Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Úgy igaz, ahogy írtad. A kért mérés nem volt gond hozzáférésileg, mivel felülről hozzáférhető volt az egyik oldala, és a másik feltekert potinál a bemeneten volt mérhető, és olvasható az elképzelésed szerinti 0,00V. Azonban innen, most nem megoldható a rövidzár az adott kivitelezés miatt. Le kellene venni az alaplapról az egészet ehhez. Hozzátenném ez egy DAC monitorerősítője lenne. Idő híján ennek építése jelenleg áll. A DAC szintillesztőjének kicsatoló kondiját terveim szerint elhagyom, így azért nem árt bele egy leválasztó kondi.
És mért lenne ellenérzésem egy szakmai javaslat miatt... Egyébként az említett készülék zajmentesen működik.
Ha a DAC kimenetén DC szint van és áthidalod benne a csatolókondit akkor sercegni fog hangerőszabályzó poti. Ha ott is 0.00 V van akkor viszont a Jantzen-t is áthidalhatod.
De ha jól látom 4 (6?) csavart kell kitekerned és hozzáférsz a panel aljához.
Nem kerülendő a kérésed, megöregedtem, és jelenleg sok gond nyomaszt. Sajnos több meló mint gondoltad. Egyszerűen szét kellene szedni az egészet, mert a tápok a vastag vezetékek miatt nem szerelhetőek csak úgy le. az egészet a hátán kellene üzembe helyezni. Ez most nekem sok. Remélem megértesz. Alig várom, hogy túl legyek az egészen. És tulajdonképp akkor kerül a projekt a következő fokozatba. Megmondom őszintén, még ahhoz sincs kedvem, hogy megnézzem mit jelent, ha a visszacsatolás osztott kapacitását egy tokra cseréljem, mert az is 16 forrasztás, ha hozzá is lehet férni, így ahogy van.
A DAC-ról majd ha ott tartok, a saját témájában részletesen teszem fel a dolgokat. A lényeg, hogy van benne egy szinterősítő, és ennek a kicsatoló kondiját hagyom ki.
Sziasztok!
Kaptam egy Bell psx 6022 végfokot sajnos darabokban és alkatrészhiányosan. Sok tranyó kitörve, cserelgetve minden mindennel ráadásul a két oldalon nem egyforma alkatrészek kerültek beépítésre. Ha esetleg lenne valakinek kapcsolása vagy ötlete hol tudnám beszerezni azt megköszönném. üdv.
Hellosztok mesterek!
Lenne egy hatalmas nagy kérdésem. Van ez az amplitúdófüggő áramkorlátozó kapcsolás amit ki kellene számolnom és amihez nem találok képletet. Abban kérném a segítségeteket, hogy valaki elmagyarázná mit mivel kell számolnom. Előre is köszönöm a segítségeteket!!
! Ez egy visszahajló karakterisztikájú korlát. Mikor a kimeneti feszültség nulla. (pld rövidzár van a kimeneten), akkor a korlátozás akkor jön létre, mikor R1 ellenálláson a feszültség eléri a tranyót nyitó bázis-emitter feszültség küszöböt. Tehát ekkor a korlátozás Ube/R1, ahol az Ube kb. 600mv.
Amikor a kimenő feszültség "fel tud emelkedni", mert a terhelés nem rövidzár, Akkor az R2-R3-D2 egy feszültségosztót fog képezni, és ez a tranyó bázis-emitter feszültségét negatív (záró) irányba előfeszíti. Ha az R1-en eső feszültség ezt az előfeszítést, plusz a BE küszöböt meghaladja, létrejön a korlátozás. A visszahajlást 1:3 aránynál nem célszerűbb nagyobbra választani, mert akkor általában "nem tud felépülni" a kimeneti feszültség.
Az első része az okés azt értem, a második már kicsit bonyolultabb.Egy kicsit részletesebben elmagyaráznád légyszives a feszosztós részt? És ez az arány a R2:R3 ?
A D2-es diódával mi a helyzet? Ha lehet akkor belevennéd valamiféle képletbe az egészet?
Találtam is 330µF fóliát az anódtápba, meg is lenne a 6db úgy nettó 210 ezerből.
Szia! Ha adott az R1, R2, ismert a legnagyobb kimeneti feszültség (Umax) és eldöntöttük mekkora áramnál lépjen működésbe a korlátozás a legnagyobb kimeneti feszültségnél (Imax), akkor az R3-at úgy választjuk meg, hogy a rajta folyó áram ami jó közelítéssel Umax/R3, az R2-őn Imax*R1-0,6 V feszültséget ejtsen.
Sziasztok!
Fel teszem itt is inkább a kérdésem mert a T. Ampos topik nem olyan aktív kérdés kiegészitve azt hogy híd üzemmódba hibátlanul működik az erősitő csak sztereó módban produkálja ezt. Idézet: „Fel teszem itt is inkább a kérdésem mert a T. Ampos topik nem olyan aktív” Ez épületes butaság.
Nagyképűség nélkül, nem lehet a legjobb minőség. Mondhatnám, nem is olyan drága. Nem lehet az ilyet "apróba" elképzelni. Mondjuk 10x33 uF....
Te úgy gondolod, hogy én leírok egy képletet, amibe Te behelyettesíted az értékeket. az meg kiszámolja az ellenállás értékeket, mint egy applikáció? Hát nem..
Első dolog, hogy meg kell érteni a működést, ami alapján számolni lehet és ismerni a kiindulási paramétereket.. - Elsőként tudni kell a tápfeszültség értékét, vagy az erősítő kimeneti teljesítményét és terhelő ellenállását. Ebből számolható a kimeneti jel csúcsfeszültsége és az ehhez tartozó Imax csúcsáram értéke. - Az 1:3 aránynál, nem a feszültségosztó arányára gondoltam, hanem a visszahaló karakterisztika maximális és minimális áramának arányára. Ha pld teljes kivezérlésnél a terhelésen Imax=10A áram folyok, akkor a visszahajlónak ez lesz a maximális árama, a minimális árama pedig ennek harmada, vagy is Imin=3,33A. - Ha tudjuk a minimális áramot, akkor számolhatjuk az R1 sönt értékét. Hiszen tudjuk, hogy ahhoz hogy a tranyó kinyisson, azon 600mV-nak kell esni. R1=Ube/Imin - Az R1 feszültsége teljes kivezérlésnél UR1=Imax*R1 lesz. Ekkor az R1 maximális és minimális feszültség különbségének az R2-őn kell esni, hogy most is 600mV jusson a bázis-emitter-re. - Az R2/R3 feszültségosztó, akkor fog megfelelően működni, ha az osztó árama kb. 5-ször több, mint a Q1 szükséges bázisárama. Ib=Ic/béta. Ic értékékét csak akkor tudod meg, ha ismert a Vcc tápfesz és a D1 dióda melletti jelöletlen ellenállás értéke. Vagy a maximális kimeneti csúcsáram értékékét elosztjuk Q2 és Q3 bétájának szorzatával. Mert minimálisan ennyi bázisáram kell Q2 kivezérléséhez. - Ha már tudjuk a Q1 bázisáram értékékét, azt 5-el megszorozva megtudjuk, hogy IR2 szükséges árama mekkora. Így meg van R2 feszültsége és árama, számolható az R2. - R3 árama meg fog egyezni az IR2-Ib áramával. Csúcs kivezérlésnél, Az R3-re is ez a feszültség fog jutni. Mert a bázis ennél 600mV-al magasabb lesz, de a D2 diódán is kb. 600mV esik. Így UR3=Ucsúcs áramát pedig az előbb meghatároztuk, IR2-Ib. Így már R2 is számolható. - A két dióda alapvetően védelmi okból van (ellenirányú áram) az áramkörbe. De amikor az Imin áram esik az R1 ellenálláson, akkor a D2 a bázis-emitter feszültségre még nem tud kinyitni, így ekkor az R3/R2 osztó, még nem funkcionál. Az R2-őn csak annyi feszültség esik, amit a Q1 bázisárama ejt. Vagy is a számításokban több dolog is el van hanyagolva, így a pontos értékeket csak iterációval lehet számítani. Messze nem olyan egyszerű mint aminek látszik, mert a félvezetők paramétersávja is befolyásolja a kapott értékeket. De egy végfokkal végsősoron nem lőnek nyulat. Tehát közelítő számítások is megfelelőek. De a hangszóró sem egy sima ellenállás, és a hangváltó impedancia változásait is figyelembe kellene venni a csúcsáram tényleges értékéknek meghatározásához. Valamint a csúcsáram értékékét is jelentős rátartással kell megválasztani, hiszen az áram korlátozása egy mezei tranyó bázis-emitter nyitófeszültségére van bízva, ami még hőfokfüggő is. Na ennyit tudtam segíteni..
Köszönöm szépen,így már érthetőbb!!!!
Tényleg sokat segített ez a leírás!!!
Több darabból még drágább meg még több helyet foglal. Szóval maradunk az elkó + fóliánál, szegény ember vízzel főz. Vagy már azzal se ahogy nézem. Nem nagyon szeretnék más elkót bele mint Nichicon-t vagy Panasonic-ot, a hazai kínálatban meg van epcos meg g-luxon. De már a farnellnél sincs lópikula se, az összes Panasonic mellé oda van írva hogy a továbbiakban nem gyártják. Így próbálj meg építeni bármit... Még a csövet is könnyebb volt megvenni ráadásul párba válogatva mint egy nyamvadt elkót, pedig azt meg már évtizedek óta nem gyártják.
Sziasztok!
Videoton EA 6383 S erősítővel kapcsolatban kérdeznék: Szakadt benne mindkét biztosíték, a rajzára 400 ill. 800 mA-est ír, nagyobbal lehet helyettesíteni ha nincs ilyen értékű? Ha igen max milyennel? Az egyik már most is 10A-es volt benne. Rá kellene barkácsolnom egy RCA aljzatot és arra gondoltam, mivel a tuner aljzata kábellel ki van vezetve a panelról, azt kiváltanám. Az jó lehet vagy egy tape aljzat lenne a jobb választás? Köszönöm!
Sziasztok!
Egy fórumtársunk hirdeti az alábbi erősítőt. Megveszem, de jó lenne tudni hogy mit is... A két panelt, ha felismeri valaki és van kapcsrajza hozzá köszönettel venném (áll. Quad405 utánzat) Szép napot mindenkinek!
Helló!
A felsőt nem ismerem,de az alsó az tda2030+bd249/250 vègtranyókkal megfejelve,kb30-40w +-15-18v tápfesznèl.
Szia!
Azt én is felismertem, csináltam már olyat. A fölötte levő két panel érdekelne. Őszintén szólva semmi QUAD-ot nem látok benne, a 0,47 Ohmokból itélve Kb. 40W-ot tudhat, de milyen tápfesznél (+- 25-30V)??? A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2021
Szia!
A két felső panel még véletlenül se Quad 405-ös, csak szólok!, az alsó viszont valami TDA2030-ra épülő végfok.
Szia!
Mint írtam semmi QUAD-ot nem látok benne, de attól még lehet jó kis erősítő!!! Rajz kellene hozzá!
Szia!
Szerintem innen vette (azt is), hogy Quad-jellegű... vatera hirdetés Én a helyében ötezerkettőért adtam volna, hogy gyorsan megduplázzam a pénzem. Üdv.
Biztosan kell ez neked? Ha Quad a vágyad, akkor biztosan nem leszel ezzel elégedett. Én visszakoznék a vásárlástól, mert ha valaki "Quad jellegűt" igér és ezt adja helyette, hát, én biztosan megsértődnék.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2021
Szia!
Aha, ügyes volt a srác. Nekem tulajdonképpen a BD-k miatt kell a kupac.Ezek még "békebelieknek "tűnnek. De ha fel tudom éleszteni az erőlködőt, az is jó lesz majd valamire. elektrorudinak: Van Quadom, igaz csak 2x40W-os. A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2021
Az szép, 800mA helyett 10A? Gratulálj hozzá a "mesternek" aki azt betette...
Kis eltérés lehet ugyan, de érdemesebb a gyári értékekhez ragaszkodni, nem hasraütésszerűen van az meghatározva. A 400mA helyett lehet 500mA, a 800mA helyett 1A. De amint lehetőséged van rá, vedd meg a belevaló értékű biztosítékokat! Ja, de még mielőtt kísérleteznél, NAGYON JÓ LENNE TUDNI, vagy kideríteni, hogy miért is ment ki mind a kettő! Ha hibás a készülék és zárlat van, az ajánlott értékűek is ki fognak menni... A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2021
Sziasztok!
Megjött a csomag, a tranzisztorok többségében MEV és Fairchild gyártmányú, de van aminek a fém alapján Italy felirat van kettő van Morocco felirattal. Leteszteltem, mindegyik életképes. Szerintem már ez megért egy "ötöst", főleg hogy nekem Bd249C túltengésem volt és most többségében BD250C-t vettem. Lehet "pároztatni". Ezek a tranzisztorok még tudják a katalógus adatokat. A kérdésként feltett erősítőkről csak annyit mondanék, hogy szép munka, nyák és beültetés arról árulkodik hogy Valaki jó kis erősítőt akart csinálni. Már csak tiszteletből is szeretném befejezni a munkáját. A nyákon látszik hogy minden alkatrész csak egyszer volt forrasztva, tehát élesztve valószínűleg még nem volt (vagy tökéletesen működik javítás nélkül???).
Sziasztok,
Van egy Genius 2.1 -s hangrendszerem, melyen a mély megszűnt létezni, méregettem a kondikonra eső feszültséget, van ahol 8V, 3V 15V -t mértem. A csatolt mellékleten (kiforrasztott tranzisztor) ~ 9012h ~ kicserélést követően is tűz forróra melegedett, majd távozott egy fehér halvány füsttel. Viszont az érdekesség, hogy a panel másik 2 csatorja szól. Egyedül a Sub nem ad életjelet magáról. A kérdésem, hogy mit nézzek meg, hogy újra életre keljen a panel? CD6282CS Pinout A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2021
Megírhatnád a pontos típust, mert a genius kismillió 2.1-es rendszert gyártott. Lehet hogy van róla elvi rajz a neten, ami alapján jobban meg lehet sasolni az áramkört, mint vissza fejteni a csatolt képek alapján. Vagy ha már vissza rajzoltad, akkor azt megoszthatnád.
Elnézésed kérem, hogy típust nem írtam.
Logitech Z103 2.1 a típusa, a benne levő végfok IC CD6282CS
Akkor nagy valószínűséggel azt kell cserélni, mivel ezekben a 2.1-es rendszerekben általában a sub tartomány végfok IC-je megy tönkre, mivel az van leginkább igénybe véve. Nálam is van egy ilyen PC-s 2.1-es rendszer, abban is a sub IC-je döglött meg, de itthon sehol nem kapni, de lehet hogy külföldről is közel annyiba kerülne mint venni egy másik komplett szettet mindenestől.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |