Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   508 / 730
(#) enree hozzászólása Okt 17, 2014 /

Sziasztok!
Vásároltam egy fórumtárstól egy MTX Thunder "12-es T2124/28-számú mély-hangszórót. Próbáltam keresgélni a neten, de sok dolgot nem találtam róla, illetve pár fotót igen, de az a fura, hogy az azokon szereplő példányoknak gumipereme van, míg az enyémnek szövet (hasonló, mint a HS500-as mélyének, csak erősebb). Zárt ládát szeretnék készíteni hozzá, valaki tudna segíteni doboztervvel kapcsolatban?
Előre is köszönöm.
(#) Hangszoro2000 válasza elektron116 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Az árát megérte, ha csak a magas hibás. Sok munkát nem éri meg belefektetni, inkább a magas megjavítása után eladni 20k-ért, és máris lesz tőkéd a SÁL lecseréléséhez.
(#) Hangszoro2000 válasza enree hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Valaki biztos kicserélte az eredeti sérült vagy elbomlott habszélt, mert az volt rajta. De textillel nem biztos, hogy jó. Attól függ, miféle textilszél.
(#) enree válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Biztos, hogy gyári, mert a kosárba bele van sajtolva egy nagy műanyag gyűrű, ami lezárja az egészet (ami a gagyi vackoknál leszokott válni és szivacsból van általában) és az teljesen sértetlen, az alól jön ki a szövet széle.
(#) Hangszoro2000 válasza enree hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Te tudod.
(#) enree válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Közben találtam olyan fotót is, amin szövet pereme van. Meg akartam keresni a gyártó archív adatbázisában, de ott sincs róla semmi... Létezik erre az esetre valami bevált dobozterv? Kb hány liter kell egy ilyen jószágnak?
(#) Hangszoro2000 válasza enree hozzászólására (») Okt 18, 2014 / 1

Rendben, én csak ezt néztem: Bővebben: Link

A második képen ott a T2124/28.
Itt habszél van rajta. Abban nem vagyok biztos, hogy tudtak olyan textilszélt készíteni, ami enged elég kitérést.

A doboz kb. 40 liter, 40 Hz-re hangolva. Ki fog emelni, de autóban még így is elmegy. A térfogat növelhető, azzal csökken a terhelhetőség, javul a mélyátvitel.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2014
(#) enree válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Köszönöm, nem autóba lesz. A nappaliba szánom. Nem falat akarok vele bontani, leginkább zenét hallgatni, filmet nézni kéne. Akkor 40liternél kicsit nagyobbat csinálok neki. Az oldalarányok milyenek legyenek? Azt tudom, hogy például a kockát nem szokták javasolni (bár már láttam több gyári kivitelt is...)
(#) Hangszoro2000 válasza enree hozzászólására (») Okt 18, 2014 1 / 1

Akkor lehet 60 liter is. Nem is a falbontás miatt érdekes a membránszél, de ha túl magas a rezonancia pont, akkor nem fog jól szólni 2W-on sem. Másrészt ezekbe általában pumpálni kell a teljesítményt, hogy valamennyire megszólaljanak. Az autós alkalmazásra tekintettel az érzékenység nem túl nagy.
(#) elektron116 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Akkor lehet, hogy magascsere után eladom, de szerintetek mélyeket cserélni milyen lenne benne? Mondjuk ezekre ? Inkább az eladás mellet döntenék. Üdv.
(#) enree válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Értem. Köszönöm a sok hasznos infót. Egy kb 100W-os erősítővel szeretném hajtani, remélem az elég lesz neki.
(#) ptesza válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Idézet:
Másrészt ezekbe általában pumpálni kell a teljesítményt, hogy valamennyire megszólaljanak.

Nyilván nem ér egy fabatkát sem.
(#) Hangszoro2000 válasza elektron116 hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Hú, erre ne, ez nagyon gáz. Inkább maradjon a mostani. Ne tegyél bele több pénzt, mint amennyit muszáj. Szerintem.

(#) enree
Az 1% THD-vel határolt 100W biztosan elég. Reméljük a szél engedi mozogni.
(#) Robi85 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 18, 2014 /

Hali.

Csak érdeklődöm, hogy volt e már időd lemodellezni a hangszóróimat, úgy ahogyan elgondoltam. Ha nem lesz jó akkor viszont mennek vissza a piacra. Igaz bukok rajta, de ez van.
(#) elektron116 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Körülnéztem a neten, találtam Preludium B31 -et.
Hangját nem ismerem, elvileg olyan mint a Heybrook HB1-é, az viszont remek. Igaz peremcserére szorul, de inkább egy minőségi peremezés mint egy pár cserehangszóró (50-60k/pár). Üdv.
(#) elektron116 válasza elektron116 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Amugy megnéztem részletesebben a NOKIA-k adatlapját azok a q (meg a Vas) tényezők tényleg érdekesek. Legközelebb belenézek alaposan mit linkelek.
(#) Hangszoro2000 válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Nem, de ami késik, az egyszer készen lesz. Máris megnézem.
...
Szóval arra jutottam, hogy ezek a hangszórók egész egyformán viselkednek. Gondolom a mágneskör is ugyanaz lehet. Ami azt jelenti, hogy a 25-ös kb. 45 literben szinte ugyanazt csinálja, mint a 30-as 55 literben. Arra figyelj, hogy nagyjából hasonló arányú legyen a csillapítóanyag mindkét dobozban, és a 25-össel párhuzamosan kellene egy 47 vagy 33 ohmos ellenállást kötni, legalább 5W-osat. Így még sorosan is kapcsolhatók elvileg a hangszórók.
(#) Hangszoro2000 válasza elektron116 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

A prelunak több esélye van, hogy jó legyen.
(#) Robi85 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Igen a mágneskör teljesen egyforma mindegyik hangszórón. Tehát akkor jók lesznek úgy ahogy szeretném. Az ellenálás miért kell a 25cm-es hangszóróra? És ez zárt doboz legyen igaz?

Igen, zárt dobozok, így is 40Hz körüli az alsó határ. Az ellenállás arra jó, hogy mindkét mélysugárzó impedanciamenete hasonló legyen.

Így már világos. Köszi a segítséget. Most nekiállok kiszámolni mennyi faanyag is kell majd. Ja és 2 vagy 3 utas legyen? Melyik lenne a jobb választás?

Szóval ez többutas akar lenni? 4 mélyhangszóród van, 2db 25 ös és 2db 30-as?

Pontosan. 2-2 van mindegyikből.
(#) Hangszoro2000 válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Húha, és ilyen hatalmas hangsugárzót akarsz csinálni? Majdnem 100 liter lesz egy doboz... Nem lenne elég csak a 30-asat vagy csak a 25-öset használni?
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
(#) Robi85 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Nem baj ha nagy lesz maga a doboz. Erősítőm miatt szeretném. 8 ohmot jobban szereti. Persze jobb lenne ha 1db 30-as lenne csak mélynek, de nincs másik. Tegnap volt szerencsém hallani egy Vidi dcr 3090-et. Igen jól szólt és hangosan is volt még benne mély. Ezt szeretném elérni ezekkel a hangszórókkal is.
(#) elektron116 hozzászólása Okt 20, 2014 /

Sziasztok!
Szétszedtem a hangváltót tényleg nem egy csúcs. A mélyen egy sima tekercs van, a mélyközépen egy ellenállásos másodrendű, a magason egy sima harmadrendű. Ennyi pénzért rakhattak volna bele nem bipoláris elkót, hanem MKP kondikat. A kapcsolási rajzát összedobtam, nem lett túl szép, de jó. Üdv.

tCad2.png

(#) elektron116 válasza elektron116 hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Itt vannak a képek is.
(#) Hangszoro2000 válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Nem értem. Azt írtad 2-2 van mindegyikből.
(#) Alkotó hozzászólása Okt 20, 2014 /

Keresek bevált számítást, amivel közelítőleg meghatározható egy hangváltóba szánt induktivitás paraméter-együttese (menetszám, geometria). Utána meg is mérem, de jó lenne már eleve egy értelmes irányba indulni.
(#) Buvarruha válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Terhelésnek megfelelő keresztmetszetet válassz, olyan csévére, amire megközelítőleg ráfér, nem kell ennyire túl bonyolítani. Magashoz csak légmagos tekercset rakj, bár én a mélyhez is azt szoktam, de elvileg lemezmagos lehet, a ferrit nem jó. Ha tévedek, lacibá kiigazít.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
Következő: »»   508 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem