Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Idézet: „Egyszer már megtaláltam az adatlapján, de most az istennek se.” Ez nagyon érdekes! A Google pedig annyiból megtalálja hogy Idézet: Bővebben: Link„7805” Üdv!
Miért akarsz te 40V ból 5V ot csinálni?
Nincs valami kisebb feszültség ott ahová kell?
Egy UV levilágítót csinálok LED-ekkel.
Ahhoz kell a 38 V. Gondoltam megcsinálom egy trafóval, de úgy látszik, az időzítőnek másik tápot kell összeraknom... AZ PIC-es és csak 5V kell neki. Magamba roskadtam kicsit. Azt hittem ma már üzemelni fog a levilágító.
Üdv mindenkinek!
Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehet ampert növelni, feszkó növelés nélkül? Lehet ezt? És ha igen akkor hogy? Várom segitségeteket Üdv jocki17
Hali!
A 4017-es IC kimenetein( bármelyiken) mekkora a feszültség és hány mA a terhelhetősége? Egyszerűen nem találom az adatlapokon.
Ilyen csatlakozókat honnan lehetne vásárolni?
Autóipari csatlakozók. Egyszerűen nem lelek semmilyen autóipari csatlakozót a neten. Van egyáltalán cég Magyarországon, aki foglalkozik ilyennel?
Üdv mindenkinek!
Az lenne a kérdésem hogy hogyan lehet ampert növelni, feszkó növelés nélkül? Lehet ezt? És ha igen akkor hogy? Várom segitségeteket Üdv jocki17
Csükkented az ellenállást. Ugyanolyan feszültségen nagyobb áramerősség fog átfolyni rajta.
Üdv!
kösszke Ez amugy egy inverter de nagyon halványan világít vele a neon! A rendes 20 wattos izzó meg se rebben tőle. szerintem azért mert kevés az áramerősség. Nem? A 200-220v megvan Vélemény?
Hello!
Dehogy! Egy zéner diódát tegyél elé sorba. De vedd figyelembe a stabit terhelő áramot is, mert a diódákból 300-500mW-os vagy 1,3W-os van. (És ne járasd terheletlenül, vagy tégy a zéner után a GND-re egy ellenállást is.) üdv! proli007
Jó estét minden pákamesternek!
Azt szeretném kérdezni hogy nem e tudtok nekem olyan tápegység kapcsolási rajzot ajánlani, ami elbír 30 A-t 20 voltos fesz mellett? Segitségeteket köszönöm! Üdv jocki17
a 20 volt kerekített fesz
de egyenirányítva lesz ennyi
Szia!
Köszönöm a segítséget, de már megcsináltam a tápot egy 9V-os nyák trafóval. Már csak pár zsinórt kell bekötni és kész a levilágító. Köszi mégegyszer!
Rendben, megyek az http://www.alldatasheet.com/ -ra és kutatok. Köszi
Elnézést.Nem voltam pontos-Lenne két halogén lámpa ami felváltva villogna.Tehát egy relé egyszer egyik érinkezőjén lenne áram aztán a másikén
Sziasztok!
Van egy zselés akkumulátorom (12V 7Ah) ezt hogyan szabad tölteni? Már rég volt feltöltve, de még van benne nafta, csak szeretném kisütni majd feltölteni.. Hogyan végezzem a töltést? Áramgenerátorral lehet? 0.1C vel kell tölteni? Előre is köszönöm! Üdv!
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy hogyan tudnék olcsón csinálni egy olyan 1ohm-os fogyasztót ami kibír 150W-t?
Hello!
Oké, de kell-e szünet, a két lámpa felvillanás között? Mert ha nem, akkor elég egy astabil 555, egy relé és annak váltóérintkezője. üdv! proli007
Sziasztok!
Próbálom tömören leírni a problémámat, mert nemsokára indulok dolgozni (és este megnézem a válaszokat). Készítettem egy stabilizált tápegységet egy 4-5 Amperes transzformátorral, egy 2N3055-el ill. egy 7812 stab ic-vel. (Szűrőkondi, puffereket nem említettem, de van!) A probléma, hogy nagyon melegszik az egyenirányító. (gyári) Mi lehet a probléma? Az IC ill. a Tranyó egyáltalán nem meleg, még csak langyos sem. Talán sok neki aza 4-5 Amper?
Az bizony lehet. Nézd meg az adatlapját.
Üdv minden pákamesternek!
Azt szeretném kérdezni hogy nem e tudtok nekem olyan tápegység kapcsolási rajzot ajánlani, ami elbír 30 A-t 20 voltos fesz mellett? Segitségeteket köszönöm! Üdv jocki17
Szia.
Egy olyan számlálót szeretnék csinálni ami 0-tól 9999 ig tud számolni. Lényegében olyannak kéne lenni, hogyha megnyomok egy kapcsolót lép egyet. (Nem feltétlen mechanikus kapcsolóra gondoltam.) Nullázás gomb kéne rá. Fordulatszám számláló lenne, még azt nem tudom, hogy könnyebb ha impulzusra lép egyet vagy simán ha záródik az áramkör. A forgó alkatrészek miatt nem nagyon akarnék mechanikus érintkezőket. Azt szeretném még kérdezni az előzőtől függetlenül, hogy szertnék egy távirányítós autóba sebességváltót tenni, de automata módon. Ha elér a motor egy bizonyos fordulatszámot akkor váltana. Természetesen ha lecsökken a fordulatszám akkor meg visszaváltana. Arra is gondoltam, hogy a távirányítójára kellenne tenni, csak az már túl bonyolúlt lenne ezért inkább maradnék az automatánál. Csak az érzékelő érdekelne a mechanikus rész már folyamatban. Előre is kösz.
Szia
Kapcsolási rajz kell mert ekkora teljesítményú trafóm van (20 volt 20 amper) De szerintem olyan rajz kellene, ami 0-20 voltig és 0-30 amperig állítható! Megoldható ez? Üdv Jocki17
13,3V-on 30 A-el, ép ugyan úgy 400VA-es a terhelés, mint 20V, 20A-en.
A mellékelt képen van az ábra, még régebben csináltam a tervet valószínű hogy működni fog. cd4026 ickkel könnyen megoldható, a számláló bemenetét szerintem opto kapuval tudnád megvalósítani. Egy kis kiálló lapot szerelsz a forgó tengelyre beállítod az optokaput hogy egy egy körbeforduláskor megszakítsa azt a lapocska. Topi nulláról a robotokig II cikkében van egy példa az opto alkalmazására, az alapján meg tudod csinálni.
A váltós kérdésedre: Az érzékelő itt is lehetne opto kapu vagy esetleg hall szenzor ha szűkös a hely. Az így keletkezett jel frekvenciájából kalkulálható a fordulatszám. Ezt sajnos mikrokontroller nélkül nem tudom elképzelni, mert ha azon a fordulaton ahol váltani kéne ingadozik a fordulatszám akkor fel-le fog váltogatni, így a váltás ideje alatt ugye nem hajtja a tengelyeket ezért le lassulna a géped. A váltásokat úgy kell programozni hogy van egy sáv, adott felső és alsó fordulatszám értékkel. Ha a felső sávot alulról közelítve éri el a fordulatszám (gyorsul) akkor fel váltson ha az alsót közelíti fentről éri el akkor le vált. Így megakadályozható a "billegés"
Nem azért irtam hogy én 20 a ból 30 at akarok csinálni, hanem azért mert nem akarom megölni.
szerintem egy alap tápegység ic pl lm317 nem birná el a 20 ampert! (Sőt biztos nem)ezért kértem segítségeteket hogy ajánljatok egy olyan kapcsolási rajzot ami elbírja a legalább 25 amperig a szabályzását Kössz
Igazad van!
De az ár és a bonyolultság szerintem nem akadály. Ami neked van rajzod az is elég lenne (10 A) de nem tudom el-e birná a 20 amperes áramerősséget. Ne érts férre nem 20a-t akarok róla levenni hanem ekkora a trafóm Szóval szerinted a rajzod elbirná? Üdv
Köszönöm a segítséged, igyekszem minél hamarabb beszerezni az ic-ket, opto kapum az van elég. Egyébként én is arra gondoltam, csak annyi a bibi (majd meglátom ha kész lesz a szerkezet), hogy lánchajtással hajt meg egy motor egy tengelyt és a meghajtott tengely forgását kéne számlálni. Nem tudom mennyire kell sötét az optokapuhoz, mert teljes sötétség nem nagyon érhető el ill. a rögzítés is bonyolult lehet, de amint eljutok odáig és netalán elakadnék majd írok.
Szia!
pedig már úgy megéheztem Akkor ha jól értem csak töltsek rá és kész is? Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |