Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   57 / 316
(#) krieggger hozzászólása Jan 9, 2010 /
 
Kell valamit tudnom mielőtt megveszem a kondikat? Elég bele a sima elkó vagy axális elkót tegyek bele ami a gyári erősítőben is van, esetleg radiális elektrolit kondi?
(#) ZSozsóó válasza krieggger hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Hali!

Nem kell semmit túllihegni, ha belegondounk az a 165µF/100µF is rengeteg ehhez a pár mA hez. 3-4 triódás áramköröm éppen most készül, én 2db 33µF et használok puffernek párhuzamban, epcos 33µF/550V meg egy 10k után ismét 2 ezekből a kiváló alkatrészekből és setovább. Szerintem ez is túlzás...
Most készült el épp ebben a pillanatban a board, megmutizom, este vagy holnap délelőtt építgetek. A "szegecsek" egyike- másika kicsit ferde, azon még állítok, megy még bele relé, ami még nincs meg, meg egy jópár alkatrész
Egyelőre műanyag "bolhákon" áll, lehet az marad véglegesen ,de az is lehet, fém távtartóval megy a sasszihoz.

Zsolti

2.jpg

1.jpg
   
(#) CIROKL válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Idézet:
„Nem kell semmit túllihegni, ha belegondounk az a 165ľF/100ľF is rengeteg ehhez a pár mA hez. 3-4”
Biztosan félre értettél ? Ezt az előfokot egy haver kérésére csináltam szinte ingyen és az elsődleges szempont az az volt hogy ingyen alkatrészekből legyen , vagyis a csöveket kivéve bontott alkatrészekből ! Ezért ez az érték a 2X330uf ez volt kéznél ez volt kézenfekvő , de valóban a 33 uf -is elegendő ha jobban belegondoluk ?
(#) ZSozsóó válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Nem önnek írtam Mester!

A radiális/axiális kérdéskörre, nem kell semmit túllihegni. Ami van, a többi már csak felerősítés, felszerelés kérdése.
Ha kötözködni akarnék ,akkor 2X33uF, ugyanis párhuzamba vannak kapcsolva ,ami már 66uF... Csak vicceltem nem kell ám engem komolyan venni.

Zsolti
(#) fleta válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
kész az erősítő, nem is gondoltam volna hogy a el84 ekkorát tud szólni. hangerő van bőven.
Én sósav és hidrogénperoxid keverékével szoktam maratni, jóval olcsóbb és gyorsabb mint a vasklorid. Sokan idegenkednek tőle,mint a toroid kimenőtől pedig a keverési arány a nyitja a dolognak.
képet még ma este csinálok.
(#) JnCon hozzászólása Jan 9, 2010 /
 
Én is kizárólag sósavval maratok, mást nem is használnék. Sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a vasklorid.

A Kox erősítőkről pedig annyit, hogy nekem is van egy ilyen Fender "replika" és tényleg nagyon jól szól. Kb. másfél éve használom folyamatosan úgyhogy szerintem eleget nyúztam ahhoz, hogy mindenre kiterjedő véleményt mondhassak róla. Én néhány apró módosítást végeztem rajta (remélem Zoli bácsi nem esz meg érte ). Szerintem semmi gond a toroid kimenővel, persze másképp szól mint egy EI magos de nem rosszabbul.
Ha valakit érdekel írok róla egy kis "tesztet" (persze minden szubjektív úgyhogy csak tájékoztatásul).
(#) fleta válasza JnCon hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Nem tudtam hogy kox-ba toroid van, azt hittem hogy csak én őrültem meg!
Ma elhívtam egy zenész haveromat, próbálja ki a combót, és mondjon véleményt.tetszett neki, vagy csak tapintatból dicsérte, de szerintem is jó
Tervezem hogy csinálok egy ugyanilyen combót, csak EI kimenővel, és összehasonlítom.
(#) JnCon válasza fleta hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Én is gondoltam rá, hogy kicserélem próbaképp a kimenőt.
Van egy 50W-os eredeti Partridge kimenő trafóm csak még lusta voltam nekiállni.
(#) fleta válasza JnCon hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Milyen végcsövek vannak a kox-ba? Gondolom tudod hogy a csövek Raa -hoz kell méretezni a kimenőt.
Egyébként hány wattos ez a kox? Írnál róla bővebben? Ha itt Off akkor priviben.
(#) ZSozsóó válasza fleta hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Hello!

Érzékeny dobozon minden hangos, pár W és a háztetőt le lehet dobni.
Én is használnám a peroxidot, csak nincs rá itthon lehetőségem, de láttam már "üzem" közben, meggyőző
Gratula a kombóhoz, tuti jól szól, érdekelne engem is egy ilyen EI/toroid összehasonlítás.

Sziasztok
Zsolti
(#) fleta válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Egy 10" nonév habgszóróval próbáltam, ez kb 94dB lehet,a 30 wattos tranyós csak suttogott vele. 1936-os ládán még nem próbáltam, de venni akarok egy 10" Eminence legendet, 96 dB és 75 W RMS, ezzel már biztos szépen fog szólni.
Meg fogom csinálni a EI változatot is, de én egyedül nem fogom tudni eldönteni melyik lesz a jobb, hívok egy pár zenészhavert /van egy csomó/ és az Ő véleményüket leírom.
Az ígért kép, egyenlőre még meztelen, de a jövőhéten formába öntöm.

Kép 164.jpg
    
(#) CIROKL válasza fleta hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Ezek szerint a toroid akár még jó is lehet kimenőnek ? Látom a szaszit pont a megszokottól eltérően épited majd a végleges helyére ! Az előlapot azt még burkoltad valamivel ? vagy egyáltalán ez hogyan készült .
(#) ZSozsóó válasza fleta hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Hello!

Jól néz ki a dolog, klassz, ha vannak tesztalanyok, szerintem az ember elég elfogult a saját cuccával szemben, jobb,ha több helyről jön az infó, így lehet csak fejlődni! Szerintem a toroid van olyan jó kimenő, mint az EI, legalább egyedi a hangja.
Én is haladtam, jelenleg itt tartok,egy relé még hiányzik, meg alul a tápfeszültségeket kell bekötni, nem valami szép, de az első ilyen munkám, eddig nyákolni szoktam Még van mit tanulni.

Zsolti

4.jpg
    
(#) fleta válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia Lacibácsi!
Igen a toroid nagyon jó , de nem csak szerintem, hanem a műszerek szerint is . Nagyon jó értékeket mértem, de ide a gitárerősítőben szerintem túlzás. Hifihez kellene kipróbálni. 20 Hz -nél még szép a négyszögjel, és bőven 3 dB-en belül van. Tudod, hogy én nem foglalkozom hifivel, így hát maradt a gitárerősítő.A sasszit felismered?
van még belőle 2 db.
Az előlapot egyszerűen kinyomtattam egy öntapadós fehér lapra, és átlátszó fényes szintén öntapadós fóliával leragasztottam, és szép fényes erős felületet kaptam.
Front Designerrel terveztem.
(#) fleta válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Nagyon szép panel, ilyen kondikat honnan lehet szerezni? És ilyen szegecseket?
Ez is valamilyen előfok? Ha relét nem tudsz szerezni adok én. Látom 2 morzés kellene. Van jónéhány darab, én nem szoktam késleltetőt beépíteni, de itt lehet hogy a csatornaváltó szerepet tölti be? Én a slónál méregdrága optókkal csináltam.
(#) ZSozsóó válasza fleta hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Szia!

A kondikat elfekvő készletből vettem, régi remixek, még a zacskójuk is eredeti volt, amolyan vákuumfóliás, érezni lehetett az előző rendszer "szagát" benne
A szegecseket is egy helyi boltból(állítólag régi videotonos szajré...), itt győrben van egy üzlet, sokan szeretik, mert lehet ilyen régi dolgokat kapni, persze nem árt törzsvendégnek lenni,nekem is alig akartak adni. Megszámította az öreg, az biztos, fizettem 5 forintot darabjáért Igazából máshol nem láttam ilyesmit, mondjuk sima csőszegecsből volt neki egy szakajtónyi. Ha úgy adódik, hogy kellene, szólj csak ,megpróbálok szerezni még.
Relé az lesz bele, csak még itthon nincs sajna, takamisawát szánok bele, az eléggé bevált az előző fejemnél is. Csatornaváltó lesz, illetve boost beiktatása, az is bevált dolog nálam. Igazából nem lábkapcsolós a megoldás, inkább amolyan "multifunkciós" előerősítő,2 fajta gain karakterrel,kapcsolóval lesz vezérelve, csak elég érzékeny pontokon történik a beavatkozás, jobb, ha helyben történik a kapcsolás. Amiket régebben tettem fel mintákat, annak a realizációja, élőben nagyon disznóul szól! Optóval vannak nekem is tapasztalataim, állati jó dolog, mert nem kattan, a természetes feléledési és elhalási ideje is jól jön, de én valahogy jobban szeretem a relét. Ha amolyan "menet közben" kapcsolós lenne, akkor tuti optóval csinálnám, de itt így nem számít annyira. Vagy egyik mód megy, vagy a másik, játék közben nincs varia nálam.

Zsolti
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Hali!

Na leteszteltem a csöves előfokot bassgitárral.
Tetszik a hangja ECC83 csövet raktam bele, egy szimpla TDA 7294 végre kötöttem és egy nóném (Eastech) 16cm-es hsz-t hajtotam meg vele. A gaint feltekerve nagyon szép torzított hangja van. Nem kása, hanem pattogós, dinamikus, vastag hangot ad, tele harmónikussal és nagy adag különleges színezettel.
Ezek után azt gondolom, hogy mindenképpen csöves előfok lesz a kombómban. Lekoppintom pl a JCM-800 bass elejét.
Egy-két apró gondom van csak vele: eléggé brummos a tápja és egyes csöveknél jelentős mikrofónia tapasztalható, pedig csak (Tungsram) ECC 83 csövekkel próbáltam, de mindegyik egy kicsit más színezettel szólt. Ha megfogom a cső búráját, akkor is erősödik a brumm.
Van valami tuti táp ötleted? Érdemes szerinted zéneres-áteresztő tranyós stabilizált tápot csinálni neki? Csökkenhetne a brummja, ha stabil 12V DC-ről menne a cső fűtése?
(#) fleta válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Itt egy pár tipp a búgáscsökkentésre, a kiközepelés már eredményes lehet.
A potikhoz vezető szálat árnyékolt kábellel csináljad
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Hello!

Biztos, hogy a tápból jön? Próbáld meg lehúzni a gain potit, így mit mutat, aztán zárd rövidre a bemenetet max gain állásnál, ha mindkét esetben csöndben van, akkor elég jó sansszal nem a tápból fog jönni a zaj. Ha a bemenetre teszel egy 100-200kOhm os ellenállást az 1M helyére, vagy vele párhuzamosan csak odaérinted, és csökken a zaj, akkor valószínű vagy valami árnyékolatlanság, vagy egyszerűen összeszedi a levegőből. Ezen segíthet a dobozolás majd.
Hogy vezetékezted össze a földjét a végfok földdel? Ez még egy elég kardinális kérdés, ez viheti a legtöbb brummot a rendszerbe.
Áteresztős MOSFETES/bipoláris jó ötlet, de szerintem nem szabadna jelentősebb brummjának lenni egy sima RC táppal sem. Midnenesetre ártani nem árt, ki lehet próbálni. AC vagy DC fűtésen meg szerintm nem múlik, azt meg úgy lehet ellenőrizni, hogy elveszed pár másodpercre a fűtésfeszültséget. Nyilván nem a legkedvezőbb üzemállapot a csöveknek, de ha úgy eltűnik azonnal a brumm, akkor az a ludas, akkor ,ha ac-ben vagy és nincs benne a 2db ellenállás, közepeld ki 2db pl.: 100Ohm -mal a föld felé a fűtést, legyen egy fix potenciálja. Fűtésfesz stabil 12V -ról jó gondolat, az sem árt,de szerintem ebben a kapcsolásban nem okozhat gondot az ac fűtés.

Zsolti
(#) Bassmester válasza fleta hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Köszi. Jelenleg a "Standard" módszert alkalmazom, 100 Ohm helyett 68 Ohm -mal, mert csak ilyet találtam 2W-osban. Szerintem stabil 12V-ot csinálok neki, az már csak jó lesz... vagy ez nem olyan biztos?
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Na, akkor most jól átnézem, meg fótózok is, aztán hamarosan jelentkezem az eredményekkel. Köszi
(#) fleta válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Én úgy szoktam, hogy a fűtéstekerésnél megfelezem a 6,3 voltot, és a közepét leteszem testre, vagy a közepét felemelem a tápfeszre. nekem ezek be szoktak jönni.
(#) Bassmester válasza fleta hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Na megnéztem mégegyszer. A következő a helyzet:
- rövidrezárt bemenet, letekert gain: nem búg
- rövidrezárt bemenet, feltekert gain :búúúg
Ha búgás közben elveszem a fűtéstápot, akkor is búg, csak egy kicsit mélyebb tónusban
Az anódtáp testjét és a végfok csillagpontját nem kötöttem össze, csak jelfölddel vannak összekötve. Máshogyan kéne? Örülnék ha hibátlan lenne...olyan jól szól
Íme két kép róla:
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Hello!

Jelföldön nem túl jó, ha töltőáram folyik, ez valóban a tápból jöhet, mert ha a bemenet rövidre van zárva, akkor kuss kell legyen a kimeneten.
Szerintem a csillagba mehet a földelés, a jel meg csak egy éren menjen, ha árnyékolt, akkor a csöves panelen pl bekötni csak a harisnyát.
A fűtést is közepeld ki szerintem, ha nincs, ahogy fleta1 írta. Esetleg a DC is segíthet.
Jól néz ki, a nyák is a Te műved? Látom feliratok is vannak rajta. Hogy csináltad ,ha nem titok?

Zsolti
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Oké, kipróbálok mindent amit mondotok :yes:
Végül is ki van közepelve, két db 68 Ohm/2W -os ellenállással. A nyákot és a feliratot úgy vasaltam.
(#) Bassmester hozzászólása Jan 10, 2010 /
 
Raktam rá még egy jó nagy, 470µF/450V-os kondit így most, a következő képpen néz ki: 470µF-10k-68µF-8k2-10uF... jó ez így?
Így is búg, bár nem annyira mint előtte. Ha kihúzom a trafót akkor jelentősen csökken a búgás de nem szűnik meg így sem teljesen.
Na mindegy, ez csak egy kisérlet volt, azt legalább már tudom hogy érdemes csövekkel is próbálkozni. Holnap kekiállok a JCM-800 előfoknak, hátha az jobban sikerül majd.
(#) jampi válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Probaképpen: akét 68 ohmot ne tedd a testre, forraszd ki ,a fűtés egyik szálát kösd a testre, mindegy melyiket, a búgás jelentősen csökken.(tapasztalat)
Akár egy csavarhúzóval is megtudod csinálni-kipróbálni.
(#) fleta válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Az anódok hány voltot kapnak?
(#) fleta válasza fleta hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Valószínű hogy nem a fűtés miatt búg, mert ha kikapcsolod a trafót, akkor is jön a maci. Még azt kipróbálhatod hogy arra a triódára, amelyik a torzítást csinálja, az anód és katód közé tegyél egy pár száz pikós kondit.
(#) JnCon válasza ZSozsóó hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Miért ne lenne ez szép?
Szerintem teljesen kulturált módon néz ki.
Következő: »»   57 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem