Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   621 / 3994
(#) _JANI_ válasza sector99 hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Szia! Csak az áramkör alapos ismeretével tudod kimérni a be - kimeneti pontokat kiforrasztás nélkül. Persze az alkatrész adatlapjának áttanulmányozása is sokat segíthet az áramkör megértésében...
(#) szkeptikus hozzászólása Szept 11, 2009 /

Sziasztok!
Nem tudom, hogy a kérdésem mennyire fog szorosan kapcsolódni az ellenállás témához, mert nem vagyok szakavatott a témában de azért felteszem.
Az történt hogy éppen elkezdem zenét hallgatni a fejhallgatómon (Koss MV-1) és figyelmetlenségem miatt az összes hangerőszabályzó a lehető legmagasabbra volt állítva, ráadásul felvétel alapjáraton hangos volt. A fülem majdnem berepedt. Elképzelhető hogy ettől károsodott a fejhallgatóm, károsodott a membrán, ha fennáll a veszélye akkor hogyan lehet róla megbizonyosodni?
A műszaki paraméterei :Frekvencia átvitel10 - 25.000 Hz
Torzítás ť > 0,1% Hangnyomás ť 98 dB SPL (1 mW)
Névleges ellenállás ť 250 Ohm
Köszönöm a válaszokat!
(#) karpi válasza szkeptikus hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Membrannak bem nagyon lessz semmi baja.A tekercs ragasztasa ha tonkremegy akkor "zizeghet".A hangtekercs egy lakkal van merevitve ex tartja ossze a meneteket ( altalanban csevetest nelkul keszulnek a tekercsek a fulhalgatoknal hogy minnel konnyebb legyen es kepes legyen leadni azt a 20000Kz es magas reszt is ).

Ha ez a ragasztas megpuhul a melegtol a tekercs manetei "kiszabadulhatnak" de meg a membranhoz vala ragasztas is elengedhet reszlegessen.

Ilyenkor ha csak melyhangot adsz ra elegge "hangossan" ,"recsegni" , "zizegni" fog .Hallod a bum-bum basszust es melette a "repecseles/zizeges/recsego hangot" ami a tekercs menetek kulon egymashoz es esetleg a magneshez valo utkozestol jon.( johet).Igy halhato ha tonkre van valami.

Altalaban rovid ideju tulterheles nem teszi tonkre a fulhalgatokat.A 250 Ohm-os fulhalgatohoz elegge nagy jel kell hogy kivezereljed altalaban 32 Ohm-ossak a fulhalgatok/fejhalgatok esetleg 64Ohm ha 2 kis hangszoroval vannak szerelva oldalankent.
250m ohm-ossat nem is lattam meg ,talan olyan mint a mikrofon kapszulla .
(#) Imi65 válasza szkeptikus hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Ha baja lett, úgyis meghallod. TANULSÁG (másoknak is), hogy bekapcsolás előtt a hangerőt mindig vegyük le, sőt már a kikapcsolás előtt.
(#) Tomi20 hozzászólása Szept 11, 2009 /

Sziasztok

A LED-ek tokjáról lenne egy kérdésem. (piros)

Van a diffúz, ez teljesen matt, nem látni át rajta.
Víztiszta, ez teljesen átlátszó.
És köztük van a transparent? Tehát piros a LED, de mégsem matt a tokja, picit átlátni rajta. Jól gondolom?
Köszönöm.
(#) Journey hozzászólása Szept 11, 2009 /

Sziasztok!
Le tudná nekem írni valaki hogy mit jelent a mellékelt képen az ábra? Milyen alkatrészeket jelől pontosan. A kapcs.rajzon nincs semmi más írva ezek az ábrák mellé.
(#) Journey hozzászólása Szept 11, 2009 /

Az előző képhez még annyi van írva hogy : 10Mhz xtal and 22 pF or 33pF capaticors. Ez mit jelent?
(#) (Felhasználó 47190) válasza Journey hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Hi,

középen egy kvarc, 10MHz-es, jobbra két kondenzátor.
(#) Journey válasza (Felhasználó 47190) hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Köszi! De mi az a 10 Mhz-es kvarc, és mire jó?
(#) Journey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Köszi, megvan. Mostmár értem
(#) csonthulye hozzászólása Szept 11, 2009 /

Sziasztok!
A segitségeteket szeretném kérni! Bár a téma nem épp elektronikával kapcsolatos, de nem áll messze tőle.
Szóval műszaki rajzban kéne segitség. El kell készitenem egy villáskulcs rajzát. A feladat nem olyan nehéz, de egy ponton nem tudok tovább lépni. Aki egy kicsit is ért hozzá, az biztos tud segiteni.
Hogy ne a fórumot terheljük a nem ide tartozó témával, ezért aki hajlandó lenne segiteni, azt kérem, hogy privátban irjon.
Előre is köszönöm!
(#) nagy_david1 hozzászólása Szept 11, 2009 /

Sziasztok!
3 napig nem voltam itthon, úgy, hogy kissé elcsúszott a kérdésem az aktuális témától. Melyik adat az a mellékelt moc adatlapján, ami meghatározza a moc-ban az adó meghajtásához szükséges adatokat? Elég sok helyen, sok értéket látok az input-ra vonatkozólag, de nem tudom pl. hány V, meg mA a meghajtó része, éppen ezért. Azért lenne erre szükségem, hogy megfelelő előtét ellenállást tudjak számolni rá. Remélem érthető a kérdésem. Az is elég, ha egyszerűen megmondjátok a feszültség és áram értékeket a meghajtáshoz. Köszönöm előre is.

moc3020.pdf

(#) (Felhasználó 47190) hozzászólása Szept 11, 2009 /

Hi,

a FÓRUM keresés funkciójával kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy van-e normális találati lista?
Mert ugye lássuk be, hogyha a "gainclone" szóra keresek és kihoz vagy 20db több száz oldalas topikot, azzal nem vagyok kisegítve.
Van valami titkos recept a keresésre?

köszi
(#) spikk válasza (Felhasználó 47190) hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

(#) (Felhasználó 47190) válasza spikk hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Kösz.
Mint a hozzászólásomból is kiderült, használtam már a keresést, de hasznáhatatlannak tartom, ha nem lehet hozzászólásokat megjeleníteni, mint releváns találatokat.
(#) (Felhasználó 47190) válasza (Felhasználó 47190) hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Köszönöm magamnak .
megtaláltam a kis ikonocskát az adott topikon belüli kereséshez.
Workaroundnak nem rossz....
(#) spikk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Rögtön az első oldalon:
Idézet:
„Input diode forward current, continuous . . . 50 mA”

Ezt elvileg kell bírnia folyamatosan is, de nem baj, ha kisebbre méretezel.
(#) nagy_david1 válasza spikk hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Ezt én is néztem, de kicsit sokaltam az 50mA-t, és ezek szerint 3V. Pár kapcsolásban láttam, hogy az előtét ellenállás akár 10mA-ra is lekorlátozza, ezért vagyok gondban, hogy akkor most mik azok a feszültség és áram értékek, amik tönkreteszik, vagy épp elégségesek, vagy kevesek.
(#) szbalogh hozzászólása Szept 11, 2009 /

Sziasztok!
Van nekem egy brutál Delta bldc ventim, ami egyszer csak leállt. Szétszedtem és az ic ami benne van kicsit mintha elolvadt volna
El sem tudom olvasni, hogy mi van ráírva.
A második képen lent jobbra a panelon láthatóra gondolok.
Valaki tudna segíteni, hogy milyen ic lehet az? Hol kereshéljek utána? Vajon ki lehet cserélni?
Köszi
(#) spikk válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Próbáld meg 15-20 mA-rel. Elvileg jónak kell úgy lenni. A második oldalon láttam egy táblázatot, amiben
Idézet:
„trigger current”
nevezetú adatok voltak tipusonként, ott a max. oszlopban 30 mA volt a legmagasabb érték. Lentebb pedig volt egy
Idézet:
„hold current”
, ott uA nagyságrendek szerepelnek.
De leginkább próbáld ki, először nagyobb ellenállással, ha nem kapcsol be, akkor csökkentsd.
Illetve a LED-en esik valamekkora feszültség (az a színből kb. tudható, de én nem tudom, ezekben azt hiszem infravörös szokott lenni), a maradék feszültség hatására az adott ellenálláson 15 mA-nek kell átfolynia.
Ha feltesszük, hogy 1,5 V esik (adatlap), akkor ha mondjuk 5V a tápod, akkor 3,5 V a maradék és ha 15 mA-t szeretnél, akkor Ohm bácsi törvénye szerint R=U/I tehát 233,33 Ohm jön ki. Ez nem "kerek" szám, kezdheted 240, vagy 220 Ohmmal. Ha nem kapcsol, mehetsz lejjebb.
(#) nagy_david1 válasza spikk hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Ohm bácsi számításával nincsenek gondok, csak kellett tudnom milyen értékekre számolom Köszi a tippeket, én is ezért voltam gondban, mert sok különböző értéket láttam. Köszi, hogy segítettél letisztázni a dolgokat az adatlapon.
(#) szkeptikus válasza karpi hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

Köszi karpi a válaszodat, kimerítő volt. Ezentúl jobban vigyázok, szerencsére nem tapasztaltam recsegést vagy zizegést.

(#) Vacok hozzászólása Szept 11, 2009 /

Sziasztok!

Vezetékes telefonnal kapcsolatban lenne nekem problémám. A net és a telefon is egy vonalon jön, van ISDN, és úgy megy egy vezeték a modemhez, meg egy a telefonhoz. És a probléma az az, hogy a telefon zúg, az 50Hz brummot hallani benne, át van vezetve a bejövő vezeték egy villámvédő elosztón, arra is gondoltam, hogy ott szedi össze a hálózati brummot, de nem, mert ha ki van húzva a konnektorból, akkor is zúg.
Lehet ezt valahogy orvosolni? (50Hz szűrő, vagy valami egyéb?)
(#) spikk válasza Vacok hozzászólására (») Szept 11, 2009 /

És ha a telefon egyenesen a fali csatlakozóban van (nem az elosztón át)?
De mindegy is, szerintem jelentsd be a szolgáltatónál.
(#) DFerus hozzászólása Szept 11, 2009 /

Üdv!

Sikerült hozzájutnom egy jó állapotban lévő deprez műszerhez. % feliratú skálával rendelkezik. Mindössze annyi van ráírva, hogy 1,5-ös pontossági osztály, valamint 20mA. Azt kérdezném, hogy érdemes-e vele szórakozni (átalakítani ampermérőre 5A-ig mondjuk, gondolom a 20mA az alapműszer méréshatára). Ahhoz, hogy a söntöt ki tudjam számolni viszont kellene a műszer belső ellenállásértéke is amit meg nem tudok.
(#) K.Leslie hozzászólása Szept 12, 2009 /

Üdv!
Ezt találtam: Bővebben: Link
Addig eljutottam, hogy a labdaszondáva jelével csinál valamit, de azt nem, hogy mit. Próbáltam szótárral de érthetetlen. Ha valaki rájön kérem ossza meg velem.
Köszönöm.
(#) _JANI_ válasza nagy_david1 hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Idézet:
„_VF_Static_forward_voltage:___IF_=_10mA;___TYP:_1.2V;___ MAX:_1.5 V._”

Vagyis 1.2V nyitófeszültséggel és 10-20mA állandó nyitóárammal lehet számolni...
(#) nagy_david1 válasza _JANI_ hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Köszönöm szépen a pontos választ Akkor durván számolva 12V-ra pl. 1K ohm, ha jól számolom 1,2V 10mA-ra, s hanem innen már kikísérletezem, csak kellett tudnom legalább milyen tartományban keresgélek. Ha nem lesz elég, jövök lennebb. Köszi mégegyszer.
(#) Balázs1 hozzászólása Szept 12, 2009 /

Sziasztok kérdésem volna egy VDO DAYTONA nayigácios készülékböl rgb jel jönki és ezt szeretném egy tv készülékre illetve ennek a monitorán megjeleniteni és a tvt is használni ha lehet de ez rcá kábellel müködik pál rendszerbe ehez kérnék segitséget illetve egy ezközt KÖSZÖNÖM
(#) Vacok válasza spikk hozzászólására (») Szept 12, 2009 /

Az lesz, kipróbáltam, hogy mindent kihagytam a telefon elől, közvetlenül a fali csatlakozóba dugtam be a telefont, és úgy is zúgott.
Következő: »»   621 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem