Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2459 / 2530
(#) mek-elek válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 20, 2023 /

A hit szép dolog, de a vásárlás az üzlet kategóriában van. Ha nem ért hozzá valaki, akkor rá hagyatkozik a körülményekre. Manapság a "gyári" mint fogalom semmit nem jelent, mivel nem tudni, hogy hol van a gyártó, mint "gyár". A HD650-em német is lehetne, de Írországból jött, és most Romániából jönne, vagy egyenesen Kínából... Akkor így mennyire Német? Az meg hogy , hogy ment tíz évet, azt egyikünk sem tudja. Abban igazad van, hogy javítás után is elmehet tíz évet, ha havonta egyszer kapcsolják be. És ahogy az a panel kinéz műszakilag? Nem mondanám "fajtisztának".
(#) mek-elek válasza nosmo king hozzászólására (») Jún 20, 2023 /

Az első mondatod realitása miatt a mancs. A többi már zavaros köztetek. jó lenne valami célmeghatározás. Pl: hangosítás, vagy házi hifi. Jómagam, mivel nem építettem azelőtt FET-erősítőt, hát rákaptam KT cuccaira. Ha hifi, akkor kevés alkatrész párti vagyok. Nem tartom szerencsésnek a párhuzamosított félvezetőket, mert az együtt futásuk kérdéses az egész frekvenciasávban, pláne ha buszos a párhuzamosítás, vagyis nem csillagpontos. Nekem 50W táján nem volt bajom a FET-ek hűtésével. És különben is a hűtés nem annyira egyszerű dolog. Hőmegfutás? A Király Tibor féle diódás megoldás nálam tökéletesen működik egy kis KP12 pasztával, így még nagyon nem is kell, hogy a dióda "rámásszon" a FET-re, és nem kell plusz alkatrész erdő. Ha otthoni felhasználásról beszélünk, és adódnak a feltételek, akkor adódik egy rendszer. És erről már volt szó... Szóval az erősítő (eleje meg vége) csak középen van, amit elemezgettek. Vagyis etetni is kell, meg ha hangfal, akkor az elvárások előtt, a helységcsillapítás is része az említett rendszernek, az adott teljesítmény függvényében. Szóval a nagy elmélkedésben azért ezt is figyelembe kellene venni az eredmény tekintetében. Azt meg hogy kinek mi számít jónak? Szerintem ezt nem szerencsés elvitatni többségi alapon. Az is igaz a tapasztalataim szerint, hogy a megépítés módja is meghatározó egy erősítő várható hangjában, mint az alkatrészek minősége, és a kábelek kategóriája, stb...
(#) Suba53 válasza Pixi hozzászólására (») Jún 20, 2023 /

Köszi a fotókat, így már szépen látszik minden. Lehet, hogy a zárlatos dióda miatt hunyt el a vezérlő IC. Látom már azt is levetted. Ez a dióda. szerintem ugyanazt tudja, mint a mi elpukkant. Lehet, hogy csak ennyi, a dióda és IC csere után talán jó lesz.

Amit én még megtennék, hogy azt a T901 trafót a lehető legrövidebb lábakkal raknám vissza a helyére. Látom nem kompatibilis a régivel, de egy impulzus áramkörben ezek a hosszú vezetékek okozhatnak nem kívánt zavarokat, akár emiatt is elszállhatott a dióda, majd az IC.
Vastagabb alkatrészlábak, max 1-2 cm hosszú darabok segítségével próbáld bekötni.
(#) nosmo king válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 20, 2023 /

Házi használatra 2x100w böven elég. ide egy pár irfp9140-irfp250 (110v) tökéletesen megfelel. Az egyszerüsitésnek azért néhány kötelezö megoldás határt szab. Lehet három tranyoval is végfokot épiteni. Szolni fog. De ha egy kicsit jobbat akarrsz olvasd el ezt.
(#) Pixi válasza Suba53 hozzászólására (») Jún 20, 2023 /

A trafó az a gyári! Minden láb oda van kötve ahol a helye van. Ezért is nem értem a kábelezést, pláne ilyen hosszban. Most megnéztem a 12V részen kondikat, diódákat, de nem találtam zárlatost. IC rendeltem, és láttam PC tápban ilyen nagyobb SDM diódákat, megnézem azok közül hátha lesz ami jó bele. Renelni itthon elég vicces ilyeneket! Remélem lesz valami bontható is hozzá.
Ebben a videóban meg valamit bele drótoznak szintén, de ha tippelnem kéne valamilyen 12V-ot előállító IC lehet. Semmi leírás, hogy mi az, mit hova kötnek. Amúgy a 220-on a bizti sem ment ki.
(#) Suba53 válasza Pixi hozzászólására (») Jún 20, 2023 /

Ez fura. De semmiképpen nem egészséges ilyen hosszú vezetékeken vezetni egy kapcsoló üzemű transzformátor kivezetéseit.
Ha csak az nem volt az elkövető célja, hogy a trafónak tulajdonított szórás miatti zavart próbálta ezzel a módszerrel "kihangolni". Ha az új alkatrészekkel jó lesz, ezt te magad is próbálgathatod. Ha észlelsz zavart, és a kis trafó mozgatásával esetleg változik az intenzitása.
Ha nem észlelsz ilyesmit, akkor jobb ha visszateszed az eredeti formában a helyére.
(#) mek-elek válasza nosmo king hozzászólására (») Jún 21, 2023 /

Én szerintem messze nem kell 100W egy lakásban. Én a 2x50-el is magyarázkodásra kényszerültem a nejemnél. Szóval nekem jó a KT féle VF4 a 4db FET-el oldalanként. Ha meg annyira építhetnékem lenne (ami kizárt), akkor Karezs50 utolsó erősítőjét választanám, a magam módján megépítve. Megkérdezhetem, hogy az ajánlásodban lévő erősítők közül Te melyiket próbáltad ki? Esetleg pár képet mutatnál róla? A külseje nem érdekelne...
(#) somitomi válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 21, 2023 / 1

Én 2×40 wattot eddig egyszer tekertem fél hangerő fölé, amikor végfok csere után tesztelni akartam nagyobb teljesítményen is (bár a szomszédok még erre se jöttek át). Amúgy 2/10 fölé is ritkán megy a hangerő gomb.
(#) Dióda hozzászólása Jún 23, 2023 /

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.
Nézegettem ezeket a kínai modul erősítőket és kinéztem egy jópofát Bővebben: Link

Valaki próbállta már esetleg tudná nekem véleményezni?
Egy aktív hangfalat akarok összerakni a fiamnak amiben csak végfok és hangszórók vannak mivel gépről keverővel használná. Kicsit vakarózok mert van kész lm1875-ös panelem csak az ic kellene bele de most mocsokdrága.A két ic árából kijönne ez a modul csak azt nem tudom melyikkel járnék jobban.
Legtöbbnyire sima zene bömböltetésre lenne használva és néha gitárhoz.
Nem kell hatalmas teljesítmény mert nem házat akarunk bontani de azért szóljon. Ezért agyalok a sztereó lm1875-ös panel és ez között.
(#) Skori válasza Dióda hozzászólására (») Jún 23, 2023 /

Konkrétan ezt nem ismerem, de ami elsőre feltűnik, hogy bár D osztályú végfok, de nincs kimeneti LC szűrő a panelen... míg más kínai modulokról ezt nem spórolják le... Pl: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2023
(#) mek-elek válasza Dióda hozzászólására (») Jún 23, 2023 /

Az én fiam a KT féle VF3-at használja ilyen célra. Kellemes a hangzása. A bemenetre elég egy 2.2µF wima, de kell neki egy hét mire megjönnek a mélyei. Azonban kérdés, hogy van e megfelelő trafó hozzá, mert az is pénzbe kerül. KT írja, 4 ohmra, 2x-es teljesítményhez, kétszeres teljesítményű trafó dukál. Ha nem sajnálod a pufferek növelésére a pénzt, akkor még jobb hanghatást produkál. Ja, 8 ohmra kb: 12-15W. Panelterv van az oldalán.
(#) SultanJr válasza Dióda hozzászólására (») Jún 23, 2023 /

Hang: 10/8, ez nálam nagyon jót jelent, 24V Dc max és jó erős trafóval tudja is a 2X40 w/ 8R.
Mondjuk nekem a 2.1 es verzió volt abban volt a kijáraton szűrés pluszban, de jók ezek a panelok évekig használtam egy toroiddal meg egy 10mF kondérral... Melegedés szinte semmi
jó hatásfok!
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2023
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

Szia!
Én a szűrő nélküli verziót elvből meg sem akartam hallgatni, mert műszakilag szentségtörésnek minősítem. Majd egy javítás során hozzám került egy ilyen kapcsolás. Nagy hangsugárzóra kötve úgy éreztem, valamivel kellemesebb a hangja, mint a normál kimeneti szűrővel ellátott kapcsolásnak. Nem vagyok benne biztos, de talán ezeknek a szűrő előttről visszacsatolt erősítőknek az a rákfenéje, hogy a kimeneti szűrő hibáit nem veszi figyelembe. Ugyanazt a TPA3116 gyári panelt szándékosan piszkálgattam hogy valóban jól hallom e az eltérést, és igen. Négyféle kimeneti opciót próbáltam. A gyári alulmétetezett ferritmagos induktivitás az smd kondival volt a leggyengébb. A téglavörös toroid ami tipikusan a jobb PWM modulokon van, és a légmagos induktivitás polipropilén kondikkal fej-fej mellett jobbnak bizonyult, de a szűrő nélküli egy fokkal szebben szólt. Nem hiszem hogy az átviteli karakterisztika lett volna másabb, mert 20kHz-ig nem szólt bele a szűrő az átvitelbe.

Ennek ellenére én nem szeretnék használni szűrő nélküli PWM erősítőt zenehallgatásra.
(#) tothbela válasza SultanJr hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

Nekem is kedvencem a kis TPA3116, jól is tud szólni, de 24VDC tápról 8 Ohm mellett nem lesz 40W még neki sem. Ha zéró veszteséggel számolunk és a moduláció 100%-os, akkor 36W/8 Ohm. Gyakorlatban 80%-OS moduláció mélységig szól szépen, a kimeneti induktivitás és a fetek RDSon értéke együttesen is csökkentik kb 5%-al a kivehető jelet, ezért 24VDC esetén 8 Ohmon 25W a normálisan kivehető teljesítmény.
Viszont az adatlap szerint 4,5V és 26V között bármekkora tápról elmegy. Szintén az adatlap szerint ha jól emlékszem 30V a max tápfesz, de 27V felett letilt az IC. A nálam lévő példányokat megkínoztam. Labortápra kötve néztem őket. 28V tápfesz mellett sem tiltanak le, valamint 36V tápfesz sem tette őket tönkre. Persze ott már nem szóltak. 20% overvoltage minden integrált áramkör esetében elvárás, ezt el kell viselniük.
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

Na ezt jól megaszondtátok nekem .
Szívem szerint az lm1875 -re szavaznék kicsit alulfeszelve hogy ne menjen soha tönkre.
Ezektől a digitális vackoktól parázok. Legfőképp mert nemtudom gitárral mit művelne bár bevallom azt sem tudom hogy az lm1875 mit lépne rá. Azt tudom hogy a quad405 nagyon nem bírja a gitárt és fűt vele mint a barom és nyűglődik csak vele (tapasztaltam és próbálltam).
De hogy ilyen mocsok drága lett az az ic az szinte felháborító.
Tudom be lehet tenni helyette tda2030-at is de hogy abból is hol kap a gyerek eredetit az is nagy kérdés (van egy marékkal de ránézésből mind hamis).
(#) mek-elek válasza Dióda hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

Ne háborogj már annyira... Ezek szerint mást nem szoktál vásárolni. Ez meg nem is annyira fontos dolog. Igaz az én RIAA korrektorom sem. Amibe pénz ide, vagy oda, csak októberre szállítják le a fele ellenállás készletet a tengeren túlról. Mostanában ez ilyen. Egyet mondanék ehhez: kell vagy nem. Ha meg kell, ne a rossz oldalán lovagolj. Használjátok jó kedvvel!
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2023
(#) SultanJr válasza tothbela hozzászólására (») Jún 24, 2023 /

Nem mértem le, én is határon kínoztam sokszor órákig a szub részen egy 4" lengős szubláda volt akasztva, a szélessávra meg 2 darab 2 utas 300/600w terhelhetőségű 2 utas hangfal..
Akkor úgy írnám érzetre megvolt az az 50w feeling, bár írhattam volna így? Peak.. Akkor biztosan meg is van! Egyébként kedvenc ic s erősítőm a tda 7294 után.. Vagyis hangban ez jobb érzetre is!
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2023
(#) k-elektronic hozzászólása Júl 3, 2023 /

Sziasztok Kollégák!
Nincs meg véletlen valakinak a ROBSON DX-1000 TURBO (talán magyar gyártmányú) erölködő kapcsi rajza?
Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2023

robson.jpg

(#) Laci66 hozzászólása Júl 9, 2023 /

Sziasztok!
Segítséget kérnék a mellékelt rajz működőképességének ellenőrzéséhez!
Két éve már tervben volt ez a projekt lásd itt a 2335. oldalon. Azóta ezt a számomra legegyszerűbb
kapcsolást sikerült összekaparnom a NET-ről. A bekeretezett alkatrészeket kihagynám, mert adottak a vég Darlingtonok. A nyugalmi áram állításhoz BD139-re gondoltam, a Darlingtonok közé csavarozva.
Kérdés a nyugalmi áram értéke és az IC 1. lábára menő ellenállás értéke. (Az R1, gondolom nem pozíciószám hanem 100 Ohm).
(#) Suba53 válasza Laci66 hozzászólására (») Júl 9, 2023 /

Az IC 1-es lába a némító ( Mute ) bemenet.
Inkább 1 kOhm kell oda.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2023
(#) Laci66 válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 9, 2023 /

Valami orosz fórumon írták hogy talán kompatibilis az LM4702-vel.
Ismerős valakinek?
(#) Suba53 válasza Laci66 hozzászólására (») Júl 9, 2023 /

A lábkiosztás, és funkciók ugyanazok, viszont a NEC adatlapja nem ad semmi paramétert a korrekt összehasonlításhoz.
Akár még igaz is lehet.
(#) roland9 hozzászólása Júl 9, 2023 /

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy valaki használja-e ezt az ebay-en kapható "1000" wattos erősítőt?
Illetve ha igen akkor mi a véleménye róla, esetleg mérte-e a teljesítményét?
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2023

1.jpg

2.jpg

(#) szuli15 hozzászólása Júl 12, 2023 /

Üdv mindenkinek

Segítséget szeretnék kérni, adott egy Fischer CA-9030 aminél az egyik végfoknál az a hiba ,hogy a végtranzisztorokon (Q419,421, illetve Q413) a testhez képest minden kivezetésen tápfeszültséget mérek. R435 illetve R436 volt szakadt ( R436 a másik oldali végfokhoz tartozik ,az hibátlanul működik ellenállás csere után). Mi okozhatja a hibát? Csatolom a rajzot mellé.
Köszönöm!
(#) szuli15 hozzászólása Júl 12, 2023 /

Üdv

Meg is találtam közben a hibát, R431,R433 fuseable ellenállás értéke nyúlt meg kOhm értékűre. Csere után már normális feszültségeket lehet mérni a végtranzisztorok lábain.
(#) somitomi hozzászólása Júl 21, 2023 /

Üdv!
Van egy házi építésű erősítőm, amiben van még szabad hely, illetve itt most nem érdekes körülményekből adódóan egy feladat nélkül maradt négyáramkörös kapcsoló is. Gondoltam építenék bele valami érdekes plusz áramkört, hogy legyen mit kapcsolni vele. Amik eszembe jutottak eddig:
- térhatás szabályozó
- visszhangosító ('70-es évekbeli reverberation amplifierek mintájára, bár ilyet a jelek szerint nehéz lenne házilag építeni)
Esetleg valamelyikhez tudnátok kapcsolási rajzot ajánlani, vagy van valakinek ötlete hasonlóan "hasznos" plusz áramkörhöz, amit megépíthetnék?
(#) Skori válasza somitomi hozzászólására (») Júl 21, 2023 /

Kérdés, hogy most mi van az erősítődben? Hangszín szabályozó? Kezel-e sok bemenetet, van bemenetválasztó? Esetleg távirányítható? Kivezérlésjelző? A kapcsoló ezeket is "piszkálhatja", pl.: loudness, bemenetválasztás, kivezérlésjelző: hangerő független, vagy teljesítményt mutasson, stb...

Esetleg beépíthetsz egy USB hangkártyát, hogy USB bemenet is legyen az erősítőn, vagy ha befér MP3 lejátszó, netrádió, stb...
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Júl 21, 2023 /

Így van. Vagy optikai és koax bemenetet. Fillétekért lehet venni ilyen modult. De ha Bluetooth-t fogad, az sem utolsó. Néha jól jön.
(#) somitomi válasza Skori hozzászólására (») Júl 21, 2023 /

Bemenet van elég (1 lemezjátszó, 2 vonalszint, 2 magnó), hangszínszabályzó és kivezérlésjelző is van már. Gondoltam loudnessre, kivezérlésjelző kapcsolgatására, meg beépíthető bluetooth modul is van itthon, de ez igazából egy kicsit arról is szól, hogy játszom mindenféle audio áramkörrel és hátha tanulok belőle valamit. Szóval valami összetettebb áramkört gondoltam építeni és beszerelni. Maga az erősítő is amúgy a '80-as évek elején épült, én csak felújítás gyanánt átépítettem úgy-ahogy korhű módon, merő időtöltésből.
(#) reloop válasza somitomi hozzászólására (») Júl 22, 2023 / 1

Következő: »»   2459 / 2530
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem