Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Szia!
Esetleg az eredeti Videoton koppanásgátlót is megépítheted, én is azt tettem be az EA 6383S erősítőbe. A hátlapon belül a baloldali végfok mellett kényelmesen elfér. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
Ha csak koppanásgátló funkció elég kimeneti DC védelem nélkül, akkor ez a kapcsolás nyugodtan megépíthető, amit csatolok. (bár én tennék bele DC védelmet is, ha már megcsinálom és vigyázni szeretnék a hangszóróimra)
Ha DC védelem is kell, akkor ez is jó, meg az előzőleg linkelt is. Az általam feltett áramkör külön figyeli a két végfok kimenetét, a vision61 kolléga által linkelt védelem viszont nem. Ennek csak akkor van jelentősége, ha úgy hibásodik meg egyszerre a két végfok, hogy az egyik kimenete "kiül" pozitív tápfeszültségre, a másik végfok kimenete pedig ugyanakkor a negatív tápfeszültségre. Ennek a valószínűsége nagyon kicsi, gyakorlatilag nem szoktak vele számolni, pedig csak 4 db alkatrészt spórolnak meg vele. Murphy bácsi viszont megmondta... Ilyenkor a vidis utánépítés nem kapcsol le, az enyém viszont igen. A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2015
Én ÍGY oldottam meg még régebben!
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
Köszönöm mindenkinek a válaszokat, ebből már tuti választhatok megfelelőt!
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy ismeri-e valaki az apróban folyamatosan hirdetett modult? Bővebben: Link Jó? Vagy inkább építeni érdemes? Quad405-höz kell.
Sziasztok! hoztak hozzám egy Urban féle készre szerelt védelmet, hogy kössem be egy működő Quad 405-be. most kéne egy pici segítség. ut+: gondolom a táp pozitív , ut- gondolom a táp negatív
földelés: gondolom a kettős táp közös pontja. tr felirat mi rajta?
Közvetlen a trafó szekunderét kell oda kötni.
Köszi szépen. mivel a trafóról 2X 37V jön le, gondolom a közös pontra megy.
Alig hinném. A közös pont az gnd potenciálon szokott lenni. Neked meg éppen az kell, hogy azonnal érzékeld a kikapcsolást, amire a trafó feszültség alkalmas. Azzal a ponttal, jó eséllyel sorba van kötve agy 22-100kR körüli ellenállás és egy dióda, tehát lehet kötni bátran a trafó "szélére",
Sziasztok!
Békéscsabán valamiért nem lehet kapni ebbe a kapcsolásba való relét. Megoldható 2 külön álló relével? A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
Szia!
Simán! Csak a kapcsirajzon Rt* ellenállást kell újraszámolni. Gondolom a leírásba van erre útmutatás.
Az eBay -en van ilyen relé, több eladónál is, ingyen postával is.
Rendben, köszönöm!
Még egy kérdés. A Z2 zéner hány voltos? A beültetési rajzon 2db 75 voltos van, a rajzon 15.
Szia! Nem a Z1-gyel kevered? A Z2-re Skori leírta a méretezést emlékezetem szerint.
Igen, megtaláltam, Z1 15 volt, Z2/1-Z2/2 75 volt. Köszönöm!
Sziasztok.
Szükségessé vált, hogy a mély ládám is kapjon egy koppanásgátló/védelmi áramkört. A tápfeszültségem +-30V, de csak 12V-os Shrack reléim vannak itthon. Tudnátok ajánlani egy bevált, kis méretű kapcsolást? Azért kell kis méretű, mert egy panelre tervezem a szűrő áramkörrel, illetve a végfokkal. Viszont szükséges lenne rá egy ún. üzemjelző LED, és még egy ami jelzi a hibát, továbbá DC védelem is jól jönne rá. Amit már egyszer megépítettem tökéletesen megfelelne, de nem fér el az amúgy is szűkös panelen. Előre is köszönöm!
Szia. Ezt én is megtaláltam. Csak az IC árából egy tranzisztorosat ki lehetne szerintem hozni. Szóval az IC-s kilőve.
Nem írtad, mekkora hely van neki.
De a Shrack is gyárt rengeteg relé típust.
Körülbelül 50x40mm hely van neki. A relének a helye ezen kívül van, annak elhelyezésével nem kell foglalkoznom.
A relé a végerősítő kimenetéhez közel van. Így az áramkörben közvetlen nincs helye. A vezérléséhez illetve a DC érzékeléshez szükséges vezetősávok helyét valahogy majd kitalálom.
Nem értem mire válaszoltál...
A védelem nagyjából egy egységnek tekinthető, amiben relatíve minden közel van egymáshoz. Egy jól kitalált felépítésben alig van huzalozás (ez pl. szerintem jó megközelítés)
A terv a következő: egy 130mmx70mm-es panelra szeretném felvariálni a végerősítő, a subwoofer szűrő áramkört, illetve a védelmi áramkört is. Mivel a régi erősítőm helyére készül ez a verzió (beépíthető erősítő), így kábelezésre a betáp kábelen, illetve a hangszóró kábelen kívül másra nincs szükség, mivel a bemenő jelet az erősítő lapján található sorkapocs fogadja, aminek a kábelezése is belül történik.
- A kis helyre történő zsúfolás, végerősítő témában kockázatos. Sok esetben éppen ez okozza a hibákat.
- Beépíthető végfok, hangszóró dobozokba szokott kerülni. Ezekben bőven van hely. - A belső huzalozás éppen úgy huzalozás mint a külső. Sőt még kockázatosabb is, mert ezen a felhasználó nem tud változtatni. Ha nem tévedek a hangszóróba való kerüléssel, akkor a huzalozás mindaddig nem kritikus, amíg monó blokkról beszélünk. Ha egyik dobozban van a sztereó erősítő, amihez a másik dobozt is csatlakoztatni kell, akkor már indokolt bölcsen eljárni.
50x22mm
Kell bele egy kis FET, BS107A (200V/150mA). Az kapcsolja a relét, nem bipoláris tranyó. A terven ott van minden alkatrész értéke. Tettem rá egy 12V -os stabkockát is, arról megy az egész. Ha van már eleve egy 12V körüli feszültséged, akkor azt a részt hagyd le. A 30V -tal sorban betehetsz egy 6-10V körüli fél W -os zénert, annyival kevesebb jut az IC -re, megoszlik a hő a zéneren, meg az IC -n. Ott van az is a nyákon. A tranzisztorok általánosak, azért nem írtam konkrét típusokat. Csak a polaritásukat, hogy N, vagy P kell oda. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
Ez egy monoblokk lesz, ha tekinthetjük annak. Mivel ez egy subwoofer erősítője lesz így a régi előlapot szeretném felhasználni hozzá. 160x160mm az előlap mérete, és ezen foglalna helyet a 130x70mm-es áramköri lapocsaka. nem szeretnék több panelt felrakni, mint ami szükséges. És még így is problémám lesz a ki és be kapcsolással... Arra is kel egy jó kis kapcsolás.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
Köszönöm szépen. Az erősítő tápja ugyebár -+30V. Az lenne a kérdésem, hogy nem fogja elbillenteni a táp pozitív oldalát akkor, ha csak azt a részt terhelem?
Ilyen relém van. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
Javítok, az előzőben az egyik tranzisztort véletlenül P típusúnak jelöltem N helyett.
A bemenő jel (alul) két NPN tranzisztorra megy a 470kOhm -on keresztül. Így már jó a terv, elnézést.
Nem, pár mA áramfelvételű az egész védelem. Tulajdonképpen a relé árama, plusz pár mA. A relék általában 1kOhm körüli tekercsellenállásúak. Az 12V -ról kb. 12mA.
De az utóbbi a jó terv, olvasd vissza, egy tranzisztort P -nek jelöltem N helyett. Ha van külön 12V -od (pl. a szűrőnek), onnan is táplálhatod. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |