Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   52 / 145
(#) eyess válasza blaci hozzászólására (») Szept 27, 2013 /
 
Örülök , hogy jó lett .Legalább fogod tudni most már , ha az ic nek annyi lesz véletlenül valamiért , és előjönnek ezek a hibák , hogy melegedés , rossz feszültség értékek , akkor fogod tudni , hogy az ic vel lesz baj , de ne legyen.

Jó zene hallgatást hozzá.
(#) _vl_ válasza blaci hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Az ott egy 220-as trafó benne? Aminek a 220-as kivezetései mellett kb. 1mm-rel egy vastag vezető van, ami utána a leválasztott rész közvetlen közelében kolbászol végig az egész panelen? Ez így kb. az életveszélyes szinonímája...
(#) blaci válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Mindkettőtöknek kösz az észrevételt, bár a távolság valójában 1.4 mm, de ez nem így volt szánva eredetileg.
Az utolsó módosításnál a trafót odébbhúztam 3 miliméterrel, ezt a sávot meg nem módosítottam hozzá. Szétszedem, és leköszörülöm a fölösleget.
(#) blaci válasza blaci hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Így már azt hiszem, jó lesz.
(#) Alkotó válasza blaci hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Engedj meg egy kis kitérőt a témában. Abban egyetértés van, hogy az egymás melletti felületek potenciálkülönbsége (feszültségkülönbsége), alapján kell a szigetelési távolságot meghatározni, aminél alapvetően figyelembe kell venni a köztük lévő tér szigetelési tulajdonságait. De ezzel vég is az egységnek, mert sokféle szempont létezik, és az említett 7,5mm-es előírást is csak emlegetni szokás, de leírva még nem sikerült senkitől megkapnom. (Mert jó lenn látni valójában mi is van oda írva, mert szerintem összemosódik két küönböző dolog.)
Abban majdnem teljes az egyetértés, hogy ha "normál levegőt" tételezünk fel szigetelésnek, akkor 100 V-onként 1 mm a minimálisan elvárt szigetelési távolság. Ez hálózati feszültség esetén, szűk 2,5 mm-t jelent.
DE!! Mit értsünk "normál levegő" alatt? Mert ha az életünkről van szó, akkor nem árt egy kis tartalékot is beépíteni, hátha kicsit párásabb az a levegő. (Többek között ezért is jók a lakkozások, mert azok sokkal jobban szigetelnek mint a levegő, és szinte tökéletesen elfedik a vezető felületet a levegőtől.)
Egy nagyon életszerű példa, az optocsatolók tokozása. Ezek IC tokban vannak, ahol a szemben lévő lábak középpontjainak távolsága 7,5 mm, de a tokon belül már közelebb vannak a fémlábak, és a forrasztási pontokat sem lehet úgy megoldani, hogy 5-6 mm-től nagyobb legyen a lábak közti távolság, (ez nem 7,5 mm). Az optocsatoló kimondottan életvédelmi eszköz, tehát illik jónak lennie.
(#) Hp41C válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Szia!
- Egy nyomtatott panel felületén a szennyeződéstől, páralecsapódástól a vezető sávok között áram folyhat. Ez a kúszóáram. Az életvédelmi szigetelésnél nem az üzemi feszültségre van előírás, hanem 2..4 kV nagyságrendű teszt feszültségekről. A leválasztott (fémes részeket megérinthetőre tervezett - csatlakozók) rész és a hálózattal összefüggő rész közötti szigetelésnek a teszt feszültségre kell készülnie.
- A min 7.5 mm szigetelési távolság csak a nyomtatott huzalozású panelre érvényes, azon is csak a panel felületén mért távolságokra. Ha az elválasztott és nem elválasztott részek között kivágás van a panelen, a kivágást kikerülő, a panelen mért legrövidebb útnak kell 7.5 mm -nél nagyobbnak lennie.
- Levegőben, szigetelőben haladó vezetékekre más távolág van előírva.
- Az optocsatolókat nem véletlenül gyártják 4 raszteres DIP tokban (is). A 3 raszteres tokot 3 raszteres helyre (footprint) ültetve nem szabad egy elválasztást igénylő panelben használni kivágás nélül, ugyanis a panelen kialakított forszemek (pad) méretével 7.5 mm alá csökken a szigetelési távolság és a kúszóút. Ha a tok alatt kivágás készül (megfeleően méretezve), akkor használhatók a 3 raszteres tokok 3 raszteres helyren is.
- Ha a gyártó a TUV stb jelzéssel ellát egy optodcsatolót, akkor egyben garantálja azt is, hogy a belső szigetelési megoldása teljesíti a szabványok előírását is. Az adatlapján láthatók, mely szabványokat teljesíti.
(#) Alkotó válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Semmi okom kételkedni abban amit mondasz.
Elküldenéd nekem azokat az előírásokat, amikre hivatkozol? Szeretném látni ezt a 7,5mm-es utalást, pontosan milyen megfogalmazásban, mire vonatkozóan kell ezt értelmezni. Többen beszélnek erről -lehet jogosan-, de még nem került elő egyszer sem a valódi szabványszöveg.
(#) _vl_ válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Én az UL/IEC 60950-1-et el tudom küldeni (2007-es angol verzióban). A táblázatnak elég sok paramétere van...
(#) Hp41C válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
(#) Alkotó válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 4, 2013 /
 
Köszönöm, privát is megkaptam. Az angolom nagyon gyenge -igazából nincs is-. Ennek ellenére kikerestem az érintett táblázatot. Sajnos nem tudtam felfedezni, miért éppen a 7,5mm-hez tartozó sort választották többen is, mikor van ott pl. 1000V-os sor is, aminél sokkal kisebb az elvárt távolság.
Egy biztos, az általam ökölszabályként használt 100V/1mm minimumn távolság, már önmagában is jelentős biztonsági tartalékkal bír, ami számomra megnyugtató.
(#) airwalker hozzászólása Okt 7, 2013 /
 
Sziasztok!
Tudom, hogy nem egészen ide tartozik, de valaki hátha tudna segíteni Bővebben: Link
Köszi
(#) accaboj válasza blaci hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Meg tudnád mondani mi a jelentősége a rézfelületnek a nyák körül? Az eredeti canamp nem tartalmazza. Bővebben: Link
(#) blaci válasza accaboj hozzászólására (») Okt 7, 2013 /
 
Gyanítom semmi gyakorlati funkciója nincs, design elem
(#) accaboj válasza blaci hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Gondolom te is azért tetted oda, mert egy az egyben lekoppintottad Mihálcz István munkáját.
(#) macska hozzászólása Okt 15, 2013 /
 
Sziasztok! Van egy AKG K-340 fejhallgatóm, és ehhez szeretnék egy füleserősítőt építeni , de nem tudok dönteni az ESP113 és a Canamp clón között. Ez a fejhall. 400ohmos. Melyiket lenne érdemes megépíteni, vagy ha van valakinek más bevált kapcsolása kérem segítsen.
(#) martin96 válasza macska hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Ajánlom a Canamp-ot. Vagy egy CKKIII-t.
(#) pompidu hozzászólása Okt 15, 2013 /
 
Sziasztok segítségeteket szeretném kérni mivel annyi kapcsolás és kitűnő ötlet van itt már egyszerűen nem tudom nekem melyik remekmű lenne a legideálisabb. Igazából egy elosztót szeretnék készíteni egy kisebb stúdióba legalább 6-8 csatornásat tisztában vagyok vele hogy akkor annyiszor kell megcsináljam a kapcsolást ahány csatornát szeretnék, de egy valami nem hagy nyugodni. Mégpedig az ha én csinálok valamelyik kapcsolásból mondjuk 8-at tételezzük fel hogy egy kapcsolás stereó (ha nem akkor 16-ot) ezt mind SMD-ben és veszek vagy tekercselek egy trafót hozzá ami elbírja azt a teljesítményt akkor az egyes erősítők tápjain keresztül még ha egészen csekély de valami jel nem tudna-e esetleg átszivárogni a többi csatornába? Másik dolog amibe szeretném kérni a véleményeteket és segítségeteket, hogy melyik kapcsolást vigyem át a valóságba a legtöbbel nekem az a bajom, hogy színezik a hangot és monitorozásra így nem a legalkalmasabb szerintem, úgy tudom hogy a Canamp és a ESP113 is színezi vagy esetleg tévedek? A segítségeteket előre is nagyon köszönöm!
(#) reloop válasza pompidu hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Szia! Ha ekkora fába vágod a fejszéd, akkor a legkevesebb, hogy a kiszemelt kapcsolásokból egy-egy csatornát próba-NYÁK-on elkészítesz és elbírálod melyik felel meg legjobban az igényeidnek
A tápon keresztüli áthallás ne aggasszon, akár csatornánkénti külön stabilizátort is tehetsz a közös trafóra.
Medvetámadástól jobban félnék, ha nekem kéne ilyet készíteni
(#) pompidu válasza reloop hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Igen a fa és az a bizonyos fejsze... remélem hogy nem törik bele... De fő a magabiztosság!
A csatornánkénti stabilizálásra nem is gondoltam amúgy te milyen IC-t tranzisztort, FET-et, ajánlanál? Mivel látom te eléggé jártas vagy a témában és jócskán van tapasztalatod.
(#) pompidu válasza reloop hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
NE5532 menyire színezi a hangot?
(#) reloop válasza pompidu hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Ezek a próbák olyan kis beruházást igényelnek, hogy feleslegesnek tűnik mások tapasztalataira alapozni. Egy komplett rendszerben kell vizsgálni: adott műsoranyaggal, jelforrással és fejhallgatóval. Egy-egy NE, TL, OPA, NJM - ami itt a Fórumban szóba került - beszerzése ajánlott, és meg kell mindet hallgatni. Nem csak az eredmény, hanem az elvárásaink is különbözhetnek.
A minél semlegesebb viselkedést talán A-osztállyal a legkönnyebb elérni. Jelenleg a JLH '69 mintájára készített fejhallgató erősítőm a kedvencem. (mindössze 4 tranzisztor)
(#) pompidu válasza reloop hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Ha nem nagy kérés akkor kapcsolási rajzot tudnál mutatni?
(#) reloop válasza pompidu hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Ezen láthatod.
Eredeti kapcsolás.
Ezt módosítottam 12V tápfeszültségre és 32 ohm terhelőimpedanciára.
Ebben a témában írok róla bővebben. User:reloop-ra keresve.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2013
(#) pompidu válasza reloop hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Nagyon szép milyen tranzisztorok azok? és milyen üzemben járnak? (bocsánat a sok kérdésért)
(#) reloop válasza pompidu hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Ez a majdnem végleges rajz. T2 C-B kapott egy 22pF gerjedésgátlót!
(#) pompidu válasza reloop hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Tetszik szép munka! Gondolom az a 32ohm a végén az egy hangszórónak felel meg ugye? És 2N6122 hol lehet szerezni mert HEstore nem talált.
(#) reloop válasza pompidu hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Igen a 32 ohm a fejhallgatót jelöli. A 2N6122 magyarázata - ez volt a fiókban. BD241 és hasonlók épp úgy megfelelnek. Nagyobb béta és lineárisabb erősítés előny.
(#) pompidu válasza reloop hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Értem akkor ezt meg is építem próba gyanánt nagyon tetszik amúgy a rajz. Nemsokkára meglátjuk mit produkál
(#) pompidu válasza pompidu hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Ja igen akkor a rajzon csak annyi módosítás van hogy a T2 Bázis és Collektorát át kell kötni egy 22pF-os kondival ha jól értem nem?
(#) reloop válasza pompidu hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Pontosan. Legalábbis nélküle rendkívül zavarérzékeny volt a kapcsolás. Nem kis kálváriát jártam vele míg rájöttem.
Következő: »»   52 / 145
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem