neki vágva kis bejárat, de gyakran látjuk, hogy idegen macskák is bejárnak megzabbintani a kajáját. Azt meg nem akarjuk, hogy hosszabb távon ide szokjanak. A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2023
Van ilyen RFID-s cicaajtó, lehet kapni.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2023
Köszi, rákerestem, és valóban eléggé kulturált kivitelben kapható.
És az ára sem olyan eget rengető. Elemes kivitel. De szerintem egy kis barkácsolással simán lehet adapterről üzemeltetni.
Kijárós macskába különben sem árt, ha van chip.
Ne legyen rá szükség, de mondjuk ha elüti egy autó, akkor az állatorvos tudja kinek kell szólni. Macskaajtónál meg a biztonság nem annyira lényeges szerintem, talán az is elég, hogy van benne chip vagy nincsen. Nem tartom valós kockázatnak, hogy az összes éhenkórász szomszéd macska chip-elve van. Technikailag jó kérdés, hogy hogyan lehet érzékelni magának a chip-nek a meglétét, valami nagyon primitív módszerrel.
A fene enné meg őket, 132 Euróért nem fogom megvenni a vonatkozó szabványt.
Határtalanul boldog vagyok. Teljesen egyetértek, hogy beültetett chipek kellenek az állatokba.
Az is boldoggá fog tenni, amikor a nyugdíjasokba lesz kötelező. Mindenki egytért majd, aki nem nyugdíjas. Pláne, ha a jogosítványukat is megvonják. (de mérges vagyok e dumától) Meg amikor csak a dunántúliakba. Hiszen mi nem vagyunk dunántúliak. Csak (ha nem szólunk), amikor ránk kerül a sor, már nem lesz, ki szóljon. Az én nagymamám be tudta terelni a csirkét esténként. -Pityke-pityke! Pí-pi-pi-pi! Aki állatot tart...
Minden csipnek egyedi kódja van. És az ajtót programozni lehet, hogy csak azt a csipet engedje be, a többit nem. Valamint a csiptelen jószágoknak a nyakába lehet akasztani egy bilétát amiben van csip, így a bilétát is be lehet engedni. Így a csipes éhenkórászok ugyanúgy éhenkórászok maradnak, mint a csiptelenek.
Nézted a 87. oldalon az alsó egyenleteket? Elszúrták az egyiknek a nevezőjét!
Micsoda férc munka!
125 kHz-el meggerjesztjük a macskát, ha vevőtekercsben indukált feszültség burkológörbéje kb. 500 Hz-el hullámzik, akkor van benne chip, és bejöhet kajálni.
Reed relé, a macska nyakára meg egy hangszóró mágnes. Nem hiszem, hogy sok macska járkál így felétek! Nem kell túlbonyolítani.
Még azt szeretném megoldani valahogyan, hogy a három darab AA elem helyére akku kerüljön egy kis napelemmel.
A legegyszerűbb az lenne, ha nimh akkukat raknék bele, de ezek töltését nem tudom mivel lehetne egyszerűen megoldani? Vagy li ion cella a hozzá tartozó kis töltő panellel. Mi történik, ha a nimh cellákat rakom erre a panelre, tudja az kezelni ezeket a cellákat? |
Bejelentkezés
Hirdetés |