Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia! Csak az áramkör alapos ismeretével tudod kimérni a be - kimeneti pontokat kiforrasztás nélkül. Persze az alkatrész adatlapjának áttanulmányozása is sokat segíthet az áramkör megértésében...
Sziasztok!
Nem tudom, hogy a kérdésem mennyire fog szorosan kapcsolódni az ellenállás témához, mert nem vagyok szakavatott a témában de azért felteszem. Az történt hogy éppen elkezdem zenét hallgatni a fejhallgatómon (Koss MV-1) és figyelmetlenségem miatt az összes hangerőszabályzó a lehető legmagasabbra volt állítva, ráadásul felvétel alapjáraton hangos volt. A fülem majdnem berepedt. Elképzelhető hogy ettől károsodott a fejhallgatóm, károsodott a membrán, ha fennáll a veszélye akkor hogyan lehet róla megbizonyosodni? A műszaki paraméterei :Frekvencia átvitel10 - 25.000 Hz Torzítás ť > 0,1% Hangnyomás ť 98 dB SPL (1 mW) Névleges ellenállás ť 250 Ohm Köszönöm a válaszokat!
Membrannak bem nagyon lessz semmi baja.A tekercs ragasztasa ha tonkremegy akkor "zizeghet".A hangtekercs egy lakkal van merevitve ex tartja ossze a meneteket ( altalanban csevetest nelkul keszulnek a tekercsek a fulhalgatoknal hogy minnel konnyebb legyen es kepes legyen leadni azt a 20000Kz es magas reszt is ).
Ha ez a ragasztas megpuhul a melegtol a tekercs manetei "kiszabadulhatnak" de meg a membranhoz vala ragasztas is elengedhet reszlegessen. Ilyenkor ha csak melyhangot adsz ra elegge "hangossan" ,"recsegni" , "zizegni" fog .Hallod a bum-bum basszust es melette a "repecseles/zizeges/recsego hangot" ami a tekercs menetek kulon egymashoz es esetleg a magneshez valo utkozestol jon.( johet).Igy halhato ha tonkre van valami. Altalaban rovid ideju tulterheles nem teszi tonkre a fulhalgatokat.A 250 Ohm-os fulhalgatohoz elegge nagy jel kell hogy kivezereljed altalaban 32 Ohm-ossak a fulhalgatok/fejhalgatok esetleg 64Ohm ha 2 kis hangszoroval vannak szerelva oldalankent. 250m ohm-ossat nem is lattam meg ,talan olyan mint a mikrofon kapszulla .
Ha baja lett, úgyis meghallod. TANULSÁG (másoknak is), hogy bekapcsolás előtt a hangerőt mindig vegyük le, sőt már a kikapcsolás előtt.
Sziasztok
A LED-ek tokjáról lenne egy kérdésem. (piros) Van a diffúz, ez teljesen matt, nem látni át rajta. Víztiszta, ez teljesen átlátszó. És köztük van a transparent? Tehát piros a LED, de mégsem matt a tokja, picit átlátni rajta. Jól gondolom? Köszönöm.
Sziasztok!
Le tudná nekem írni valaki hogy mit jelent a mellékelt képen az ábra? Milyen alkatrészeket jelől pontosan. A kapcs.rajzon nincs semmi más írva ezek az ábrák mellé.
Az előző képhez még annyi van írva hogy : 10Mhz xtal and 22 pF or 33pF capaticors. Ez mit jelent?
Hi,
középen egy kvarc, 10MHz-es, jobbra két kondenzátor.
Köszi! De mi az a 10 Mhz-es kvarc, és mire jó?
Köszi, megvan. Mostmár értem
Sziasztok!
A segitségeteket szeretném kérni! Bár a téma nem épp elektronikával kapcsolatos, de nem áll messze tőle. Szóval műszaki rajzban kéne segitség. El kell készitenem egy villáskulcs rajzát. A feladat nem olyan nehéz, de egy ponton nem tudok tovább lépni. Aki egy kicsit is ért hozzá, az biztos tud segiteni. Hogy ne a fórumot terheljük a nem ide tartozó témával, ezért aki hajlandó lenne segiteni, azt kérem, hogy privátban irjon. Előre is köszönöm!
Sziasztok!
3 napig nem voltam itthon, úgy, hogy kissé elcsúszott a kérdésem az aktuális témától. Melyik adat az a mellékelt moc adatlapján, ami meghatározza a moc-ban az adó meghajtásához szükséges adatokat? Elég sok helyen, sok értéket látok az input-ra vonatkozólag, de nem tudom pl. hány V, meg mA a meghajtó része, éppen ezért. Azért lenne erre szükségem, hogy megfelelő előtét ellenállást tudjak számolni rá. Remélem érthető a kérdésem. Az is elég, ha egyszerűen megmondjátok a feszültség és áram értékeket a meghajtáshoz. Köszönöm előre is.
Hi,
a FÓRUM keresés funkciójával kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy van-e normális találati lista? Mert ugye lássuk be, hogyha a "gainclone" szóra keresek és kihoz vagy 20db több száz oldalas topikot, azzal nem vagyok kisegítve. Van valami titkos recept a keresésre? köszi
Kösz.
Mint a hozzászólásomból is kiderült, használtam már a keresést, de hasznáhatatlannak tartom, ha nem lehet hozzászólásokat megjeleníteni, mint releváns találatokat.
Köszönöm magamnak .
megtaláltam a kis ikonocskát az adott topikon belüli kereséshez. Workaroundnak nem rossz....
Rögtön az első oldalon:
Idézet: „Input diode forward current, continuous . . . 50 mA” Ezt elvileg kell bírnia folyamatosan is, de nem baj, ha kisebbre méretezel.
Ezt én is néztem, de kicsit sokaltam az 50mA-t, és ezek szerint 3V. Pár kapcsolásban láttam, hogy az előtét ellenállás akár 10mA-ra is lekorlátozza, ezért vagyok gondban, hogy akkor most mik azok a feszültség és áram értékek, amik tönkreteszik, vagy épp elégségesek, vagy kevesek.
Sziasztok!
Van nekem egy brutál Delta bldc ventim, ami egyszer csak leállt. Szétszedtem és az ic ami benne van kicsit mintha elolvadt volna El sem tudom olvasni, hogy mi van ráírva. A második képen lent jobbra a panelon láthatóra gondolok. Valaki tudna segíteni, hogy milyen ic lehet az? Hol kereshéljek utána? Vajon ki lehet cserélni? Köszi
Próbáld meg 15-20 mA-rel. Elvileg jónak kell úgy lenni. A második oldalon láttam egy táblázatot, amiben
Idézet: nevezetú adatok voltak tipusonként, ott a max. oszlopban 30 mA volt a legmagasabb érték. Lentebb pedig volt egy „trigger current” Idézet: , ott uA nagyságrendek szerepelnek.„hold current” De leginkább próbáld ki, először nagyobb ellenállással, ha nem kapcsol be, akkor csökkentsd. Illetve a LED-en esik valamekkora feszültség (az a színből kb. tudható, de én nem tudom, ezekben azt hiszem infravörös szokott lenni), a maradék feszültség hatására az adott ellenálláson 15 mA-nek kell átfolynia. Ha feltesszük, hogy 1,5 V esik (adatlap), akkor ha mondjuk 5V a tápod, akkor 3,5 V a maradék és ha 15 mA-t szeretnél, akkor Ohm bácsi törvénye szerint R=U/I tehát 233,33 Ohm jön ki. Ez nem "kerek" szám, kezdheted 240, vagy 220 Ohmmal. Ha nem kapcsol, mehetsz lejjebb.
Ohm bácsi számításával nincsenek gondok, csak kellett tudnom milyen értékekre számolom Köszi a tippeket, én is ezért voltam gondban, mert sok különböző értéket láttam. Köszi, hogy segítettél letisztázni a dolgokat az adatlapon.
Köszi karpi a válaszodat, kimerítő volt. Ezentúl jobban vigyázok, szerencsére nem tapasztaltam recsegést vagy zizegést.
Sziasztok!
Vezetékes telefonnal kapcsolatban lenne nekem problémám. A net és a telefon is egy vonalon jön, van ISDN, és úgy megy egy vezeték a modemhez, meg egy a telefonhoz. És a probléma az az, hogy a telefon zúg, az 50Hz brummot hallani benne, át van vezetve a bejövő vezeték egy villámvédő elosztón, arra is gondoltam, hogy ott szedi össze a hálózati brummot, de nem, mert ha ki van húzva a konnektorból, akkor is zúg. Lehet ezt valahogy orvosolni? (50Hz szűrő, vagy valami egyéb?)
És ha a telefon egyenesen a fali csatlakozóban van (nem az elosztón át)?
De mindegy is, szerintem jelentsd be a szolgáltatónál.
Üdv!
Sikerült hozzájutnom egy jó állapotban lévő deprez műszerhez. % feliratú skálával rendelkezik. Mindössze annyi van ráírva, hogy 1,5-ös pontossági osztály, valamint 20mA. Azt kérdezném, hogy érdemes-e vele szórakozni (átalakítani ampermérőre 5A-ig mondjuk, gondolom a 20mA az alapműszer méréshatára). Ahhoz, hogy a söntöt ki tudjam számolni viszont kellene a műszer belső ellenállásértéke is amit meg nem tudok.
Üdv!
Ezt találtam: Bővebben: Link Addig eljutottam, hogy a labdaszondáva jelével csinál valamit, de azt nem, hogy mit. Próbáltam szótárral de érthetetlen. Ha valaki rájön kérem ossza meg velem. Köszönöm.
Idézet: „_VF_Static_forward_voltage:___IF_=_10mA;___TYP:_1.2V;___ MAX:_1.5 V._” Vagyis 1.2V nyitófeszültséggel és 10-20mA állandó nyitóárammal lehet számolni...
Köszönöm szépen a pontos választ Akkor durván számolva 12V-ra pl. 1K ohm, ha jól számolom 1,2V 10mA-ra, s hanem innen már kikísérletezem, csak kellett tudnom legalább milyen tartományban keresgélek. Ha nem lesz elég, jövök lennebb. Köszi mégegyszer.
Sziasztok kérdésem volna egy VDO DAYTONA nayigácios készülékböl rgb jel jönki és ezt szeretném egy tv készülékre illetve ennek a monitorán megjeleniteni és a tvt is használni ha lehet de ez rcá kábellel müködik pál rendszerbe ehez kérnék segitséget illetve egy ezközt KÖSZÖNÖM
Az lesz, kipróbáltam, hogy mindent kihagytam a telefon elől, közvetlenül a fali csatlakozóba dugtam be a telefont, és úgy is zúgott.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |