Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró probléma
Lapozás: OK   31 / 42
(#) golem válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 3, 2011 /
 
És ha a két mély kozepet kötöm párhutamosan 2x25w
(#) bankimajki hozzászólása Dec 11, 2011 /
 
Segítséget kérnék hangszóró beazonosítás ügyében. Van 2 ilyen hangfalam. (Nagyon jó kis cucc, úgyhogy szeretném rendbe hozni, mert egy nyári bulit megsínylettek.) És a 2 felső hangszóró tönkrement.
Sajnos, már nem gyáriak voltak benne, így nem tudom a pontos típust, de szeretnék gyári vagy közel hasonló minőségű hangszórókat tenni bele. Itt van 2 link, amin még gyári hangfalak láthatóak: UHER Compact 1200CD
UHER Compact 1200CD_2 Szóval a 2 fenti hangszóró típusára lennék kíváncsi és valami tippet, hogy merre lehetne hasonlót szerezni bele.
(#) csubííí hozzászólása Dec 16, 2011 /
 
Hello mindenki!

Segítségre volna szükségem,mégpedig: van 2db egyforma
"vagyis csak ellenállásban eltérő" magas hangszóróm. Az egyik 4 ohm-os a másik 8 ohm-os. Mindegyikre sorba kötök egy 4,7 µF-os kondenzátort,a 4 ohm-osra még sorba kötök egy "mondjuk 4 ohm-os" teljesítmény ellenállást is. Mindegyiket ugyanarról az erősítőről "hajtom" ,ugyanakkora hangerővel. A kérdésem az volna,egyforma hangerővel fog mindkettő összeállítás szólni? Ha igen,az alább említett végett,ha nem,miért nem? Én mint laikus:igen,mert az egyik alapból 8 ohm-os a másik pedig az ellenállással együtt 8 ohm-os.
Válaszokat köszönöm!
(#) Levi Jr. válasza laci016 hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Több fontosabb dolgot nem említettek neked ötletként.

1. rekeszeld le egy kisebb "hangfalrészként" a közepeknek szántakat, ezzel kisebb lesz a rájuk eső űrméret és fentebb tolódik a határfrekvencia. Itt ügyel nagyon arra, hogy az a rekesz teljesen hermetikusan el legyen szeparálva (választva) a mélyrekesztől, illetve TELJESEN ZÁRT rendszerű legyen. (ha kész a rekeszed, a kézzel óvatosan benyomott hangszórók, lassan "jönnek" vissza.)
2. a 4.7µF-os kondi alsó-magas sávra jó, itt nem alkalmazható jó közepezéshez, ehhez 22µF-47µF közti kondenzátorral próbálkozz, és ne felejts el tekercset is méretezni-illeszteni a középrendszerhez sorosan. (BÁR VÉGSZÜKSÉG ESETÉN (SZEGÉNY EMBER VÍZZEL FŐZ ALAPON) MEGFELELHET A KÖZÉPRENDSZERREL SORBAN KÖTÖTT, FENT EMLÍTETT KONDi IS. EZt a kondit összeállíthatod több darab soros vagy párhuzamos kapcsolásával való összeállítással is a vonatkozó képletszámítás figyelembevételével.
3. summa-subárum: nem gond a gumiszél, csak tömített csökkentett űrméretű dobozra dóóógozzon. Akkor nem fog nagyon lengeni a mélyhangsóróó ráhatásától.
(#) csubííí válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 16, 2011 /
 
Hello!

Kösz a választ!
Még annyi,hogy mivel van mind a két összeállításban hangfalam,melyiknek van jobban "nagyobb terhelésnek" kitéve ugyanakkora hangerőn a magasa?
(#) Levi Jr. válasza (») Dec 16, 2011 /
 
ok, köszi, ki szerettem volna hangsúlyozni egy fontosabbnak vélt dolgot. Üdv!
(#) Balazs05 hozzászólása Dec 16, 2011 /
 
Helló.Nem tudom ide való e ez a kérdés de azért leírom.Szóval úgy volt hogy már vagy 3-4pár hifi és egyéb egyszerűbb hangszóróm van és ezekből szeretnék 2db-t csinálni amibe 3-3 hangszóró van kérdésem az lenne hogy egyáltalán lehet e ilyet hogy egy szép jó dobozba beletennék 3db 5w-os és 4ohm hangszórót eböl kettő kisebb az egyik az nagyobb átmérőre és jobban is szól mint a másik kettő kicsivel és valahogy összeforrasztanám.És még az hogy ez szólna normálisan.Meg ehhez menyiért kapok 2 utas erősítőt és hány wattos erősítő kell hozzá?Remélem valahogy össze lehet hozni az én tudásommal is mert nem annyira értek a hangfalakhoz.Előre is köszi.
(#) ptesza válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Igen biztosan csillapítani fog a soros ellenállás. Inkább a 8 ohm-os magassal kellene párhuzamosan kötni egy 6-9 ohm közötti ellenállást ,és úgy megnézni. Ha nincs lehetőség impedancia mérésre ,akkor egy ohm mérővel. Ezután ha valamelyik hangosabb akkor esetleg elé egy kis értékű soros ellenállást. De ez egy nagy kókánykodás ám, mert nem olyan drágák ezek a magasak ,hogy ne lehessen venni egy párt valamelyiknek. Az erősítőtől függ , hogy melyiknek.
(#) csubííí válasza ptesza hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Rendben értem amit írtál,de ennyire én sem akarok belenyúlkálni csak magyarázatot keresek a felvetett dologra,csak még nem teljesen kaptam meg a választ vagy én nem értem. Vagyis:ha van két egyforma méretű,kinézetű,márkájú,mágnesű szóval totál egyforma csak az egyik 4 ohm a másik 8 ohm ellenállású magas hangszóróm mindegyik előtt ugyanolyan méretű kondi csak a 4 ohm-os előtt még egy "4 ohm-os" teljesítmény ellenállás is van ugyanazon az erősítőről "hajtva" ugyanakkora hangerőn melyik magas hangszóró van kitéve nagyobb terhelésnek,vagyis melyik fog előbb tönkremenni ha minél nagyobbra "tekerem" a hangerőt,a 4 ohm-os a sorba kötött 4 ohm-os ellenállással és 2,2 µF-os kondival vagy a 8 ohm-os a sorba kötött 2,2 µF-os kondival?
(#) Kpety11 hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy szeretnék hangváltót házilag csinálni, sima kétutas 8Ohmos rendszerhez kéne.
A mély: M.N.C. 120W/240W adatok: http://www.argep.hu/popup.asp?pid=148026099&pnr=10001&foto=1

a magas szintén M.N.C. itt van róla minden adat: http://prodigyaudio.hu/index.php?lap=203?m=3?er=uj_termekek&term_id=1007

Ha valaki tud, az kérem segítsen, szeretném annyira kihajtani amennyire lehet, ehhez kéne a hangváltót méretezni, csak nem tudom milyen alkatrészekkel lehetne kihozni egyébként 100W-os erősítővel szeretném meghajtani. Köszönöm előre is!
(#) ptesza válasza csubííí hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Mivel mindkettőnek azonos lett az eredője ,így ugyanakkora az áramerősség. Ugyanakkora feszültség esik rajta. De attól ,hogy 4 ohm-os az érzékenysége nem fog a 2x lenni, Tehát a 8 ohm-os hangosabb lesz. Ugye ekkor kellene a 8 ohm-os elé egy soros ellenállás , hogy csillapítsad ,de ekkor az eredők megint eltérnek. Ezért inkább az előző hozzászólásban leírt megoldás a korrektebb.
(#) ptesza válasza Kpety11 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
Ennyi adatból semmit sem lehet javasolni. Max a dobozt tudom megmondani. 40-45 liter 45 Hz-re hangolva. A kétutas változat reménytelen normális kivitelben. De ha nincsenek igényeid akkor mindegy. Majd megpróbálod hangszínszabályzóval neked tetszőre formálni.
(#) Kpety11 hozzászólása Dec 17, 2011 /
 
Igen, igen most látom, hogy kevesek ezek az adatok, miket adjak meg pontosan? bocsi még kezdő vagyok ebben:S
(#) ptesza válasza Kpety11 hozzászólására (») Dec 17, 2011 /
 
T/S paraméterek ,és átviteli görbe...
(#) csubííí hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
"ptesza" és "köbzoli" Köszönöm az infókat!
(#) lamalas válasza ptesza hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Idézet:
„Ennyi adatból semmit sem lehet javasolni.”

Ez igaz. De akkor hogy sikerult dobozt javasolni?

Idézet:
„Max a dobozt tudom megmondani. 40-45 liter 45 Hz-re hangolva.”


Ha feltetelezzuk, hogy Noir 2-es 10"-es hangszororol van szo akkor az MNC honlapjan meg lehet talalni hozza a gyari adatokat. Ha feltetelezzuk tovabba azt is, hogy az adatlaphoz kozeliek a valos T/S parameterek akkor en inkabb zart dobozt ajanlanek ehhez a hangszorohoz, kb. 50-60 litereset.
(#) ptesza válasza lamalas hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Az lehet ,de a saját tapasztalat nem ezt támasztja alá. Az adatlapja egy nagy humbukk.

Az meg nagy hiba lenne ,ha 60 literes zárt dobozt készíttetnék valakivel, aztán amikor kész meg csalódik mert nem 'üt. 65 Hz-es F3 -al hiába is várnánk túl sokat.

A noir2 hangszórók Fs-re hangolva mennek jól, vagy picivel felette .A túl nagy dobozban meg ellehet felejteni a terhelhetőséget. QTS alapján meg nem döntenék ,mert a valóság kb 0.4 körüli érték.
(#) willowfield hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok! Egy kérdésem lenne

Adott egy Pioneer TS-W309D4 sub amit nemrég meggondolatlanul megrendeltem és egy Jackson Dreammachine V8 4 csatornás 2 csatornára hidalható erősítő. A gondom csak az hogy úgy gondoltam hogy egy 2 tekercses hangszórót úgy "kell/lehet" bekötni hogy az esetemben a hangszóró egyik tekercse az erősítő egyik kimenetén hidalva, a másik tekercs pedig a másik kimenetén hidalva, tehát 2*4 Ohm-on lenne bekötve. Ezzel szemben a gyártói adatlap szerint csak egy kimenetre lehet bekötni, mégpedig úgy hogy 2 vagy 8 ohm-on tehát sorosan vagy párhuzamosan lehet kábelezni.

Én értek félre valamit vagy tényleg halott ötlet az elképzelésem a bekötésről?

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) hugi00 válasza willowfield hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Kotheted az elkepzelesed alapjan is, DE! De a ket hidalt csatorna nem fog ugyan akkora teljesitmenyt leadni. Igy elofordulhat, hogy az egyik tekercs dolgozni akar a masik meg nem. Ennek viszont a hangszoro nem orul.
(#) willowfield válasza hugi00 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Biztos hogy nem dolgoznak egyformán? Fülre azt mondanám mivel rápróbáltam a mostani JBL GT4" hangszórómat hogy tökéletesen egyformán szól. Mondjuk ezt fülre megállapítani lehetetlen belátom
(#) lamalas válasza ptesza hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Szerencsere nekem nem fordult meg a kezeim kozott egyetlen MNC hangszoro sem, ezert csak a gyari adatlapra tamaszkodtam amikor szimulaltam nehany programban ezt a hangszorot (es nem kizarolag a Qts alapjan dontottem).

A tapasztalataid ellenere en azert megis azt ajanlanam a kedves hangfalepitonek, hogy mérje v. méresse meg valakivel a hangszoroit es a mért ill. adatlapon talalhato adatok alapjan tervezzen egy megfelelo dobozt.
(#) skero válasza lamalas hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Ha jól emlékszem Pteszának volt már dolga evvel a hangszóróval. Itt a egyik fórumon már írt róla. Valószínű ,hogy mérte is.
(#) nagy_david1 hozzászólása Dec 23, 2011 /
 
Üdv!

Mi a különbség a KSV és ASV hangszórótípusok (tekercsek) között?
(#) golem hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok van ez a 2Db hangszorom mind a kettő 8 ohmos én ha ezeket párhuzamositom akkor 4 ohm lesz igaz ez. a képen látható hangszorok lenének azok
(#) gery20 hozzászólása Dec 31, 2011 /
 
sziasztok.
Van egy gyors kérdésem van aki ismeri ezt a hangszóró típust. Annyi infóm van róla kb. 13 cm átmérő.
(#) draco31 hozzászólása Jan 6, 2012 /
 
A kérdésem az lenne, hogy kb. mekkora teljesítmény ad le egy ilyen? Én olyan 2W-ot tudok. Ugyanis arra gondoltam, hogy kikötném a hangszórókat belőle, és rákötök 2 darab egyenként 10W teljesítményű házimozis Pioneer hangszórót. Dobozostól kompletten. Azok árnyékolva vannak mágnesesen igaz?
Nincs ez bömböltetve sohasem, szóval megszólaltatná őket nem? Kb.negyed hangerőn szokott menni csak. Csak szebben szólna, mint a gyári hangszórói. Vagy túl gyenge az erősítő benne hozzá?
(#) draco31 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2012 /
 
Szia! Köszönöm, természetesem a polaritásra ügyelek majd!
(#) renata1 hozzászólása Jan 16, 2012 /
 
Sziasztok! Én azt szeretném kérdezni,hogy egy TV-be való hangszóróból lehetséges e számítógépes USB-s hangszórót csinálni,mert én akárhogy csinálom nem jó Szól benne zaj ha egy féleképpen kötöm össze,de a zene akkor sem akar megszólalni rajta! Kérlek segítsetek nekem,ha tudtok! Előre is köszönöm szépen!
(#) reloop válasza renata1 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Szia! A hangkártya kimenetére (fülhallgató csatlakozó) kösd a hangszórót - erősítőn keresztül.
(#) msteve válasza gery20 hozzászólására (») Jan 16, 2012 /
 
Ez egy régi Orion középsugárzó,a PD sorozatból.
Több infóm nincs...
Következő: »»   31 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem