Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2360 / 2499
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Igen... de azokat a termékeket ki sem engedik az országból amik igazán jó minőségűek. Persze van néhány kivétel, de a hangtechnikában ezeket nagyítóval kell keresni.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Mi az, most vizsgáztatni akarsz?

Nem akarok hozzád menni dolgozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2022
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Nem hiszem, hogy beengednélek az ajtómon
Azt írtad felismered melyik kapcsolás megfelelően "komplex". Csak megkérdeztem, hogy ezekből szerinted melyik. Ilyenek vannak az ismert márkájú, befutott erősítőkben is.
Ez most szerinted vizsgáztatás?
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Szuper ez a végfok gyűjtemény. De én a komplexitást a teljes erősítőben gondolkozva értettem, nem a csupasz végfokra. Azért azt nézve van némi különbség mondjuk egy Rotel RB-960, vagy a gyűjteményben is szereplő 4 tranzisztoros végfok, meg mondjuk egy több csatornás mikrokontroller vezérlésű távszabályozott erősítő között.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
A végfok gyűjteményt Reloop tette ki ide valamikor régen, én csak elmentettem a "kincsek" közé.
Az RB-960-at nem ismerem, nem is kerestem még rá soha. Kitehetnéd, ha neked megvan.
A JHL is 4 tranzisztoros, a Hiraga meg 6-8, a Krell meg 158. Közöttük meg van még millió féle.
A hangminőségük valóban nem csak ezek múlik. A többcsatornás multifunkciós égigérő dörmögők szintén 5-8 tranzisztorosak és vallatni lehet velük. Nem tudom ezeket hova sorolod, mert én sehova.

A komplexitás nagyon elvont fogalom, ezt sem tudom hova tenni. Kevés alkatrészből is lehet jó hangot csinálni, rengeteg energiabefektetéssel, teszteléssel, kitartással - ahogy KD mondaná, "csak" alkatrészek szinergiáját kell megtalálni. Jó példa erre a Huszti Zsolt-féle Heed Audio termékek. Nagyon sok alkatrészből is lehet még jobb hangot csinálni, mint a kis 5-10-20 fős manufaktúrákban teszik: Dartzeel, Dan d' Agustino, Kharma, MBL, Griphon, Linn, stb... Aztán amikor ezek a manufaktúrák kinövik magukat nagy, vagy még nagyobb céggé, akkor azt mondjuk rájuk, hogy "gyári". És amikor "gyári" lesz valamiből, elkezd a nevéből élni. Már nem jót akar csinálni, hanem kizárólag profitot. Legjobb példa erre talán a Jamo. Az első három kisebb sorozatban gyártott dobozukat hifi show-kon mutogatták. Nekem is volt egy "Koncert 7"-esem valaha (már a nevére sem emlékszem, hogy írták le). Fél autó árába került és nagyon boldog voltam amikor el tudtam adni félpénzért. Ma meg a fejem is elfordítom ha meg látom a Jamo feliratot valamin. Tehát belőlem az a szó (fogalom), hogy "gyári", inkább pejoratív érzelmeket vált ki. Persze szigorúan a High Fidelity-re gondolok most... én sem vennék Jóska bácsi által gyártott autót.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2022
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Leírtad a lényeget, csak valahogy észrevenni nem akarod... Amelyikben 158 tranyó van, annál azt a csúfnevén szinergiát ugyanúgy meg kell találni mint a 4 tranyósnál. Csak ugye az egyikhez lehet hogy elég lesz néhány hét vagy hónap,a másikhoz meg talán az örökkévalóság is kevés. Mert azoknál hatványozottan nem mindegy, hogy azt a rengeteg tranyót ki hol és mikor gyártotta, ellenállás, kondi dettó.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Dehogyisnem akarom észrevenni és már ezt már leírtam talán többször is, mégpedig olyan formában, hogy lehet sok alkatrészből is nagyon jót csinálni, de én nem tudok.... mert egyedül kevés vagyok hozzá, mert nincs rá száz évem és nincs rá 100 millióm és nincs elég tudásom sem hozzá, de ez utóbbit ne hangoztasd nyilvánosan. De akiknek megvan hozzá mindaz ami nekem nincs, azok tudnak 150 tranzisztorból is nagyon jót csinálni. Te nem hallottál még (mindig) ilyeneket szólni, de én igen. Nem tudom mi volt bennük és honnan szerezték a szinergiát, de majdnem olyan jól szóltak, mint a te csövesed.
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Patkany csatolta nemrég.
Sima sztereo végerősítő, ami átkapcsolható híd üzemmódba.

Egy áramkör komplexitása azért nem egy kezelhetetlen fogalom. És nem csak az erősítőkre lehet értelmezni.
PC vonalon például egy LAN kártya, viszonylag egyszerű. Egy alaplap ahhoz képest már komplex, összetett, sok alkatrészt funkciót tartalmaz, de egy szuperszámítógép még komplexebb, összetettebb.
Vagy integrált áramkörök. Egy műveleti erősítő, vagy stabilizátor, amit szinte tranzisztor szintig meg lehet rajzolni, az egyszerűnek tűnik egy sok millió ( ma már milliárd ) tranzisztort tartalmazó processzor mellett. Erre gondoltam.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Ja... bocs. Ezt az RB-960-ast már kívülről ismerem, csak a becses nevét nem jegyeztem meg.

Azt, hogy "komplex" hallottam már és talán tudom mit jelent, de erősítőre nem tudom átvinni, hogy mikor és mitől lesz komplex. De ne is lovagoljunk ezen tovább. Ez olyasmi, mint a "szinergia". Vagy mint a dialektikus materializmus. Értem én, hogy motor, de mi hajtja?
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 

Hát a hajcsárok!
(#) tothbela válasza patkany hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Inkább egy hálózatra kapcsolt transzformátorral mutatnám meg.
A felső egy szimpla egyik pólusán földelt szekunderű transzformátor. ahol nem is szükséges a kimenet egyik pólusát földelni, mert a föld felé nem folyik áram. Mindössze a zavarok elnyomása miatt szokás valami fix potenciálra kötni, de erre a célra egy nagyon vékony fóliacsík is elegendő.

Középen két független transzformátor alkot egy (hidalt végfok szerű) áramkört. Látható, hogy a köráram a GND-n keresztül záródik, aminek a teljes áramot tudnia kell.

Alul egy olyan módosítás látható, ahol a két transzformátor szekundere sorba van kötve, így a köráram az összekötő vezetéken folyik. A GND felé ismételten nem folyik áram, akár el is hagyható lenne, mindössze a zavarok kialakulása miatt van jelentősége. Ebből kiindulva gondoltam, hogy először csak a Rotel hangszóró kimeneteinek a hideg (fekete) csatlakozóit kötném egybe.

híd.png
    
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 25, 2022 / 1
 
Ezekbe a dekadikus metalizmus, meg színorgia dolgokba sosem merek belemenni, ezért inkább hallgatok mélyen ez és ilyen jellegű ismereteimről.

Viszont hidalásos dologba mentem bele, mielőtt én is lehidalnék van egy Rotelhez hasonló erősítő. Amúgy teljesen nem olyan, de legalább más. Ez "D" osztályú, fix frekis, tehát PWM. Azért emeltem ki ezt a rövidítést, mert nem régen olvastam, hogy pédául a Bruno féle UcD önrezgőjének a helyes meghatározása nem Impulzus Mélység Moduláció, hanem Impulzus Sűrűség Moduláció. Vagyis nem PWM, hanem PDM. Bár szerintem inkább a kettő ötvözete vagy egyik sem. Attól függően, hogy a PWM szigorúan veszi a vivő frekvenciájának állandóságát, vagy a PDM az impulzusok szélességének állandóságát. Mert az UcD egyiket sem.

De nem akarok elkanyarodni. A lényeg, hogy ugyanazt a bakit leltem benne, mint a Rotelban. A két csatornát a lehető legjobban szét akarták választani, csak a modulátor közös. Mondjuk a táp is közös, de PWM-hez mérten hosszú vezetékekkel csatlakozik hozzá a végfok. Ez addig nem is baj, amíg sztereó, vagy két csatornás erősítőként üzemel. De itt is van híd opció, amit ki is próbált a volt tulaj. 2X90V táp estén 8 Ohm "komplex" terhelés hídban elég nagy áramokat mozgat meg. Azért írtam komplex terhelést, mert egy hangsugárzó az ilyen. Meg hát megtetszett a szó.
No hát szegény végfok nem hogy sima kétoldalas, hanem négyrétegű. Az áram megtalálta az utat valamelyik belső rétegen futó közösítő GND szakaszon. Olyan szépen felpuklisodott a nyák, mint a girosz pita a platnyin.
Szóval úgy néz ki fertőző ez a "hidaláshoznemértekdelegyen" őrület.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Előbb kiröhögöm magam, aztán olvasom tovább...
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
A fenébe vigye el csuda. Írtam egy csomót, oszt eltűnt a módosításban. Le nem gépelem újra. Az volt a lényege, hogy nahátmikvannak.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Nem baj. Én szándékosan szoktam törölni, te meg véletlenül. Ha egy jól sikerült erősítőt (netán hidalhatót) készít az ember fia, a kutyát nem érdekli hogy agyalt rajta húsz évet, vagy véletlenül éppen jól jött ki.
Mondjuk érdekes gondolatmenet. Tegyük fel, van egy felkészült nagy múlttal rendelkező mérnők vagy hobbista, meg van egy hogy is mondjam, szóval olyan valaki, aki nem ezen a téren specializálódott. Meg kell vizsgálni, milyen esélyekkel áldotta meg őket a teremtő, ha egy-egy elektronikai feladatot kapnak.

Első feladat: Egy darab alkatrészt kell letenni az asztalra. Erre azt mondanám, mind a két versenyző 100%-on teljesít, mert hát csak le tudja tenni valahogy. De ha mondjuk ez az alkatrész egy izzólámpa, akkor a képzetlen lehet hogy eltöri. De nagyon kicsi az eltérés.

Második feladat: csatlakoztassa az áramforráshoz. Még itt se lenne nagy eltérés. De ha ledet kap izzó helyett, akkor már a dilettáns csak 50%-ban teljesít, mert lehet hogy fordított polaritással csatlakoztat. két led esetén már csak 25% az esély.

Egy komplex áramkör esetében még továbbromlanak az esélyek. Én meg nem veszem észre hogy mindjárt este kilenc, és mehetek dolgozni.

További jó fórumozást.
(#) patkany válasza tothbela hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Ez könnyen megvalósítható. Meg is csinálom.
Mekkora keresztmetszet lenne jó? 1,5mm², vagy minél vastagabb?
(#) tothbela válasza patkany hozzászólására (») Jan 25, 2022 /
 
Elég az 1,5-ös. Ez is sokszorosa a nyákon lévő fóliának. Nagyon vastag kábelnek akkor van szerepe, ha messze kell elvinni az áramot.
(#) patkany válasza tothbela hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Kösznöm a szemléltetést!
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 26, 2022 / 15
 
Magaszaki mérnök maga elé meredve ballagott az épület folyosóján a konferenciaterem felé, hóna alatt a Rotel RB-960 nullszériás készülékével. Gondolatai már az új RB-1060-as körül kalandoztak amiben végre megvalósíthatja néhány új ötletét. Az új modellnél nem számít majd mekkora összegből kell gazdálkodni, a minőség lesz az elsődleges szempont. Magaszaki régi "bútordarabnak" számított a cégnél, megkapta a feladatot és elvégezte. Régóta nem ellenőrizte már senki mit hogyan csinál és nem is szóltak bele a munkájába. Tomakocsi főkonstruktőrrel is szinte baráti viszonyban voltak. Esténként esténként együtt iszogatták a szakékat a gyárral szemközti Kék Sárkányban és hétköznapi dolgokról beszélgettek, de leggyakrabban csak a többi félrészeg vendéget szemlélték csendesen üldögélve megszokott sarkukban.
Amikor belépett a konferenciaterem ajtaján teljesen nyugodt volt, nem dobogott már torkában a szíve, mint ifjú korában amikor még bizonyítania kellett. Letette az asztalra az RB-960-ast Tomakocsi elé, meghajolt és várt. A főkonstruktőr elégetten szemlélte a készüléket, forgatta, minden oldalról jól megnézte, majd összeráncolta a szemöldökét.

- Kedves Magaszaki! Nem látom, hogy lehet ezt átkapcsolni hidalt üzemmódba. Szerintem megint kitalált valami furmányosságot, hogy a kedves szakavatatlan vásárló ne tudja egy rossz mozdulattal tönkretenni a végfokot.
- No de Tisztelt Tomakocsi Úr! Nem arról volt szó, hogy tervezzük egy tetszetős, de egyben olcsó és megbízható duál monó végfokot? Hidalásról szó sem volt.
- Kedves Magaszaki! Feltételeztem, hogy ezt már mondanom sem kell Önnek mert annyira magától értetődő. Ez így a patkánynak sem volt kelleni. Eladhatatlan és rontja cégünk jó hírét.

Magaszaki vetett egy félszeg oldalpillantást a főkonstruktőr mellett ülő Ihatamo kisasszonyra, mintha tőle várna segítséget, de Ihatamo is egyetértően bólogatott.

- Tomakocsi Úr! Természetesen holnapra elkészül a hidalható változat - mondta hunyorogva, hogy ne vegyék észre szemében az apró villámokat. Ismét hóna alá kapta az RB-960-at, meghajolt és elindult az ajtó felé. Halkan morgott valamit magában, de a bent ülők nem értették mit, mert japánul morogta.

Mire a folyosó végére ért, már látta maga előtt hol fogja elvágni a jobb csatorna földvezetékét és, hogy van még egy keskeny sáv a nyák felső szélénél ahová tud egy újabb vonalat húzni a bal csatorna csillagpontjába.
- Így nem lesz földhurok - motyogta magának. Még beteszek egy átkapcsolót, oszt kész. Hidalva van. És nem is foglalkozott tovább az egésszel. Egyszerű rutin munka volt.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Sajnos a rendszer csak egy értékelési lehetőséget ad...
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Idézném a tigris kettőből Sanyit:
"Pontosan ezt tette"
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Ez jó volt. Tomakocsinak végül is igaza lett.
Vannak még hasonlók?
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Vannak, csak belém fagytak ebben a hidegben.
(#) patkany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Hát vaze, neked írni kellene! Ez nagyon tetszett!
(#) Karesz 50 válasza patkany hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Köszönöm! Nem gondoltam volna, hogy ebből kell majd megélnem a továbbiakban
(#) Karesz 50 hozzászólása Jan 26, 2022 / 4
 
Lassan vánszorogtak a percek aznap. Magaszaki újra átnézte a nyáktervet és nem talált benne hibát. Szeretett volna már túl lenni ezen az RB-960-on. Ma már semmihez sem volt kedve. A monitort bámulta és úgy tett mintha töprengene valamin. Várta az estét és várta, hogy beülhessen a Kék Sárkányba és elfelejtse a mai napot.
És eljött végre ez a perc is. Letelepedett szokásos törzshelyére és a pincér már hozta is a két szakét és a két sört, mert tudta, hogy Tomakocsi Úr is perceken belül megérkezik. Nem is tévedett. A főkonstruktőr is fáradt volt és kedvetlen. Szótlanul leült beosztottja mellé. Hallgattak és iszogattak. Aztán még egy keveset hallgattak és még egy keveset iszogattak.
(#) Karesz 50 hozzászólása Jan 26, 2022 / 6
 
Tomakocsi törte meg a csendet.

- Hallott már Magyarországról?
Magaszakit meglepte a kérdés. Váratlanul érte és hirtelen nem tudott mit kezdeni vele. Gondolkodott.
- Valahol Litvánia és Monaco között van ha jól sejtem, közel a horvát tengerparthoz.
- Látom jól tájékozott - nézett rá elégedetten Tomakocsi - tud valami mást is róluk?
- Veresegyházi asszonykórus - vágta rá elégedetten Magaszaki.
- Is! - vetette oda foghegyről Tomakocsi - de nem ez a lényeg!
- Remek az éghajlatuk, mivel közel van az Északi-sark is és az is és az egyenlítő is.
- Ez meg legyen az ő gondjuk - sziszegte türelmét vesztve a főkonstruktőr.

Magaszaki sarokba szorítva érezte magát, érezte nincs több dobása. Lassan beleszürcsölt a szakéba, hogy ezzel is húzza az időt valamelyest. Szeme megakadt a sarokban hálót szövögető pókon és ekkor beugrott neki.
- Hobbielektronika - rebegte kissé bizonytalanul, némi diadallal a hangjában.
- Az meg mi a majompikula? - nézett rá csodálkozó tekintettel Tomakocsi.
- Az egy elektronikával foglalkozó fórum ahol mindenfélét meg lehet kérdezni és vitatkozni is lehet, amíg az operátor megengedi. A fiam rendszerese olvassa, de még kérdést nem mert feltenni, mivel nem tud magyarul. És képzelje Tomakocsi Úr! Mostanában az RB-960-asunk az egyik téma.

Itt kissé elmélázott és ismét a pókra révedt a tekintete. Már megbánta, hogy szóba hozta ezt a fórum izét, mert a fiától tudta, hogy Béla megtalálta a gyenge pontját az erősítőnek. A vékony földfóliát. Ezt később Magaszaki is észrevette, de már akkor javában sorozatgyártásban volt a végfok és úgy gondolta jobb ha ez az ő titka marad és majd becsülettel sírba viszi magával ezt a bakit - ha eljön az idő. Ismét belekortyolt a szakéba és a japánul karatyoló társaságot bámulta. Ő is elég jól tudott japánul, mert az anyja már kicsi korától kezdve ezen a nyelven beszélt hozzá és így szép lassan ő is megtanulta.

- Folytassa Kedves Magaszaki, miket írnak rólunk ezek a magyarok?
- Most konkrétan az RB-960-ra gondol Tomakocsi Úr, vagy úgy általában a Rotelekre.
- Mindkettőre.
- A Rotel népszerű márka arrafelé nyugat-keleten... a fiam szerint - tette hozzá.
- És az RB 960?
- Azt mondják elég jó a hangja.
- Ne kelljen már minden szót harapófogóval kihúzni magából!
- Hidalva kicsit mosott... Állítólag.

Most megint a vékony fóliára gondolt és nyelt egy nagyot. Magában csendben szurkolt, hogy patkány mégse barkácsolja majd bele az XLR aljzatot.

- Miért? Ott meg is hallgatják az erősítőinket? - húzta fel a szemöldökét a főkonstruktőr - mi is meg szoktuk hallgatni amit csinálunk?
- Nekünk erre nincs időnk, mi csak megmérjük, oszt kész - válaszolta zavartan Magaszaki - de....
- Mi de?
- Hát... az éjszakai portásnak oda szoktuk adni a nullszériás készülékeket meghallgatásra. Legalább nem alszik el ha csinál valamit és úgyis mindig a "Szibéria Hangja" rádiót szokta hallgatni, mert ott jó zenék vannak.
- Titokvédelmi nyilatkozatot aláirattak vele?
- Természetesen! Nekünk is kellemetlen lenne ha kiszivárogna mennyire nem érdekel már minket ez a hifi, vagy micsoda.

Itt most füllentett, mert őt nagyon is érdekelte de nem lóghatott ki a sorból (a japán összetartás, kultúra, meg miegyebek miatt sem). Imádta az erősítőket, de otthon nem Rotelt hallgatott, hanem inkább a saját maga által gyártott erősítőket. Persze, ha úgy vesszük ezek is Rotelek voltak, hiszen ott dolgozott és ezt csinálta. De a CD játszója Mark Levinson volt, a hangdoboza meg Polk Audio. Hogy milyen kábeleket használt azt senkinek nem mondta el, így erről nem beszélhetek. A padlástérben volt a zeneszobája és oda idegen nem tehette be a lábát.

- És mi volt a véleménye a portásnak? - faggatta tovább a főnöke Magaszakit.
- Csak pár szót tudtunk váltani reggel, ő álmos volt, én meg siettem. Röviden úgy jellemezte, hogy komplex a hangzás és megvan benne a szinergia.
- Honnan szedte a portás ezeket a hülyeségeket és mit jelentenek?
- Erre én is rákérdeztem, de csak a vállát vonogatta. Azt mondta olvasta valahol.

Magaszaki még meg akarta kérdezni a főnökét honnan jutott eszébe éppen ez a Magyarország, de közben rájött, hogy tavaly mintha mutogatott volna neki valami fényképeket a nyaralásukról, amire alig figyelt, így aztán inkább nem feszegette ezt a kérdést. Felhörpintették maradék italukat. Még egy utolsó pillantást vetett a sarokban szorgoskodó pókra, aztán haza ballagtak.
(#) patkany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Várom a folytatást! Akár át is vihető a pihenő pákások topikba! Hány fejezetre számíthatunk?


Hamarosan Magaszaki úr törekvései és furmányos megoldása érvényét veszíti, mert megjönnek a csatijaim és belefabrikálom. Nemsokára a híd valódi híd lesz, nem csak holmi pontom.
Ezen a reloop féle táp közösítésen agyalok, hogy bontható legyen-e?? Észrevehető lehet-e szteró módban, ha a két trfó "egymásra" dolgozik? Utóbbi kérdés költői, mert ezt csak én tudhatom, ha lepróbálom. Én hídban használom, ezért is ugye a téma vonal, de nem tudni, marad-e? És ha eladnám, és aki megvenné, nem tudni hogyan használná. Megmaradjon az erősítő dual mono jellege. Vagy is úgy modifikálni, hogy az eredeti állapot megmaradjon, de az újítás egy plusz legyen benne.
(#) Karesz 50 válasza patkany hozzászólására (») Jan 26, 2022 / 1
 
Ez volt az utolsó fejezet. Elég volt ennyi.

Elég instrukciót kaptál már több helyről is a módosítást illetően. Gondold át jól és próbáld meg nem leamortizálni a két végfokot.
(#) mateatek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 26, 2022 / 2
 
Ezt egy külföldi megtalálja, lefordíttatja a guglival és másnapra a külhoni fórumok tele lesznek azzal, hogy a Rotel egyik munkatársa, Sokasuna a hobbielektronikán szivárogtat, Charliefifty álnéven.
Következő: »»   2360 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem