Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Köszönöm a segitséget, mert lényegében rávezettél hogy hol keressem. Végül kiderült, hogy a 6-os lábnál nem müködött megfelelően a 100µF-os kondi, kicseréltem, minden jó. A 6-os (feedback) az a visszacsatolás igaz? Nem valami jó az angolom
Van valakinek tapasztalatja ezzel az erősítővel? Én használtan vásároltam, fogalmam sincs mit csinált vele az előző gazdája, de kicserélte a meghajtó tranzisztorokat, meg a hozzá tartozó ellenállásokat amik a tápba mennek (22ohm 1W) és azon a csatornán két végtranzisztor hiányzik: két darab MJ21194. Valami gyári leírásban úgy olvastam hogy állítólag túlméretezett transzformátor van benne én nem úgy számolom: a primerben 10A-es égő ami max 2300VA-t jelent de mivel 2 transzformátor van ezért 1150VA csatornánként. Mindkét csatornának 8 pár tranzisztorja van, Rod Eliot egyik rajzában 9 pár ugyanilyen végtranyókkal 1500W-ot sikerült kifacsarjon.
Nem tudom magam rászánni, hogy ezért az egy fájlért újabb programot telepítsek a gépemre, kérlek tedd át jpg-be!
Nincs tapasztalatom a konkrét erősítővel, a leírásidból azt gyanítom az egyik csatornában meghibásodhatott egy pár tranzisztor ami magával vihette a meghajtókat is. Valószínűleg ezért látsz cserélt alkatrészeket. A hiányzó vég tranzisztor költséges darabnak néz ki ezért azt már valószínűleg nem pótolta, inkább gyorsan túladott a portékán...
A helyszínen úgyse próbálod ki 1kW teljesítménnyel, amitől is kiderült volna turpisság
Szia! A konkrét erősítőt nem ismerem, de a végfok rajza elterjedt topológia, a T-AMP-tól a QSC-ig számtalan PA erősítőben ez van.
Milyen működés problémát tapasztaltál? Szerk.: nem kell ebbe rövidzárvédelem, szakszerűen kell kezelni. A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2015
Sziasztok! Sikerult beinditanom a panelt.A trimmer jatszott velem Soos Csaba kollegank segitett hogy nezzem meg, es tenyleg az volt a ludas. A diodakat felrakom akkor a tranzisztor tokjahoz hovezeto pasztaval es pillanat ragasztoval vagy kitalalok valamit. Most perpill szepen mukodik az erosito.. Mivel ejszaka van nem lehet dubogtetni de reggel megkuldom.
@latyakosa: Termeszetesen rovidre zart bemenet, ha szabad igy mondanom annyit mar konyitok hogy az ilyen kis alap dolgokat megtudom csinalni,, a tanacsotokat megfogadom es a diodak felkerulnek a megfelelo helyukre. Koszonom szepen a segitsegeteket es a kimerito valaszokat. Mellekelek kepet az erosito allapotarol.
Ejjha, elég szerencsétlen kialakítása van annak a bordának. A diódákat, valamiféle lemezes odaszorítós megoldással tenném fel, ha már alul ott vannak a menetek.
Kedves Buvarruha.
Próbálkozom megoldani. Nem hülye vagyok, csak még nem csináltam ilyet. Oka hogy írok és segítséget szeretnék kapni az, hogy nem vagyok hajlandó 10 ezer forintokért bevinni pl a Totálhoz. Ha valaki tudna egy műszaki rajzot küldeni értékekkel, az már segítség lenne. Kicserélni forrasztani csak azért nem merek mert nem csináltam ilyet. Erre meg van a segítségem. További válaszokat köszönőm. *mod* A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2015
Igen a meghajtók ki voltak cserélve a hibás csatornán, amikor lejött hozzám az erősítő, a fedelet le kellett szedjem mert alapból mindkét csatorna DC tápcsatlakozója ki volt húzva. Én csak az egyik csatornát próbáltam ki, de nem is nagyon küldtem meg, mivel szobába próbálgattam két 8 ohmos ládával párhuzamosan. A hibás csatornát nemnagyon próbálgattam mert két darab MJ21194 hiányzik, és a párjuk benne van az áramkörbe (MJ21193) és idő hiányában nem szedtem ki az egész panelt mert macerás kiszedni, a hátoldali bemeneti csatlakozók is ebbe a panelbe vannak forrasztva. Jövőhéttől ha letudom a vizsgámat akkor nekilátok, kimértem az összes végtranyót.
Üdv. Hogy ne szaladjon meg újból a trimmered, a következőt ajánlom: A trimmerrel forrassz párhuzamosan 1 szilíciumdiódát. A trimmer ebben a kapcsolásban sajnos nem szerencsés. Biztonságosan munkapont beállítására olyan kapcsolástechnikával érdemes használni, hogyha a trimmer csúszkája, vagy az ellenálláspálya bárminemű megszakadása úgy módosítja a nyugalmi áramot, hogy az csökken. Nálad épp hogy növekszik, halálba küldve szegény félvezetőket. Ez az utólag beforrasztott dióda limitálni fogja a nyugalmi áramot. Ha túlságosan limitálná, akkor lehet kettőt sorosan. Az is megoldás, hogy izzós védelemmel beállítani a nyugalmi áramot, a trimmert óvatosan leforrasztva megmérve annak az ellenállását, kicserélni fix ellenállásra, aminek az értéke a legközelebb áll hozzá. Sajnos profi cégek is tudnak rosszul tervezni.
Köszi szépen!
Ma megkergettem egy kicsit a végfokot, épp hogy a signal led bevillant, de egy olyan 20 perc után 30hz-en hallatszott hogy nagyon torzít. Mi lehet a baja? Meg kellene nézni szkópon? Lehet véletlenül az a csatorna ment amelyiknél hiányzik két NPN tranzisztor.
Lehet amiatt csinált úgy mert közösítettem a sztereó kimenetet monóvá hogy jobban ki tudjam vezérelni keverő bekötése nélkül
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2015
Tapasztaltál melegedést? Mivel elég komolyan, de nem biztos, hogy szakszerűen belenyúlt valaki az erősítőbe, lehet elsiklott néhány hibás ellenállás felett.
Nem volt meleg, csak próbáltam izzasztani. Amúgy láttam négy darab 22 ohm 1/2 W ellenállást sorba és párhuzamosan kötve ami egy 22ohm 1W ellenállást helyettesítene.
Nem látok összefüggést, sőt monóvá alakítás jelnövelő hatása is tévút.
Ilyen teljesítményű erősítőt azért komolyan kell venni! A saját tápját válaszd le és használj áramkorlátos labortápot, valamint építs műterhelést! Nem mondom, hogy nem lehet elemi eszközökkel rendbehozni, de hatalmasat csattan ha valamit elnézel.
Az ellenállás pótlása korrekt. Ha nincs hozzá megfelelő felszerelésed tegyél be friss meghajtó tranzisztorokat, a végtranzisztorokat redukáld egyetlen párra és a terhelést alakítsd 32 ohm vagy nagyobbra. Az izzós áramkorlátot gondolom meg sem kell említsem A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2015
Szia! Légyszíves írd meg milyen formátumra gondoltál,jpeg-en kívül milyen formátumot
támogat a géped.
Például maradhatna png-ben, de bármilyen Windows7 által támogatott megfelel. Ezért az egy ábráért túlzás volna programot telepítsek
Személyes tapasztalatom alapján jobb ha párban cseréled a tranyokat. Sok kinlodástól megszabadít
Sziasztok
egy kis segítségre lenne szükségem. 2n3442-vel szerelt végfok panelemmel kapcsolatosan. (égős védelemmel ) indítva tökéletesen üzemelt. égőt kivéve is üzemel de valami mintha büdösödne benne. láthato égés .sehol nincs szólni szól. a meghajtó tranzisztorok közül. a 2n5415-öt vettem észre mintha kicsit jobban melegedne de kézzel tapogatva más semmi. tápfeszültségem +-72v . valakinek valami ötlete ha lenne nagyon meg köszönném. A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2015
ez pont a nem probált oldal. de a másik úgy an ez ezt tudtam fotozni a fény viszonyok miatt.
Egy kapcsolási rajzot, vagy típust tudsz adni?
Szia! Nehezen bírtam összehozni de bocs ha nem túl jól látható ugyanis ilyen kezelhetetlen programmal még nem találkoztam.
Fémházas kerek cuccok végzik ugyanazt mint pl egy tda ic? Jobb velük dolgozni vagy mi előnye/hátránya van az ic-s megoldáshoz képest?
Szia!
Úgy tűnik, Q2 BE zárlatos, és Q4 is beteg (BE szakadt). A csere előtt ellenőrizz minden alkatrészt (még egyszer), hogy a következő tranyóid ne szálljanak el! |
Bejelentkezés
Hirdetés |