Fórum témák
» Több friss téma |
1. jól gondolod.
2. a kapcsoló a be és kimenetet zárja rövidre bekapcsolva, magyarán ilyenkor kikapcsolja a jel módosítását. A kapcsoló nyitott állásában az elektronikán át megy a jel az erősítőbe, ilyenkor hatásos a szerkezet.
Akkor ha valakit érdekel...
Továbbá ugyanezen az áramkörön lévő tranyót helyettesíthetem-e BC547b-vel bármilyen változtatás nélkül?
Próbáld meg vele. Minden tranyóval más hangzást ad. Ha van akkor inkább ne B-s hanem C-set használj, mert azok válogatott tranzisztorok. Nekem jelenleg a kedvencem a BC109. A diódák mindenképpen germánium diódák legyenek, de gondolom ezt már tudod.
Nem tudom mit szeretnél játszani, de sok műfajhoz jó lehet egy csöves overdrive, aminek szebb a hangja, mint pl. ez. Szintén érdekes lehet a csöves wah.
A második pár dióda, ami az overdrivenál lehet többféle is. Germániummal lágyabb hangzást ad, 1n4148-al is viszonylag lágy hangzást ad, és az eredetiben az van. A bat 46-os diódákkal keményebb a hangkép.
Tranyónak BC 182-eseket sikerült szerezni. olyan megoldáson gondolkodok, hogy az alkatrészek kiforrasztása nélkül lehessen tranyót cserélni. Tudjátok, mint az IC foglalatok esetében. Továbbá próba panelre építek.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
Hogy milyen műfajba? Ismered a Sepulturát vagy a Six feet undert? Na az a kategória.
Sziasztok. Újra nekiálltam az EA tremolo-nak és már végre kezd rendbe jönni, de még mindig van probléma, amiben a segítségeteket kérném. Az előző problémám, az oszcillátor beindult, de miután ráadom a tápfeszt csak 1-2 másodpercig működik rendesen, utána viszont teljesen elhallgat. Az oszcillátor működik tovább, mert a led tovább villog és állítható is a potikkal. Miután leveszem róla a tápfeszt, pár másodperccel később egy 1-2 másodpercig szól a tiszta, effekt nélküli hang. Mi lehet a probléma? Segítséget előre is köszönöm!
Van a BS170 gátján egy trimmerpoti.
Azzal beállítottad a fél tápfeszt a Drainre? Mert a munkapontját az állítaná be. A becsatoló 100nF-nak valami jobb minőségűnek kéne lennie, mert ha csak picit is szivárog, elviszi a munkapontot. Az egészet előbb állítsd be úgy, hogy nincs rajta a 22uF, és ha úgy stabil(de ilyenkor csak halk lesz), akkor mehet rá a moduláció.
Szia. Én voltam a béna, és elfelejtettem beállítani. Most már működik rendesen, ahogy kell! Köszönöm a segítséget!
szerk: A mélységet hogyan lehetne növelni? Mármint úgy értem, hogy ha a depth potit teljesen letekerem akkor sem hallgat el teljesen az "alsó" ponton (bár lehet hogy ez csak az én finnyásságom). A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
Nem is kell annak totál elhallgatnia.
De ha kevés a moduláció, még megpróbálhatod azt hogy leveszed a 22mikrót. Az lesz a leghalkabb állapot. Ha visszateszed és ennél nagyobb szintű a leghalkabb állapotban , akkor a Q2 nem zár le eléggé a mod. poti szélső állásában sem. Próbáld meg ha csökkented a 68K-t a poti alatt, javul-e a helyzet.
Mióta átkábeleztem a jószágot elemmel használtam, kipróbáltam másik tápról, akkor a "szünet" rövidebb volt, viszont már megint borzasztó zaja volt. A forrasztásokat átnéztem, nem volt probléma. Egy kósza pillanatban gondoltam, hogy mi lenne ha a megpróbálnám ne5532 helyett tl072vel. Az első műverősítőt kicseréltem TL072-re. És abrakadabra, megjavult, se zaj se ˝szünet˝. Próbálgattam még pár dolgot, és arra jutottam hogy a TL072CN a jó választás, mert a TL072CP-vel is olyan volt mint az NE5532-vel. Megint tanultam valamit: nem véletlen szerepel sok helyen a jó öreg TL072-es
Akkor ezzel is próbálkozhatsz, de neked ennél egy lehelettel durvább effektek kellenének. Igaz, ami itt drive-ként szerepel, azt először úgy láttam mint fuzz effekt. Neked talán schottky diódákkal kéne próbálkoznod. Ez például szerintem az egyik legjobb fuzz, amit csak találhatsz. Talán még ez is érdekes lehet a számodra. Érdemes több tranzisztorral is próbálkozni, mert a diódák mellett ez a második elem ami meghatározza a torzítást. Néhány helyen lehet kapni beültethető foglalatot, ha ilyet nem kapsz akkor próbálj meg szétvágni egy ic foglalatot.
Az áramkör már épülő félben van, bár csak félkész. Elősször csak beforrasztom az alkatrészeket, utána jöhet az összekötés. Mint mondtam pontozott próba panelre építek. Tápnak egy tévékapcsolóból kioperált trafót raktam rá, aminek a kimeneti értéke 12V és azt hiszem 128mA.
Szia!
Hol találtad ezt a kapcsolást, milyen cucc ez? Esetleg hangmintát tudnál mutatni? Igaz nincs benne hangszín, de a kevés alkatrész miatt érdekes lehet. Mennyire torzít és mekkora az alapzaja?
Nézz utána a Pulsar tremolo-nak, szerintem az jobb, teljesen el is tud hallgatni a Depht-el, azaz szaggatja a hangot. Még nem építettem meg, pedig az alkatrészecskék már nagyon rég várják a beültetést.
Kösz a tanácsot, nagy valószínűséggel megcsinálom, jobbnak tűnik mint az EA. Ha kész lesz neked, írjál majd róla véleményt. Egyébként valaki megépítette már a Dr Quack envelope filtert? Basszushoz használnám, de arról nem találtam még hangmintát.
Sziasztok!
Az járna valamilyen hátránnyal, ha JCM800 előfokban a második trióda katódellenállását trimmer potival oldanám meg? Így lehetne finomítani a kráncson.
Nekem van egy ilyen gyári.
Másnéven automata hápogtatónak is becézik (Auto wah) A bemenő jel burkológörbéjétől függ a "pedál állása" . Valami ilyesmi A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Tudom, hogy hogyan működik és hogy milyen hangja van általánosságban, csak arra lennék kíváncsi hogy a quack működik-e basszussal vagy módosítani kell rajta valamit.
Felesleges, meg csak recsegne, ha tekered. Tegyél be 4,7k-t és kész. Ha nem elég az őrület, tegyél vele párhuzamban egy 220nF + pár kiloohm soros kombót és leviszi a fejed a gén. Az AFD féle marshallban is ilyen trükk van (meg persze egy plussz fokozat). Elég markáns és mindent átmetsző közép magas emelés jön létre, minél kisebb a kondival soros ellenállás annál inkább (nvcs lecsökkentése). Zs.
És mi lenne, ha a 2 ellenállást felcserélném? A poti helyére megy a fix 100-as, és fordítva.
1 tranyós fuzz A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
Az ellenállás és a poti felcserélésével még nem próbálkoztam. Próbáld ki!
Én is próbanyákon kísérletezem ilyesmikkel, mert könnyű rajta állítgatni az értékeket vagy új alkatrészeket hozzáadni. A potikat úgy helyezd el, hogy minden fokozat előtt legyen egy gain, amit a torzítást állítja (értelemszerűen az első elé nem kell, mert ott a gitár potméterét tudod használni), és a legvégén is legyen egy, ami az erősítőre menő jelen állítja a gain-t. Persze megoldhatod, trimerpotival is, ez akkor lehet előnyös, ha nem állítgatod annyit, hanem egy bizonyos torzítást szeretnél használni, így elég sok pénzt lehet spórolni.
Nem ebből a forrásból, de már megépítettem. Én úgy találkoztam, vele mint fuzz.
Csak azért kérdezem, mert a próba panelen sok a még kihasználatlan helyem. Apropó: tudna valaki mutatni egy több állású kapcsolót, ami arra szolgálna, hogy a bemenetet a panelon lévő bármelyik áramkörre rá lehet kötni?
Nem tudom milyen hangzást keresel, de érdemes kipróbálni.
A kapcsolót torzítókhoz akarod használni?
Igen. Hogy a kapcsolóval változtatnám, hogy melyik torzítót használnám éppen.
Akkor talán érdemesebb lenne őket felfűzni, mint az effektpedálokat (true bypass) és mindig csak az egyiket bekapcsolni. Ez akkor lehet előnyös, ha együtt is szeretnéd őket használni (pl. az egyik drive az torzít a másik pedig boost). Az eredeti elgondoláshoz pedig talán innen válogathatsz.
Egy traforol tobb efekt pedal tapellatasa temahoz
Szia. *( modositas elott latom mintha mas jelige volt a kerdessel ,bocs , remelem a temaba kerul ) Eloszor is osszedugod azosszes cuccot es megmered egy voltmerovel hogy letezik e meg 12V! Valoszinuleg jo nagyot fog esni a feszultseg a 0,9A-es fogyasztasnal . Ha nagyot csokken a feszultseg kerdeses hogy van e mibol sztabilizaljon az IC . En egy kb tenyleges 25W -os traforol tob feszultsegat tobb effeknek ugy csinaltam hogy kulon 9V-os IC -t tettem minden kimenetre a kozos 17V-rol . Lehet RC szurest is alkalmazni ami talan felbontja a foldhurkot .. ha nem nagy a fogyasztas 10-50 Ohm kozotti soros ellenallas es egy Hidegito kondenzator mondjuk 50-100µF segit a dolgon . Aztan mar regen nem hasznalom a cuccot nem volt vele gond. H alett volna kiprobaltam volna egy kapcsolast ammit egy Peavey erosito mixerenel lattam ,egy 45 Ohm -os ellenallas volt a "nagy " fold vezetek es a mixer resz foldje koze sorba kapcsolva es az ellenallas utan hidegitve ( nem emlekszem mar ..valahol megvan a kapcsrajz ..de talan a tapfezsultseg pluszara volt hidegitve ,de lehet hogy a kozos foldre a nullara _) Nem jutottam kiprobalni mert nem volt semilyen fantazia osszeviszsa kapcsolasba , amiket muveltem ,foldhurok pedig igencsak mindent kiprobaltam . Most meg abbahagytam a pedalozast vettem efgy Zoom R-8 recorder/ministudio /stb ..ebben minden benne van amit csak kell a felveteltol a master-izalasig meg dobgepje is van 8 "pad"-al ujakkal is be lehet jatszani a ritmust ,vagy a szokott programozassal ... . Csak a gitar , a kabel es egy fulhalgato kell . A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |